А този Лексикон направил ли е все пак някакви пари? Защото ако е бил по-известен или търсен от останалите продукти, свързани с Хари Потър, би било логично Роулинг да се опита да подреже крилцата на автора. В статията не видях колко точно е направил човека от продажбите, но наистина, ако всичко, което е свързано с HP наранява чувствата на авторката му, защо ли тя да не съди останалите автори на гидове към света на Хари Потър? Не знам, струва ми се малко подозрително защо точно този е избрала да съди.
В края на краищата, на българския пазар също има подобни работи, и те не са забранени. А всички тези продукти, свързани с тая поредица, чаши, дневници, шапки и т.н.-използването на темата в тях не е било отказано, защото Роулинг получава някаква облага от продажбите им.
Но всъщност тук не става дума за продажби, а за "авторско право"...лично на мен ми се струва че тя се опитва прекалено много да бъде на върха. Книгите й може да се продават, но се развалиха когато започна да убива хора безцелно и да проповядва, че няма победа без жертви. Ако ще и да е капризно, можеше да напише книгите си по-добре, можеше също да се държи по-интелигентно.
''За мен това малко момченце, застанало пред бронзовия кораб на пустинята , постепенно започва да се превръща в символ на човека, изправен пред монголоидните очи на вечността. Зад тях, безнадевдна и безкрайна, се сивееше вълнообразната пустиня. Възможно е и ние с вас да сме там някъде!...Не настоявам!''