Любомир Николов за стила на англоезичните фантасти

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon May 05, 2008 3:35 pm

Моя грешка, извинявам се :)
And you can't dance with a devil on your back...

Lazy
E'lir

Post by Lazy » Mon May 05, 2008 5:49 pm

Roland, ами радвам се, че има някаква полза от включването ми в тази дискусия и ще прочетеш тази книга.
И аз съм съгласен с думите на Ани, но тук не става въпрос, че литературата ни е по-велика от тази на големите нации, а просто, че имаме добри и интересни автори, дори и да са малцина.
Относно вкусовете - например моите вкусове не са много различни от твоите. Почти винаги съм съгласен в написаното в ревютата ти; книгите, които харесваме и си избираме да четем горе-долу са едни и същи. Щом има известно количество българска фантастика, която ми харесва, сигурно някои от тези книги ще харесат и на теб. Просто трябва да попаднеш на тях и да ги прочетеш. От една страна, разбирам те, че след като не си харесал 19 от 20 книги, не ти се чете повече българска фантастика. От друга страна, фактът, че явно си опитал доста книги и не си попаднал на Праведника, да речем, показва, че нямаме ясен механизъм, с който да отделяме зърното от плявата, да открояваме наистина талантливите автори и онези, които са на прав път от онези, които не се справят добре. Щом вие, които сте едни от хората, които формират вкусовете на читателите на фантастика, не правите това, какво остава за обикновените читатели? Как да се ориентират те?

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue May 06, 2008 10:31 am

Може би е добра идея наистина да хванем някои от нещата, които се считат за определено добри, защото, честно казано, аз на книгите спечелили този или онзи конкурс на Аргус/Квазар не вярвам, ама никак - може да видиш ревюто ми за Новите звезди.

Освен това не ме кефи една определена тенденция, която също съм споменавал някъде из ревютата си - тоя истеричен стремеж към "идейност" и "философска дълбочина", в много случаи неподкрепен от технически умения. Смятам, че това последното е много сериозен проблем и е честно казано изумително, че на това не се обръща внимание в България - или поне това внимание не е обществено достояние (за писателската общественост говоря, най-вече за хората от "нашите" жанрове).

Единственият материал ЗА писането, който съм успял да открия в интернет, са пет кратки съвета на Георги Господинов, които са право в десятката, но и покриват по-малко от страница, а където и да вляза в лит. сайтове в интернет, в секцията за пускане и обсъждане на произведения виждам празни и на места откровено смехотворно звучащи хвалби и разни опити за литературен анализ тип ОЛВ в училище, а т.нар. nuts and bolts of writing са отсвирени (а може би критикуващите там даже не знаят какво представляват тия неща...)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue May 06, 2008 1:13 pm

Да, това е основното, което и мен ме отблъсква от бг-фантастиката - масовият технически непрофесионализъм, който се шири в нея. В смисъл, повечето ни фантасти, които съм чел, им липсват основни познания в писането, а и нещата им обикновено вече съм ги чел от западни автори, при това в книги, на които годината на издаване почва с 197 или 198...
And you can't dance with a devil on your back...

Lazy
E'lir

Post by Lazy » Tue May 06, 2008 3:09 pm

Trip wrote:Може би е добра идея наистина да хванем някои от нещата, които се считат за определено добри, защото, честно казано, аз на книгите спечелили този или онзи конкурс на Аргус/Квазар не вярвам, ама никак - може да видиш ревюто ми за Новите звезди.

Освен това не ме кефи една определена тенденция, която също съм споменавал някъде из ревютата си - тоя истеричен стремеж към "идейност" и "философска дълбочина", в много случаи неподкрепен от технически умения. Смятам, че това последното е много сериозен проблем и е честно казано изумително, че на това не се обръща внимание в България - или поне това внимание не е обществено достояние (за писателската общественост говоря, най-вече за хората от "нашите" жанрове).

Единственият материал ЗА писането, който съм успял да открия в интернет, са пет кратки съвета на Георги Господинов, които са право в десятката, но и покриват по-малко от страница, а където и да вляза в лит. сайтове в интернет, в секцията за пускане и обсъждане на произведения виждам празни и на места откровено смехотворно звучащи хвалби и разни опити за литературен анализ тип ОЛВ в училище, а т.нар. nuts and bolts of writing са отсвирени (а може би критикуващите там даже не знаят какво представляват тия неща...)
Да, хубаво би било да се обърне малко внимание на българската фантастика. Разбира се, изобщо нямам предвид конкурсите на Квазар и Аргус – давам си сметка, че и те имат много недостатъци. Не толкова заради журито - макар и да не изключвам и при някои от съставите на журитата да се промъква повече субективизъм - а просто защото творбите, които участват, са ограничени на брой, и е възможно спечелилите творби да са обективно най-добри от участвалите, но пак да не са на достатъчно високо ниво. Разбира се, не бива да се отива в другата крайност – да се твърди, че изобщо не е възможно да има силни творби сред победителите в конкурсите. Да вземем например твоето ревю. Както виждам, единият от победилите разкази ти е харесал и казваш, че би прочел и други творби от този автор. Значи не е невъзможно да има силни творби и там. Между другото, аз намирам ревюто ти за полезно, макар и да не съм съгласен с всичко в него. Но то е откроило сред останалите един автор, който заслужава това. А аз точно това имах предвид, че трябва да правим.

Да направя едно уточнение – аз съм печелил конкурсите за роман и на Аргус, и на Квазар и романите ми са били публикувани. Но в случая не отдавам абсолютно никакво значение на този факт. Когато говоря за българска фантастика, по презумпция изключвам себе си, защото смятам, че това е единствено правилното поведение. Един автор никога не може да бъде обективен относно своите произведения и по-добре да казва каквото има да казва чрез творбите си. Да слуша какво му говорят другите, да си прави изводи и да се усъвършенства. Няма по-жалка картинка от тази някой автор да воюва с целия свят, защото никой не го признава какъв "гений" е.

Държах да направя това уточнение, за да не остане някой с грешното впечатление, че лично аз съм недоволен от нещо. Не, става въпрос за книгите, които обичам и за които ме боли, че не получават признанието, което заслужават.

И изобщо не е необходимо да ги търсим в разни конкурси. Ето един възможен вариант: тук идват доста почитатели на фантастиката. Аз посочих една книга, някой ще я прочете, ще си каже мнението. Друг може да има други любими книги – нека да ги препоръча. С нечие от мненията останалите няма да се съгласят, обаче заради препоръките на друг ще открият нещо ценно. Може да се отвори и отделна тема за българска фантастика. Нещо такова си представям – не е чак толкова трудно да се направи, а според мен ще си струва.

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue May 06, 2008 3:27 pm

Работата е там, че имената и на Теллалов, и на Йоан Владимир, чиито разкази ми харесаха (а вторият даже много), не съм ги научил от тоя конкурс. И очаквах нещо тоя сборник да ме запознае с някои най-малкото компетентни автори. Двама-трима бяха горе-долу такива, според мен, а останалите бяха трагични, като основното, което ме подразни, беше съдържанието на резюмето отзад и това на предговора - ти казваш, че когато участниците са малко, награди получават и някои не особено сполучливи неща. На мен обаче ми бе съобщено, че разказите в онзи конкурс са били стотици (!?!), а журито се състояло от "най-взискателните читатели", "критици", "издатели" и т.н. В смисъл...

А иначе, за нещата, с които не си съгласен - с удоволствие бих ги обсъдил, готов съм да си застана зад всяка една дума ;)

Lazy
E'lir

Post by Lazy » Tue May 06, 2008 3:39 pm

Trip wrote:Работата е там, че имената и на Теллалов, и на Йоан Владимир, чиито разкази ми харесаха (а вторият даже много), не съм ги научил от тоя конкурс. И очаквах нещо тоя сборник да ме запознае с някои най-малкото компетентни автори. Двама-трима бяха горе-долу такива, според мен, а останалите бяха трагични, като основното, което ме подразни, беше съдържанието на резюмето отзад и това на предговора - ти казваш, че когато участниците са малко, награди получават и някои не особено сполучливи неща. На мен обаче ми бе съобщено, че разказите в онзи конкурс са били стотици (!?!), а журито се състояло от "най-взискателните читатели", "критици", "издатели" и т.н. В смисъл...

А иначе, за нещата, с които не си съгласен - с удоволствие бих ги обсъдил, готов съм да си застана зад всяка една дума ;)
Според мен някои от нещата, които не ти харесват, са въпрос на вкус, а не отразяват обективни слабости, но не е там работата, не съм го написал, за да започваме спор. Имал си мнение – казал си си го, винаги ще се намери с какво да не е съгласен някой. В останалото е същността, това съм го казал между другото.