Marvel Cinematic Universe

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Marvel Cinematic Universe

Post by Dr. Horrible » Sat May 07, 2022 8:40 am

Гледам, че сме отваряли преди теми за всеки филм, но като знам колко са много и колко още излизат в близко бъдеще, викам направо в една тема да ги обсъждаме. Хем филмите са различни и разнообразни и ще има различни мнения за всяко заглавиe :)

Таааа, вчера гледах Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Бях чул някои доста негативни неща и затова отидох с умерени очаквания. Филмът ме ОТВЯ. Хареса ми колко голяма роля имаше Уонда, реално тя си е звездата, всички велики сцени са с нея. Много емоционално изпълнение на Елизабет Олсън, много затрогващо. Хареса ми надграждането от WandaVision, наистина много хубаво са направили историята й.
Филмът имаше брутална визия и много яки хорър елементи. Почти през цялото време е само екшън, няма миг спокойствие, което е готино и надъхващо. Сам Рейми определено си влага своя почерк и успява да набута доста ужасяващи неща в pg-13 рейтинга.
Основният минус са някои "забавни" моменти, които бяха скучни и стояха като кръпки.

Камеотата са малко и хората са недеволни, защото очакваха куцо и сакато да участва в тоя филм. Но реално няколкото камеота са перфектни, много съм доволен от тях, напълниха ми сърцето! Гледайте го!
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6424
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Marvel Cinematic Universe

Post by tigermaster » Sat May 07, 2022 2:28 pm

Дежурният въпрос - гледа ли се, без човек да е наясно с цялата вселена? Първият филм за Стрейндж ми хареса, въпреки че сюжетно беше буквално същият като "Зеленият фенер".
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Shamajotsi
Sorcerer
Posts: 427
Joined: Sat Dec 30, 2006 9:01 pm

Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Shamajotsi » Sun May 08, 2022 1:11 am

Ми аз го гледах с майка ми (дълга история), която или не е гледала абсолютно нищо на Марвъл или е гледала само последния д-р Стрейндж, но е забравила (имам някакъв бегъл спомен, че се бяха излъгали с баща ми преди пет години and I couldn't hear the end of it). Опасявах се, че няма да ѝ хареса, но тя поне му се накефи, тъй че... И да, ако предния ти е харесал бих рекъл че има шанс и този дори повече да те накефи.

Инак моето преживяване от филма до голяма степен се припокрива с това на д-р Хорибъл. Първата половина обаче ми се стори малко... твърде много експозишън, твърде много закачки, твърде много сет-ъп, някаква изкуствена епика с клиширани сцени. Почнах да си мисля, че филмът ще ми е от по-малко любимите марвелски творения. В един момент обаче филмът даде рязък завой и става ясно, че тази "лудост" е сложена ненапразно в заглавието и има много моменти, които за мен сигурно ще останат от най-запомнящите и кефещите от целия франчайз. Трудно ми е да говоря за тях без да спойля, та ще кажа само - абе зачудих се на едно място как са дали рейтинг PG-13 на този филм...

Уви, както споменават много хора, филмът е непоследователен и се усеща на моменти, че са му дърпали юздите на Сам Рейми на много места. И да, има яки хорър елементи, но все пак филмът не е хорър и тези елементи може би добавят и малко горчив привкус, защото знаем какво можеше да е "Мултивселената на лудостта", но в крайна сметка не е, ма де да знам. Но дори си мисля, че и на Дани Елфман също - саундтракът е наполовина ултра-дженерик, на моменти гениален - само ще спомена две сцени на dream walking, където епичен монтаж се съчетава неповторимо с епична китара.

Ениуей, да не останете с грешно впечатление - излязох от залата нахилен до уши. Като за финал ще кажа, че Елизабет Олсън кърти мивки и лепи плочки и нямам търпение да я видим пак.

User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1925
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Martix » Sun May 08, 2022 1:53 am

Doctor Strange and the multiverse of sadness - ми хареса доста, но съм и силно разочарован. Първия филм ми е в топ 5 на MCU и имах големи очаквания, които общо взето не се покриха.
+каквото казаха колегите отгоре е напълно вярно
+яки transition-и, аз съм голям съкър за транзишъни и този филм достави с кофите
+към горното, режисурата на Сам Рейми е чефс кисс
+силна първа половина (с обичайните забележки, че човек трябва да има търпение към прекомерната обяснителност и марвелски хумор дет трябва и не трябва)
+good visuals (но не на нивото на първия филм, и дори не на нивото на спайдър мен no way home)
+множество ефектни яки самостоятелни сцени и дори кадри, Снайдър стайл.
+fresh като за марвелски филм, пак е по формулата, но с доста повече зъби от обикновено, а и има малко хорър пръснат тук там
+Елизабет Олсън продължава да носи цялото MCU на раменете си. Къмбърбач, of all people, бледнееше пред нея, а за останалите актьори да не говорим, щото нямам какво хубаво да кажа.

-твъърде много прозрачни опити за мемета и хумор, които постоянно вадят от филма
-трябва да спасим Америка, Америка обаче май не си заслужава усилията и като един класически макгъфин, можеше да се смени със някакъв древен свитък или нещо подобно и филмът щеше да си е абсолютно същия.
-това е субективно, но не покри очакванията за мултивселенски екшън и клъстърфъкнесс, прекалено обран със простичка история и не прекалено много хаос. А аз исках хаос. Плюс това, както обикновено, се оказа че кукичките в предишни произведения са били просто фишек, нито нещо във филма зависеше и се свързваше по смислен начин с по-ранните филми и сериали (outside of WandaVision де, имаше поне нещичко), нито този филм ще има някакво значение в общата картинка на MCU. Напълно безсмислен и самодостатъчен си е, което не е ок и с времето става все по малко ок за MCU, които постоянно се опитват хем да си запазят баничката, хем да я изядат.
-пълен е със, как да ги нарека, логистични проблеми на най-базово физическо ниво в сцените, я някой герой ще застане от грешната страна на стаята, я ще си забрави оръжието, такива дреболии, но се трупат. има и множество подобни логистични проблеми със сценария, но тях ги attribute-вам на факта, че се намираме във правилната времева линия по infinity War и известна доза нагласенко, който прави филма по-екшън ориентиран и нищо друго полезно, и накрая всичко се нарежда, е допустима.
-сценарият обаче се дъни и на много от важните сцени, establish-ващи мотивация или change of heart на героите. В началото даже го няма този проблем и всичко е учудващо фреш (интродукцията на Уанда във филма е 10/10), но се задълбочава колкото повече се приближаваме до края, и ако трябва да поставя оценка на филма тя ще е графика, започваща на 8, след това се вдига до 9, стои там доста време, и последния час започва бързо да пада, завършвайки на 5-ца.

За финал ще кажа, че What If сериалът е по-доброто от двете произведения занимаващи се с мултивселената, и то по всеки показател, който се сещам.
7.5/10


@tigermaster, да гледа се напълно самостоятелно. Единствената по сериозна връзка е с WandaVision, а дори това е преразказано в началото на филма, доколкото има значение, така че не е задължително да си гледал нищо друго.
There are no rules! I'm gonna get you!

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Dr. Horrible » Sun May 08, 2022 12:28 pm

tigermaster wrote:
Sat May 07, 2022 2:28 pm
Дежурният въпрос - гледа ли се, без човек да е наясно с цялата вселена? Първият филм за Стрейндж ми хареса, въпреки че сюжетно беше буквално същият като "Зеленият фенер".
Ами за мен отговорът е не. Според мен трябва да си гледал WandaVision, който пък от своя страна изисква няколко филма предварително.
Иначе някои зрители са ядосани, че филмът не е още повече свързан с общата вселена. Трябвало да е по-свързан със Spider-man: No Way Home, с Loki... На мен и двата ми бяха посредствени и се радвам, че могат да се игнорират. Само WandaVision трябва :D

Извън това... филмът все пак е за мултивселени, така че в разни моменти, докато пътуват из вселените, се появяват други герои на марвел. Тях човек може да ги оцени истински, ако е гледал другите проекти, но не е фатално дори да ги изпуснеш.


Общо взето вселената на Марвел става тоооолкова голяма, че съвсем логично почва да се разбива на по-дребни парчета. Примерно Hawkeye е свързан с Black Widow и донякъде с Daredevil, но можеш да го гледаш без другите неща от неговата епоха. Doctor Strange and the Multiverse of Madness пък е свързан с УондаВижън и донякъде What If, но можеш да пропуснеш останалото. Eternals и Shang-Chi за момента не са свързани с нищо. Loki пък въвежда неща, които ще станат важни за Ant-Man and the Wasp: Quantumania догодина. Някак накъсват се нещата - имаме мистични/магическа част от света, където стават едни истории, имаме улична/шпионска част, където се развиват други неща, имаме космическа част на света... Интересно ми е докъде ще стигне този подход и дали след време ще се обединят линиите в някое ново голямо заглавие.
But goddamn,
you got me in love again

Shamajotsi
Sorcerer
Posts: 427
Joined: Sat Dec 30, 2006 9:01 pm

Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Shamajotsi » Tue May 10, 2022 12:18 am

Сега като го казваш, наистина мисля, че е в интерес на Дисни/Марвъл да подхождат така - може да се очаква, че не всеки от публиката ще е еднакво фен на всички герои и не биха искали да отблъскват феновете на, да кажем, Черната Вдовица като ги карат да гледат всички Ант Мени, Торове и прочие филми, че да могат да са up-to-date с техния си френчайз. Един вид, да може като с комиксите просто да хванеш това, което ти харесва, и да следиш само него, пък сегиз-тогиз да се появяват кросоувър ивенти, че току-виж се навиеш да следиш и други поредици.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6424
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Marvel Cinematic Universe

Post by tigermaster » Tue May 10, 2022 1:56 am

^Що се отнася до мен, това би бил правилният подход. Последните марвелски неща, които съм гледал, стигнаха до мен с обещанието да се гледат самостоятелно. Иначе нямаше да си губя времето с тях. "Шан Чи", "Черната пантера" и първият "Доктор Стрейндж" го изпълниха това обещание, ако не броим сцените след надписите. "Лунният рицар" - също, поне докъдето го гледах, обаче вторият епизод така ме уби от скука, че го спрях преди последните десет минути, не го догледах и дропнах сериала. Една от причините да беснея срещу "Черната вдовица" беше липсата на самодостатъчност, "Тор 3" също щеше да ми хареса повече, ако беше по-самодостатъчен.

От "Пазители на галактиката" насам съм гледал по-малко от половината филми, като баш най-големите събития ги пропуснах с мощ и нямам намерение да ги гледам. За причините съм беснял предостатъчно в други теми.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Roland » Tue May 10, 2022 6:03 am

Филмът е ТОЧНО каквото очаквах, т.е. куку бананас камп безумие в класически Сам Рейми стил, со се Дани Елфман музиката и може би най-добрата игра, която Елизабет Олсън е играла до момента в кариерата си.
Spoiler: show
Тая жена ми даде пълна Батман се завръща Селина Кайл отвинтена villainatrix и просто... no notes.
Естествено, че е пълен с нелогични глупости и Америка е макгъфин. Не е идеята да е перфектно полиран, ако искаш перфектно полиран филм, не взимаш Сам Рейми да го режисира. Имам усещането, че хората до такава степен са свикнали на стерилната режисура на повечето Марвелско кино, че като им дадеш нещо с явен почерк, то ги обърква до степен пълно зацепване.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 407
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Re: Marvel Cinematic Universe

Post by TheGrimReaper » Tue May 10, 2022 10:42 am

Филмите от MCU са разнообразни, макар и следващи определена формула, получава се нещо като поредицата за Бонд, имат сходна формула на изпълнение, със запазени марки, които присъстват във всички филми от поредицата и въпреки това, всеки е различен от другия, не само заради актьорите, но и заради времето в което са направени. Филмите от 60-те имат едно усещане и стил, тези от 70-те и 80-те друго и така нататък. Но всеки може да се разглежда и самостоятелно един от друг (може би с изключение на Casino Royale & Quantum of Solace/Spectre & No time to die). Marvel с богатството на персонажи успешно направиха тези филми да излязат от страниците на комиксите и да се пренесат на големия (и малкия екран), въпреки недоволството на някои именити режисьори като Скорсезе и Копола. От всички филми излезли досега няколко ми се нареждат като най-любими сред тях са Thor Ragnarok, The winter soldier, Shang Chi, Guardians of the Galaxy, Spiderman No way home, Ant man като най-скучни за мен бих определил Thor the dark world, Black Panther, Iron man 2. Останалите са доста добри, но са една (или две) идеи по-слаби от топ 6 по-горе. Тези филми имат оше какво да покажат и да развият, та си чакам следващите попълнения в поредицата. От сериалите бих отличил WandaVision & Hawkeye, останалите ми бяха стандартни по начин на действие и елементите заложени в тях.

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4053
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Litz » Sat May 14, 2022 4:48 pm

На мен целия тоя кемпинес много ми хареса и съм на мнението на @Roland като човек ненавиждащ стерилността и липсата на визия при класическия Марвел тоя кемпинес ме израдва адски много визуално.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Dr. Horrible » Mon Jun 06, 2022 8:57 pm

МАРИЯ. БАКАЛОВА. ИДВА. В. СЕМЕЙСТВОТО!!!!!

https://variety.com/2022/film/news/mari ... 235285778/
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4053
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Litz » Mon Jun 06, 2022 10:22 pm

Искам да знам какво мисли доайенът на бг театъра Иван Добчев за тва :mrgreen:

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Marvel Cinematic Universe

Post by трубадур » Mon Jun 06, 2022 11:05 pm

Евала на момата... Марвел и семейство от друга страна :unsure:

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Dr. Horrible » Wed Jun 15, 2022 9:32 pm

Изгледах Moon Knight. Допадна ми, но си има кусури. Обяснението за психиката на главния герой тотално противоречи на психологическата логика... В началните епизоди екшънът е малко. Има една зееща дупка в сюжета, пак от психологическо естество. Женската героиня беше леко щрихована, а се държеше, сякаш е супер развита. Епизодите минаваха доста бързо. Абеее, общо взето става. Но наистина е тъпо, че голяма част от дисни + сериалите на Марвел са видимо второ качество в сравнение с филмите.
Тези дни ще видим и първите епизоди на Мис Марвел!
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Roland » Thu Jun 16, 2022 4:01 pm

Ms. Marvel за момента ми е любимото Марвел нещо от WandaVision насам. Тийн комедия, заснета в стил, който е смесица между Scott Pilgrim и Broad City и с толкова качествени герои, че буквално не ми пука за суперсилите и искам да гледам тийн историите.
And you can't dance with a devil on your back...

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 0 guests