За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jul 28, 2008 7:12 pm

Не знам дали Дем е "изсрал" нещо, просто отговорът му е съвсем адекватен на провокиралия го пост.

P.S.
Ае стига.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jul 28, 2008 7:22 pm

Когато едно дете се сбие с друго дете в градинката, рискът да го осакати за цял живот го има, но е малък. И понеже това дете е част от някакво по-голямо общество + е проторазумен човек, то ще се научи евентуално, че е нередно да се биеш и да нараняваш. И да не се научи, попада в тотално различна сфера на разговор.

Кучето обаче не напада от незнание. То напада, за да нарани. За да прогони, да защити нещо си там, дето и то не е наясно какво е, понеже не е разумно създание. То представлява РЕАЛНА опасност, а детето в градинката - не. Нещо повече - то представлява реална опасност за САМОТО дете в градинката. И на мен то ми е по-ценно, без ИЗОБЩО да ме вълнува в какво ще се превърне като порасне.

Прочее, и мен днеска ми налетя някакъв помияр. Защо, пита се, трябва да търпя това? Дори да няма намерение да ме хапе, ми създава силен дискомфорт. Ако щете, аз дори плащам данаци, за да го нямам тоя дискомфорт. На кво отгоре трябва да търпя диви животни по улиците?
And you can't dance with a devil on your back...

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Mon Jul 28, 2008 7:27 pm

Добре, ако искате да се изразя по адвокатски - мога да го направя. Ше разпъна един ферман, но ще успея да си дефинирам точно становището. Вие обаче мисля, че се досещате какво казвам.
Look at the darkness...
...around me.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jul 28, 2008 7:28 pm

Правилно. Питай тоя, дето го е пуснал там. Щото утре ще пусне още едно, вдругиден то ще си роди кученца, малко по-натам същият човек ще пусне следващото животно, щото нещо му било писнало... И аз питам на кво отгоре трябва да търпя тая персона.

Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jul 28, 2008 7:30 pm

Ти не търпиш нея, а последствията от действията й. Не схващам на какво се дължи това елементарно мислене. Не е до "или/или". Аз нямам проблем тези хора да се санкционират, даже съм за. По белия свят така се прави. Но никаква санкция не решава въпроса с вече ънлийшнатите по улиците изчадия, а той чисто физически е по-опасен за мен като обитател на същите тия улици.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Jul 28, 2008 7:34 pm

Уж се бараме за по-висши същества от животните, следователно трябва да намираме по-добри разрешения на проблемите си от това да убиваме. Животното е по-невинно от което и да е човешко същество, включая малките деца. Не се е озовало на улицата, щото така му е кеф. Хората са виновни за това. Трябват приюти, грижи и кастрация. Не пушка. Само че това в България ще се случи след 10 века, ако изобщо се случи. По света си имат и зоополиция, дето следи за това стопаните да се грижат добре за животните си, ние тука още ги пуцаме. Е, тия дето налитат на хора принципно ги застрелват.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Jul 28, 2008 8:05 pm

Amelia wrote:Уж се бараме за по-висши същества от животните, следователно трябва да намираме по-добри разрешения на проблемите си от това да убиваме. Животното е по-невинно от което и да е човешко същество, включая малките деца. Не се е озовало на улицата, щото така му е кеф. Хората са виновни за това. Трябват приюти, грижи и кастрация. Не пушка. Само че това в България ще се случи след 10 века, ако изобщо се случи. По света си имат и зоополиция, дето следи за това стопаните да се грижат добре за животните си, ние тука още ги пуцаме. Е, тия дето налитат на хора принципно ги застрелват.
Чудесно. Как точно ще държиш 400 000 кучета в приют? И кой ще плаща за това. Кастрацията пък в най-добрия случай има маргинално намаляване на популацията. И то след години. Аз не искам докато карам колело да ми скачат кучета към мен, за да ме бутнат под задминаващия ме тролей. И не искам някое куче да скочи по колата ми, докато я карам, увеличавайки шанса дори и минимално да се разсея и да не видя дете причиващо по улицата. И то веднага.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jul 28, 2008 8:09 pm

Скитащите по улицата кучета могат да се прибират в приюти, да се кастрират, в краен случай -да се евтаназират без това да се прави по особено жесток начин. Което отговаря и на Драгъна. Само че това ще намали популацията на псетата за момента. А после? Какво правим после? Догодина? Пак ли лов на кучета, пуцане и евтаназия в добрия случай? Проблемът е какво правим с дебилите, които си изхвърлят животните по улицата. Щото майка ми и мен по Коледа ни нападнаха една сюрия псета, ама съм адски сигурна, че ако не бяха дебилите, отървали се от тях в момента, в който са спрели да бъдат пухкави зверчета, това нямаше да се случи.

И тези хора точно ги търпя. Не говорим за кокошки и яйца и кое е първо. Търпя ги с всичките им действия, с цялото им просташко поведение тип "аз съм центърът на вселената", всичко им търпя. И категорично възразявам да търпя от мен да се иска кротичко да мета след тях, докато те продължават да акат. Добре, ще пречукаме настоящата глутница псета. Мен ме устройва, понеже съм котколюб и така ще спасим някоя и друга маца. Кво праим с Койчо, дето утре ще си изхърли кучето на улицата? Значи, просто така се действа у нас. Ако видим дупка ние няма да я запушим, а в най-добрия случай ще сложим табелка "внимание, дупка". Който видял - видял. Ама разрешението на тоя проблем, дет вика Амелията, я стане след десет века, я кой знае.

Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jul 28, 2008 8:12 pm

Марфи, все те избива на кое е редно, кое е нередно, кой е виновен, кой е по-виновен и т.н. Не мисля, че нещо в поста ти отговаря на Драгън. КОЙ ще плаща за приютяване на стотиците хиляди бездомни кучета? Кой ще ги храни? КЪДЕ ще се приберат? Кой ще ги излови? Кога?

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jul 28, 2008 8:14 pm

Marfa wrote:Скитащите по улицата кучета могат да се прибират в приюти, да се кастрират, в краен случай -да се евтаназират без това да се прави по особено жесток начин. Което отговаря и на Драгъна.
Пък и чак стотици хиляди? Айде да го кажем милиарди, че да няма недоразумения.

Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jul 28, 2008 8:17 pm

Всеки ден, когато изляза из града, виждам десетк. А аз обикалям в сигурно 1/20 от цялата му големина, да не говорим за глутниците, върлуващи из крайните квартали.

А за евтаназията - с две ръце за. Макар че и за това трябват пари, а те уверявам, че ако някое псе ме захапе на улицата и имам нещо тежко под ръка, няма да чакам да го евтаназират.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Jul 28, 2008 8:21 pm

Ми марфи - само около нас в микрорайона ми са поне стотина. И говорим за територия от половин квадратен километър.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Jul 29, 2008 1:25 am

Мисля, че някъде бяха споменати 30 000 за София.

И всъщност донякъде проблемът е точно в броя. Защото когато храниш едно-две кученца пред блока, всичко е прекрасно. Когато обаче кучетата станат осем и се преместят в градинката, която обособят като своя територия, която защитават заедно, положението става лошо. Защото дори това да са добри, неагресивни кучета, те се надъхват взаимно и все някое напада. Истината е, че повечето бездомни кучета са сравнително плашливи и голямата част от наистина лошите случаи са с домашни кучета. От друга страна почти няма място с глутница кучета, където да няма множество малки инциденти.

Ице, наистина изгрубяваш сериозно.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Tue Jul 29, 2008 9:12 am

Аз пък толко се дразня на хората, които хранят бездомните кучета...
Аз не искам пред блока ми да има стадо псета, но хранейки ги те точно това постигат. А ако им каже човек нещо те изкарват зъл човек щото видиш ли не храниш нещастните кученца....
Четох някъде, че кмета на Букурещ, бившия кмет, който доколкото знам сега им е министър председател го съдили заради избиването на кучетата я някакъв момент от историята на този хубав град....
Но в Букурещ почти няма бездомни кучета.
Струва си. :)
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Tue Jul 29, 2008 2:15 pm

Бившият кмет на Букурещ е Траян Бъсеску, понастоящем президент на страната. И да, вярно е, че навремето е спретнал нещо като Вартоломеева нощ на кучетата в Букурещ, и че са го съдили няколко организации, защитаващи правата на животните.

Аз лично не го оправдавам, и не смятам, че трябва да се стига до там. Само че Букурещ е имал абсолютно същия проблем като София, и след като явно никой не е успял да накаже тези, които хранят бездомните кучета, Бъсеску е решил да приложи добре изпитания сталинистки подход.

Според мен, имаме възможност да подходим по-разумно, без да се стига до такива ексцесии. За съжаление, не виждам как ще стане, въпреки че законодателство има. Например, има общинска наредба, която предвижда глоби не само за хранене на бездомни кучета, но и за пускане на домашни такива без каишка и намордник. Само че да сте виждали общински инспектор да обикаля и да следи за това? Разбира се, че не. Така че след като самите общински власти не си дават труда да изпълняват собствените си наредби, много хора правят същото.

Лично моята позиция е, че еволюционният подход за справяне с проблема - кастрация и чакане популацията на бездомни кучета да измре - е фундаментално погрешна в нашия случай. Просто не виждам как ще бъдат кастрирани абсолютни всички бездомни кучета в София, дори и да са 30 000 (срещал съм и данни за около 70 000, но това не е темата). Просто кучетата в момента са твърде много, и тази мярка е адски неефективна.

Това, което според мен трябва да се направи, е следното - бездомните кучета да се затварят в приюти, където да се държат за определен срок от време - от седмица до две. В този срок, всеки който иска да си вземе бездомно куче, да може да го направи срещу някаква не много голяма такса. След като изтече срока, да се прилага евтаназия, по хуманен път, разбира се. Така приютите няма да са претъпкани, а проблемът с бездомните кучета ще получи някакво развитие. Ако някому е мъчно за бездомните кучета, да се чувства свободен да ги прибере. В противен случай, обаче, да си трае, защото мисля, че е очевидно, че бездомните кучета са проблем, не просто част от градския пейзаж.

Последна бележка - не оспорвам твърденията, че домашните кучета допринасят повече за мърсотията по площадките и тротоарите, отколкото бездомните, и че случаите с нахапани хора от домашни кучета никак не са малко. Само че това, че част от тези проблеми се причиняват от домашни кучета, не означава че бездомните кучета са напълно безобидни и не представляват проблем. Както собствениците на безконтролни домашни кучета трябва да бъдат санкционирани, и то много сурово според мен, така и бездомните кучета трябва да бъдат махнати от улиците. Това са два проблема, и двата трябва да бъдат разрешени. Но не мога да приема аргументи от типа "ама те домашните кучета също правят много поразии" в защита на това бездомните кучета да не се пипат.
This signature is not yet rated