Човешките права и свободата на словото

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Apr 01, 2008 6:32 pm

RRSunknown wrote:Спомням като изказах подобни твърдения в другата тема за християнството и всички тръгнаха да ме оборват :), сега дойдохте ма моята (и между другото и човека от филмчето го каза)- не са равностойни всички религии и това си е факт.
Основната разлика е християнството се е развило и дори и в момента се обновява и върви в крачка с цивилизацията докато исляма е зациклил в първоначален вид и не се реформира по никакъв начин.
RRSunknown, "човекът от филмчето" е виден атеист. И - точно както и аз правя - мери религиите с един аршин. Християнството с НИЩО не е по-добро от исляма. Просто една част сме успели да се отървем от него (засега :roll: ), докато огромният % мизерстваща паплач още е подвластна на исляма, най-малкото защото не е в положение и на ниво да го разкара.

Казах ти го и тогава: единствената добра религия е тая, която не се отваря много-много на невярващите в нея. Ислямът и християнството са еднакво нагли и подсъдни по тая линия, просто възможното влияние на християнството е донякъде неутрализирано, което, уви, не е случаят с исляма.

Човекът навсякъде говореше за КУЛТУРАТА, а не за религията, която няма нищо общо. Казваше, че мюсюлманската култура по никъв начин не е равна на западната - и това естествено е точно така. Точно както до кръстоносните походи християнска Европа е била воняща циганска махла в задния двор на бляскавия мюсюлмански свят, прегърнал и съхранил науката и културата. Още веднъж, религията не е равна на културата. Точно обратното.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Apr 01, 2008 6:53 pm

И аз говорех за културата на исляма не за религията като такава.
И не мисля че някой се е отървал от християнството- просто то не е агресивно и все повече прогресира. Виж какво става на запад например- неща които са отвърляни от Ватикана преди 50 или 20 години сега се признават за нормални. Много от старите тълкувания на Библията се преразглеждат за да се нагодят към съвременните условия.
А кога си чул някой християнин да заклеймява карикатури на Исус например??? Или да цървата да призовава към свещенна война. Или пък да пребие с камъни някой заради прелюбодейство. Самата идея на христиняството е да не налага силово идеите си .

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Apr 02, 2008 11:33 am

Сплитнах наистина малко откъдето темата тотално изгуби връзка с оригинала си.

Аз най-после прочетох статията и също съм доста възмутен. И особено за последната поанта на автора - защо западните нации се въздържат, а на гласуват против? :evil:
This is it. Ground zero.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Wed Apr 02, 2008 3:56 pm

Значи ти си виновен, че ще фигурира такова име на тема до моят ник!!! :lol:

И аз изчетох целият текст от линка на Алексис и да знаете, започвам да чувствам 1984, като доста познато "място"!!! :shock:
И колкото и да изглежда наивно, единственото решение сме ние, хората. Вкупом! Лошото е, че решението няма управия. Кой от пренатоварване, кой от непукизъм, кой от страх, но никога няма да се сетим, че верно съединението прави силата. И да станем стена. И т.н., и т.н., и т.н., и бля, бля, бля!!! :roll:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Thu Apr 03, 2008 8:48 am

Целият ми коментар за комисията по правата на човека отиде в изрязаната тема 8-).
И колкото и да изглежда наивно, единственото решение сме ние, хората. Вкупом! Кой от пренатоварване, кой от непукизъм, кой от страх, но никога няма да се сетим, че верно съединението прави силата.
Да де, но точно такива са възгледите на хората, предложили поправката. Обединени и силни хора, без различия във възгледите, които да крачат към светлото бъдеще с гордо вдигнати глави под възгласите на моллите.

Нашето общество е силно с уважението си към правото да бъдеш различен. Да се отцепиш. Да не си точно съединен. Спомни си кой е единствения период, в който лозунгът "Съединението прави силата" се е съблюдавал стриктно в българския парламент, на чийто вход стои!

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Thu Apr 03, 2008 2:57 pm

Таааааа, Itilon, да! Съединението прави силата. И не само за дикататорчета, прикрити под червената боя на комунизма. :idea:
Личи си, че и представа си нямаш какво е това генерална стачка. Защото не много далече в миналото хората са имали смелостта да правят такива глупости. Пък и дори са успявали, с това явление наречено стачка, да получат някакво удовлетворение на исканията си от страна на правителствата си! :roll:
Мда, сега с течение на времето, индивидуализма и едонизма застават на власт, за голяма радост на правителства всякакви. Хората се интересуват повече от това дали ще успеят да стигнат на време, за да си изгледат сериала, от колкото от това дали ще успеят да свържат двата края защото дребната промяна в някой фискален закон любезно ги преебава. Благодарение на държавниците им, де!
Новите антитерористични закони те оставят без основните ти права. И това в северо-западния лагер, където уж живеем в напреднали държави където първото са гражданите. Бля!! В Англия, в момента променят закона който позволява на полицията да те задържи до 20 и няколко дена, без никакви доказателства обвинен в тероризъм. И ако посмееш, кажи че нито един полицай/политик/държава няма да злоупотреби с тези права за да сдуха малко синдикалисти и хора с някаква гражданска съвест; за да не се манифестират!
Няма нито класова, нито социална съвест вече. Никаква и никъде, освен ако не ти бръкнат в червата. Като примерно "войната" в Ирак, когат манифестациите бяха колосални и въдушевяващи!
Лека полека и съвсем тихомълко ни се отнемат права които предишното или по предишното поколение са се потили кръв, за да извоюват. Правото на събиране става едва ли не нелегално навсякъде, и полицията има правото да използва максимална сила за да разпръснен каквито и да е манифестанти. И всичко обхванато до сега, се случва в напреднали държави, където все пак би трябвало да можеш по-спокойно да протестираш. Без да те тресе, че ще изчезнеш като през аржентинската диктатура!

И ми писна да цитирам примери. Така че вземи изчети нещо за синдикалните движения през 70-те и 80-те. Допълни с няколко годишни доклада на Amnesty International. Изчети нещо за анархистите или испанската гражданска война; за синдикалистите. И нак-вече, свикни с мисълта че не можеш да съдиш социално-политически движения, тип комунизма, по начина по който Ленин, Сталин или Живков са проституирали една политическа идея. Най вече защото те са взели една идея, превърнали са я в политическа курва. И после са си играли както им е изнесло с нея, но винаги на наш (на народа) гръб.

Отстъпваме маааалко по малко с извоюваното в продължение на 100/150 години. Отстъпваме пред нашите управници, а те с полицейските им закони настъпват. Само отстъпваме, малко и неусетно, ние хората от народите! А настъпват ограничения, все по-полицейски закони, мирогледи и ограничения! Таааа, ха честито! :twisted:

ПП: Втора тема и втора засечка от теб. Отивам да отворя третата, та да видим дали и там си опитал/а да ме нахраниш!! :lol:

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Thu Apr 03, 2008 9:12 pm

Бая, хвани прочети поне това, което написах! Аз се притеснявам именно от правителствата, които се опитват да отнемат свободата ни. Чел съм доста за синдикалните движения и анархизма. Интересувал съм се достатъчно и от основателите на марксизма. Но чета и автори като Айн Ранд и Дейвид Боаз. И твърдо вярвам, че хората, които се опитват да изискват КОЛЕКТИВНИ ПРАВА злоупотребяват с ИНДИВИДУАЛНИТЕ и ЕСТЕСТВЕНИ такива.

Освен това не вярвам в унифицирането. Вярвам, че всеки има право да бъде такъв, какъвто си поиска, без някой да му се меси. Съединението прави силата да. И Хитлер е бил силен. Между другото знаеш ли какво е мотото на ЕС? :twisted:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Apr 03, 2008 10:41 pm

А всъщност говорите за едно и също...
This is it. Ground zero.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Fri Apr 04, 2008 1:30 pm

Аз не намирам, че говориме за същото. И не, Хитлер не е бил силен, а болен. Когато му се е наложило да докаже истинската си сила, се е затворил в бункер и се е самоубил.
И не разбирам какво толкова ти е дало с унификацията, когато аз говоря за обединение, на хората, по заинтересовани причини и временно, разбира се.

И не не знам какво мото си му сложил на ЕС-то. Но, ако искаш, можеш да споделиш! :mrgreen:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Apr 04, 2008 1:34 pm

Ами имено, Баита ;)

Идеята е, че хората са силни, когато се обединят, но да се обединят по СОБСТВЕН ИЗБОР и по идеи, които споделят. А не по задължение, не по пример, не като маса.

Мисля, че и двамата сте съгласни с това.
This is it. Ground zero.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Fri Apr 04, 2008 1:53 pm

"Единни в многообразието" или "Единство в многообразието"!

И не, не говорим за едно и също! :D Спор няма, обаче, че това, за което говорим не е много по темата.

Ето нещо, с което съм съгласен:
Отстъпваме маааалко по малко с извоюваното в продължение на 100/150 години. Отстъпваме пред нашите управници, а те с полицейските им закони настъпват.
С това, обаче, не мога да се съглася:
И нак-вече, свикни с мисълта че не можеш да съдиш социално-политически движения, тип комунизма, по начина по който Ленин, Сталин или Живков са проституирали една политическа идея.
Не смятам, че Ленин и наследници са проституирали с идеята. За разлика от някои други идеи, които могат да бъдат експлоатирани, но не са изначално отрицателни, максизмът по в генезиза си е нихилистично учение, призоваващо към унищожение и терор. 8-)

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Fri Apr 04, 2008 2:12 pm

Абе има си смислени идеи в марксизма, да не си кривя душата, ама без система за взаимен контрол явно не могат да проработят на практика. Аз поне не виждам някоя държава да е приложила марксистки идеи през последните 100 години и да е успяла, така че явно практически нещата не работят.
This signature is not yet rated

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Apr 04, 2008 2:29 pm

Комунизъм, марксизъм,социалиъм, капитализъм, обджективизъм и прочее изъм не работят въобще добре. Причината е че искат идеални хора.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Fri Apr 04, 2008 2:35 pm

The Dragon wrote:Комунизъм, марксизъм,социалиъм, капитализъм, обджективизъм и прочее изъм не работят въобще добре. Причината е че искат идеални хора.
Напълно съгласен - система, основаваща се на взаимно доверие се проваля с гръм и трясък. Явно такава ни е природата, само с моркови не става, трябва и пръчки ...
This signature is not yet rated

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Fri Apr 04, 2008 2:37 pm

Еми, аз пък си оставам на моето, както каза и Живик. По принцип мисля, че не можеш да препишеш жертвите на грешното или тенденциозно ползване от някой на някаква идея. Виновни са хората, но с все по-разпространеното възпитание на децата където ги учат, че те никога не са виновни за нищо, става така и осираме всичко.

Някак ми проблесна в акъла едно философско разсъждение на приятел от вчера: Само най-тежкото успява да извлече някак доброрто от хората. Та явна на взаймно доверие не върви.

Важното е че поне се разбрахме ти и аз, Itilon!! :mrgreen: