Здравно безумие

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
Ghibli
Elder God

Здравно безумие

Post by Ghibli » Sat Oct 02, 2004 2:45 pm

Безсилна ярост. Това чувствам всеки път като чуя за поредната "инициатива" на Здравната каса. Но това, което се случва в момента, надминава всички безумия досега. И най-много ме е яд, че никой нищо не казва, никой не протестира, няма никого да смъмрят дори. Писна ми, казвам ви. Подиграват се с всички граждани на България, с мен, с вас, с родителите ни, с бабите и дядовците ни. Нямам представа какво да направя, само мога да изругая, но това няма да помогне. Баси.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Random
Ascendent

Post by Random » Sat Oct 02, 2004 2:56 pm

Ами абсурд, какво да се прави. Можеш само да продължаваш да плюеш срещу вятъра, поне да знаеш, че си ти. Нашите са лекари и даже без да надавам ухо постоянно слушам колко зле са нещата... от хора навътре в материята, все пак. После що сме били зле?... след като основите на нормалното общество - здравеопазването и образованието - са на такъв хал, веднага си правиш изводи за какъв хаос става дума.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Oct 02, 2004 3:00 pm

Ерм, аз като твърде хай-тек за да ползвам телевизия и радио, не съм в течение, ше раздуете ли за кво иде реч конкретно сега?
And you can't dance with a devil on your back...

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Sat Oct 02, 2004 3:24 pm

УКАЗАНИЕ

КЪМ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ИЗВЪНБОЛНИЧНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ, МЕДИКО-ДИАГНОСТИЧНИ ДЕЙНОСТИ, СТОМАТОЛОГИЧНА МДИЦИНСКА ПОМОЩ, БОЛНИЧНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ И АПТЕКИТЕ, ЗА ПРИЛАГАНЕ РАЗПОРЕДБИТЕ НА ЧЛ.109 ОТ ЗАКОНА ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ

Изпълнителите на специализирана и високоспециализирана медицинска и стоматологична помощ, медико-диагностичните лаборатории, лечебните заведения за болнична помощ и аптеките са задължени да проверяват здравноосигурителния статус на всички пациенти чрез Интернет страницата на НОИ или здравноосигурителната книжка на лицето.
Изпълнителите на специализирана и високоспециализирана медицинска и стоматологична помощ, медико-диагностичните лаборатории, лечебните заведения за болнична помощ и аптеките, уведомяват лицата с прекъснати здравноосигурителни права, че същите следва да заплатят оказаната им медицинска и стоматологична помощ и нямат право на лекарства, заплащани от НЗОК напълно или частично.
Заплащането на медицинската и стоматологичната помощ става по определени от изпълнителите на специализирана и високоспециализирана медицинска и стоматологична помощ, медико-диагностичните лаборатории и лечебните заведения за болнична помощ цени, поставени на видно място в амбулаторията.
НЗОК не заплаща за извършената медицинската и стоматологична помощ и за рецепти за лица с прекъснати задравноосигуритлни права и в случаите, когато такива лица са изпратени от общопрактикуващ лекар с направление, издадено на бланка на НЗОК.
При представяне на отчетите на лечебните заведения и аптеките РЗОК проверява здравноосигурителния статус на пациентите, за чието лечение са заявени средства. При установяване на отчетени дейности за лица, които фигурурат в регистъра на НОИ като неосигурени, НЗОК няма да заплаща отчетената дейност на лечебните заведения и аптекие, в изпълнение на чл. 109 от ЗЗО.

Както е известно, голяма част от хората имат поне една невнесена вноска. В огромната част от случаите не трябва да я внесат те, а някоя институция или работодател (понякога и бивш). Самите "осигурени" няма какво да направят по въпроса с внасянето на парите. В един хубав момент с горното указание принуждават болниците, стоматолозите и фармацевтите да дебнат като цербери асолютно всеки техен пациент/клиент. Пациентът от своя страна е задължен да докаже, че има сестра и да предостави всички данни за досегашното й битие, включително предишни бракове и живородени деца, както и къде е била на почивка през юли '78, и съответните документи, ако обичате. На практика НЗОК зачерква единственото смислено оправдание на съществуващата система - досега имаше поне някаква възможност да не си платиш за лечението (аз поне не знам случай някой да не е платил все за нещо). Сега вече възможността е... ликвидирана.
Last edited by Ghibli on Sun Oct 03, 2004 2:33 am, edited 1 time in total.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sun Oct 03, 2004 12:38 am

Безсилна ярост.
Добре казано. Зъбите ми изтръпват всеки път, щом улуча поредната "добра" новина от този сорт и беса ме хваща, че нищо, ама съвсем нищо не мога да направя. Ей на, гледах снощи, че в Германия имало масови *организирани* протести по повод не знам какъв там проблем със социалното им осигуряване... Звездичките са сложени, за да подчертаят думата. Имам предвид, че един масов протест верно трябва да бъде организиран, за да се осъществи. Но няма кой, няма... Защото извечните Те се така са се покатерили на най-горното стъпало на стълбата, че и дяволът не може вече да ги върне оттам. Побърквам се от безсилие и безпомощност, мразя ги неистово, а нищо, съвсем нищо не мога да направя.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sun Oct 03, 2004 2:04 pm

Мне, забавното е, че *спешната* помощ би трябвало да е безплатна. За да може хората да имат равен шанс за живот. Но като гледам това обхваща горе-долу, че няма да си плащаш тока за дефибрилациите. От там нататък всякакъв престой в болница се оказва платен и прочие. Да не говорим, че дори за редовните пациенти постоянно висят табелки "талоните за този месец свършиха, направления ще се дават само в краен случай". Добре, за какво си е плащал човекът, ако те ще го лекуват само ако припадне пред вратата на кабинета? Хем ти взимата парите за здравна осигуровка, хем ти ограничават броя на здравните услуги. В смисъл идеята на застраховането е не че си плащаш определен брой услуги, които *евентуално* да ползваш, а че ти си плащаш и ако имаш нужда ползваш каквото и да е, ако нямаш парите ти отиват в общия фонд. Обаче то тук идея няма:(
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Sun Oct 03, 2004 2:18 pm

Изключително се радвам, че съм здрав в последните години и не ми се е налагало да се сблъсквам с безумията на здравната реформа.

Аз съм за минимизиране на задължителните вноски за здравно осигуряване и по-широко въвеждане на частни медицински застраховки, защото в момента е нелепо - хем плащат, хем не получаващ почти нищо освен изнервяне от бюрократични безумия.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Oct 03, 2004 8:13 pm

Морв, точно! *@&#$@*$&@^$@
This is it. Ground zero.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Oct 03, 2004 8:23 pm

Speaking of осигуровки, искам да споделя лекото си притеснение от наскоро научения факт, че 1/4 от заплатата ми се изпарява в момента на получаването й - за бюрата по труда, които съм сигурен, че не биха ми намерили работа посмъртно; за здравната каса, на която се редя по опашки с по двета пенсионера, за да си дам лев и двайсетте такса и да ми изпишат витамин це, или да ми кажат да си сложа час за първото число на месеца, щото талони нема и нема да има; за пенсионните фондове, които ще си променят законодателството и принципите осемнайсет хиляди пъти, докато аз стана пенсионер и я камилата, я камиларя; и за още няколко знайни и незнайни ресорчета.

но притеснението ми всъщност идва от намека, че това било началото на тенденцията. догодина не 25:75, ами 40:60...
This is it. Ground zero.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Oct 04, 2004 8:41 am

Мор - прави се така - взимаш 120 лева минимална и отгоре на ръка :)
Така едно приятелче беше на 120 заплата и 1400 премия всеки месец:)
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Oct 04, 2004 9:52 am

Е и аз съм така от години само дет съм сбрал ся 18 месеца без осигуровки за последните 4 годинки. Ше си ги дам на рака на лекаря по-добре отколкото на държавата.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Oct 04, 2004 12:26 pm

Голям майтап беше когато миналата година трябваше да си лекувам един зъб. Оказа се, че като безработна трябва да си плащам всеки месец по почти двайсе лева, за да имам право веднъж на безплатна пломба, която иначе е на цена 16 лева. От амалгама. Понеже беше фотополимер се наложи да доплатя 8 лева.
%%%$*$$$#^$#&# грррррррррррррррррррр!!!!!!!!!!!!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Oct 04, 2004 6:29 pm

Да не забравяме, че от догодина здравната каса няма да покрива всички клинични пътеки (май така беше термина) в болниците. Казано с по-прости думи - ще има неща, за които ще трябва да си плащаме директно от джоба, и то напълно законно, нищо че внасяме осигурителни вноски. Всъщност процеса върви по същия начин, както със стоматолозите. В крайна сметка ще се стигне до там, че здравните ни осигуровки ще покриват някаква, но несъществена част от болничните разходи. В такъв случай, предполагам че всеки наоколо си задава същия въпрос - какъв е смисъла да има здравна каса изобщо?

Аз лично отдавна смятам, че цялата тази система е недообмислена, и в крайна сметка вървим бавно, но сигурно към системата, действаща в момента в САЩ. А това, честно казано, изобщо не е нещо хубаво, защото тази система е добра само за хората с доходи, по-високи от средните. Останалите явно трябва да приемат неизбежната участ и да си умрат тихо и мирно.

Точно затова, противно на моите възгледи, че е хубаво държавата да се бърка по-малко в икономиката, си мисля, че може би връщане назад към пълна държавна издръжка е като че ли най-добрия вариант, дори и да означава, че от догодина няма да ми намалят данъка от 29% на 24%. Но при всички положения отказвам да издържам една структура като здравната каса, която не е направила нищо по въпроса да подобри здравеопазването. Не че това да внасям вноски всеки месец ми е проблем - мога да си го позволя - но не искам да давам пари за нещо, откъдето почти нищо не излиза.

Съжалявам за дългите словоизлияние, ама вече напълно ми писна!
This signature is not yet rated

Drizzt Do`Urden
Jaghut Tyrant

Post by Drizzt Do`Urden » Mon Oct 04, 2004 6:48 pm

пък аз да ви са пофаля, малко офтопик е ма все пак:
МНОГО горд се почувствах вчера като видях нашите полицаи как си изпълняват дълга: избират си пиков час(4.30-5.00) , натоварено кръстовище(лятно тракия-Варна) и се паркирват на (?!)зелено(?!) по средата му за да могат да обсъдят с някакъв техен познат(цивилен) какъв GSM да си купят.
Бaхти.
-You Said it yourself, Kain.. There Are only two sides to a coin..
-Apparently so. But suppose you throw a coin enough times... But suppose one day, it lands on its edge..

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Oct 04, 2004 6:54 pm

И сега държавата не покрива всички клинични пътеки, определени специалисти просто не са включени в направленията.Що се отнася до системата на пълно здравно осигуряване, тя също има своите пороци. Например некадърното управление (проблем и на НЗОК, не мога да отрека) и зависимостта от капризите на управляващите и централизацията. Искам да кажа, да, не се плащаше, обаче човек трябваше да си носи чаршафи от къщи и периодично се спираха плановите операции. А щатската система определено е ужасна, лошото е, че пълната държавна издръжка едва ли ще оправи нещата.
Знам ли, може би болничната помощ трябва да се поема напълно от държавата/касата/whatever, а останалото да е опция. А хората, които си плащат би трябвало да могат да се лекуват безплатно, а не само с намаление на незнам колко си манипулации.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either