Генно модифицираните храни
Moderator: Moridin
Кво значи безвредна храна бе, другари? Сладкото да не е безвредно случайно? Пък последният път като проверих 99% от познатите във форума си мряха за него. НЯМА безвредна храна. Лекарите тепърва откриват кое как ни убива, но поне им е ясно, че ВСИЧКО ни убива. За ГМО храните неизвестните са най-вече в областта дали няма да се кръстосат с плевелите и да станат масов проблем за селското стопанство. Токсичните могат да бъдат открити доста бързо, а тея с алергиите няма да са проблем, ако им се сложат свестни етикети. Няма да мутираме от тях, няма да се отровим, не ги знам колко канцерогенни могат да се окажат, но надали ще бият тютюневия дим, тефлоновите тигани, радикалите от пушените продукти, които нагъваме и т.н. Изобщо втф значи "не ми е известно как ще ми навредят". За кое ни е абсолютно известно???
Това, което става част от нас, не ни влиза в ДНК-то по начин, по който да ни накара да мутираме. Тва все едно да кажете, че еди кое си произволно нормално растение е вредно, щото става част от нас. Ми и то си има ДНК, и то се разгражда на съставните си части и се усвоява. Са дали ще ядеш хляб и свинско за да си вкараш гените на пшеница и прасе в стомаха, или генно модифицирана пшеница с ген от прасе е все в гъз.
Това, което става част от нас, не ни влиза в ДНК-то по начин, по който да ни накара да мутираме. Тва все едно да кажете, че еди кое си произволно нормално растение е вредно, щото става част от нас. Ми и то си има ДНК, и то се разгражда на съставните си части и се усвоява. Са дали ще ядеш хляб и свинско за да си вкараш гените на пшеница и прасе в стомаха, или генно модифицирана пшеница с ген от прасе е все в гъз.
Ами айде ти спри да ядеш, щото всичката храна има неизвестни последици за тялото ти (любимият ми твой аргумент).
Last edited by Amelia on Thu Nov 22, 2007 5:53 pm, edited 1 time in total.
- Daggerstab
- Arcanist
Талидомид (Уикипедия)Ghibli wrote:Някой сеща ли се за децата без крайници, родени след употребата на едно лекарство (забравих му името)? И него не са го мислели за вредно, вероятно даже е минало всички тестове за безвредност. Не че това радва особено жертвите му.
Мамка му, ЛайфДжокера в статията си хубаво беше посочил възможни рискове, ама като гледам, никой не я чете...
Между другото, нали знаете, че не-генномодифицираната соя кара мъжете да обръщат резбата (поне според УингНът Дейли)?

Дагърстаб. Точка.
Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.
Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.
А колко щяха да са жертвите на куп болести, ако другите лекарства не бяха прилагани, защото са потенциално опасна химия? Да, децата с вродени дефекти са ужасна гледка. Също такава са и децата умрели от различни болести без да им бъдат давани лекарства.Някой сеща ли се за децата без крайници, родени след употребата на едно лекарство (забравих му името)? И него не са го мислели за вредно, вероятно даже е минало всички тестове за безвредност. Не че това радва особено жертвите му.
Last edited by Morwen on Thu Nov 22, 2007 5:54 pm, edited 2 times in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Ммм... само... таковата... относно това "няма нищо общо"... ми не съм съгласенGhibli wrote:@Роумър: Изкарваш ме нелогична, защото ям зеленчуци от пазара ли? Естествено, че предпочитам отгледаните от баба ми на селоТова няма общо с позицията ми против генномодифицираните.

Както и да е де... точно за теб съм сигурен, че си разбрала, че това имам предвид... просто ме учуди формулировката ти.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ето бтв, до какво може да доведе липсата на образование:
http://www.youtube.com/watch?v=yi3erdgVVTw
И изобщо адски е лесно да създадеш масова истерия срещу нещо, което хората не разбират и за което имат идеи единствено от разни сай-фай филми и комикси. Е, да, християнския фундаментализъм също помага доста, както и безумната идея, произлязла от него, че ние всъщност сме по-висши от останалите биологични организми и ВРЕДИМ на природата (как точно става това, след като сме част от нея, барабар с цялата ни индустрия, все още никой не ми е изяснил).
http://www.youtube.com/watch?v=yi3erdgVVTw
И изобщо адски е лесно да създадеш масова истерия срещу нещо, което хората не разбират и за което имат идеи единствено от разни сай-фай филми и комикси. Е, да, християнския фундаментализъм също помага доста, както и безумната идея, произлязла от него, че ние всъщност сме по-висши от останалите биологични организми и ВРЕДИМ на природата (как точно става това, след като сме част от нея, барабар с цялата ни индустрия, все още никой не ми е изяснил).
нали се сещаш, че тва е неква безсмислена семантична тема. очевидно е какво се има предвид под "природата" (environment обикновено) и това че е неточно не е нито първия, нито последния такъв случай.Amelia wrote: Е, да, християнския фундаментализъм също помага доста, както и безумната идея, произлязла от него, че ние всъщност сме по-висши от останалите биологични организми и ВРЕДИМ на природата (как точно става това, след като сме част от нея, барабар с цялата ни индустрия, все още никой не ми е изяснил).
по-малко неуките и по-малко радикални природозащитници просто казват, че вредим на _себе си_ in the long term.
Не казах, че всичката храна има неизвестни последици за тялото ми, слагаш ми думи в устатаAmelia wrote:Ами айде ти спри да ядеш, щото всичката храна има неизвестни последици за тялото ти (любимият ми твой аргумент).

@Роумър: разбрах те, само че наистина не виждам връзката. Аз казвам, че Х не ме кефи. Ти казваш, че У може и да е по-лошо от Х, така че Х трябва да ме кефи - ? Много по-логично е и двете да не ме кефят при това положение

@Морви: това, което ме дразни в цялата тази история е, че основният проблем, който тези храни се предполага да решат - световният глад, е резултат много повече на действията на хората, отколкото на природните условия. И вместо да променят поведението си и да помислят за алтернативи, хората тръгват с Мощната Наука (тм) напред, но това няма да премахне причините за проблема, а крие много неизвестни и според мен не е добро решение (тм).
@Мор: а, защо, понякога е добре да имаш репутация на глупак (с).
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
- Moridin
- Global Moderator
Е стига де, аз бях мил!
Аргументът ти към Морви е готин, но пък не може да обвини ГМ храните в нищо
А само хората.
Колкото до връзката - ами просто ти активно потребяваш Y (зарзавата от магазниа/пазара), което е по всяка вероятност по-лошо от X, но отказваш да потребяваш X, защото може да е лошо. Това не е ли странно?
Аргументът ти към Морви е готин, но пък не може да обвини ГМ храните в нищо

Колкото до връзката - ами просто ти активно потребяваш Y (зарзавата от магазниа/пазара), което е по всяка вероятност по-лошо от X, но отказваш да потребяваш X, защото може да е лошо. Това не е ли странно?

This is it. Ground zero.