Кривопис

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Mar 16, 2008 3:39 pm

RRSunknown wrote:Няма да ви го покажа на снимка но в поделението "ХХХХХ" в Стара Загора виси надписа - "място за почистване на Уръжието" :)
:lol: Мен по ме кефи как в казармата има място за всичко.

И всички. :mrgreen:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri Mar 21, 2008 7:21 pm

HJ - 1050
140 лв
ЛАЗАРЕН ПРИНТЕР

Лазаре, Лазаре...

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Sat Mar 22, 2008 2:06 am

Да не говорим за това, че "HJ 1050" само по себе си май не е точно това, което изглежда - само на мен ли ми се струва, че такова жувотно нема, а най-близкото, за което се сещам, е HP LaserJet 1050? Smile Но това бледнее... пред мъдростта Лазарова бледнее...

А ето и нещо от мен - две снимки на една и съща табела в пълнолунна пролетна нощ :) Първо снимка със светкавица, на която надписите си личат съвсем ясно:
Spoiler: show
Image
...а после и без светкавица, че да си личат и имената на виновниците :)
Image
Мисля, че правописът на английската версия и съответствието между двете нямат нужда от коментар :)

И двете - от моята открита галерийка.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Mar 22, 2008 9:43 am

Е стига де, случаят е очевиден :)
било е и на двете места затворено, после някой го е домързяло. Знам, че явно и ти си го разбрал, и сигурно се възмуващаваш на отношението ни към чужденците или нещо, но не мисля, че снимките са точно илюстрация на тукашната тема.
This is it. Ground zero.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Wed Mar 26, 2008 4:53 pm

Interpreter wrote:HJ - 1050
140 лв
ЛАЗАРЕН ПРИНТЕР

Лазаре, Лазаре...
Което ми напомня нашият световноизвестен виц за Радара-Лазер!!! :lol:
За който не го знае или помни:
Милиционер вдига палка и спира кола. Представя се на шофьора и му обяснява, че ще го глоби за превишаване на скоростта. Шофьорът все пак се поитересува как успяват да премерят скоростта му и т.н. Катаджията любезно се усмихва и го осведомява, че имат най-новата и прецизна технология която вече се ползвала на Запад.
- И каква е тази технология? - пита шофьора.
- Амииииииииии, лазарна! - отговаря катаджията. Обръща се и свирва към храстите, от където излиза грамаден катаджия.
Лазаре - пита милиционера - как мина другарят?
- Фииииуууууууууууууу - орговаря Лазар.
- А как трябваше да мине? - пита го пак катаджията.
- Пт, пт, пт, пт, пт!!! - отговаря Лазар.
:mrgreen:
А снимката на Ром е нараво - :shock: :? :shock: :roll: !!!!!!
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Mar 30, 2008 1:09 pm

Тъй като Столи пита, нека използвам учителския си бекграунд и обясня на него и евентуалните други, които не са наясно, по най-разбираемия начин. Хора, буквата "й" изобщо дори не е гласна, а съгласна. Тя по никакъв начин не може да предаде звука "и", който е гласен. Все едно да напишеш "т" вместо "а". Нямат НИЩО общо, ок? Ако горното не ви влиза, пробвайте другояче: НИКОГА не завършвайте дума в множествено число на "й". Иначе става или в единствено число, правейки изречението безсмислено, или много, ама МНОГО смешно. "Кайсий" не е няколко кайсиеви плода, а един кайсия-мутант от мъжки пол, както говорят (и пишат) мангустите на Женския, на които не искате да приличате.
Stoly wrote:"Блаженни да са незрящите", както и една хубава българска(нали?) поговорка- "Пази,боже , сляпо да прогледа"(Страхотен разказ).
И няколко мой- "Имаш ли две ризи, дай на мен едната","Който се смее последен се смее последен".Много ме бива в това, а?
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Mar 30, 2008 1:48 pm

Всъщност й е т.нар. полугласна (единствена в българския), някои я тълкуват наистина като съгласна (в някакъв смисъл като мекият вариант на х - артикулирайте, за да разберете), но останалото е точно. Тия грешки просто не ми е ясно как въобще се пръкват :)
This is it. Ground zero.

Stoly
Adept

Post by Stoly » Sun Mar 30, 2008 10:48 pm

shayhiri wrote:Тъй като Столи пита, нека използвам учителския си бекграунд и обясня на него и евентуалните други, които не са наясно, по най-разбираемия начин.]
Оф, не съм на ясно. Питах, защото не бях забелязал грешката си, иначе съм наясно с това правило. Жестоко дразниш, човече.
Image

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Mar 31, 2008 2:44 pm

Тва е ясно. :wink: Но често с право.

Както и да е, в случая допускам, че не си ЧАК толкова зле с езика и грешката е била случайна. Просто тва ми беше второто "ий" за деня в тоя форум та ми кипна каймака малко и ти си го отнесе и за другия. :)

Внимавай обаче да не го допуснеш пак и си прочитай/редактирай постовете преди пускане - или поне разказите, за бога. Иначе ше те изловя пак и ше стане весело. :wink:

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Mon Mar 31, 2008 2:50 pm

Не е като да е нещо, може и да бъркам, ама "това" като се кълца на "т'ва" не се ли прави все пак с апостроф? Или просто си изял буквата? ;)

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Mar 31, 2008 3:00 pm

"Тва", "ше", "некъв", изпускането на "да" и т.н. съм ги въвел на общо основание във форумната си реч - освен ако не пиша по неква абс. сериозна тема. Нямат нищо общо с правописа и правоговора. Просто характерна черта на стила, който емулирам.

Ако темата и тонът пък са особено несериозни, често подчертавам тва, като за момент минавам изцяло на псевдошопски. Нема се стряскаш. :)

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Mar 31, 2008 3:04 pm

1. Как се навъртат 5000 и кусур поста бързо, бързо!! :twisted:
2. Не отговори на забележката на Maledictus! Та ще ти се наложи да навъртиш още един пост за да се изясните. :twisted:
3. Товя, моето е офтопик. За което се извинявам. :oops:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Mar 31, 2008 9:50 pm

Хехе, на мен апострофите в случаи от типа на к`во, т`ва и прочие винаги са ми се стрували неестествени, претенциозни и малко смешни. Така и така пишеш жаргонно и съкратено по подобие на устна реч, за какво би се хабил да слагаш апострофи? Изглеждат, сякаш са нацвъкани впоследствие от някой възмутен от използваната лексика коректор.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Apr 16, 2008 3:30 am

"Ий"-синдромът явно е зарАзен: http://www.millionaire.bg/article.jsf?f ... icleId=928

Или, как го бяха казали, простотията оди по хората.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Apr 16, 2008 9:51 am

Хехе, някой там ми е цитирал блога! :D
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.