Благодаря за прекрасната тема, която ще ми помогне да открия някои пропуснати заглавия. Тъй като се занимавам активно с колекциониране на такава музика, ще ме извините, че не мога да се огранича до 10. Моята селекция би включила:
John Williams: - моят безспорен фаворит.
Star Wars Series
Indiana Jones Series - без последния, но за сметка на това complete score версиите на Temple of Doom и Last Crusade къртят.
E. T.
Home Alone
Hook
Jurassic Park
Harry Potter
има и безброй други запомнящи се главни мелодии (Superman) или отделни тракове, писани за други филми, които също заслужават внимание.
James Horner - композиторът, който почти никога не ме е разочаровал. И до днес поддържа много високо ниво. Изключително силен в по-меланхоличните и нежни мелодии.
Willow
Braveheart
Titanic
The Mask of Zorro
A Beautiful Mind
Troy
The New World - прекрасен, лиричен и слабо известен, но много красив саундтрак
The Spiderwick Chronicles - съвсем ново, но също много добро.
Jerry Goldsmith - изключителен композитор - за съжаление вече не е между живите. Екшън мелодиите му за мен си остават еталон за качество.
Rambo Series
Total Recall
The Mummy
Много сходно звучи
Alan Silvestri, сред чиито творби откроявам:
Contact
The Mummy Returns
Van Helsing
Hans Zimmer е друг композитор, който е силно ориентиран към "по-силовата", твърда и динамична музика:
The Rock
Gladiator
силно препоръчвам и "Prince of Egypt", както и "Lion King", с които напълно оправдано може да съперничи на Alan Menken и композициите му за Дисни.
Basil Poledouris
Conan the Barbarian - който го е пропуснал, незабавно да поправи грешката си - за съжаление продължението на филма се дъни и на сюжетно и на музикално ниво.
Howard Shore
The Lord of The Rings Series
James Newton Howard
Unbreakable
King Kong
Сигурен съм, че има и доста други добри неща - за мен този композитор все още е не дотам изследвана територия.
John Debney
Cutthroat Island - изумително добър
финалната тема от ОСТ на The Passion of the Christ
Randy Edelman
Last of the Mohicans
Dragonheart
Alan Menken - познат ми е от филмчетата на Дисни:
The Little Mermaid
Aladdin
The Hunchback of Notre Dame
Henry Mancini
The Adventures of the Great Mouse Detective
The Pink Panhter
Danny Elfman - много известни и красиви теми от филмите за Spiderman, Men in Black, Batman.
David Arnold - Stargate
Ennio Morricone - освен всички емблематични мелодии за мен най-добра и запомняща се остава музиката към сериала "Октопод" / "La Piovra"
Don Davis има доста добрии попадения в музиката си към Матриците и третия Jurassic Park. Мисля, че тепърва все по-често ще чуваме името му.
Nino Rotta - Godfather Series
Michael Nyman - Gattaca
Умишлено пропускам Andrew Lloyd Webber и Горан Брегович - те май са си в друга категория

Същото се отнася и до Vangelis и Mike Oldfield, които имат изумителни саундтракове, но аз ги оценям на базата на цялото им творчество, което не е типично обвързано с филмовата музика.