Високо оценен!Muad_Dib wrote: Искам размисъла и лаодзъанската ми преоценка да бъдат оценени ПЪК!
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Аз пък не бих степенувал първите три филма. Всичките са еднакво добро изпълнение на една и съща гениална рецепта: вездесъщ хумор, силни характери, приказен мистицизъм, непрекъснат (често "анимационен") екшън и неотслабващо и за миг темпо (пейсинг).
Вярвам, че и 4 се придържа към горното, за да се нареди сред останалите. А тогава вече степенуването си е въпрос на лични вкусове. (Само вмятам, че Кивотът е универсално признат за най-добрия. И не само защото е първи. Но тройката, който завърших току що, има образа на Конъри.)
П.П.: Всъщност някой тук имал ли е изобщо възможността да види нещо от досегашната трилогия на голям екран?
Вярвам, че и 4 се придържа към горното, за да се нареди сред останалите. А тогава вече степенуването си е въпрос на лични вкусове. (Само вмятам, че Кивотът е универсално признат за най-добрия. И не само защото е първи. Но тройката, който завърших току що, има образа на Конъри.)
П.П.: Всъщност някой тук имал ли е изобщо възможността да види нещо от досегашната трилогия на голям екран?
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
4 има някои криви хрумки и като сценарий и герои е зад всеки един от останалите. последното се дължи отчасти на туй, че партито е леко твърде голямо - винаги досега е било с размер 1 до 3 човека.shayhiri wrote:Аз пък не бих степенувал първите три филма. Всичките са еднакво добро изпълнение на една и съща гениална рецепта: вездесъщ хумор, силни характери, приказен мистицизъм, непрекъснат (често "анимационен") екшън и неотслабващо и за миг темпо (пейсинг).
да.П.П.: Всъщност някой тук имал ли е изобщо възможността да види нещо от досегашната трилогия на голям екран?
В последната, най-важна третина на тройката са 4: двамата Джоунс, Броуди и Салах. Но явно в четворката са понадскочили лимита. Ше обърна внимание като го гледам кой образ може да е излишен.
Аз лично, както казах, харесвам всичките. И даже се учудвам, че сценаристите на 2 и 3 ("от кол и въже", общо-взето) са успели да задържат, пак казвам, гениалната форма, зададена от Касдан. Но едно е да създадеш - друго да копираш, все пак.
Ъм, от всички. Критиците. Западната публика, която е имала щастието (както и аз) да ги гледа в кината по реда на излизане. Погледни дори имдб-то, което обичате да цитирате, и виж дали не е в Топ 20 евър. Оригиналът си е оригинал. И няма кво да му се ъпгрейдва, за разлика от SW ep.IV например. Да не говорим, че сценарият е на легендарния Лоурънс Касдан.Muad_Dib wrote:От кого по-точно? Баси абсурдното твърдение.Само вмятам, че Кивотът е универсално признат за най-добрия.
Аз лично, както казах, харесвам всичките. И даже се учудвам, че сценаристите на 2 и 3 ("от кол и въже", общо-взето) са успели да задържат, пак казвам, гениалната форма, зададена от Касдан. Но едно е да създадеш - друго да копираш, все пак.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Мислиш ли, че някога на някой в ТОЗИ форум му е пукало за "мнението измислените всички", освен ако съвсем не го е закъсал от бързане за аргументация?
Аз винаги съм бил привърженик на теорията за "предпочитане на продълженията пред оргинала, ако са несъмнено по-добре изпълнени" (ПППОНПИ). И при игрите, и при филмите.
А тук случайно без никакво съмнение е такъв, единицата е като забедни в сравнение с тройката. И това го знае ВСЯКО дете

Аз винаги съм бил привърженик на теорията за "предпочитане на продълженията пред оргинала, ако са несъмнено по-добре изпълнени" (ПППОНПИ). И при игрите, и при филмите.
А тук случайно без никакво съмнение е такъв, единицата е като забедни в сравнение с тройката. И това го знае ВСЯКО дете
Каква аргументация? Ти искаше да се аргументирам защо оригиналът като цяло се смята за по-добър от продълженията. Точно това и направих. (Ако трябваше да се аргументирам защо Е по-добър, щях да отговоря по съвсем друг начин.) И дори не цитирах мнението на самия Спилбърг - за когото тройката е опит за извинение към феновете за качеството на двойката - или Оскарите:Muad_Dib wrote:Мислиш ли, че някога на някой в ТОЗИ форум му е пукало за "мнението измислените всички", освен ако съвсем не го е закъсал от бързане за аргументация?![]()
- Spoiler: show
Last edited by shayhiri on Sun May 25, 2008 3:49 am, edited 1 time in total.
Вчера го гледах и аз, така че като голям почитател на поредицата чувствам за свое задължение да споделя мнението си с вас.
Най-напред цялостното впечатление: Филмът доста ми хареса с изключение на някои конкретни и много лесни за изброяване забележки към екшън сцените, подобни на които съм имал единствено към "Храмът на обречените". Вярно е, че събитията във филмите за Индиана Джоунс на места са доста хиперболизирани или бутафорни, но си има някои граници на физиката и логиката, които е по-добре да не бъдат прекрачвани, защото последвалото впечатление е по-скоро леко дразнещо и защото бутафория и зрелище без особен смисъл има във всички последвали имитации и инспирации като "Мумиите" например. Индиана Джоунс винаги се е отличавал с добър сюжет на фона на реалистичен екшън, поради което зрителите все са си мислели, че с малко повече физически упражнения и четене на исторически книги ще заприличат на Инди
Това още повече важи за ерата на дигиталните спец-ефекти в киното, които претърпяват революционни промени в рамките на няколко години и единственият начин един филм да се задържи на върха, е да не ги пре-експонира, а да ги комбинира с много стабилен сюжет.
Но да карам по ред. На най-важният въпрос - беше ли това филм за Индиана Джоунс? - моят отговор е твърдо "да". Това беше Инди - с камшика и шапката, това беше Стивън Спилбърг - зад камерата и това беше Джон Уилямс - зад диригентската палка (как се е справил - малко по-долу). Стилът на старите филми е запазен и се усеща буквално навсякъде, а от това по-важно няма. Индиана Джоунс си е Индиана Джоунс с наглата му усмивка, с желязното спокойствие и самоувереност, с неговите си шеги - разбира се много поостарял и съвсем малко помъдрял. Екшън сцените са напрегнати и заснети в мащаб, с ясна визия, с натрупване на напрежението, с голям вкус и класически професионализъм в стар осемдесетарски стил. Сетингите са перфектно изпипани до най-малкия детайл - грандиозни и впечатляващи, с максимално за изискванията на сюжета архитектурна достоверност, с подобаващото creepy усещане, пролазващо иззад всеки ъгъл.
Музиката, обаче, наистина е с идеи назад. Не че съвсем отсъства или не е добра - тя би била достатъчна за всеки приключенски филм, но при Индиана Джоунс сме свикнали да очакваме много повече. Във всяка от старите серии имаме поне по няколко мелодии, които всеки с малко музикален усет може просто да запомни и да си тананика - те са толкова силни като звучене, красиви и запомнящи се, че създават около една трета от усещането във филмите. Тук такива мелодии просто липсват - слушах саундтрака доста пъти преди да гледам филма, защото харесвам такъв тип музика и Уилямс ми е любимец - истината е, че в крайна сметка доста ме зареди, но е значително по-слаб от предните и със сигурност далеч не толкова емблематичен.
След като изказах силно положителното си мнение за екшън сцените, за да не навлизам в подробности, ще изтъкна какво не ми хареса -
Най-напред цялостното впечатление: Филмът доста ми хареса с изключение на някои конкретни и много лесни за изброяване забележки към екшън сцените, подобни на които съм имал единствено към "Храмът на обречените". Вярно е, че събитията във филмите за Индиана Джоунс на места са доста хиперболизирани или бутафорни, но си има някои граници на физиката и логиката, които е по-добре да не бъдат прекрачвани, защото последвалото впечатление е по-скоро леко дразнещо и защото бутафория и зрелище без особен смисъл има във всички последвали имитации и инспирации като "Мумиите" например. Индиана Джоунс винаги се е отличавал с добър сюжет на фона на реалистичен екшън, поради което зрителите все са си мислели, че с малко повече физически упражнения и четене на исторически книги ще заприличат на Инди
Но да карам по ред. На най-важният въпрос - беше ли това филм за Индиана Джоунс? - моят отговор е твърдо "да". Това беше Инди - с камшика и шапката, това беше Стивън Спилбърг - зад камерата и това беше Джон Уилямс - зад диригентската палка (как се е справил - малко по-долу). Стилът на старите филми е запазен и се усеща буквално навсякъде, а от това по-важно няма. Индиана Джоунс си е Индиана Джоунс с наглата му усмивка, с желязното спокойствие и самоувереност, с неговите си шеги - разбира се много поостарял и съвсем малко помъдрял. Екшън сцените са напрегнати и заснети в мащаб, с ясна визия, с натрупване на напрежението, с голям вкус и класически професионализъм в стар осемдесетарски стил. Сетингите са перфектно изпипани до най-малкия детайл - грандиозни и впечатляващи, с максимално за изискванията на сюжета архитектурна достоверност, с подобаващото creepy усещане, пролазващо иззад всеки ъгъл.
Музиката, обаче, наистина е с идеи назад. Не че съвсем отсъства или не е добра - тя би била достатъчна за всеки приключенски филм, но при Индиана Джоунс сме свикнали да очакваме много повече. Във всяка от старите серии имаме поне по няколко мелодии, които всеки с малко музикален усет може просто да запомни и да си тананика - те са толкова силни като звучене, красиви и запомнящи се, че създават около една трета от усещането във филмите. Тук такива мелодии просто липсват - слушах саундтрака доста пъти преди да гледам филма, защото харесвам такъв тип музика и Уилямс ми е любимец - истината е, че в крайна сметка доста ме зареди, но е значително по-слаб от предните и със сигурност далеч не толкова емблематичен.
След като изказах силно положителното си мнение за екшън сцените, за да не навлизам в подробности, ще изтъкна какво не ми хареса -
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com
Хубаво ревю си пнаписал Super M. И на мен мравките не ми харесаха. Просто самата сцена не беше направена добре (лично мнение). Според мен си задаваш прекалено много въпроси относно мотивите на героите, техните действия и тн. Все пак това е филм за Инди. 
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!
Хах - след Инди гледах и 88 минути! Там пък какъв калабалък с мотивациите беше 
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
@Super M:
всъщност конкретни моменти тук са повече или по-малко дразнещи, не защото са комиксови и бутафорни, а щото са ненужни, необяснени или самоцелни.
ето някои такива (спойлери):
- BaYa
- Forsaken
Аз пък, като профан по съвсем новата Инди, бих искала да вмъкна една леко страничен, но важен за мен микроскопичен детайл.
По принцип не съм голям геймър. Абеее изобщо не съм геймър!!!
Но играта на Инди и Атлантидата все пак съм я зяпала, играла и съм й се кефила. Та да ви кажа, за мен играта си е баш Инди 4, а този последен филм е Инди 5.
Така де. А по съществените въпроси ще си кажа когато успея да се вредя да гледам филма!
По принцип не съм голям геймър. Абеее изобщо не съм геймър!!!
Така де. А по съществените въпроси ще си кажа когато успея да се вредя да гледам филма!
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!