Играта - Светлини сред сенките

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Nov 27, 2008 4:01 pm

kalein wrote:А че въпреки спека ви се развика... ами (както обикновено), не е само грешката у нея. Помислете си как са й дошли вашите коментари, та да реагира толкова невъздържано.
Дреме ми, честно казано, как са й дошли моите безкрайно-много-по-меки-отколкото-ги-мислех коментари. Бях дошъл да си говоря с големи хора, не с 11-годишни.

Друг е въпросът, че Емо е прав - критиката явно не се приема добре, независимо как е казана, пък и като че ли тук, както Габи нагледно демонстрира, си имаме вече етикетче "хейтъри", тъй че усилията са излишни.
And you can't dance with a devil on your back...

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Thu Nov 27, 2008 4:44 pm

kalein wrote:А аз открих ето това - и се успокоих, че можело да бъде и много по-зле.
Е те тука, Калине, приятелю, леко се пооля :( Нерде чалгаджийската свада във "високите" писателски среди, наречена "война между поколенията", нерде случката с групата явно надарени деца, на които им се пише и която група водиш, ако разбирам добре. Успокой топката малко, наистина. Не виждам да имаш врагове тука, напротив. Обстоятелството, че Роланд и Трип примерно не се държат като ментори, които ще потупат покровителсвено дечицата по главите и ще им кажат "дерзайте", а сочат слабости (според тях) на текста, без да се съобразяват с условности, говори за добронамереност.
Ако всички ви кажеха "евала, страхотни сте" - щеше ли да ти е по-комфортно на душата?
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Nov 27, 2008 4:48 pm

Абе мен интервюто от линка все пак ме потресе буйно...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Kia
Smallfolk

Post by Kia » Thu Nov 27, 2008 5:49 pm

Това което аз мисля е, че всички са жадни да ни учат, а никой не чува, че ние СЕ учим :D
Благодаря на всички за мненията! За откритите и посочините грешки, там където бяхте обективни, а за останалото... Всеки има право на мнение и право на отговор! :D

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Nov 27, 2008 6:02 pm

Следя с интерес дискусията, но не се включвах, защото не съм прочел книгата.

На авторите й ще напомня само, че няма лоша реклама. :wink:
За книгата ви явно се говори доста - и с похвали, и с критики. Всяко обсъждане привлича допълнително внимание и към нея, и към вас, и към другите неща, които сте писали.

Като човек, който познава лично и Симеон, и Емо (прочетох ревюто му), смея да твърдя, че те са добронамерени в критиките си. Съгласен и с Базил, и с г-н Русинов. :)
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Nov 27, 2008 6:08 pm

Ок, аз като само започнала книгата искам да наблегна на нещо, което казах за корицата.
Ако искате да я купуват и хора, които не са слушали за нея преди (това не е ирония, допускам възможността да искате да я разпространявате само вътрешно), сложете някакво по-ясно заглавие и автори, намерете начин от външната корица да личи че това е фентъзи/младежки роман, писан от много хора, а не просто някаква езотерика на неизвестна секта, наречена "Светлини сред сенките: Играта". Да, ако човек отвори и загледа предговора и я зачете, ще разбере. Но повечето хора не стигат до там, още повече ако корицата им навява странни асоциации.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

JohanVladimir
Sorcerer

Post by JohanVladimir » Thu Nov 27, 2008 6:30 pm

Kia wrote:Това което аз мисля е, че всички са жадни да ни учат, а никой не чува, че ние СЕ учим :D
Далеч не всички са жадни да ви учат, дори не са много, аз пък мисля, че хич даже не са достатъчно.
За другото си права - единствено важно е вашето желание да СЕ учите.

kalein
Arcanist

Post by kalein » Thu Nov 27, 2008 6:44 pm

Благодаря за мъжката приказка, брате Йоане. *смея се*

Валери... де го чукаш, де се пука... :roll: Аз само давах пример докъде не бива да се... ъъъ... издигаме?

Киа - забравих да ви пиша, че след срещата се замислих спокойно, припомних си повече факти от книгата и видях, че - за мене, с моите разбирания за литератиура и писане - голяма част от критиките от записа са несъстоятелни. Сетих се детайли от книгата, които критикуващите не бяха забелязали и които до голяма степен обезсилват препоръките им. На самата среща нямахме време за истинска дискусия, а и бях информационно претоварен и паметта ми отказваше - иначе щях да ги изтъкна още тогава. Нищо... сега си имаме форуми и мейли, да доуточняваме каквото е останало. :)

@ Всички: С горното не отричам, че вчера имаше суперценни забележки, за които в следващата книга ще внимаваме още повече.

Впрочем - ако си погледнете пощите, ще видите, че тъкмо вдигнах мерника на истинските си врагове. Муахаха.......

Кал;)н
Аз съм мазохист. От грубостта и агресивната глупост ме боли ужасно, но нещо ме кара да продължавам...

Ако не харесваш думите ми, спомни си: винаги можеш да ми спретнеш бан.

Kia
Smallfolk

Post by Kia » Thu Nov 27, 2008 6:53 pm

Ето едно от нещата :D
Дневникът: "Адски скучен и ужасно подреден, като за дневник" - ами Шенг Лукас смяташе да го продава и много държеше да не се изложи пред целокупното човечество :D
Старало се е момчето, мислило е върху всяка дума, а доколкото е заложен има с какво да мисли... :P
Но за полезните съвети, пак повтарям, БЛАГОДАРИМ наистина!

kalein
Arcanist

Post by kalein » Thu Nov 27, 2008 6:58 pm

Kia wrote:Ето едно от нещата :D
Дневникът: "Адски скучен и ужасно подреден, като за дневник" - ами Шенг Лукас смяташе да го продава и много държеше да не се изложи пред целокупното човечество :D
Старало се е момчето, мислило е върху всяка дума, а доколкото е заложен има с какво да мисли... :P
Ditto. И аз исках да спомена същото нещо, още вечерта (за него се сетих веднага, понеже е ключово). Само че напрежението от спотаената враждебност отляво (която после задаваше онези въпроси) ми отвя мисълта...:/

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Nov 27, 2008 7:01 pm

Е не можа да не го кажеш. Защо толкова държиш да ни изкараш враждебно настроени не мога да разбера.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

kalein
Arcanist

Post by kalein » Thu Nov 27, 2008 7:02 pm

Не бе, Гиб! МОЕ ляво!

*смея се... ама наистина ли ви оставям такова впечатлене?*

ЕДИТ: Чакайте, ще се опитам да го кажа недвусмислено: говорех за Велик (така се казва), който си зададе въпросите, поясни ги един-два пъти, пък после си излезе.
Spoiler: show
Даже не ми се наложи да го гоня с бокена... Пу, да му се не види.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Nov 27, 2008 7:07 pm

Уф, ясно, извинявам се :oops:
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

kalein
Arcanist

Post by kalein » Thu Nov 27, 2008 7:12 pm

Няма нищо. Ако не се бях олял с не особено ясния си (па макар и сбит и idiosyncratic ;) ) изказ, нямаше да стане така. Нито Маледиктус да ми изнася персонални проповеди... :D

Маледиктус! Oнова за извинението беше майтап! Наистина. Гледай, даже и смайли не слагам...

kalein
Arcanist

Post by kalein » Thu Nov 27, 2008 8:44 pm

Разчитам, че вече всички сме се налудували - Хомо луденси сме си ние :) - та нека малко сменя руслото:

Споменах по време на срещата разговор, че ми се иска да сравним първата версия на "Играта" с деветата (която е публикуваната). Не ми е известно софтуерът на тоя форум да позволява пускане на текст в две колони - но можете да си отворите този постинг в два различни прозореца, да ги долепите един до друг и със скролиране да нагласите двата варианта на текста на едно ниво. И да се хилите; и да си мислите "Абе... дали все пак има нещо по-добро в първия?"
Светлинките, once upon a time, wrote:- Млъкни!
Резовски се сепна, но в светлите му очи проблясна палава искра. Имаше живо лице с добродушно, жизнерадостно изражение.
- До седем годишен си мислех, че се казвам “Млъкни”, защото всички ми викаха така – почти невинно повдигна рамене момчето.
Някой се изсмя, но почти всички продължиха вечерята си сдържано, като прикриха спонтанно напиращите усмивки.
- Все пак Резовски има право. Леви трябваше поне да опита... Всеки сам решава, но ако не му хареса можеше... ъъм да речем можеше да го махнем, защото вече щяхме да сме разбрали...
- Можехме, но без теб! – с отегчение изрече Лукас. – Не те виждам в играта след първото изпитание.
- О, каква чест! Той проговори! – с нервна усмивка го парира Хард. – Забравих, че можеш да говориш, Лукас. Но моля ви, запишете го! Можем съвсем сериозно да забравим как звучи гласът му...
Тика Хард извади телефона от един от множеснвото джобове по джинсите си и се престори, че иска да запише думите на Лукас. Направи го по същия притеснено превзет начин по който беше говорила току що.
Лукас присви презрително и без това доста високомерно дръпнатите си тъмни очи и отвърна глава от момичето. Той беше жилаво, саможиво момче. Обличаше се винаги в черно и създаваше впечатление, че ненавижда целия свят. Бледото му почти момичешко лице беше дарено с рядката красота, която често притежават децата от смесени бракове, но в очите му имаше нещо тайнствено и плашещо.
- Нищо не става без причина! – неочаквано се обади Зеин. И направи много добре, защото тринайсетте насядали около масата отново се бяха умълчали. Мокаф Орфън както обикновено не беше с тях. Той вечеряше в сатята си.
- И причината е, че Леви сам си направи избора – развълнувано се включи Резовски.
- Няма да си търсим специална причина за дискотеката довечера, надявам се – ухили се Реас. – А, за Леви... колкото по-малко момчета, толкова повече мацки за нас, Резовски! Аз Лукас го броя момиче, така че останахме само трима.
Реас се разсмя предизвикателно срещу изпълнения с презрение поглед на Лукас, който явно прецени, че не е необходимо да отговаря на глупави закачки.
Светлинките, after three years of toils and tribulations, wrote:– Млъкни! – избоботи нечия пълна уста.
Люк Резовски се сепна, но в светлите му очи проблесна палава искра. Имаше живо лице с добродушно изражение.
– До седемгодишен си мислех, че се казвам Млъкни – почти невинно повдигна рамене той.
Всъщност, ако млъкнеше, щеше започне да мисли, а това го плашеше. Не искаше да търси отговори на въпросите, които го тревожеха, откакто се бе включил в “Играта”.
Някой се изсмя, но повечето продължиха сдържано вечерята си, прикривайки напиращите усмивки. Навън все още не се беше стъмнило и през големите прозорци надничаше синкав сумрак, който се смесваше неприятно с ярката светлина от двата гигантски полилея.
– Все пак Резовски има право – обади се Тика Хард, като извади кичур дълга червена коса от соса за пиле пред себе си и започна да го бърше с мокра салфетка. – Леви трябваше поне да опита... Всеки сам решава, но ако не му хареса, можеше... ъ-ъм, да речем, можеше да го махнем, защото вече щяхме да сме разбрали... ъ-ъм, че не му се остава де...
– Можехме, но без теб! – отегчено рече Лукас. – Не те виждам в „Играта” след първото изпитание. Ти да се нахраниш не можеш, без да пострадаш! Сигурно затова косата ти става от ден на ден все по-червена. Кой знае къде още я топиш.
– О, каква чест! Той проговори! – с нервна усмивка го парира Тика. – Не знаех, че можеш да говориш, Лукас. Но моля ви, запишете го! Можем съвсем сериозно да забравим как звучи гласът му!
Тя потупа шумно джобовете на джинсите си, извади мобилния си телефон, изтича до момчето и се престори, че записва гласа му. Някой се изхили остро, но останалите не обърнаха внимание на случващото се.
Лукас присви презрително и без това високомерно дръпнатите си китайски очи и сведе поглед към чинията си. Бялото му, почти момичешко лице беше дарено с рядката красота, която често притежават децата от смесени бракове, но в очите му имаше нещо тайнствено и плашещо. Беше седнал в ъгъла, а сенките и отблясъците от смесената светлина издължаваха лицето му и го правеха нереално. Върлинестата, малко стара за професията си сервитьорка обираше свободните прибори точно пред него, но момчето не помръдна, дори не я погледна, нито й стори път да се измъкне по-лесно между столовете.
Тика го изгледа косо, докато прибираше телефона обратно в джоба си, стараейки се да изглежда безгрижна и небрежна.
“Нашите ще ме забележат, ако се върна в ковчег! – Люк си повтори на ум една от догадките й. – Така поне веднъж щяла да ги накара да се почувстват гадно заради нея... Да бе, просто ще се отърват.”
Сумракът отвън беше потискащ. Дванайсетте тийнейджъри, насядали около масата, отново се бяха умълчали. Ити Хеива, както обикновено, не бе с тях – вечеряше в стаята си. На Люк му хрумна, че и той би могъл да превърти, ако го бяха разпределили да спи с Лукас. Китаецът мълчеше, гледаше презрително, а когато се обадеше да каже някоя дума, тя винаги беше критика към някого или недоволство от нещо.
“Тоя пък темерут що са го взели? Депресарите да си стоят в къщи, никой не е длъжен да им търпи депресиите!” – отсъди мислено той.
– Нищо не става без причина! – неочаквано проговори Джоун Блум. Смесената светлина придаваше на анцуга й мръсен оттенък. Цветът му трябваше да е тревисто зелен, но в момента изглеждаше морав. Тъмната й коса, подстригана на брилянтна черта, се изсипа тежко пред лицето й, когато се наведе напред, за да вижда всички.
– И причината е, че Леви сам си направи избора – развълнувано се включи Люк, докато повдигаше козирката си, за да се почеше по главата. – Не виждам защо трябва да говорим толкова за това!
– Няма да си търсим специална причина за дискотеката довечера, надявам се – ухили се Роналдо Реас и върху вечно пламналите му бузи се образуваха две дълбоки трапчинки. – А за Леви... колкото по-малко момчета, толкова повече мацки за нас, Резовски! Аз Лукас го броя момиче, така че останахме само трима.
Той се разсмя предизвикателно срещу изпълнения с отвращение поглед на Лукас.
Аз съм мазохист. От грубостта и агресивната глупост ме боли ужасно, но нещо ме кара да продължавам...

Ако не харесваш думите ми, спомни си: винаги можеш да ми спретнеш бан.