Трябва ли да се чества краят на Втората световна война?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Nyn
Sorcerer

Post by Nyn » Fri May 09, 2008 12:58 pm

Ако можеш да се замислиш за половин минута какво точно е свършило и как е можело продължи иначе и не мислиш, че има причина за празнуване... има нещо много не наред с теб. :neutral:
А по логиката да прекарваме всичко през българската гледна точка- тя обединена Европа толкоз ни и ще :P.
П.П. Аз нямам нищо против празника на Европа.
To the unfortunate person who threw a shoe on the stage. We collect shoes, so you're not getting it back. You're gonna have to hop home, on one leg. And while you're hopping home, dear shoeless person, you could whistle this tune to yourself. *starts playing Nancy Boy*

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri May 09, 2008 1:03 pm

Това че историята се пише от победителите е стара максима, но трябва ли човек да приема за чиста монета всичко? Например, когато кажеш "концентрационен лагер" първата асоциация която хрумва на съвременния човек е Нацистка Германия, а всъщност тези лагери са изобретение на една от държавите-победителки.
Ох, олекна ми...Тъкмо мислех, че ще изтърсиш, че холокоста е измислица. То не че това, което каза е много смислено. По тая логика щом китайците са измислили барута, дай тях да ги виним за всички жертви на огнестрелно оръжие в историята вместо ония, които всъщност дърпат спусъка. Германия и Япония не са открили топлата вода - с други думи зверствата, етническите прочиствания и т.н., което едва ли е каквото и да е оправдание.
Може да сме били сателит, но това е обслужвало националните интереси или поне така се е смятало. Доста по-добре от блатото на комунизма.
Абе не че имам комунягите за много по читави от нацистите, но на вторите сме били полезни, защото се в водела война, ако те я бях спечелили биха могли спокойно да решат да сменят плочата с отношението към нас.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri May 09, 2008 1:05 pm

Нещо и по повод празника на Европа - много се изговори за това как комунизмът е замразил половин Европа, в какво се е превърнал, блато, кръв и т.н.

Е дано да не се окажа прав, но да видим дали същото няма да се говори и за обединена Европа след половин-един век (за да настигне времето, което ни дели от Маркс и Френската комуна).

Дали една искрено добра идея (макар и изказана арогантно) не се превръща вече в абсурдна бюрократична сбирка от налудничави директиви, приети с официализирано лобиране и докъде ще стигне всичко това.

Не ме разбирайте погрешно, фен съм на идеята за ЕС, просто и комунизмът е бил нещо Голямо и Истинско и Чисто и Свято и т.н. когато е бил замислен и много хора са вярвали искрено (а не както по време на истинските ком режими) в него, както се вярва в правилността на идеята за Обединена и мирна Европа.

Така че приказки от сорта на "празнуваме комунизма, вместо Европа, а той се е оказал толкова лош" на тоя етап са малко или много несериозни.

И последно, предлагам да прочетете това, което се празнува:

http://europa.eu/abc/symbols/9-may/decl_en.htm

изявлението на Роберт Шуман,

и да видите сами колко от него е ПРЯК РЕЗУЛТАТ ОТ КРАЯ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА И СЛУЧИЛОТО СЕ ПРЕЗ НЕЯ,

което не било толкова важно.
This is it. Ground zero.

Ludmila76
Adept

Post by Ludmila76 » Fri May 09, 2008 1:07 pm

Moridin wrote:Людмила, много те бива във високопарните фрази и самочувствието, но за съжаление покритието откъм аргументи малко ти се губи. Участието на България на страната на Германия е било доста непопулярен акт сред всички онези смели войници, за които си мислиш. Да, умрели са за родината и за националния идеал - щяха да умрат и ако бяхме на страната на достойната кауза. И пак щяха да заслужат уважение. Всъщност няма нищо общо между двете, но напушена от праведния гняв срещу историографическото статукво, май това ти се изплъзва от мирогледа. Ти като човек СМЯТАШ, че е достойно и заслужаващо уважание да подкрепиш СЪЗНАТЕЛНО акт на безпрецедентно ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ в задоволяване на имперските амбиции на един недоебан луд маниак с дар-слово, защото ти е ОБЕЩАЛ (а не дал) повече територия, която смяташ за своя. Има нещо ДОСТА погрешно в това на ДОСТА нива.

Moridin, явно дилетантското ти разбиране на историята е причината да прибягваш до този тип аргументация. Участието на България в Втората война не е акт на съгласие с побърканите идеи на Хитлер, а последн опит за освобождение на територии населени с етнически българи, които са обект на етническо прочистване. И това ако не е достойна кауза...България не подкрепя етническото прочистване! Толкова ли е трудно да го разбереш? Явно да.
Повечето български войници, който загиват до 9 септември, загиват ЗАЩИТАВАЙКи родината си. Така че мотивацията им не е политическа. Българските пилоти които водят героичен неравен бой със съюзниците са елита на офицерството. По-голямата част от тези хора за разстреляни по-късно от Народния съд. Моят мироглед е подкрепен не само от прочетеното, но и от спомените на хора преживели тези тежки дни. А ти говориш единствено с клишенца все едно извадени от учебник за шести клас.
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Fri May 09, 2008 1:09 pm

На мен защо ми се струва, че спорите за различни неща? От една страна всички защитават тезата, че краят на една кръвопролитна война е нещо прекрасно (с която убеден съм, че и Людмила ще се съгласи), от друга тя държи на идеята, че победата на комунизма вече е нещо гадно (с което, надявам се, всички тук са съгласни).

И, Моридин, идеите на Маркс никога не са били Чисти и Свети, но че много идеалистично настроени хора са вярвали в тях си е самата истина. То много такива хора са тръгнали и след Хитлер, нали?

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri May 09, 2008 1:11 pm

Едно си баба знае, едно си баба бае.

Нека ти задам един въпрос: ако някой ти е откраднал колата и един убиец ти предложи да му помогнеш да убие невинен човек, а той ще ти помогне да си върнеш колата, ще се съгласиш ли?

Всъщност не се хаби да отговаряш. Ако отговорът ти е "да", мога единствено да ти препоръчам да се върнеш в шести клас да те понаучат на някои неща, явно имаш нужда.
This is it. Ground zero.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri May 09, 2008 1:19 pm

Moridin wrote:Едно си баба знае, едно си баба бае.

Нека ти задам един въпрос: ако някой ти е откраднал колата и един убиец ти предложи да му помогнеш да убие невинен човек, а той ще ти помогне да си върнеш колата, ще се съгласиш ли?

Всъщност не се хаби да отговаряш. Ако отговорът ти е "да", мога единствено да ти препоръчам да се върнеш в шести клас да те понаучат на някои неща, явно имаш нужда.
А когато един убиец прегазил франция за седмица те попита дали искаш да се присъединиш към него, и има не малка армия на границата ти какво му отговаряш?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Ludmila76
Adept

Post by Ludmila76 » Fri May 09, 2008 1:19 pm

Мерси Italion. Така е.
Ох, олекна ми...Тъкмо мислех, че ще изтърсиш, че холокоста е измислица. То не че това, което каза е много смислено. По тая логика щом китайците са измислили барута, дай тях да ги виним за всички жертви на огнестрелно оръжие в историята вместо ония, които всъщност дърпат спусъка. Германия и Япония не са открили топлата вода - с други думи зверствата, етническите прочиствания и т.н., което едва ли е каквото и да е оправдание.
То не че това което ти казваш е много смислено освен може би за теб. Тоест дай да забравим английските концентрационни лагери и всички престъпления извършени от победителите във Втората световна война и да се примирим с етикета който те са ни лепнали? Не, мерси. Етническите прочиствания между другото има и след края на тази война.

Едит:
Не, но по същия начин мога да те попитам ако крадеца ти предложи да си простите и да му подариш друга кола? Ще се навиеш ли? И що за тъпо сравнение? Става дума за човешки животи, а не за коли. Баси изкривената ценностна система.
Last edited by Ludmila76 on Fri May 09, 2008 1:25 pm, edited 1 time in total.
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri May 09, 2008 1:23 pm

Четеш думите ми като дявола евангелието. :lol: Не съм казал, че трябва да забравяме нищо, само че едно е да направиш някакви концентрационни лагери, друго е да избиеш милиони хора в тях. И добре, че ни светна, че етническите прочиствания не са умрели заедно с Хитлер, никога нямаше да го узнаем иначе...
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri May 09, 2008 1:23 pm

Жоро
Не ме разбирайте погрешно, фен съм на идеята за ЕС, просто и комунизмът е бил нещо Голямо и Истинско и Чисто и Свято и т.н. когато е бил замислен и много хора са вярвали искрено (а не както по време на истинските ком режими) в него, както се вярва в правилността на идеята за Обединена и мирна Европа.
За съжаление в България се омърсява веднага заедно с Народния съд и лагерите.

Людмила.
Нека за малко помислиш и като гражданин на света, а не само на България. Като човек, хуманист, космополит, каквото и да е, а не като български националист!!! Първо, празнува се края на войната за света, не завладяването на България. Двете са съвсем различни. Краят на една проклета, жестока война, убила милиони хора! А и 32 000 човека само за България, която тогава е била около 2 милиона никак не е малко.
Второ, никой не се срамува, напротив непризнаването на края на войната за празник е някакъв срам от това, че не сме победили ние, нали. Аз смятам, че Борис е избрал най-малкото зло тогава. Но зло. няма и с какво да се гордеем и да демонстрираме пренебрежение към края на войната, щото не ни кефи.
Трето, какво мислиш щеше да стане ако Хитлер беше победил? Ние щяхме да сме обединени. А останалото? А неизбежното вече етническо прочистване, а ролята ни на сателит на Германия и това, че българите не са достатъчно чиста нация, за да имат някакви права. В какво щеше да се превърне тогава националният идеал?
Last edited by Morwen on Fri May 09, 2008 1:46 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri May 09, 2008 1:27 pm

Itilon wrote:На мен защо ми се струва, че спорите за различни неща? От една страна всички защитават тезата, че краят на една кръвопролитна война е нещо прекрасно (с която убеден съм, че и Людмила ще се съгласи), от друга тя държи на идеята, че победата на комунизма вече е нещо гадно (с което, надявам се, всички тук са съгласни).

И, Моридин, идеите на Маркс никога не са били Чисти и Свети, но че много идеалистично настроени хора са вярвали в тях си е самата истина. То много такива хора са тръгнали и след Хитлер, нали?
Зависи какво наричаш гадно. И не, тя не държи на тази идея. Тя държи на идеята, че едното е по-важно от другото. А то не е.

И зависи какво наричаш чисти и святи. Естествено, "чисти и святи" е относително понятие, но обикновено се свързва с неща като "равноправие", "свобода" и т.н. - все неща, които влизат в идеите на оригиналния комунизъм.
This is it. Ground zero.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri May 09, 2008 1:27 pm

The Dragon wrote:Преводача - при 2 милионна армия в сърцето на Европа всеки може да се инати
Съгласен съм. Но това същите 2 милиона солдати с целия им команден състав след това да изкарат десет години каторга в ГУЛАГ, защото, видиш ли, трябва да им се избие от тиквите представата как живеят нормалните хора - ами, някакси си не ми се връзва с представата за победоносна армия :?
Впрочем, ние, българите, какво спечелихме или загубихме от цялата далавера?
А че войната продължава - тук, вярвам, никой не би възразил.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri May 09, 2008 1:27 pm

Края на войната е Август. Само да кажа.

@преводача - прав си - още няма мирен договор между русия и япония.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri May 09, 2008 1:30 pm

Ludmila76 wrote: Не, но по същия начин мога да те попитам ако крадеца ти предложи да си простите и да му подариш друга кола? Ще се навиеш ли? И що за тъпо сравнение? Става дума за човешки животи, а не за коли. Баси изкривената ценностна система.
Как твоето сравнение се връзва със ситуацията?

И не, не става дума за човешки животи, а за национално обединение на ЦЕНАТА на човешки животи. Което се опитвам да кажа с моя пример.

Драгъне - това е вярно, но не прави постъпката по-достойна за някаква гордост.
This is it. Ground zero.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Fri May 09, 2008 1:37 pm

Моридин, тоталната дикатура в Съветския съюз Е нещо гадно. Да, според мен Хитлер е некъв откачен с мания за величие, но жертвите от войната, която той разпалва, са съизмерими с тези, които болшевиките унижожават в МИРНО ВРЕМЕ.

Иначе, краят на Втората световна война е велико събитие, съпроводено с много надежди (вижте какво пише в устава на ООН!). За съжаление повечето от тях не се сбъдват, заради болезнените амбиции на един източен диктатор.

Людмила, поначало българският национализъм ми е труден за възприемане, както и всеки друг.

П.С: Традиционно, комунизмът не се свързва с идеята за равноправие. Равноправието е идеалът на просветителите и либералите от XVIII век. Комунизмът е идеята за пълното РАВЕНСТВО. Тя не е нито чиста, нито свята, най-малкото защото отрича човешката личност и ни превръща в роботи. :wink:

EDIT: Много съм "за" последните думи на Моридин. Всичко, което струва човешки животи, струва прекалено много - било то национално обединение, хилядолетен райх или вечен рай на земята.