Scourge wrote:граматиката и математиката (+физиката) са несравними в това отношение. неподходяща аналогия.

Разбира се

Изказването ми беше силно спекулативно. В случая можем да си говорим по принцип или без принцип
По принцип граматиката и математиката са напълно сравними като две системи от правила, за чието усвояване трябва да положиш усилия. Разликата е, че усвоеното по граматика демонстрираме непрекъснато в писмената комуникация. (Ако тук например, вместо да си пишем, смятахме, веднага щеше да лъсне кой колко е учил алгебрата в училище.)
Има обаче една политическа спекулация, на която исках да обърна внимание, защото всички сме малко или много повлияни от нея. На мен ми обърна внимание преди много години моят преподавател по фонетика и тя гласи:
Грамотността не е даденост, а привилегия. Така както всяко познание е привилегия за ония, които изминават дългия път на ученето и посвещението. Смисълът на образованието в грамотност е всички да се стремят към усвояването на сложните правила. А не да опростяваме правилата, за да ги направим по-достъпни и по-близки до невежите тълпи.
Елитарно мнение на ерудит, което ние тогава, в зората на демокрацията, приучени от малки да се гордеем с "демократичния си правопис", нито разбрахме, нито възприехме.