Ама... за какво си говорим въобще тогава?И най, вече, Шайх, дали ше можеш малко по-скромно, предвид, че всъщност не си чел книгата? В смисъл, това, че си прочел синопсиса, не значи, че си наясно както с тона, така и с вложения в историята смисъл.
I Am Legend
Няма такива, просто не е носител на някакви дълбоки идеи.Ludmila76 wrote:Д-р Невил в алтернативния край му просветна че може би не е постъпвал добре като е причинил смъртта на много заразени по време на опитите си (справка - кадър към стената със снимките на експериментите) , след което съжалява и решава да зараже манията си върху която се акцентира на няколко пъти във филма ("няма пък да напусна ground zero защото всичко почна тук"). Тоест има някакъв пробив, който е крачка отвъд идеята "нашите хора срещу зомбитата". Иначе, героична смърт с граната в ръка сме виждали и преди - особено в съветски филми. В оригиналния вариант края след саможертвата на Невил стои неестествено, в алтернативната версия е по-отворен. Ако щеш, по-приятен и ненатоварващ с излишна образност.
И само за пояснение, аз този жанр го харесвам и с удоволствие гледам всякакви продължения на Resident Evil. Но смятам че има голяма разлика от филм до филм. За 28 дни по-късно (не този със Сандра Бълък) също съм готова да споря ако някой да го намира за безсмислен.
Що се отнася до финала, той и в оригиналната версия е напълно отворен. Нищо не е решено, нищо не е ясно. Това, че жената е намерила колонията, не значи нищо и не решава нито един проблем.
And you can't dance with a devil on your back...
Абсолютно съм съгласен. Само да не решат да направят някакво продължение и да провалят хубавия филм.Roland wrote:
Няма такива, просто не е носител на някакви дълбоки идеи.
Що се отнася до финала, той и в оригиналната версия е напълно отворен. Нищо не е решено, нищо не е ясно. Това, че жената е намерила колонията, не значи нищо и не решава нито един проблем.
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!
Тц, тц, незряло а? Ми може да е отражение на цялостна ми душевност.
Еми не знам. Ма това с Министерството на истината е първо обидно и второ - незачитане на простичкия факт, че аз просто изказвам лично мнение. Та затова и незрялото.
Кажи ми тогава, доколко психологически правдоподобна ти се струва описаната от теб ситуация, при положение че нашият го дели едно пропукано стъкло от озверели чудовища. Точно в такава атмосфера ли на човек му идват мисли за това горките създания колко страдат и как заслужават нещо по-добро?!?!?!?!? Мамка му, Невил за тия три години е станал свидетел на това как цял Ню Йорк се побърква, а имунизираните пък са били изядени от болните. Да не говорим, че Невил си тръгна в кулминационната сцена с идеята да ги усмири, но видя, че не може.Сега, нека се опитам да ти обясня какво ме "наведе" на мисълта че алтернативният край може да е по-добър и се връзва по-добре с филма (пък ти може да се опиташ да наведеш в друга посока). Д-р Невил в алтернативния край му просветна че може би не е постъпвал добре като е причинил смъртта на много заразени по време на опитите си (справка - кадър към стената със снимките на експериментите) , след което съжалява и решава да зараже манията си върху която се акцентира на няколко пъти във филма ("няма пък да напусна ground zero защото всичко почна тук"). Тоест има някакъв пробив, който е крачка отвъд идеята "нашите хора срещу зомбитата".
Как точно стои "неестествено" първоначалният край?
Краят в оригиналната версия внася едно пасторално усещане което противиречи на целия филм. Каква е тая колония, защо са се скатавали и не са отговорили на Невил? Природа, църквичка, алейки, приятелски лица - и всичко на една ограда (!!!) разстояние от набезите на заразените. Хепи енд с нотка тъга че го няма вече хубавия доктор Невил и неговото вярно куче Вихър. Щом това ви задоволява, кефете му се.
Цялата ситуация е неестествена - доктора, евтиното бронирано стъкло, чудовищата, ръчната граната дето експлоадира като две кила тротил...
Цялата ситуация е неестествена - доктора, евтиното бронирано стъкло, чудовищата, ръчната граната дето експлоадира като две кила тротил...
Last edited by Ludmila76 on Thu Apr 10, 2008 3:39 pm, edited 1 time in total.
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams
На една ограда и на място, където заразени просто няма. Пасторалното усещане не си противоречи с нищо, просто дотогава декорът е градски, на природата нищо й няма, че да е срамно да я покажат накрая. Хепи енд, пак повтарям, няма. Ако не си направила нужните логически връзки, за да видиш, че нищо не се решава, то проблемът е в твоя телевизор. Щом това те задоволява, дразни му се.Ludmila76 wrote:Но внася едно пасторално усещане което противиречи на целия филм. Каква е тая колония, защо са се скатавали и не са отговорили на Невил? Природа, църквичка, алейки, приятелски лица - и всичко на една ограда (!!!) разстояние от набезите на заразените. Хепи енд с нотка тъга че го няма вече хубавия доктор Невил и неговото вярно куче Вихър. Щом това ви задоволява, кефете му се.
Всъщност колонията е далеч в планините, на майната си.
Колонията е слух, бразилката научава за нея от други хора.
Колонията няма как да се свърже с когото и да било.
28 дни по-късно завършва по същия начин. Финалът като усещане е също толкова различен от останалата част от филма, колкото е и в този.
Вземи си оправи фактите преди да се опитваш да ни убедиш, че си струва да обърнем внимание на гледната ти точка.
Едит: Още нещо - какъв точно обхват има радийцето на Невил, че да стигне до изолиран планински район? В смисъл, да се хваща човек точно за такива "несъответствия" ми се струва елементарно.
Както примерно, че Невил можел да сложи ултравиолетови лампи и вътре в къщата (га че ли това щеше да спре диваците по-ефективно от полето лампи, което го натрошиха отвън за десет секунди)
Бомбата експлоадира в стая, пълна с химически субстанции. И не, стъклото беше много здраво, просто онзи беше изключително мощен. Тоталният реализъм в случая се жертва в полза на по-голямо въздействие.
Както казах, да се хваща човек за тия неща е безумно тъпо. Според мен.
Колонията е слух, бразилката научава за нея от други хора.
Колонията няма как да се свърже с когото и да било.
28 дни по-късно завършва по същия начин. Финалът като усещане е също толкова различен от останалата част от филма, колкото е и в този.
Вземи си оправи фактите преди да се опитваш да ни убедиш, че си струва да обърнем внимание на гледната ти точка.
Едит: Още нещо - какъв точно обхват има радийцето на Невил, че да стигне до изолиран планински район? В смисъл, да се хваща човек точно за такива "несъответствия" ми се струва елементарно.
Както примерно, че Невил можел да сложи ултравиолетови лампи и вътре в къщата (га че ли това щеше да спре диваците по-ефективно от полето лампи, което го натрошиха отвън за десет секунди)
Бомбата експлоадира в стая, пълна с химически субстанции. И не, стъклото беше много здраво, просто онзи беше изключително мощен. Тоталният реализъм в случая се жертва в полза на по-голямо въздействие.
Както казах, да се хваща човек за тия неща е безумно тъпо. Според мен.
Вируса е въздушно преносим; вируса засяга хора и животни - т.е. в природата трябва да бъка от вампирясали катерици и прочие; на заразените им трябва храна, т.е. нормално е напуснат града в търсене на месо; до последния експеримент на Невил ваксина няма...май логическите връзки не са ти силна страна.
Trip, бразилката ne научава за нея от други хора а чува гласове (?)
Колонията няма как да се свърже с когото и да било, най вероятно защото умението да се борави с УКВ радио не е преживяло заразата...
А това доколко обръщаш внимание на гледната ми точка не ме вълнува изобщо.
Trip, бразилката ne научава за нея от други хора а чува гласове (?)
Колонията няма как да се свърже с когото и да било, най вероятно защото умението да се борави с УКВ радио не е преживяло заразата...
А това доколко обръщаш внимание на гледната ми точка не ме вълнува изобщо.
But I, being poor, have only my dreams;
Мога ве, Рол.А 28 дни по-късно не носи никакви бог знае какви идеи, освен че просто е направен добре. Разликата между него и Аз съм легенда от една страна и Рандъм шайт ъв дъ Дед/Евидент Резил от друга, е че първите залагат на психологическия елемент и атмосферата, а вторите - на "ОМГ, кръв и мозъци, па па па!" Смешното е, че точно ти, дето си такъв иначе привърженик на визия и "усещане", спонтанно спираш да ги забелязваш, когато не ти изнася С което просто ни казваш, че всъщност отивайки на кино, дори не си в състояние да излезеш от самоналожените си вериги за това кой жанр "може" и кой "не може". За мен "мултимащабна сага с мамути" бтв НЕ МОЖЕ.
Дифолтна оценка на висoкобюджетен пост-ап трилър: 7/10
+1 за изпълнението на Смит
+1 за съспенса
+1 за атмосферичността
-3 за тотално омазания финал, християнската гняс и гаврата с очакванията на интелигентните зрители
-1 за кофти сиджиай-а на крийчърите
+1 стандартен личен бонус за повечето фантастични филми = 7/10
Стойностните творби се схващат още на ниво хай-консепт. И точно хай-консептът ги прави такива. Ако случайно имаш некви съмнения, че съм схванал нещо различно от теб относно идеята на книгата, дай да сравним.
Както, изглежда, ти не си схванал посланието и стойността на 28 дни. Който само СЕ ВОДИ зомби филм. Акт 3, кулминацията и есенцията на всеки филм. "В какво се превръщат хората, когато не отговарят пред нищо, освен личния си морал." Ей тва ти е филмът. Зомбенцата са фон. Сравни с Акт 3 на "Легендата".
БТВ, много жалки са ми мнозинството хорица (чието мнение съм принуден да следя и отчитам по спецфорумите), които смятат че финалът РАЗВАЛЯЛ хубавото зомби филмче (Дните тва). Както и в другите филми на Бойл и Гарланд, Съншайн най-вече. Дребни душици. Добре, че аз като автор маскирам стойностните/важни теми много по-старателно, за да им влязат в малките главици или поне да не им развалят кефа.
Иначе, Трип - темата "сблъсъкът на мислещи, чувстващи хора с немислещо, нечувстващо зло" наистина е валидна и силна. Но както и сам призна - (почти) безвъзвратно изхабена. Да, дори принципните положения се изхабяват, сори. Особено когато са жанрово ограничени и без корени в реалния живот.
Last edited by shayhiri on Fri Apr 11, 2008 3:40 am, edited 2 times in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Защо пък точно УКВ?
Иначе нямаше ли някакви разлики в пренасянето и заразяването на животните и хората? И вирусът не е въздушно преносим, във филма е кръвен.
Шайх, смешен си вече.
Иначе нямаше ли някакви разлики в пренасянето и заразяването на животните и хората? И вирусът не е въздушно преносим, във филма е кръвен.
Шайх, смешен си вече.
Last edited by Morwen on Thu Apr 10, 2008 3:58 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
Игнорирам те изцяло, шайх.
Людмила, пак плетеш фактологията.
Вирусът е въздушно преносим, факт, както и кръвно (Морви), но се казва, че не понася студ, а че колонията се намира нависоко, където е по-студено и той просто не стига дотам. Помниш високата температура и ускорения метаболизъм. Ясно е, че при такива фактори заразените не изтрайват дълго. Т.е. те просто НЕ МОГАТ да достигнат до колонията, при положение, че заразата им не издържа на студа, а те самита са краткотрайни, плюс че светлината ги убива. Не всичко живо е толкова добро в това да се заравя в земята денем, знаеш.
За УКВ-то - достатъчно е радиото на Невил да не стига до тях и те да не се опитват да търсят оцелели.
Тва, дето бразилката чувала гласове, е гняс, факт. Но не е особено важно за сюжета, обикновена козметика е. Със същия успех може и да го Е чула отнякъде и просто да ВЯРВА™, че е истина.
Людмила, пак плетеш фактологията.
Вирусът е въздушно преносим, факт, както и кръвно (Морви), но се казва, че не понася студ, а че колонията се намира нависоко, където е по-студено и той просто не стига дотам. Помниш високата температура и ускорения метаболизъм. Ясно е, че при такива фактори заразените не изтрайват дълго. Т.е. те просто НЕ МОГАТ да достигнат до колонията, при положение, че заразата им не издържа на студа, а те самита са краткотрайни, плюс че светлината ги убива. Не всичко живо е толкова добро в това да се заравя в земята денем, знаеш.
За УКВ-то - достатъчно е радиото на Невил да не стига до тях и те да не се опитват да търсят оцелели.
Тва, дето бразилката чувала гласове, е гняс, факт. Но не е особено важно за сюжета, обикновена козметика е. Със същия успех може и да го Е чула отнякъде и просто да ВЯРВА™, че е истина.
Имат ли УКВ радио? То някакъв специален вид вседостигащо радио ли е? Имат ли радио въобще? Защо ТРЯБВА да имат?Колонията няма как да се свърже с когото и да било, най вероятно защото умението да се борави с УКВ радио не е преживяло заразата...
Би трябвало. Ако можеше да се аргументираш, бих й обърнал внимание дори да е кореннопротивоположна на моята. Явно обаче съм спечелил неувяхващото ти неуважение, щом не те интересува.А това доколко обръщаш внимание на гледната ми точка не ме вълнува изобщо.
- RRSunknown
- Elder God
Християнската гняс си ти е pet-peeve, тъй че ок. Гаврата с очакванията чисто логически Е 100% от омазания финал, както го виждам, тъй че трябва да ги събереш двете неща. И накрая, моите очаквания поне бяха Невил да не се разбере с гадините, което следва логично от целия им portrayal през филма.-3 за тотално омазания финал, християнската гняс и гаврата с очакванията на интелигентните зрители
Ми не са фон. Това, че нашият почти се превърна в такъв, маловажно ли ти беше? Да не говорим, че посланието, което си извел, въобще не важи за по-голямата част от филма, макар да е там. Хай-консептът минава през цялото произведение, под една или друга форма, поне според моето определение. Е, аз в "Акт 3" на Легендата виждам човек, който се сблъсква с други хора, след като почти е забравил какво СА другите хора ("Всепогълнатия от абсурден Кръстоносен поход човек, който уж го прави за света, ама се оказва, че почти е загубил връзка с него"), виждам човек, който трябва да се справя с последствията от фатална грешка, породена от моментна слабост (смъртта на кучето) ("На какво се крепи психиката на човек останал едва ли не сам сред Апокалипсиса?"); човек, който не вярва в думите на бразилката, въпреки че уж вярва, че има надежда. ("Не е ли надеждата насред Апокалипсиса просто квази-инстинктивен механизъм за самосъхранение?"); човек, който в мига, когато знае, че ще умре, съзнава, че надежда наистина ИМА (като вижда, че онуй се е излекувало), но в същото време вижда, че е само това - надежда, а не мигновен solution (като в алтернативния финал); човек, който извършва СМИСЛЕНА саможертва, плод на обоснован морален избор.Както, изглежда, ти не си схванал посланието и стойността на 28 дни. Който само СЕ ВОДИ зомби филм. Акт 3, кулминацията и есенцията на всеки филм. "В какво се превръщат хората, когато не отговарят пред нищо, освен личния си морал." Ей тва ти е филмът. Зомбенцата са фон. Сравни с Акт 3 на "Легендата".
Ти какво виждаш, Алекс?
Е, явно прагът ми на търпимост точно относно тая тема е по-висок от твояИначе, Трип - темата "сблъсъкът на мислещи, чувстващи хора с немислещо, нечувстващо зло" наистина е валидна и силна. Но както и сам призна - (почти) безвъзвратно изхабена. Да, дори принципните положения се изхабяват, сори. Особено когато са жанрово ограничени и без корени в реалния живот.
Last edited by Trip on Thu Apr 10, 2008 4:16 pm, edited 2 times in total.
Ludmila76 ти успя ли въобще да се насладиш на филма или през цялото време се дразнеше на разликите с книгата? Ами ако в началото бяха сложили един надпис - по мотиви от романа на Матисън - мислиш ли че би харесала филма като такъв повече и не би се мъчила да откриваш недостатъците му?
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!