Кой какво чете, part III

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
hellside
E'lir

Post by hellside » Tue Apr 01, 2008 7:33 pm

Уж лятото втората... Ако са добри продажбите на първата... :roll:

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Tue Apr 01, 2008 7:39 pm

Ако е лятото супер. Ама ако тепърва чакат да видят продажбите как са, не го виждам да стане дотогава. :?
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

Mindcrime
Arcanist

Post by Mindcrime » Tue Apr 01, 2008 8:45 pm

Сега, само няма да ми се смеете ей!

Та нямам си работа вчера и дочитах една книга на Пратчет. Тамън да почвам следваща негова и реших малко да разнообразя малко. Реших, че ще взимам "Вещерът" и отивам в "Хеликон", обаче предния ден прехвърлях стари броеве на списанието и попаднах на статията за Айзък Азимов и си викам чакай само да погледна има ли я тая прослувута "Фондация". Зачетох се малко и "Вещерът" леко отпадна като закупуване, по лошото обаче е че от вчера, вече не си дигам телефона и не отговарям на скайпа, тва била голяма книга бе!
За уточнение не съм я зачитал защото май не си падам по научната фантастика, но май това отива на промяна.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Tue Apr 01, 2008 8:55 pm

Едно време Фондациите ги уважавах много. Само като се сетя с каква мъка ги събирах. Хубавото е че сега си ги има събрани всичките. А стария Азимов още можел да запалава хората по фантастиката явно. :lol:
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Tue Apr 01, 2008 9:00 pm

Добре тези Фондации четивни ли са в 2008? Смисъл ще ги чета ли до край? Интересно ми е, защото винаги са ме блазнели двете издания на Бард.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Apr 01, 2008 9:06 pm

Не мисля, че твърде много ше ти харесат. На мен са ми много любими, ма то е щото като много малък съм ги чел. Кефят като цяло, но са доста суховати в типичен Азимов стил. Първите и последните две са по-добри, те са писани по-късно от оригиналната трилогия, която е по средата.
And you can't dance with a devil on your back...

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Wed Apr 02, 2008 12:40 am

Мен също ми харесват доста - първата наистина определено е най-добра, иначе точно този суховат, ба ли го, документален и изчислителен стил ме кефи доста.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Apr 02, 2008 10:02 am

Ако се отнася до стил, на мен ми харесва най-вече първта книга (озаглавена просто "Фондацията"), главно защото тя на практика всъщност е съвкупност от няколко разказа, а както вече споменах, Азимов е далеч по-силен в кратката форма. Да не говорим, че точно от тази книга е една от любимите ми фрази - Violence is the last resort of the incompetent ("Насилието е последното средство на некомпетентния."), която не малко време използвах и като подпис (може би трябва да я върна).

От останалите книги от поредицата, писани главно през 80-те, като че ли най-много ми харесва Forward to Foundation (мисля, че у нас беше преведена "Битката за фондацията", ама ме мързи да си ровя из библиотеката), която разказва най-вече за Хари Селдън. Все пак като цяло поредицата си заслужава, да не говорим, че Азимов я е свързал постепенно с останалите си поредици, като например тази за Илайджа Бейли, а и по не толкова пряк начин - с всичките си разкази за роботи, има и романи, които се развиват по времето на Транторската империя, което си е забележителен труд, все пак. И в края на краищата, хубавото е, че историята приключва логично, въпреки че последното изречение от Foundation and Earth ме кара да си мисля дали все пак Азимов не си е мислел за продължение ...
This signature is not yet rated

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed Apr 02, 2008 10:20 am

Никола, ако въпросът ти е дали книгата е свързана по някакъв начин със света преди години, когато Азимов я е писал, дали книгата не е била нещо особено тогава, което да не е сега, дали не е била някакъв вид първа или нещо такова, а вече да не прави толкова голямо впечатление - ами... според мен поне не е така :) Идеите във "Фондацията", както и в повечето книги и разкази на Азимов, не са фантастични, а са човешки; точно във "Фондацията" той описва по-скоро проблеми на общества и системи за управление, а не холографски записи и лазерни пистолети (макар че и двете ги има). Да, стилът му може би е малко странен за несвикналите, но и на мен, също като на Живик, и стилът много ми харесва.

Забавното е, че преди три-четири седмици, като си разглеждах книгите, попаднах на "Forward the Foundation" и си я препрочетох за нощ-две - и си припомних колко много ми харесват много умело включените връзки с другите цикли във вселената на Азимов, които и Живик споменава :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Mindcrime
Arcanist

Post by Mindcrime » Wed Apr 02, 2008 6:44 pm

Днес свърших "Прелюдията" и започнах "Битката", до тук много добре се движи.

Muad_Dib, пробвай я мисля че няма да се разочароваш.

Lestat
Smallfolk

Post by Lestat » Thu Apr 03, 2008 5:17 pm

"Хиперион", за кой ли път :)
Blood! It's your new Leg of Lamb, your new Champagne, your new Fucking Heroine!

Stoly
Adept

Post by Stoly » Sat Apr 05, 2008 7:41 pm

Още съм на Малазана. Книгата найстина ми харесва, написана е много добре, харесва ми тази
Spoiler: show
намеса на боговете
.
Само, че сериозно ме дразни как не биват разкрити нещата. Говори се за някакви планове в продължение на десетки страници, което мене лично много ме дразни.
Например:
Ралик и Мурильо имат някакъв план. Нещо правят заедно, и Круппе го забелязва и Крокъс. Добре де, ама какъв е тоя план? Само те гложди отвътре. Първо, помислих, че е свързан с монетодържача( почти съм сигурен , че е Крокъс), ама от друга страна трябва да го пазят и Круппе и Кол, които пък не участват в това наговаряне между контето и убиеца.
Друго:
Не спира да ме гложди каква е ролята на Сори в цялата книга? Защо толкова години е из армията? Защо е в легиона на Уискиджак? Има ли някакъв план или просто Въжето го кефи да е жена?
Друго:
Каква е тази сделка между Мостоваците и Хеърлок? Защо му помогнаха да си премести душата?
Друго:
Защо Хеърлок иска Татърсейл мъртва? Сигурен съм, че я иска, беше написано как си го е помислил след нападението на хрътката.
Друго:
Защо Оппон спаси Паран?
Искам да попитам дали тези неща ще бъдат разкрити, тъй като найстина ме дразни да не разбирам причините на героите да правят едно или друго нещо.
Image

Yan
Site Admin

Post by Yan » Sat Apr 05, 2008 8:02 pm

@Stoly Пич, чети стига задава глупави въпроси. Ако четеш внимателно няма да питаш за повече от половината неща, а останалите ще ти се изяснят.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Stoly
Adept

Post by Stoly » Sat Apr 05, 2008 9:27 pm

Yan wrote:@Stoly Пич, чети стига задава глупави въпроси. Ако четеш внимателно няма да питаш за повече от половината неща, а останалите ще ти се изяснят.

За някои от тези неща имам преположения, но найстина ме дразни да съм в такова неведение. Все пак книгата много ми харесва и горещо се надявам да намеря отговорите на тези въпроси.
Image

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sat Apr 05, 2008 9:55 pm

Stoly wrote:За някои от тези неща имам преположения, но найстина ме дразни да съм в такова неведение. Все пак книгата много ми харесва и горещо се надявам да намеря отговорите на тези въпроси.
А пък мен неуместното изписване на вирнато мустаче над "и" ужасно ме дразни :evil: