Кой какво чете, part III
Moderator: Moridin
- Interpreter
- Forsaken
Тази седмица прочетох "Повелителят на Сребърния лък" и "Лъжите на Локи Ламора".
Трябва да призная, че книжката на Гемел ме разочарова. Най-вече заради високите очаквания поставени от ревюто и великолепното начало на книгата. Недостатъците са най-вече стилови - по-нататък действието просто се забавя и тромавите описания и обяснения на Гемел започват да се набиват на очи, и да дразнят сериозно. Все пак от друга страна героите са живи, в началото и края темпото е добро и страниците се гълтат без да се усещат. И нечовешкия алтернативен поглед към древногръцките герои.
С две думи приятна запомняща се книжка, но не нещо наистина специално.
"Лъжите на Локи Ламора" - това вече наистина беше удоволствие за четене. Бях я почнал на английски, но я дочетох на български и определено не съжалявам - превода е много приятен, разнообразен и четивен. Всички герои - добрите, лошите, епизодичните са страхотно изградени и кефят. Много приятни диалози и ебавки с героите, великолепна атмосфера, изключително добре изграден Камор.
Като леки недостатъци според мен са така наречените "интерлюдии" - можеше просто да ги сложи в началото на книгата накуп, не да накъсва изкуствено историята. Другото е самият Локи - по някой път се набутваше разчитайки дразнещо много на късмет и импровизация. "Аз обикновено нямам план, но докато действам все ми просветва нещо" поне мен не ме кефеше.
Както и да е препоръчвам на всеки - цената е солена, но ако тя определя качеството, седемнадесетте лева определено си заслужават.
А, и пак - корицата и оформлението са безумни. "Рива" се излагат сериозно с тези корици.
Трябва да призная, че книжката на Гемел ме разочарова. Най-вече заради високите очаквания поставени от ревюто и великолепното начало на книгата. Недостатъците са най-вече стилови - по-нататък действието просто се забавя и тромавите описания и обяснения на Гемел започват да се набиват на очи, и да дразнят сериозно. Все пак от друга страна героите са живи, в началото и края темпото е добро и страниците се гълтат без да се усещат. И нечовешкия алтернативен поглед към древногръцките герои.

- Spoiler: show
С две думи приятна запомняща се книжка, но не нещо наистина специално.
"Лъжите на Локи Ламора" - това вече наистина беше удоволствие за четене. Бях я почнал на английски, но я дочетох на български и определено не съжалявам - превода е много приятен, разнообразен и четивен. Всички герои - добрите, лошите, епизодичните са страхотно изградени и кефят. Много приятни диалози и ебавки с героите, великолепна атмосфера, изключително добре изграден Камор.
Като леки недостатъци според мен са така наречените "интерлюдии" - можеше просто да ги сложи в началото на книгата накуп, не да накъсва изкуствено историята. Другото е самият Локи - по някой път се набутваше разчитайки дразнещо много на късмет и импровизация. "Аз обикновено нямам план, но докато действам все ми просветва нещо" поне мен не ме кефеше.
Както и да е препоръчвам на всеки - цената е солена, но ако тя определя качеството, седемнадесетте лева определено си заслужават.
А, и пак - корицата и оформлението са безумни. "Рива" се излагат сериозно с тези корици.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...
I like to touch them...
It's almost orgasmic...
Жоро - вземи прочети Книгата на черепите все пак преди да съдиш. Както съм ти казвал и преди, и аз харесвам много Самите богове, но тя има своите сериозни слабости, и Книгата на черепите е определено по-добра. Дали е фантастична и трябва ли въобще да бъде номинирана за Хюго и Небюла е друг въпрос, за мен лично по-скоро не, но все пак е била номинирана и за двете от хората, които най-много разбират от това. 
А и същата година излиза и Dying Inside на Силвърбърг, която със сигурност е в фантастичния жанр (главният герой е телепат), и която заслужава наградата най-много от трите споменати дотук.

А и същата година излиза и Dying Inside на Силвърбърг, която със сигурност е в фантастичния жанр (главният герой е телепат), и която заслужава наградата най-много от трите споменати дотук.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Oпитах се да зачета The Child Garden на Geoff Ryman, но нещо не ми потръгна. Светът е твърде обяснен и твърде малко показан, главната героиня е лесбийка с бастун в задника (първото буквално, второто - почти) и историята се влачи не особено интересно. Ще пробвам пак... по-натам.
Затова пък започнах Вещерът и за момента ми допада доста. Нещо като Лукяненко за затруднени финансово, но с по-малко хумор и във фентъзи свят.
Затова пък започнах Вещерът и за момента ми допада доста. Нещо като Лукяненко за затруднени финансово, но с по-малко хумор и във фентъзи свят.
And you can't dance with a devil on your back...
-
- Scholar
-
- Scholar
Въпрос към почитателите на Еко: Кой от романите му ви се е сторил най-добър - Островът от предишния ден , Баудолино, Махалото на Фуко или Тайнственият пламък на кралица Лоана? Мисля по някое време да подхвана нещо негово - Името... съм го чел, -а Островът и Баудолино ми се струва, че са с някакви фантастични детайли.
“Reality is that which, when you stop believing in it, doesn’t go away.”
- Interpreter
- Forsaken
- Maledictus
- Warmage
Баудолино е доста странен....... За да го разбереш трябва МНОГО да си се занимавал с богословие и да имаш ДЕБЕЛИ познания относно "митовете и заблудите" покрай битовите възгледи на средновековната църква..... За да го оцениш трябва да си и малко луд (Аз, другарю! Аз!) та не зная......fantasy_fan wrote:Въпрос към почитателите на Еко: Кой от романите му ви се е сторил най-добър - Островът от предишния ден , Баудолино, Махалото на Фуко или Тайнственият пламък на кралица Лоана? Мисля по някое време да подхвана нещо негово - Името... съм го чел, -а Островът и Баудолино ми се струва, че са с някакви фантастични детайли.
С "Махалото на Фуко" случаят е аналогичен - трябва да си влюбен в тамплиерите и в малко абстрактния начин на мислене. Там ще намериш по-скоро стил отколкото сюжет.....
"Тайнственият пламък на кралица Лоана" е много красива и според мен най-добрата му книга, но трудно мога да опиша всичко, захванато в нея.....
Аз бих ти препоръчал "Махалото", пък виж ще ти хареса ли. Имай предвид, че нито една от тях няма НИЩО общо с "Името на Розата". Въпреки, че и "Името...." ако не си запознат с порядките в една Света обител си остава просто много хубав детективски роман с малко по-оригинална трагедия......
Според мен де......
"Малхут си остава Малхут......"
Roland три поста нагоре го споменава.Mindcrime wrote:Някой да е пробвал "Вещерът"? Май оня ден излезе. Но не бил романът, а някакви разкази които предшестват историята.

Цитатът е неприятен, има и още една-две недомислици над които трябва да се замисляш в самото начало на книгата, но нататък липсват издънки и се чете много приятно.Учуден съм, че те е изкефил преводът, аз още на първата страница се препънах в станалото вече нарицателно:
"подзе той, може би предвещаващ зло"
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...
I like to touch them...
It's almost orgasmic...
Мдам, на около 2/3 съм от книгата и определено е доста грабваща. Сапвкоски използва свят, много близък като усещане до този от Berserk, но вкарва в него известни приказки (Красавицата и звяра, снежанка, етц.), прекарани през призмата на реализъм и цинизъм. Определено ме радва много, макар и да е една-две идеи по-леко, отколкото очаквах.
Иначе това хронологически е първи том от поредицата. Има още един том разкази и чак след това идват трите романа. Прочее, историите поне тук не са свързани изобщо.
Иначе това хронологически е първи том от поредицата. Има още един том разкази и чак след това идват трите романа. Прочее, историите поне тук не са свързани изобщо.
And you can't dance with a devil on your back...