Page 1 of 5

Не се гаси туй що не гасне! ШД #68

Posted: Sun Oct 03, 2010 7:17 pm
by Moridin
Ето и новият брой, мили приятели, съпланетяни и хора от всякакви полове.

www.shadowdance.info


В броя:


Книга на броя:
Адските машини за желания на доктор Хофман (Анджела Картър ) – Рандъм


Акцент:
The Island of Doctor Death And Other Stories And Other Stories (Джийн Улф ) – Роланд


Ревюта:
Туп! (Тери Пратчет) – Роумър
Вещерът: Кулата на лястовицата (Анджей Сапковски) – Ян Малкият Брат (Кори Доктороу) – Роланд
Стъклени къщи (Вампирите от Морганвил #1) (Рейчъл Кейн) – Ян
Страна на чудесата за непукисти и краят на света (Харуки Мураками) – Рандъм
Пърси Джаксън и Боговете на Олимп: Морето на чудовищата (Рик Риордан) – Роланд
Дневниците на вампира (Свечеряване #5) (Л. Дж. Смит) – Роумър
Таласъмия 2008-2009 (клуб "Уибробия") – Роумър
Прелестни създания [iКами Гарсия, Маргарет Стоъл)[/i] – Роумър
Нощен свят: Дъщери на мрака (Л. Дж. Смит) – Роумър

Непреведено:

The Dervish House (Ian McDonald) – Роланд
Тhe New Weird (Джеф и Ан Вандермиър) – Рандъм
The Very Best of Fantasy&Science fiction – Sixtieth Anniversary Anthology (сборник) – Демандред
Play Dead (Ryan Brown) – Роланд
Shadow's Son (Jon Sprunk) – Роланд
The Demon's Lexicon (Сара Рийз Бренан) – Алексис
The Demon's Covenant (Сара Рийз Бренан) – Алексис

Evergreen:
Тигър! Тигър!– Демандред, Рандъм

Филми:
Истинска измама - Вивиан
Аз, проклетникът– Вивиан
Агент Солт – Вивиан
Последният повелител на въздуха – Вивиан
Хищници– Роланд

Сериали: The Wire– Матрим

Статии:
За природата на Града - "Shriek: An Afterword" от Jeff VanderMeer
– Джен и [Армидриймър]

Още веднъж адресът: www.shadowdance.info

И приятно четене :)

Posted: Sun Oct 03, 2010 8:31 pm
by Corwin
А стига бе. :)

Posted: Sun Oct 03, 2010 9:04 pm
by bsb
"Тигър! Тигър!" си я харесвам много и бях приятно изненадан. Аз пък я възприемам повече като подкрепяща "американската мечта", макар и с по-различен - вярно, доста по-силен - движещ мотив. Между другото, личи си кой от двамата рецензенти не е чел книгата на български :)
-------------
Изненадан съм, че у нас са издали Little Brother - все пак Cory Doctorow не е кой знае колко известен писател. Дори съм изненадан, че може да пише. Ако трябва да съм честен, мислех, че не е нещо кой знае какво. Което, естествено, е абсолютно неоснователно, след като не съм чел никакво негово художествено произведение :) Обаче след тази рецензия ще се постарая да намеря време и да попрочета каквото е писал.
-------------
Думата "смарангясва" би могла да се употребява, според мен, около веднъж на шест месеца. Да се срещне два пъти на една и съща страница ми се вижда прекалено.
-------------
По повод сборника и правописните грешки - колко хубаво би било, ако някой успее да набие в главата на творците от всякакъв вид, че поговорката "По дрехите посрещат, по ума изпращат" не е загубила актуалност, а дори в нашето повърхностно и забързано време е по-важна от всякога. След като за вниманието на потребителя се борят толкова много различни дразнители, е доста безотговорно сам да намаляваш шансовете си да задържиш това внимание с неподходящ външен вид.
-------------
Не четох раздела "Чуждоезични ревюта", защото за себе си не виждам смисъл (скоро няма да си купувам книги на английски), но не мога да се въздържа и да не отбележа, че ревютата не са чуждоезични, а са си съвсем на български.
-------------
Остана ми да прочета още няколко материала, но като цяло съм доволен :)

Posted: Sun Oct 03, 2010 9:52 pm
by Demandred
"Тигър! Тигър!" си я харесвам много и бях приятно изненадан. Аз пък я възприемам повече като подкрепяща "американската мечта", макар и с по-различен - вярно, доста по-силен - движещ мотив. Между другото, личи си кой от двамата рецензенти не е чел книгата на български :)
И двамата сме я чели на английски всъщност. ;)

Posted: Sun Oct 03, 2010 9:58 pm
by Itilon
Ъъъ... такова - не трябваше ли да има разкази от конкурса? :roll:

Posted: Mon Oct 04, 2010 3:31 am
by Borizmeiko
Хареса ми ревюто на сбоника на Улф - може би защото повечето от разказите на Улф ми харесват. Не всичките му разкази са невероятни - понякога толкова са оплетени че стават досадни за четене. Но си заслужава човек да го пробва. Ако някой ще тругва да си поръчва сборника онлайн по добре е да си вземе по новоиздадения "The best of Gene Wolfe" в който са всички "Island-Doctor-Death" и отгоре.

Posted: Mon Oct 04, 2010 10:00 am
by JaimeLannister
Браво бе ;)

Posted: Mon Oct 04, 2010 2:51 pm
by tigermaster
Поздравления за хубавия брой.
Само ми се ще повече хора да пишат филмови ревюта. Вивиан пише страхотно, Роланд също, обаче още един-двама няма да са хич излишни. Не че имаше много за писане това лято, де, по-умряло надали някога изобщо е имало преди.
Адски много се изкефих на евъргрийна. "Тигър! Тигър!" е книга, която купих за петдесет стотинки от някаква сергия... Чак да не повярва човек, че стана една от любимите ми. Научих, че е важна за жанра години, след като я прочетох.

Posted: Mon Oct 04, 2010 4:06 pm
by RRSunknown
В следващия брой - Дарк Хроникълс за Алан Уейк :)
За списанието - нещо не можах да разбера защо сте шибнали в статии нещо което няма никаква връзка с това което по принцип се разбираше досега катостатии , а си представлява чисто ревю/анализ по подходящо за рубрика "специално" (или Акцент но акцента явно вече е бил зает от Роланд).
Куриозното в този брой е че ревютата на недостъпни в България книги са почти токова на брой от тези в рубриката ревюта. Остава витаещ въпроса кому са нужни ревюта на труднонамираеми книги които са оценени средняшки при това. В смисъл - единствения начин читателите на SD да си набавят тези книги е специално да си ги поръчат а кой би си поръчал книга с оценка 6/10.

Posted: Mon Oct 04, 2010 5:50 pm
by bsb
Защо, смисълът на рецензиите не е само да ти препоръчат, но и да те предпазят. Т.е. можеш да гледаш на тези "средняшки" оценки точно като на предпазно средство към хората, които при други обстоятелства евентуално биха си поръчали въпросните книги.

Posted: Mon Oct 04, 2010 6:56 pm
by RRSunknown
Точно това имам предвид - има смисъл да ме предпазят от книги на които мога да попадна случайно. Книгите които дори не знаеш че съществуват просто няма как да ги поръчаш случайно .

Posted: Mon Oct 04, 2010 9:02 pm
by Dr. Horrible
Хубав брой, аз с най-голям интерес изчетох книжните ревюта. :)
С удоволствие бих пробвал Адските машини, Малкият Брат и поредната част на Дневниците на вампира. Особено последното не мислех, че ще е интересно, но явно съм грешал.

Posted: Mon Oct 04, 2010 9:08 pm
by Yan
RRSunknown wrote:Точно това имам предвид - има смисъл да ме предпазят от книги на които мога да попадна случайно. Книгите които дори не знаеш че съществуват просто няма как да ги поръчаш случайно .
От друга страна, ако си да кажем фенче на вампирските бозици и имаш достъп до интернет, можеш да се изкушиши да си купиш някоя от ревюираните, защото я има в препоръките към книги, които си чел. Нали се сещаш, че във почти всяка онлайн книжарница има списък от типа "Хората, които си купиха книга А си купиха също книга Б, В, Г, Д и пр."
Идеята на чуждите ревюта е точно тази - неща, които са интересни, по една или друга причина в момента са нашумели навън и някой би се изкушил.

Posted: Mon Oct 04, 2010 9:28 pm
by Pugsley
Те така се пише за The Wire! Евала.

Posted: Mon Oct 04, 2010 9:49 pm
by beliefcontrol
Що съм останал с впечатлението, че Роланд е над 20-годишен? :neutral: