The Official George R. R. R. R. Mar.r.r.r.tin Topic

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
fantasy_fan
Scholar

Post by fantasy_fan » Fri Dec 28, 2007 11:56 am

Да вметна само, че последната книга на Дончев "Трите живота на Кракра" си е чисто фентъзи от типа на "Песента" - взимаш някаква средновековна обстановка и започващ да фантазираш - тракийци, тракийски език и преиначаване на исторически факти. :lol:

Super M
Warmage

Post by Super M » Fri Dec 28, 2007 12:13 pm

Какво средновековие, какви тракийци?
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Fri Dec 28, 2007 4:22 pm

Аз най- после си купих "Пир за врани". Сега остава и да я прочета. :)
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Stoly
Adept

Post by Stoly » Mon Dec 31, 2007 11:52 pm

aз днеска почнах книгата и определено съм впечатлен .
Иначе от досега прочетеното , песента не е фентъзи , а рицарски роман или нещо от тоя род , но доколкото знам в следващите книги се появяват и фентъзи нотки
Image

Super M
Warmage

Post by Super M » Tue Jan 01, 2008 8:36 am

Изобщо не е фентъзи, а е от добре познатия жанр рицарски роман. В главите с диваците преминава в "дивашки роман" а в главите с дотраките има елементи на "номадски роман". :wink:

Ей - и честита ви Нова година! :)
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Rayko
Scholar

Post by Rayko » Tue Jan 01, 2008 11:13 pm

А драконите и магиите?Те в какво попадат в драконов роман и магически роман?

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Jan 01, 2008 11:57 pm

Доста работи са си направо невъзможни и си попадат директно в графата фентъзи, макар и да няма пряко описана магия. Помислете си само за замъка построен на върха на скалата (Орлово гнездо) - според вас дали реално може да бъде построена такава конструкция със средствата които са имали в средновековието. Има много примери за неща които изглеждат реалистични но на практика не са можели да бъдат постигнати по онова време и които са логични само за нас - хората от съвремието :wink:

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Wed Jan 02, 2008 12:07 am

Помислете си само за замъка построен на върха на скалата (Орлово гнездо) - според вас дали реално може да бъде построена такава конструкция със средствата които са имали в средновековието.
Aбе хашишините май са се справили с подобна задача. :)

Иначе, има си там няква магия, но усещането от книгата си е хептен като от исторически роман, затова винаги ми е смешно като се тръби надлъж и нашиур колко, видите ли, мега-трипер-хипер-дупер оригинален е бай ви GRRM.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Stoly
Adept

Post by Stoly » Wed Jan 02, 2008 12:21 am

RRSunknown wrote:Доста работи са си направо невъзможни и си попадат директно в графата фентъзи, макар и да няма пряко описана магия. Помислете си само за замъка построен на върха на скалата (Орлово гнездо) - според вас дали реално може да бъде построена такава конструкция със средствата които са имали в средновековието. Има много примери за неща които изглеждат реалистични но на практика не са можели да бъдат постигнати по онова време и които са логични само за нас - хората от съвремието :wink:
това , че са стоели къщичките си , като хората не значи че е фентъзи . Но щтом има вълчища и дракони , значи е .
Last edited by Stoly on Wed Jan 02, 2008 1:09 am, edited 1 time in total.
Image

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Jan 02, 2008 12:38 am

Това е и идеята - да изглежда като исторически роман без реално да има нещо общо с историята. Честно казано за мене е най- неправдоподобна лигиката по която действат героите- особено управляващите държавите- тя е по- скоро съвременна гледна точка а не средновековна. Особенно военните планове и стратегии нямат нищо общо със средновековните.
П.С. Далеч не съм сигурен че укреплението на хашишините е било в мащаб подобен на Орлово гнездо. По тая логика и Царевец минава за равнопоставено постижение. В книгата всичките замъци и градове са хиперболизирани и по- скоро ми напомняха на градове на Хироуса отколкото някакви реални градове. :wink:

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Wed Jan 02, 2008 12:56 am

Ако мислиш, че помня и дума от описанието на това Орлово Гнездо, дълбоко се лъжеш/ :D

Особенно военните планове и стратегии нямат нищо общо със средновековните.
Я раздуй малко по тоя въпрос - както стана дума спомените ми от Песента са малце мъгляви, но пък не помня, че да има особени нелепици, особено в сравнение с масата автори в жанра.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Jan 02, 2008 1:08 am

Това е и идеята - да изглежда като исторически роман без реално да има нещо общо с историята. Честно казано за мене е най- неправдоподобна лигиката по която действат героите- особено управляващите държавите- тя е по- скоро съвременна гледна точка а не средновековна. Особенно военните планове и стратегии нямат нищо общо със средновековните.
Е, хайде сега - естествено, че има нещо общо с историята. :wink:
Не искам да ме разбираш погрешно, но от горния цитат получих лекото впечатление, че едва ли не се слагаш по-горе от Мартин като авторитет по средновековна история и военно дело. В смисъл, ако не си преподавател по тоя предмет, сте най-малкото на едно ниво - за Мартин се знае, че е medieval geek до мозъка на костите си. Тъй че не вярвам баш толкова да ги е оплел "военните планове и стратегии".
А и във връзка с логиката на управляващите - тя е такава, каквито са държавите, които тия герои "управляват". Тъй че логиката не е неправдоподобна, а съобразена със света.
Във Вестерос има точно 2 сезона, траещи с години. 15 години преди началото на действието една-единствена династия е управлявала целия континент в продължение на 300 години. Половината от тоя континент е в състояние на почти перманентна зима. В най-северната му част е Вала. На изток са 9 независими островни града-държави. Още по на изток пък е вече тотална екзотика.

Всичко от гореспоменатото я има, я няма 5% паралел с реалния свят. Единствената по-сериозно доближаване с реалността е псевдосредновековността. Технологичното ниво и васалната политическа система. А иначе това, че Мартин "модернее" за мен си е само в плюс на книгата.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Jan 02, 2008 1:23 am

Орлово гнездо беше (доколкото си спомням) не по -малко от 500 метра замък на върха на майната си и планина който не могат хора да се изкачат, а как са мъкнали камъните и как са ги скрепяли при положение в средновековието са нямали бетон нямам идея. Сега не че инките не са построили постройки на висока надморска височина но първо никъде в книгата не се споменава използването на робски труд и хиляди животи дадени за строенето на един замък нито пък еквивалентните постройки са развити по височина. Общо взето чак с откриването на железобетона става възможно строителството на небостъргачи :wink: .Всички средновековни замъци големи по площ но не с повече от 3-4 максимум етажа.
Втори за боя- далеч съм от мисълта че има нелепици, точно обратното- прекалено добре са организирани войските. В това отношение можеш да ми се довериш - чел съм доста военни (включително и военно исторически) професионални книги. Реално в Еропа през средновековието стратегията се е състояла в това двете армии да се наредят на два хълма и да чакат добро време за да се засилят едни срещу други уповавайки се на Бог. Първия пробив във военното дело дошъл със Военните монашески ордени които въвели за пръв път казармен ред и дисциплина.(Представете си може ли да има дисциплина при положение че Сър еди кой си счита под-достойнството му да чака в засада например.). Втория пробив правят англичаните в битката при Креси със комбинирането на войски за пръв път + използване на пешаци. Третия и най- важен пробив който слага край на рицарите са швейцарските наемници които развиват военни формации и за пръв път правят масов набор на войска. Получавал се е ефекта на 16000 човека(баталион-идва от швейцарски) срещу 500 рицаря. Във всички битки които участвали швейцарците разбивали рицарите макар че нямали коне, брони, лъкове и огнестелно оръжие. Един на един рицар биел швейцарец но 16000(мобилизарали масово цели села и градове). Така че истината за средновековието е че никой не е оставял селяните и обикновените хора да участват в бой. Както се сещаш в книгата домовете набират хора в големи пропорции, пък имат стратегия и формации....
Като пуснах поста и видях поста на Трип:
!! Някой да не си помисли че оплювам книгата- нищо подобно , и мен ме кефи така, само ви доказвам защо не е историческа. Едва ли някой иска да чете средновековни жития или реални исторически събития в подобна книга. Много правилно Мартин е уловил кофти нещата в реалноста и ги е направил такива каквито би трябвало да бъдат в подобна книга. Така че епичните пропорции, логиката на държавниците и организацията на армията са си пипнати перфектно.
(но не исторически)

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Jan 02, 2008 1:39 am

Аз всъщност исках най-вече да натъртя на това, че Мартин използва мотиви от реалната (европейска) история и след това използва разни методи на екстраполация, взети от методологията на историята като наука, за да си изгради обществата.
В този смисъл, Мат, мисля, че наистина е първопроходник, или един от първопроходниците в това, което някакъв тип нарича в блога си "hard fantasy", по аналогия с "hard science ficton".
В смисъл, тежката, мазна мистика и понякога абсурдните магицизми, дето владеят фентъзито по принцип, тук отстъпват пред това да си направим шибания фентъзи свят място, където поне някои физични и социални принципи бачкат ФФС! :roll: Или ако баш фентъзи елементите не отстъпват толкова, то поне се балансират от "реализма".
Такива фентъзита сигурно е имало и преди, де, но не вярвам да са били в жанра "фентъзи тухли", най-вероятно са били "винетки" от по 200-300 страници.

Rayko
Scholar

Post by Rayko » Wed Jan 02, 2008 1:43 am

*Много правилно Мартин е уловил кофти нещата в реалноста и ги е направил такива каквито би трябвало да бъдат в подобна книга. Така че епичните пропорции, логиката на държавниците и организацията на армията са си пипнати перфектно.
(но не исторически)*

Много добре казано.Има си томове и томове литература изпълнени със средновековна история-който се интересува да ги чете.За мен най-добрите фентъзи книги са тези в който има исторически елемент,но така че да не се получава исторически роман.Мартин е създал точно това - един наистина изумителен средновековен свят пречупен обаче през призмата на фентъзи жанра.