Кривопис
Moderator: Moridin
- Interpreter
- Forsaken
В "Труд" чета интервю с уважавания от мен литературовед, проф. Никола Георгиев. Човекът казва много смущаващи неща: намеква, че се подготвя правописна реформа, която "ще опрости" правописа с оглед наложилите се от неграмотност промени. Например, евентуално може да отпадне пълният член и доста други неща. Освен това, възможно било кирилицата да бъде изтласкана от латиницата. И някой си "доцент и ръководен кадър" предложил в СУ всички лекции да се изнасят на английски. Е, такова слагачество и по времето на соца го нямаше 

- JaimeLannister
- Forsaken
Доста нужен е пълният член. Тва, че повечето българи демонстрират природна тъпотия и не могат да го схванат, не го прави него излишен, а в общия случай ТЯХ...
Бтв, обещавам тържествено в деня, в който се премахне кирилицата, да изтрия форума със се бекъпите
Бтв, обещавам тържествено в деня, в който се премахне кирилицата, да изтрия форума със се бекъпите

And you can't dance with a devil on your back...
- JaimeLannister
- Forsaken
Еееххх, що ли пък ще да е нужен... За кво ли ще да ни е....Roland wrote:Доста нужен е пълният член. Тва, че повечето българи демонстрират природна тъпотия и не могат да го схванат, не го прави него излишен, а в общия случай ТЯХ...

Да бе, верно за кво ни е?
А кирилицата кефи. Сакън ни ми пипайти кирилицата!

Ей тия коментарчета как ги обичам... Айде малко връщане в трети клас: пълният член е нужен, за да се разбира кой върши действието в изречението и коя думичка от изречението за коя друга се отнася.
Да, това е към Джайм, ама докато постна, Роланд ме беше изпреварил.
Да, това е към Джайм, ама докато постна, Роланд ме беше изпреварил.
Last edited by Ghibli on Tue May 06, 2008 11:05 am, edited 1 time in total.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
- JaimeLannister
- Forsaken
Да бе да... Пък флагчетата в ъглите на футболните игрища са за да знаем къде са ъглите на футболните игрища... Още малко ще поискате да правим като французите. Т'ва е толкова безмислено... Струва ми се, че ако го махнат практически нищо няма да се промени.Ghibli wrote:Ей тия коментарчета как ги обичам... Айде малко връщане в трети клас: пълният член е нужен, за да се разбира кой върши действието в изречението и коя думичка от изречението за коя друга се отнася.
Магазина е отворен и на мен ми звучи ужасно обаче. Не, че знам къде трябва да се слага пълният член

едит: Трип, Джайм, не Джейми.

JaimeLannister wrote:Да бе да... Пък флагчетата в ъглите на футболните игрища са за да знаем къде са ъглите на футболните игрища... Още малко ще поискате да правим като французите. Т'ва е толкова безсмислено... Струва ми се, че ако го махнат, практически нищо няма да се промени.
"Магазина е отворен" и на мен ми звучи ужасно обаче. Не, че знам къде трябва да се слага пълният членде, ама ако го махнат, предполагам, че известно време и аз ще продължа да си го пиша....
Значи, не искам това да изглежда като дребнаво заяждане, но държа да изразя позиция - не можеш да критикуваш правилата на българския език, ако не ги познаваш. Щото иначе излиза като "не ги знам и не ги владея, така че по-добре да ги няма", което е смешно.
За трилионен път разяснявам, защото е травмиращо елементарно - пълен член се слага към всичко, свързано с извършителя на действието (с уговорката, че спомагателните глаголи също са "действие"):
"магазинЪТ не работи" (Кой не работи? Кой извършва "не-"действието? МагазинЪТ)
"затвориха магазинА" (Кой затвори магазина? Кой извърши действието? Те)
"ще ти счупя сандъкА" (Кой ще ти счупи сандъка? Кой ще извърши действието? Аз)
"сандъкЪТ е зелен" (Кой е зелен? Кой "извършва" действието? СандъкЪТ)
Да, ТОЛКОВА е просто. Не, че няма по-сложни случаи, но ВСЕКИ от тях се подчинява на простичкото правило "кой извършва действието".
Едит: Джейми, не Джайм. За съжаление. Така се казва героят, на когото си се кръстил.
And you can't dance with a devil on your back...
- Interpreter
- Forsaken
През 1993 г. експериментално бе издадена една такава книга на български език с латинска транслитерация. Мисля, че повечето екземпляри скоро след това отидоха за рециклирне, но като любопитен човек си запазих един екземпляр. Става дума за труда на Dr Dragan "Trakiiskoto Prostranstvo". Ето малък откъс от този шедьовър на евентуалната алфавитна реформа

- Spoiler: show
- Interpreter
- Forsaken