Покрай пандемията и извънредното положение решихме, че сега е моментът да подновим нашия книжен клуб за новели. Избрахме Every Heart a Doorway на Seanan McGuire защото беше едно от по-популярните предложения, освен това някои вече я бяха чели и решихме да пробваме с нея.
Как ви се стори тази повест? Хареса ли ви? Какво ви направи впечатление?
По традиция давам тон на дискусията: на мен новелата ми хареса. Дори мисля, че от трите, които сме чели до момента, тази ми допадна най-много. Това на Сандерсън беше прекалено елементарно и смляно, а другото с Time War-а ми беше прекалено сложно и объркано, някакви красиви изречения от полу-несвързани думи и го спрях на 20%. Това поне го прочетох цялото

В коментарът ми ще има спойлери.
Мисля, че изказът на авторката е много добър. Умее да разказва невероятно увлекателно, дори на ниво изречение, показва обстановката много добре, вдъхва живот във всяка сцена. Пише емоционално - кара те да си спомниш някои неща, задълбава в емоциите на героите и ти напомня за твоите собствени емоции и пътувания... В това отношение съм много доволен.
Светостроенето също е много готино. Идеята за деца, които отиват в магически светове през портали, не е нищо ново - в самата новела са споменати Нарния и Алиса, към тях можем да добавим Питър Пан, Магьосникът от Оз и какво ли още не. Но все пак този нов прочит си носи свои уникални неща и наистина звучи готино. Много ми хареса това, че има две училища - едното за хора с лоши спомени от пътуването и едното за хора, които непрекъснато искат да се върнат. Много ми хареса мисията на директорката - да помогне на децата да свикнат с този свят, да се научат да живеят тук. Изобщо първите 30-40% от книгата бяха страхотни и много грабващи.
Това, в което новелата се проваля, според мен е сюжетът. Самата история почна добре - мислех, че наистина ще е за това как те се учат да живеят в нашия свят. Вместо това се оказахме със съвсем посредствена криминална мистерията, която ми беше толкова банална, че стоеше ужасно в така качествено написана книга. Много скучно и предвидимо - от километри си личеше кой е убиецът, нямаше никаква изненада. И съм остро недоволен от края, но за това след малко.
Героите ми бяха приятни, но не особено пълнокръвни. Реално всеки имаше по една личностна характеристика и всичко се въртеше около нея. Нанси искаше да е неподвижна и застинала и целият ѝ характер беше само за това, съквартирантката ѝ беше жива и пъргава, Джак беше човек на науката, гледащ логично и казващ гнусни неща... Мисля, че започнаха много добре, хубаво беше тръгнало с това какви са били световете им и защо там са се чувствали на мястото си, но просто като всичко тръгна да се върти около тъпата мистерия, книгата много заби. И героите не можаха да станат пълнокръвни - да имат личности извън бексторите им. Примерно Кейд беше единствения герой, който ми беше симпатичен, но какво мога да кажа за личността му? Беше... свестен и май любезен. Това е. Ясно, че в новела от 170 страници няма как да се развият пет героя и да станат сложни и пълнокръвни. И може би затова новелите не са моят формат.
На Нанси аз лично така и не ѝ разбрах арката.... Тя изобщо не порастна или не научи нещо в книгата. От началото искаше да се махне от този свят и да отиде да си живее в спокойния свят на мъртвите... Уж мина през определени неща, запозна се с нови хора, получи нова информация... И накрая пак искаше да се махне от този свят и си отиде да живее в спокойния свят на мъртвите. Тъпо беше. Да, имаше в последните страници някакво уж развитие - че се е научила да живее в този свят, поне частично - но в крайна сметка то става безсимслено, защото 1) това привикване не стана по време на книгата, а в епилога и 2) в крайна сметка тя направи точно същия избор, който би направила и на първа страница. Аз мога да приема идеята, че някои хора просто не могат да се научат да живеят в нашия свят и затова заслужават да идат в друг, но това не е идея за повест, а за разказ. Можеше да е разказ между 20-40 страници, за хората и пътуванията им, без тъпата криминална история, и щеше да е по-добре.
И така. Това са началните ми мисли. Доволен съм, но донякъде. Докато в началото си казвах "Ааааа, колко е яко, ще се запаля зверски, ще си накупя всичките книги, ще си ги събирам и ще си ги подреждам и ще ги снимам и ще ги препоръчвам на хората, йес, йес, новата от многото ми фанатични мании!", накрая вече си казвах "Абе яка е, ама добре, че не си купих цялата поредица предварително." И така. Авторката има страхотен стил и може да пише много добре, просто би ми се искало, ако чета нещо друго от нея, да е с по-хубава история.