Брой 44 Новини

 

По света...

...всичко е спокойно. Или поне така изглежда.

Горещата новина на месеца, по някаква странна причина, е обявяването на заглавието на Хари Потър 7 Harry Potter and the Deathly Hallows. Дата за излизането на книгата обаче все още е неизвестна.

***

Фентъзи бозицата Ерагон отбеляза 70% спад в бокс офиса и приходите за втория уикенд бяха трагичните  $9,334,259. Предвид качествата на филма, ситуацията вероятно ще се влошава.

***

Ако случайно ви се намират излишни 150 долара, можете да си поръчате лимитираното супер луксозно издание на сборника Легенди 2, пуснато от Дел Рей. Тиражът е само 500 бройки, подписани от всеки един от авторите.

***

Междувременно феновете на Джордж Р. Р. Мартин и качествената фантастика могат да се радват – Bantam ще преиздаде през януари The Armageddon Rag.


... и у нас

У нас се случи Коледният панаир на книгата. На който имаше какво да се види, но за съжаление малко от него беше в жанровете фентъзи и фантастика. За сметка на това станаха ясни част от плановете на някои родни издателства.

ИнфоДар:
Плануват да доиздадат поредицата за Старото кралство на Гарт Никс. За феновете на Салваторе са подготвили тетралогията Paths of Darkness и втората книга от Demon Wars. За феновете на Лукяненко е Последният патрул. Родният читател ще има възможността да се запознае и с Мария Семьонова и серията й Вълкодав, по която съвсем скоро се чака филм. Почитателите на качествените и сериозни четива ще получат Пердидо Стрийт Стейшън на Чайна Миевил, Велъм на Хал Дънкан, Наоми Новик с трилогията си Temeraire и Lord of the Silver Bow на Дейвид Гемел. Очакват ни още Стругацки, Дик, Рейнолдс и други... Приятната изненада е, че издателството смята да пусне своя поредица, подобна на ИСФ на Бард.

Бард:
Се представиха доста скромно и пуснаха на пазара само том първи от Хейнския цикъл. За догодина е планирано издаването на Сарантинската мозайка на Гай Гавриел Кай, както и още Стивън Бруст.

Eра:
Плановете им бяха доста мъгляви, като единственото сигурно е, че вероятно през май ще получим последния Ендър на Орсън Скот Кард.

Рива:
Поднесоха изненада с новината, че ще издадат The Lies of Locke Lamora (Непреведено в брой 43), за което можем само да ги поздравим.

Лира Принт:
Издадоха следващата книга за Черният отряд – Стоманени сънища.

Вузев:
Не пуснаха следващия Пратчет, но пък ни зарадваха с нов Календар на Света на Диска.

Прозорец:
За Панаира бяха подготвили единствено Призраци на Тери Гудкайнд, но през следващата седмица пуснаха Джонатан Стрейндж и Мистър Норел от Сузана Кларк. На цена, по-висока от тази на книгата в оригинал, купена от коя да е Книгомания...

Труд :
Са подготвили за феновете на Star Wars новелизациите по Епизод 2 и 3. На пазара вече и книгата по Епизод 2 с автор Р. А. Салваторе.