Malazan Book of the Fallen

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Fri Jul 11, 2008 1:44 am

Matrim wrote:Новината около Малазана е, че Ериксън смятал да напише още шест книги (след края на основната поредица), действието на които ще се развия в малазанския свят. Споменава се, че ще са две трилогии, които (за щастие) няма да са директно продължение на декалогията. Едната уж щяла да бъде на тема живота на Аномандър Рейк (кеф!).

Абе малко множко станаха тия книги обаче, но да видим.
Мен почти ме загубихте като потенциален фен тук...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Jul 11, 2008 2:35 am

...защото?
And you can't dance with a devil on your back...

Skywalker
Warmage

Post by Skywalker » Fri Jul 11, 2008 4:10 am

рандъм дързост и красота и колелце на времето :wink:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Jul 11, 2008 8:05 am

Просто светът е много голям и има доста за писане по него.

едит: репортите от сайнингите изглеждат доста интересни всъщност.

ето още един: http://malazanworld.com/forums/showthre ... post348674

Най-забавен е краят и как Ериксън е реагирал на една от ДОСТА идиотските идеи, родени в онзи мой любим форум :mrgreen:

Концепцията, че разказът му е основан на събития, без да знае (самият той) отнапред кой ще участва в тези събития, ме бафълна донякъде :shock:
This is it. Ground zero.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Fri Jul 11, 2008 10:06 am

Ако самият пич като автор иска да се ограничи само с Малазан и още Малазан поне в моите очи това не говори добре за него и за пак в същите тези очи бие на печалбарство. Силно се надявам да не съм прав и обещавам да направя един последен сериозен опит за такване на основната поредица на английски.

gholam
Commoner

Post by gholam » Fri Jul 11, 2008 10:30 am

Trip wrote:Доста умерен спойлер за осма книга който обаче може да подразни някои хора, тъй че отваряйте на своя отговорност
Spoiler: show
Имам стабилни подозрения кой е Фишър кел Тат и те са свързани с предните няколко поста. Ток Старши не беше ли пратен по някое време на Корел?
Солидни спойлери за "Toll the Hounds":
Откакто свърших книгата онзи ден и аз се чудя кой по дяволите е Фишър.Честно казано за Ток Старши не ми беше хрумнало.По-скоро има вид на някакъв асцендент.
Някаква идея какво ще стане с Хууд след като счупиха меча?Пак бог на мъртвите?
Anything that begins well ends badly.
Anything that begins badly ends worse.
Smile, tomorrow will be worse.

my music

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Mon Jul 14, 2008 8:35 pm

Офф, поръчах си Toll the Hounds най-сетне, за да пиша и аз в спойлери, че явно само така ще ми се признае колко съм як. Трябва да отбележа, че от Reaper's Gale си спомням, че на Редмаск сюжетната нишка ми се стори доста важна, губи ми се вече на какво основание, за сметка на спорадичните, но все пак непоносимо дразнещи сцени с дразнещия сопол Нимандър и другите там дразнители - всичко, което трябваше да каже, можеше да се събере в един-два неизбежно дразнещи пасажа, като все пак не се налага да си вре дразнещата сестра в кървясалите ми от раздразнение очи на всяка трета страница. Да не говорим за Танал Ятванар, който какво правеше в книгата с двеста идентични описания на мъчение, освен да задоволява някакъв авторов фетиш за изнасилване, не ми стана ясно. Да я беше опънал в кадър първия път и за следващите само веднъж да ни се каже, щяха да спасят половин Амазония от изсичане с икономията на хартия.

Обаче това, което най-много ме подразни в книгата, е отколешната мания на Ериксон да насища диалозите с афоризми, мистериозни загатвания и алюзии, драматични изказвания и други завоалирани твърдения от очевидно огромно значение, които трябва да впечатлят читателя. Ок, хубаво, ама като героите си ги разменят тия лафове през две минути, се получава преекспониране на coolness-фактора и се губи търсеният ефект. Крайно време му е да разбере, че поредицата му е интригуваща така и така, няма нужда да кове всяка реплика от титаний и сперма, за да ни покаже колко му е епичен светът.

Това са нещата, които си спомням на прима виста. Въпреки отрицателния оттенък обаче, цялостното ми впечатление беше доста добро в сравнение с Midnight Tides и особено The Bonehunters, което беше просто една много гъста и питателна боза. Не че не обичам боза, напротив - харесва ми, ама си е боза. Явно последните две книги са по-раздвижени, което определено е плюс. Малко е абсурдно да четеш книга от 1000 страници, в която не става нищо.

Между другото, в явен разрез с болшинството в тази тема, аз, въпреки че следя поредицата с интерес и винаги изчитам книгите на един дъх, проявявам доста повърхностно разбиране на подводните течения и борби за власт, върху които се крепи сюжетът. Казвам го, за да видя дали някой друг споделя тази моя странност - казвам странност, защото не е като да не обръщам внимание на книгите, напротив. Вниквам в тях и не си позволявам да чета по диагонал, да не говорим, че винаги са ми доста интересни, но просто не мога да си разясня някои основни ситуации и усещам как половината смисъл профучава покрай мен с весело свистене... Много досадно. Мисля да седна един следобед и да изчета целия database на Malazan Empire, дано се просветля.

Stoly
Adept

Post by Stoly » Tue Jul 15, 2008 8:37 pm

Moridin wrote:Това май са само слухове? Имаш ли нещо конкретно като линк.

Емо, малко спойлиш на СтолЪ, понеже това формално се разкрива във втора книга, която той явно не е чел... Макар че реално е казано в прав текст още в началото на първа, но е бая трудно човек да го схване на тоя етап.
Този цитат от първата ли имаш впредвид?

...
Императорът е мъртъв.
И мъртав е съратника на господаря, въжето срязано е.
Ала съзрете как покълва връщането-
залитащия мрак, савана дрипав-
чада обгърнало във глъхнещата светлина имперска.

...

Аз почнах втората книга. Много ми е гадно това ново въвеждане на герои. Добре, че поне Фидлър, Калам и Крокъс също ги има като действащи лица- да има нещо познато.
Last edited by Stoly on Wed Jul 16, 2008 11:06 am, edited 1 time in total.
Image

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Jul 16, 2008 7:39 am

Любимец - + rep :mrgreen:

Стол - не този. Цитатът е от разговор на Татърсейл с Куик Бен при първата им среща. Този, който си дал, работи само ако наистина знаеш за какво става дума, при това и така е доста мътен. Онзи, както казах, е черно на бяло.

И за бога, мъртЪв се пише :evil:

п.п. Току-що прочетох някакъв Много Важен Пасаж ® от осмата книга и останах доста неочарован от липсата на сериозна епика в него. Което, отчитайки факта, че става дума за едно от най-важните събития в цялата вселена на романите евър, е малко притеснително. Ериксън нещо губи форма.
This is it. Ground zero.

Mother
Misting

Post by Mother » Wed Jul 16, 2008 11:41 am

Stoly wrote:
Moridin wrote:Това май са само слухове? Имаш ли нещо конкретно като линк.

Емо, малко спойлиш на СтолЪ, понеже това формално се разкрива във втора книга, която той явно не е чел... Макар че реално е казано в прав текст още в началото на първа, но е бая трудно човек да го схване на тоя етап.
Този цитат от първата ли имаш впредвид?

...
Императорът е мъртъв.
И мъртав е съратника на господаря, въжето срязано е.
Ала съзрете как покълва връщането-
залитащия мрак, савана дрипав-
чада обгърнало във глъхнещата светлина имперска.

...

Аз почнах втората книга. Много ми е гадно това ново въвеждане на герои. Добре, че поне Фидлър, Калам и Крокъс също ги има като действащи лица- да има нещо познато.
Свиквай, защото Ериксън постоянно си въвежда нови герои. Чак като прочетеш първите пет тома ще можеш да осъзнаеш мащабността на това. Някъде Матрим беше рекъл: Първата книга е върха на айсберга.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Jul 16, 2008 2:31 pm

@Емо
Фишер не е ли доста явно бардът от пролога, споменават, че бард на име "Фишер" се появил в К'рул бара, което се вързва със заигравката им с Крупе от пролога. А за персонажа от пролога Ериксън е казал, че е нов, така че не е той Ток. Между другото почти на 100% съм сигурен, че Ток го има в Кримсън гард книгата.
Бтв само в първите две глави на осма книга е набутал доста зли ревелейшъни, естествено добавяйки, че вероятно са пълни глупости :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jul 16, 2008 3:09 pm

Прочее, за който се вълнува, Малазан 1-7 са достъпни в Буктрейдинг в момента за между 17 и 19 лева парчето. Пейпърбек, новите издания.

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Wed Jul 16, 2008 4:14 pm

Аз се вълнувам, но не съм от София. Има ли как да се поръчат?
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jul 16, 2008 4:19 pm

Не. Само от познат.

Mother
Misting

Post by Mother » Wed Jul 16, 2008 8:28 pm

Roland wrote:Прочее, за който се вълнува, Малазан 1-7 са достъпни в Буктрейдинг в момента за между 17 и 19 лева парчето. Пейпърбек, новите издания.
Мдам. Мерси Роланд. Дължа ти почерпка. 126 лева за цялата поредица.

Memories of Ice, Midnight Tides, Reaper's Gale, Deadhouse Gates май неостанаха повече бройки. А сега ще си тествам английския :)