Кой какво чете, part III

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
DELgado
Elder God

Post by DELgado » Thu Jan 24, 2008 1:49 pm

Днес като минах през "Славейков" случайно забелязах "Отвъд Килера" на Уилям Уортън. Естествено веднага си я взех и още довечера я почвам. :mrgreen: Забелязах че са преиздали почти всичките му книги. Така че трябва да погледна какво съм загубил или не са ми върнали и като взема заплата да си попълня колекцията. 8-)
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

Nyn
Sorcerer

Post by Nyn » Thu Jan 24, 2008 4:01 pm

shayhiri wrote:
Nyn wrote:Аз почнах да чета The Lies Of Locke Lamora от компа и много му се кефя,но сега с всички сили се опитвам да спра и да си гледам анатомията :/
Лично за мен в конкретния случай споменатото алтернативно занимание би било несравнимо по-интересно :wink: , но ще се задоволя и с мнението ти за Ламора.

Тука само аз съм я чел (и Рол, ма той може би не я помни много добре, щото чете страшно много), така че с удоволствие бих я обсъдил. Даже ако беше казала по-рано, щях да тия дам в пейпърбек да не се кьориш. :)
:? Ма никак не е смешно,анатомия:аз 2:1(слава богу накрая,ако ще прекъсвам искам да си е по мое желание ако може)
А за книгата,успях да я спра тогава и още не съм я прочела,но след това бих обсъждала с удоволствие.Само че малко трудно щеше да ми я дадеш,аз не съм в София :)
To the unfortunate person who threw a shoe on the stage. We collect shoes, so you're not getting it back. You're gonna have to hop home, on one leg. And while you're hopping home, dear shoeless person, you could whistle this tune to yourself. *starts playing Nancy Boy*

Tiaiel
E'lir

Post by Tiaiel » Fri Jan 25, 2008 9:53 pm

Мъча втория том на "Тютюн", глупава матура! Днес си взех от библиотеката "30 години фентъзи DAW", което предполагам,че ще е добро и Стефан Цвайг - Нетърпеливо сърце.А на опашката се е наредил и Саймък с "Котешко лице" и "Царството на злото".
Има нещо в съществуването на черна дупка в съседство,което води до безсънни нощи.

kalein
Arcanist

Post by kalein » Sat Jan 26, 2008 3:28 pm

Roland wrote:Изчетох Мигновечност и не останах в кой знае какъв възторг. Не съм и истински разочарован де. Пълната версия - в броя.
И аз го свърших.

И мойта пълна версия - в броя. :P

fantasy_fan
Scholar

Post by fantasy_fan » Sun Jan 27, 2008 8:52 am

Питанка за Алистър Грей: толкова ли е... енигматично писането му, а също наистина ли си заслужава? Има една статия из броевете, от която обаче почти нищо не може да се разбере.
А също и дали някой може да каже нещо за Карлос Руис Сафон - видях, че от Прозорец са му издали дебютната книга, която е много хвалена, ама по-добре да съм сигурен, така че...
“Reality is that which, when you stop believing in it, doesn’t go away.”

Random
Ascendent

Post by Random » Sun Jan 27, 2008 9:47 am

Мое ще да е било ревюто :) Енигматично чак не бих казал. Странно определено, и много идейно. Ланарк е невероятна книга, тъпкана е до горе с идеи и качествено писане. Една от любимите ми. И май й идва времето за втори прочит :)
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Jan 28, 2008 3:02 pm

fantasy_fan wrote:А също и дали някой може да каже нещо за Карлос Руис Сафон - видях, че от Прозорец са му издали дебютната книга, която е много хвалена, ама по-добре да съм сигурен, така че...
Аз бих те посъветвала да опиташ. Човекът пише доста увлекателно и добре. Макар да зависи също и от превода. Първата ми за възрастни (до 2001 пишеше детска литература) беше най-четената книга тук, през 2006 (преиздадена). Макар че същата година излезе и книгата която чета сега, и също има страхотен успех

А по темата, в момента чета една страхотна книга, която може да премахне завинаги Дан Браун от списъка на "писателите". Казва се La catedral del mar, от Ildefonso Falcones и е направо страхотна. Става дума за историческа "измислена" интрига, преплетена с реалните исторически събития около строежът на катедралата Santa María del Mar. Остро препоръчвам на испаночетящите. А ако някой от останалите се интересува, с голямо удоволствие бих проверила дали е преведена вече и на английски примерно. Само и само да закопам Дан Браун! :twisted: Признавам си.
Интересно нещо, това беше супер-бестселъра на 2006 в Испания. И разглеждайки вътрешната корица, се оказа че същата 2006 книгата е преиздадена поне 24 пъти (аз четя това издание от 2006).
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Mon Jan 28, 2008 3:06 pm

Дан Браун не го мисли. Аз до негова книга няма да припаря и пари да ми дават. :mrgreen:
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Jan 28, 2008 3:13 pm

Ти се порови малко из нета, за Катердалата на Морето да видиш. А за Браун, лошото е че много хора се подлъгват, макар и после да се усетят. :twisted:

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Jan 28, 2008 3:39 pm

Проблемът при Дан Браун е, че много умело успява да вплете истина и измислица в книгите си, много умело споменава тук-там по някой факт, а тук-там и по някой "факт", който е идеален за повествованието - и в крайна сметка оставя в главата ти куп неща, които в един момент забравяш, че си прочел там, и остават просто като... неща... и се появяват в най-неподходящия момент като "абе знам, че това го четох някъде" - и вече не помниш, че не можеш да му вярваш.

Иначе има тук-там по някое попадение, а ако знаеш как да четеш книгите му, дори са забавни :) Особено книги, които са на доста специализирана тематика, доста тясна област, като "Цифрова крепост" - в която, като изключим ОСНОВНАТА идея (че може да ти дадат неизвестен алгоритъм за криптиране и всичко, което ти трябва, за да го използваш, е ключът, което е пълна глупост по прекалено много причини), и като изключим един "артистичен" момент с преодоляване на компютърни защитни стени, всъщност други глупости няма, и книгата е доста добра... ако ги нямаше тези два основни момента, които ще оставят обикновения читател с напълно погрешни вчепатления за компютърната сигурност и криптографията :)

Лошото е, че по-известните му книги не са толкова специализирани и там е много, много по-трудно да отсееш фактите от удобните му измислици :(
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Jan 28, 2008 3:52 pm

Ромър-е, ако в Цифровата крепост е където част от действието се развива в Sevilla, мога да ти кажа че не само всичко относно града е грешно. Но и само пише глупости. :wink:
А иначе, аз с Шифъра доста се посмях. Просто нямам никакво намерение да прочета нищо друго от него. Поне има няколко доста добри испански писатели които пишат същият тип "исторически" романи, но много по-добре.

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Jan 28, 2008 5:37 pm

Бе аз знам само, че г-н Браун пише доста зле, мен лично в коя да е книга енциклопедичният елемент ми е твърде маловажен, та да се впечатлявам как интелигентно вмъквал разни "Знаете ли, че...?" в повествованието.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Jan 28, 2008 5:39 pm

Ъъъъъ, чакай малко с'а... май тук не се разбрахме :) Аз не се опитвам да го защищавам - напротив, за мен това, че толкова ловко вмъква измислиците си, е твърде лошо - защото после те оставя с пълна глава с неща, за които не си сигурен дали са верни или не.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Jan 28, 2008 5:47 pm

Ама, Пенчев, през акъла не ми е минало че го защитаваш! :shock: Просто той от енциклопедично знание има колкото и аз, Емо. И това, че информация за Sevilla поне под и над камък, спокойно е можел да поправи глупсотите които бълва за града и различни исторически постройки. Сигурно не знае к'во е туй Гугъл, или поне Уикипедия! :mrgreen:
Ще се доразберем на живо, като намина пак, с тебе Ромър-е. :wink:

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Mon Jan 28, 2008 6:26 pm

Бая, аз това със защищаването ми беше към Емо, да не би той да ми е прочел поста като "бе всякакви хора всякакви неща говорят за м'сю Браун, ама не им обръщайте внимание, гледайте колко ловко вмъква неща в повествованието!"... щото действително съм попадал на хора, които са ми разправяли колко всякакви неща са били "научили" от Шифъра! :?

Както и да е де... въх... мислех си да завърша онова, голямото изказване с изречение от сорта на "не мога да повярвам, че току-що изписах половин страница за Дан Браун", пък то... пък то... пък то цяла дискусия заформихме... ужас... толкоз ли нямаме какво да правим всичките :?