Банкови въпроси
Moderator: Moridin
- Moridin
- Global Moderator
Банкови въпроси
Абе опитвам се от два месеца да седна да се ориентирам в хавата с тия депозити и влогове и все не мога да намеря време да си систематизирам всички въпроси.
Но все пак най-основният - към всички банко-грамотни - ми е за сумите, върху които се начисляват лихви (мисля, че това се отнася за депозити, щото влоговете май нямат лихви или нещо такова, не съм много сигурен).
Та, да предположим, че това е тримесечен депозит и може или не може да се тегли от него по време на тоя период. Когато на третия месец се начисли лихвата, тя е:
а) върху текущата сума
б) смятана поотделно за всяка внасяна сума по депозита, в зависимост от това колкото време тази сума е престояла в банката от тия три месеца.
Всички описания на депозити, които гледам по банките, не споменават нищо подобно на (б), но не знам - може би то е имплицитно???
Защото ако вярното е (а), какво ми пречи да открия някакъв депозит пет лева, после два дни преди падежа да внеса стотици хиляди взети назаем, да ги олихвя и да намажа? И така да си трупам парици вовеки веков?
Но все пак най-основният - към всички банко-грамотни - ми е за сумите, върху които се начисляват лихви (мисля, че това се отнася за депозити, щото влоговете май нямат лихви или нещо такова, не съм много сигурен).
Та, да предположим, че това е тримесечен депозит и може или не може да се тегли от него по време на тоя период. Когато на третия месец се начисли лихвата, тя е:
а) върху текущата сума
б) смятана поотделно за всяка внасяна сума по депозита, в зависимост от това колкото време тази сума е престояла в банката от тия три месеца.
Всички описания на депозити, които гледам по банките, не споменават нищо подобно на (б), но не знам - може би то е имплицитно???
Защото ако вярното е (а), какво ми пречи да открия някакъв депозит пет лева, после два дни преди падежа да внеса стотици хиляди взети назаем, да ги олихвя и да намажа? И така да си трупам парици вовеки веков?
This is it. Ground zero.
Това че банките не са толкова глупави, че да олихвяват за 3 месеца сума, престояла в сметката 3 дена.

Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Re: Банкови въпроси
Moridin, oлихвяват се всички суми, които държиш в банката. От разплащателната сметка (отскоро, мисля), през парите по дебитна карта, до дългосрочните депозити. Разбира се, колкото по-лесен е твоя достъп до тези авоари, толкова по-кофти ресурс са те за банката и лихвата е по-малка.
Що се касае до условията как и кога да теглиш от депозит и как точно ще се олихвява сумата - там е мътна и кървава. Единствения начин е да питаш в конкретната банка и да го видиш черно на бяло. Защото се пускат едни реклами, правят се едни гръмки изказвания, а после се оказва, че депозита бил 6-месечен, ама до петия месец се олихвявало не по тая лихва, а по друга, и можело да се тегли по всяко време, ама с такава и такава наказателна.
Иначе примерът с хилядите преди падежа е ясно, че няма стане
Сумите се олихвяват регулярно, с капитализация на сумата.
Що се касае до условията как и кога да теглиш от депозит и как точно ще се олихвява сумата - там е мътна и кървава. Единствения начин е да питаш в конкретната банка и да го видиш черно на бяло. Защото се пускат едни реклами, правят се едни гръмки изказвания, а после се оказва, че депозита бил 6-месечен, ама до петия месец се олихвявало не по тая лихва, а по друга, и можело да се тегли по всяко време, ама с такава и такава наказателна.
Иначе примерът с хилядите преди падежа е ясно, че няма стане

Капитализацията е свързана с така наречената 'сложна лихва', когато начислената лихва се прибавя върху сумата (капитализира се) и следващия период се олихвява нарасналата сума, а не само базовата.
Ето нещо недълго и ясно по темата: влогове и депозити
Ето нещо недълго и ясно по темата: влогове и депозити
- Moridin
- Global Moderator
Явно ще трябва да питам по банките, прочетох го линка, мерси, но пак не ми стана ясно върху кои точно суми и кога се начисляват лихвите като правило, плюс дето се добави леко възмутено недоумение от това, че обявяваните лихвени проценти били всъщност годишни, въпреки че депозитите са обявени за Х-месечни и реалната лихва е съответно Х/12 от обявения процент..
а и не разбирам разликата между годишен лихвен процент и ефективен годишен лихвен процент.
а и не разбирам разликата между годишен лихвен процент и ефективен годишен лихвен процент.
This is it. Ground zero.
Разбира се, че лихвите са годишни. Ако 5% беше месечна лихва, всички щяхме да спрем да бачкаме, да купим буре джин и няколко сламки и да чакаме края на месеца
В най-простия случай Ефективната лихва просто изразява капитализацията по депозита.
Ефективната лихва е важен показател, когато банката предлага депозит с прогресивна лихва, т.е. - има някаква скАла и всеки следващ период се олихвява с различна лихва, по правило по-голяма (за да зарибим клиента да държи парите в банката по-дълго време, нали). В тоя случай е мега шантаво човек да си сметне сам какво и как печели, затова Ефективната лихва е нещо като фактическата лихва, която ще бъде получена.
Пример на едро: депозираш пари за 1 година, първият месец лихвата е 3% и нараства с всеки период, така че на 12-ия месец е 7%. Ефективната годишна лихва е около 5% (това е само пример).
Ефективна лихва може да се изчисли и за сумата след третия, петия, седмия, n-тия месец.

В най-простия случай Ефективната лихва просто изразява капитализацията по депозита.
Ефективната лихва е важен показател, когато банката предлага депозит с прогресивна лихва, т.е. - има някаква скАла и всеки следващ период се олихвява с различна лихва, по правило по-голяма (за да зарибим клиента да държи парите в банката по-дълго време, нали). В тоя случай е мега шантаво човек да си сметне сам какво и как печели, затова Ефективната лихва е нещо като фактическата лихва, която ще бъде получена.
Пример на едро: депозираш пари за 1 година, първият месец лихвата е 3% и нараства с всеки период, така че на 12-ия месец е 7%. Ефективната годишна лихва е около 5% (това е само пример).
Ефективна лихва може да се изчисли и за сумата след третия, петия, седмия, n-тия месец.
- Interpreter
- Forsaken
Има такива рента-депозити. Когато 8% лихва за годишния период ти се дели на 12 и си ги получаваш ежемесечно, само че си е залъгалка, защото за същия годишен период инфлацията ти е изяла реално капитала с 12%, а не знам банка у нас, която да предлага лихва по депозит над годишната инфлация (с изключение на инвестиционните фондове, но там рискът си е за твоя сметка). Тъй че по-добре карай на кредит, а потомците да му мислят
А по-сериозно, личният ми съвет е: бягай от банки и влагай свободните си суми в злато или в произведения на изкуството, които никога няма да девалвират.
Като моя превод на Малазана, примерно

А по-сериозно, личният ми съвет е: бягай от банки и влагай свободните си суми в злато или в произведения на изкуството, които никога няма да девалвират.
Като моя превод на Малазана, примерно

Само преди няколко седмици доста хора, които си бяха харесали инвестиционните фондове, оскубаха доста косъм от главите си.
Мен ако питаш - иди купи апартаменти в Косово; след няколко години ще си в пъти по-богат
Мен ако питаш - иди купи апартаменти в Косово; след няколко години ще си в пъти по-богат

Last edited by alvinator on Mon Feb 18, 2008 1:40 pm, edited 1 time in total.