Проблем

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Бобсън
Arcanist

Проблем

Post by Бобсън » Wed May 21, 2008 5:40 pm

книгоразнасянето в раница, когато се проведе с разнасяне на напитки, може понякога да доведе до изливане на напитките върху книгите.
едно книжле с много тънки корици и печатано на почти вестникарска хартия в петък изпи по този начин едно половин литър газирана вода и в момента е много добре наквасено...
Питането е как се обезводняват такива обекти?

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed May 21, 2008 5:44 pm

Хм, нямам представа, хрумва ми единствено вариант със слагане на нещо попиващо (салфетки или нещо подобно) между страниците и пресоване на книгата, за да не се деформира; като се наквасят листовете между страниците се подменят и така. Не съм го прилагала никога за цяла книга, предполагам няма да е много практично, но все пак...
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Zee
Adept

Post by Zee » Wed May 21, 2008 5:57 pm

С голям брой сухи бели листа, които слагаш между всяка от мокрите страници. Затискаш получената баница с нещо тежко - купчина книги, които не ти се четат в близките 20 дни или някой шкаф. Целта е да не е много къдрава книгата, когато изсъхне.
Изпитах този метод преди години с учебник, пострадал от проливен дъжд. След спасителната ми акция пораженията не бяха много видими. Но си иска време.

Dwight
Misting

Post by Dwight » Wed May 21, 2008 7:38 pm

Аз бих ти препоръчал да ги изгладиш. Страница по страница ги слагаш в калъфка за възглавница и гладиш докато се изправят страниците.
If we did not have bad luck, we would not have luck at all.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed May 21, 2008 7:43 pm

Dwight wrote:Аз бих ти препоръчал да ги изгладиш. Страница по страница ги слагаш в калъфка за възглавница и гладиш докато се изправят страниците.
А аз - да се сдобиеш с ново копие, за Бога, ако толкова държиш на заглавието. :roll:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Wed May 21, 2008 7:51 pm

Шайхът просто ми взе думите от устата....

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed May 21, 2008 7:53 pm

Хм, Бобсън, в началото реших, че питаш как да се справиш оттук нататък с книгата, която си е пийнала газирана вода в петък, и нямах предложения. Ако обаче питаш какво да правиш за в бъдеще в такива ситуации - присъединявам се към предложенията на Гибли и Зи. Изпробвано - преди три години на бала на Английската гимназия валя стра-хо-тен дъжд (то кога ли на бала на Английската не е валяло...), част от който бе попит от първия том на Sandman, след което с Катето и Лина прекарахме половин час в редене на салфетки между всичките му страници и още час-два в сладки приказки, докато салфетките си свършат работа. Е, свършиха работа - доста хора, които са го чели след това, дори не са забелязали следи от дъжда :)

Алекс, Никола, понякога не е толкова лесно човек да се сдобие с друг екземпляр на определено издание на книга :? Да не говорим за книги с някаква сантиментална стойност и т.н.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed May 21, 2008 7:56 pm

Защо трябва да е "определено" издание? Дори да е имало някаква антикварна или арт стойност, тя си е "отишла с дъжда" (газираната вода, в случая). Остава чистото инфо, което може и в нета да се намери, ако толкоз няма друг начин. :)

Виж, ако щетите наистина могат да изчезнат безследно, ок. Но нещо не ми се вярва.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed May 21, 2008 7:58 pm

Може да е единственото намираемо издание ЗА БОГА

и естествено че първо ще пробва да го оправи и после ще си търси ново.

не виждам някъде да пише "толкова да държи на заглавието".

ЗА БОГА...
This is it. Ground zero.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed May 21, 2008 7:59 pm

Ми примерно на мен лично ми прави голямо удоволствие да си разлиствам специалното издание на "Dune" по случай 25-годишнината от първото издание... което специално издание *вече* е на 17 години, но ми харесва да си спомням твърде сложната и приятна верига от събития, покрай които се сдобих с него. Струва ми се, че Бобсън е напълно наясно, че (for a small fee) би могъл да се сдобие с друг екземпляр. Щом задава въпроса, значи и за него има определени случаи с определени екземпляри на определени книги, за които той лично смята, че си струва усилията да се опита да ги възстанови. Е, що да не му предложим начини да опита? :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Wed May 21, 2008 8:00 pm

shayhiri wrote:
Dwight wrote:Аз бих ти препоръчал да ги изгладиш. Страница по страница ги слагаш в калъфка за възглавница и гладиш докато се изправят страниците.
А аз - да се сдобиеш с ново копие, за Бога, ако толкова държиш на заглавието. :roll:
И аз тъкмо това щях да кажа. :lol:
Днес примерно си купих отново Звездните Рейнджъри на Хайнлайн. Просто не ги намерих миналата седмица, като я потърсих за да я дам на Ники, и реших че няма да стане така. А човекът, който ми я е затрил/приватизирал да си я чете със здраве.
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed May 21, 2008 8:01 pm

Moridin wrote:Може да е единственото намираемо издание ЗА БОГА

и естествено че първо ще пробва да го оправи и после ще си търси ново.

не виждам някъде да пише "толкова да държи на заглавието".

ЗА БОГА...
Добре, тогава от мен - сешоар и маша.

След като е единственото оцеляло досега копие от единственото евър издание на въпросната книга.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed May 21, 2008 8:03 pm

Боже понеже е ултра мега гига рядко да не се намира вече дадена книга :roll:

за съжаление не сичките ги преиздават като хайнлайн
(а и не е полезно за горите на планетата)
This is it. Ground zero.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed May 21, 2008 8:06 pm

ОК, разбрах всичко.

Искам да уточня, че аз съм безкрайно unselfish в това отношение и веднага щом приключа с някоя книга, копието й заминава към някой приятел, антиквар или приятел-антиквар. За да има за хора като вас. :)

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed May 21, 2008 10:35 pm

Като човек, работещ в библиотека, да се присъедина с компетентно мнение. Книгата се изправя, разтваря се и се оставя да се суши. Ей така:
Spoiler: show
Image
Въпросът с тънките корици е по-сложен. Опитай се някак да я подпреш на нещо. Иначе просто това е начинът.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.