Star Wars - фентъзи или фантастика?

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!

Star Wars e...

Фeнтъзи
18
36%
Фантастика
16
32%
КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА, ВАЖНОТО Е ВСЕКИ САМ ДА ПРЕЦЕНЯВА ЗА СЕБЕ СИ, ДА ЖИВЕЕ ЛИЧНОТО МНЕНИЕ, ЛАЛАЛАЛАЛА
16
32%

Total votes: 50

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Sep 19, 2007 10:38 pm

Ми целокупното фенско войнство, Джордж Лукас и като цяло световната индустрия си ги води фентъзи, аз ше си ги водя фентъзи, пък вие им викайте и фантастика, щом ви влече :)
And you can't dance with a devil on your back...

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Sep 19, 2007 10:42 pm

Не знаех за горното, Рол. Ако е така, чудесно.
Morwen wrote:Показателно е, че за пръв път в последните около седем месеца съм склонна да се съглася с Шайхири...
Откакто се знаем, викаш. :mrgreen: Е винаги има пръв път.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Sep 19, 2007 11:13 pm

Знаем се от миналия ноември, това прави 10 месеца, математико.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Sep 19, 2007 11:37 pm

Айде сега да газим Езиковите гимназии. :? :lol: Бъркам ги, да, аз ги броях от Коледа, ама пак не излизат. :oops:

П.П.: Иначе ми хареса как Рол собственоръчно задържа два дни Термопилите във вражеския форум. 8-) Май е време за поредната част от фентъзи списъка ми в нашия си книжен, че да наваксаме с флейма. :)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 20, 2007 9:11 am

Когато самият войн е Рол, той не е сам, тва отдавна трябваше да си го осъзнал :twisted:

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Apr 04, 2008 8:50 pm

Star Wars според мен е космическо фентъзи, като ударението естествено пада на втората дума.

A long time ago in a galaxy far, far away = Once upon a time in a remote kingdom :wink:

Плюс всичко около Силата (и как някои неща ставали "по волята на Силата"), джедаите (монаси-воини-дипломати), The Chosen One, нравоученията как да се избегне Тъмната страна на Силата и да се остане в Светлата, комбинацията сирак-магьосник-воин-принцеса-зъл владетел... Фентъзи, та дрънка.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Apr 06, 2008 10:40 pm

Ти не беше ли напуснал?

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Apr 07, 2008 7:31 am

Roland wrote:Ти не беше ли напуснал?
Ами ако ти преча с нещо, вземи мерки, нали си админ.

Пожелавам ти скоро да пораснеш. Не само на години.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Apr 07, 2008 9:34 am

Не бе, не ми пречиш, ма бях останал с впечатлението, че НИЕ много ти пречим.

А съвета ще го взема предвид, щом идва от такъв зрял и улегнал човек като теб...

Skywalker
Warmage

Post by Skywalker » Mon Apr 07, 2008 11:45 am

симе ако пак ми изтриеш пост,струни само ше късаш!!!

Симе: А да едитвам може ли? :lol: :lol: :lol:

Stoly
Adept

Post by Stoly » Mon Apr 07, 2008 1:27 pm

С две ръце зад фантастика. Или поне според мен е било замислено за такова.

Налице имам всички фантастични елементи- космически кораби, светлинни мечове(упгрейтваната версия на ножовете Хенкелбах, дето режат кабели и пирони).
Аз фантастика свързвам с по- равита технология- това е налице. Фантастиката всъщност е по- скоро за бъдещето, но доколкото си спомням сагата почваше с "Алонг тайм аго". Естествено това е от гледна точка на филма. Спрямо сегашното развитие на човечеството Стар Уърс попада в категорията бъдеще, следователно- фантастика.
Силата е елемент, който бих казал, че по-приляга на фентъзито, но един елемент филм не прави.
Имаме и разни измислени раси, което приляга и на двата жанра, но като се загледаме в расите- разни Сити и роботи, те много по- добре се вписват в категероята бъдеще=>фантастика.
Като чуеш фентъзи си представяш замъци/фейчки/войни с големи несветлинни мечове, тоест нещо съвсем различно от Междузвездни войни. Има си и изключения де, ама това мисля, че не е едно от тях.

ПП: Темата хич не е лоша. И аз отдавна се чудя към кой жанр е.
Image

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Mon Apr 07, 2008 1:49 pm

викаш в принцеси, император-черен маг, рицари джедаи, тъмни и светли, мастъри и апрентиси нищо фентъзи няма. :)
а ситите са перфектната фентъзи групировка. как изобщо ти хрумна, че се вписвали по-добре в бъдеще/незнамсикво.

Stoly
Adept

Post by Stoly » Mon Apr 07, 2008 2:04 pm

Scourge wrote:викаш в принцеси, император-черен маг, рицари джедаи, тъмни и светли, мастъри и апрентиси нищо фентъзи няма. :)
а ситите са перфектната фентъзи групировка. как изобщо ти хрумна, че се вписвали по-добре в бъдеще/незнамсикво.

има, ама има и фантастични елементи. Една фантастика с някъв дракон си остава фантастика. Едно фентъзи с космически кораб е фантастика.
Image

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Mon Apr 07, 2008 3:02 pm

Столи според мен много буквално подхождаш към определянето на фанкастиката и фентъзито. Бтв неслучайно на запад всичко се води сай-фай като жанр. :wink: Просто рязка граница между двете не може да се направи според мен.
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Apr 07, 2008 4:00 pm

е все пак, сай-фай идва от science fiction :) научна фантастика - май няма много общо с фентъзито

и специално Стар Уорс са очевидно и двете :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!