Кой какво чете, part III
Moderator: Moridin
Сега, само няма да ми се смеете ей!
Та нямам си работа вчера и дочитах една книга на Пратчет. Тамън да почвам следваща негова и реших малко да разнообразя малко. Реших, че ще взимам "Вещерът" и отивам в "Хеликон", обаче предния ден прехвърлях стари броеве на списанието и попаднах на статията за Айзък Азимов и си викам чакай само да погледна има ли я тая прослувута "Фондация". Зачетох се малко и "Вещерът" леко отпадна като закупуване, по лошото обаче е че от вчера, вече не си дигам телефона и не отговарям на скайпа, тва била голяма книга бе!
За уточнение не съм я зачитал защото май не си падам по научната фантастика, но май това отива на промяна.
Та нямам си работа вчера и дочитах една книга на Пратчет. Тамън да почвам следваща негова и реших малко да разнообразя малко. Реших, че ще взимам "Вещерът" и отивам в "Хеликон", обаче предния ден прехвърлях стари броеве на списанието и попаднах на статията за Айзък Азимов и си викам чакай само да погледна има ли я тая прослувута "Фондация". Зачетох се малко и "Вещерът" леко отпадна като закупуване, по лошото обаче е че от вчера, вече не си дигам телефона и не отговарям на скайпа, тва била голяма книга бе!
За уточнение не съм я зачитал защото май не си падам по научната фантастика, но май това отива на промяна.
Не мисля, че твърде много ше ти харесат. На мен са ми много любими, ма то е щото като много малък съм ги чел. Кефят като цяло, но са доста суховати в типичен Азимов стил. Първите и последните две са по-добри, те са писани по-късно от оригиналната трилогия, която е по средата.
And you can't dance with a devil on your back...
Ако се отнася до стил, на мен ми харесва най-вече първта книга (озаглавена просто "Фондацията"), главно защото тя на практика всъщност е съвкупност от няколко разказа, а както вече споменах, Азимов е далеч по-силен в кратката форма. Да не говорим, че точно от тази книга е една от любимите ми фрази - Violence is the last resort of the incompetent ("Насилието е последното средство на некомпетентния."), която не малко време използвах и като подпис (може би трябва да я върна).
От останалите книги от поредицата, писани главно през 80-те, като че ли най-много ми харесва Forward to Foundation (мисля, че у нас беше преведена "Битката за фондацията", ама ме мързи да си ровя из библиотеката), която разказва най-вече за Хари Селдън. Все пак като цяло поредицата си заслужава, да не говорим, че Азимов я е свързал постепенно с останалите си поредици, като например тази за Илайджа Бейли, а и по не толкова пряк начин - с всичките си разкази за роботи, има и романи, които се развиват по времето на Транторската империя, което си е забележителен труд, все пак. И в края на краищата, хубавото е, че историята приключва логично, въпреки че последното изречение от Foundation and Earth ме кара да си мисля дали все пак Азимов не си е мислел за продължение ...
От останалите книги от поредицата, писани главно през 80-те, като че ли най-много ми харесва Forward to Foundation (мисля, че у нас беше преведена "Битката за фондацията", ама ме мързи да си ровя из библиотеката), която разказва най-вече за Хари Селдън. Все пак като цяло поредицата си заслужава, да не говорим, че Азимов я е свързал постепенно с останалите си поредици, като например тази за Илайджа Бейли, а и по не толкова пряк начин - с всичките си разкази за роботи, има и романи, които се развиват по времето на Транторската империя, което си е забележителен труд, все пак. И в края на краищата, хубавото е, че историята приключва логично, въпреки че последното изречение от Foundation and Earth ме кара да си мисля дали все пак Азимов не си е мислел за продължение ...
This signature is not yet rated
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Никола, ако въпросът ти е дали книгата е свързана по някакъв начин със света преди години, когато Азимов я е писал, дали книгата не е била нещо особено тогава, което да не е сега, дали не е била някакъв вид първа или нещо такова, а вече да не прави толкова голямо впечатление - ами... според мен поне не е така
Идеите във "Фондацията", както и в повечето книги и разкази на Азимов, не са фантастични, а са човешки; точно във "Фондацията" той описва по-скоро проблеми на общества и системи за управление, а не холографски записи и лазерни пистолети (макар че и двете ги има). Да, стилът му може би е малко странен за несвикналите, но и на мен, също като на Живик, и стилът много ми харесва.
Забавното е, че преди три-четири седмици, като си разглеждах книгите, попаднах на "Forward the Foundation" и си я препрочетох за нощ-две - и си припомних колко много ми харесват много умело включените връзки с другите цикли във вселената на Азимов, които и Живик споменава

Забавното е, че преди три-четири седмици, като си разглеждах книгите, попаднах на "Forward the Foundation" и си я препрочетох за нощ-две - и си припомних колко много ми харесват много умело включените връзки с другите цикли във вселената на Азимов, които и Живик споменава

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Още съм на Малазана. Книгата найстина ми харесва, написана е много добре, харесва ми тази
Само, че сериозно ме дразни как не биват разкрити нещата. Говори се за някакви планове в продължение на десетки страници, което мене лично много ме дразни.
Например:
- Spoiler: show
Само, че сериозно ме дразни как не биват разкрити нещата. Говори се за някакви планове в продължение на десетки страници, което мене лично много ме дразни.
Например:
@Stoly Пич, чети стига задава глупави въпроси. Ако четеш внимателно няма да питаш за повече от половината неща, а останалите ще ти се изяснят.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
Yan wrote:@Stoly Пич, чети стига задава глупави въпроси. Ако четеш внимателно няма да питаш за повече от половината неща, а останалите ще ти се изяснят.
За някои от тези неща имам преположения, но найстина ме дразни да съм в такова неведение. Все пак книгата много ми харесва и горещо се надявам да намеря отговорите на тези въпроси.
- Interpreter
- Forsaken