Проблем
Проблем
книгоразнасянето в раница, когато се проведе с разнасяне на напитки, може понякога да доведе до изливане на напитките върху книгите.
едно книжле с много тънки корици и печатано на почти вестникарска хартия в петък изпи по този начин едно половин литър газирана вода и в момента е много добре наквасено...
Питането е как се обезводняват такива обекти?
едно книжле с много тънки корици и печатано на почти вестникарска хартия в петък изпи по този начин едно половин литър газирана вода и в момента е много добре наквасено...
Питането е как се обезводняват такива обекти?
Хм, нямам представа, хрумва ми единствено вариант със слагане на нещо попиващо (салфетки или нещо подобно) между страниците и пресоване на книгата, за да не се деформира; като се наквасят листовете между страниците се подменят и така. Не съм го прилагала никога за цяла книга, предполагам няма да е много практично, но все пак...
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
С голям брой сухи бели листа, които слагаш между всяка от мокрите страници. Затискаш получената баница с нещо тежко - купчина книги, които не ти се четат в близките 20 дни или някой шкаф. Целта е да не е много къдрава книгата, когато изсъхне.
Изпитах този метод преди години с учебник, пострадал от проливен дъжд. След спасителната ми акция пораженията не бяха много видими. Но си иска време.
Изпитах този метод преди години с учебник, пострадал от проливен дъжд. След спасителната ми акция пораженията не бяха много видими. Но си иска време.
А аз - да се сдобиеш с ново копие, за Бога, ако толкова държиш на заглавието.Dwight wrote:Аз бих ти препоръчал да ги изгладиш. Страница по страница ги слагаш в калъфка за възглавница и гладиш докато се изправят страниците.

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Хм, Бобсън, в началото реших, че питаш как да се справиш оттук нататък с книгата, която си е пийнала газирана вода в петък, и нямах предложения. Ако обаче питаш какво да правиш за в бъдеще в такива ситуации - присъединявам се към предложенията на Гибли и Зи. Изпробвано - преди три години на бала на Английската гимназия валя стра-хо-тен дъжд (то кога ли на бала на Английската не е валяло...), част от който бе попит от първия том на Sandman, след което с Катето и Лина прекарахме половин час в редене на салфетки между всичките му страници и още час-два в сладки приказки, докато салфетките си свършат работа. Е, свършиха работа - доста хора, които са го чели след това, дори не са забелязали следи от дъжда 
Алекс, Никола, понякога не е толкова лесно човек да се сдобие с друг екземпляр на определено издание на книга
Да не говорим за книги с някаква сантиментална стойност и т.н.

Алекс, Никола, понякога не е толкова лесно човек да се сдобие с друг екземпляр на определено издание на книга

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Защо трябва да е "определено" издание? Дори да е имало някаква антикварна или арт стойност, тя си е "отишла с дъжда" (газираната вода, в случая). Остава чистото инфо, което може и в нета да се намери, ако толкоз няма друг начин. 
Виж, ако щетите наистина могат да изчезнат безследно, ок. Но нещо не ми се вярва.

Виж, ако щетите наистина могат да изчезнат безследно, ок. Но нещо не ми се вярва.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Ми примерно на мен лично ми прави голямо удоволствие да си разлиствам специалното издание на "Dune" по случай 25-годишнината от първото издание... което специално издание *вече* е на 17 години, но ми харесва да си спомням твърде сложната и приятна верига от събития, покрай които се сдобих с него. Струва ми се, че Бобсън е напълно наясно, че (for a small fee) би могъл да се сдобие с друг екземпляр. Щом задава въпроса, значи и за него има определени случаи с определени екземпляри на определени книги, за които той лично смята, че си струва усилията да се опита да ги възстанови. Е, що да не му предложим начини да опита? 

Eric: I use my sword to detect good on it.
И аз тъкмо това щях да кажа.shayhiri wrote:А аз - да се сдобиеш с ново копие, за Бога, ако толкова държиш на заглавието.Dwight wrote:Аз бих ти препоръчал да ги изгладиш. Страница по страница ги слагаш в калъфка за възглавница и гладиш докато се изправят страниците.

Днес примерно си купих отново Звездните Рейнджъри на Хайнлайн. Просто не ги намерих миналата седмица, като я потърсих за да я дам на Ники, и реших че няма да стане така. А човекът, който ми я е затрил/приватизирал да си я чете със здраве.
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!
Добре, тогава от мен - сешоар и маша.Moridin wrote:Може да е единственото намираемо издание ЗА БОГА
и естествено че първо ще пробва да го оправи и после ще си търси ново.
не виждам някъде да пише "толкова да държи на заглавието".
ЗА БОГА...
След като е единственото оцеляло досега копие от единственото евър издание на въпросната книга.
ОК, разбрах всичко.
Искам да уточня, че аз съм безкрайно unselfish в това отношение и веднага щом приключа с някоя книга, копието й заминава към някой приятел, антиквар или приятел-антиквар. За да има за хора като вас.
Искам да уточня, че аз съм безкрайно unselfish в това отношение и веднага щом приключа с някоя книга, копието й заминава към някой приятел, антиквар или приятел-антиквар. За да има за хора като вас.

Като човек, работещ в библиотека, да се присъедина с компетентно мнение. Книгата се изправя, разтваря се и се оставя да се суши. Ей така:
- Spoiler: show