Тери Пратчет с Алцхаймер :(

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Jan 11, 2008 4:30 pm

Твърдението, че невроните "съдържат" паметта, а бялата тъкан провежда импулсите, също е доста погрешно.
Може и аз да съм спала, но съм учила почти обратното. Че чрез невроните мислиш, а чрез аксоните трупаш спомени...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Jan 11, 2008 4:35 pm

АКСОНЪТ Е ЧАСТ ОТ НЕВРОНА!!! :evil:
This is it. Ground zero.

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Fri Jan 11, 2008 4:37 pm

Морвен и Коруин са прави. Просто в мозъка откриха стем клетки (то къде ли не ги намериха) и доказаха, че от тях могат да се развият зрели, функционални неврони.
Че чрез невроните мислиш, а чрез аксоните трупаш спомени
Тва не го разбирам. За двата процеса имат значение връзките, които се изграждат между невроните, а не самите клетки или техните окончания.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Jan 11, 2008 4:39 pm

Finally some reason...

Да не говорим, че Морви пък го каза дори наобратно на РРСЪнаун, освен дето и двете са тотално out there ;p
This is it. Ground zero.

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Fri Jan 11, 2008 4:47 pm

На RRSunknown мнението е такова свободно съчинение, че чак е забавно.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Jan 11, 2008 6:21 pm

Moridin wrote:Finally some reason...

Да не говорим, че Морви пък го каза дори наобратно на РРСЪнаун, освен дето и двете са тотално out there ;p
Е така де, тя всъщност се опита да се съгласи с теб, ма ти - не! :) Тя каза, че е учила обратното на "твърдението", не обратното на твоето съждение :) Но, да, че "бялата тъкан" си е част от самите неврони и че паметта се формира от връзките и взаимодействията между тях (и само някой да е споменал "невронна мрежа"! не моете да изедете толку бой! :evil:), си е най-добрата за момента хипотеза - на базата на данните, които имаме засега.

Така че... в определена леееко по-свободна интерпретация и Мор, и Морви са прави - Мор казва, че още не е доказано (което е така, но все пак е най-добрата за момента хипотеза), Мор освен това обяснява *какво* точно не е доказано (че връзките и взаимодействието между невроните пазят спомените и вчепатленията), а Морви горе-долу се съгласява, като казва, че "бялата тъкан" - т.е. връзките между невроните - "съдържа" паметта - което може да бъде прието за малко по-свободна интерпретация на това, че паметта се формира от взаимодействията между невроните :)

А на мен май ми е некво такова петъчно и многодуместо :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Jan 11, 2008 7:15 pm

thorn wrote:На RRSunknown мнението е такова свободно съчинение, че чак е забавно.
Супер забавлявай се , това съм го учил ама сигурно образаованието е направило някакъв супер пробив за 10 години откакто съм завършил средното и всичко коети сме учили се оказва че точно обратното, те ако бяха намерили начин да делят неврони......
Всичко останало са недоказани теории
Аксоните са част от неврона -не отделна клетка , всеки неврон има един аксон.

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Fri Jan 11, 2008 7:56 pm

То аз съм виновен за спама де, но все пак аре някой да делне, да не спамим точно тая тема.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Fri Jan 11, 2008 8:47 pm

RRSunknown, не знам що, ама ми се струва, че и в гимназията не си внимавал много.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Jan 11, 2008 9:28 pm

thorn wrote:RRSunknown, не знам що, ама ми се струва, че и в гимназията не си внимавал много.
Не знам защо но съм завършил специалност билогия в природоматематическа гимназия и то със отличен 6.

Skywalker
Warmage

Post by Skywalker » Fri Jan 11, 2008 9:54 pm

уоу спирам да ум яйца по тоя повод...

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Jan 11, 2008 10:10 pm

Тъй като не виждам смисъл да изписваме 10 листа спам точно на тази тема призовавам безсмисления спор да спре. Аз лично в тази тема няма на спамя повече.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Jan 11, 2008 10:42 pm

Една от теориите за спомените е, че представляват хванат в цикъл от неврони нервен импулс. Иначе, това, което каза Моридин е вярно (за аксоните, дендритите и бялата мозъчна тъкан).
Тва ненам що го казвам - май ми стана мъчно, че съм изтървала интересната дискусия. :lol:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Sat Jan 12, 2008 11:56 am

Значи паметта е по-скоро намален праг на възбуждане на определени неврони. Най най-грубо казано кратковременна памет се дължи на натрупване на калций в пресинаптичните окончания, дълговременна – в постсинаптичните. Има и разни данни за активиране на гени при включване на дълговременната памет. Освен това за декларативната, сиреч осъзнатата памет, значение имат и разни връзки хипокамп-кора, междинен мозък-кора и прочие. За кратковременната памет се счита, че е в хипокампа, дълговременната в кората. Отделни връзки с други части на мозъка определят характеристиките на спомените – например амигдалоидните ядра придават на спомените чувствата към тях. Връзките между разни корови области пък определят сетивните характеристики на спомена – мирис, цвят, вкус, т.н.

С две думи цялата теория на физиологията на нервната ситема е миш-маш от химицизъм (сиреч колко са важни медиаторите), механицизъм (колко са важни електрическите импулси), емпиризъм (колко котки са осакатени, колко ЕЕГ-та, скенери и доплери са направени) и твърде много анатомия, без изчистена връзка структура-функции. Затова я обичам дълбоко и всеотдайно :mrgreen:

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Jan 12, 2008 1:43 pm

Като гледам, ако някой го изцери, това ще сте вие.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.