Buffy the Vampire Slayer & Angel - SPOILERS

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Feb 27, 2009 1:19 am

Мдам, май тук всички имаме проблем с раздялата на Аня и Зандър. :lol:
Така че не си сам във възмущението - да ти кажа, да ти олекне. Много тъпо, особено като се вземе предвид, че инициативата за брака я поде Зандър.
На мен епизодът с Райли ми беше супер излишен и скучен. А в този с РДто имаше твърде много пубертетски изхвърляния от Доун, че да ми хареса.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri Feb 27, 2009 1:26 am

Олекна ми, признавам си. :)
На РДто верно Доун се държа глупаво, но поне имаше някакво основание, макар и по тийнеджърски тъпо, а и for a change въпросът не се разду до степен на световна криза, което си е освежаващо по стандартите на този сезон.

EDIT: Тъкмо гледах Normal Again. Това вече е съвсем друга бира. Има си истинска драма, че и предлага много добре обяснение за тъпотиите случващи се този сезон. Даже и Спайк забеляза това. :) Само не ми хареса, че епизодът зависеше от това Спайк да е слабоумен и да позволи на Бъши да не изпие антидота, когато трябваше. Разбира се, ако всичко това е в главата й, тогава пък Спайк и останалите могат да са нелогични колкото си щат...
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Mar 02, 2009 8:10 pm

Отлагах известно време rant-a си за края на шести сезон на Бъфи. Честно казано и сега не ми се разпростира на темата. Хем се бях оспойлил за събитията, които ме издразниха и уж се бях подготвил, че няма да са ми много по вкуса, но въпреки това посрещнах последните епизоди съвсем като Джайлс като го светнаха какво е ставало докато го я нямало - със смях. Само, че моят смях беше доста по-горчив.
След известно мотаене по разни Бъфи форуми и гледане на първата трета на седми сезон стигнах до извода, че най-големият проблем е всъщност Спайк. И то не сам по себе си, а абсолютно, тотално и безусловно малоумния и недостоверен начин, по който останалите главни герои го държат жив, че и му се доверяват, повече или по-малко. И понеже ужасно ме мързи да пиша трактат на темата, ще цитирам някакво мнение в нета, което на практика съвпада с моето:
Spike was a great character as originally conceived, a snarky badass irreverant troublemaker. It was when both the character, and everyone around it, where mangled beyond all recognition to make him a part of the gang, and a potential boyfriend for Buffy, that they managed to screw up not just Spike, but every character that interacted with him.

Willow (oh, perhaps you can wait thirty minutes and then *try to kill me and leave my drained corpse as a present for Buffy again*), Xander (the whole invisi-sex crap), Giles (I watched Passions with Spike), Tara (Going from 'Buffy sleeping with Spike? Thats *completely crazy!*' to supporta-gal-enabler), etc. [Partial exception for Riley, whose only 'stupid OOC Spike moment' was using a plastic stake instead of a wooden one...]

I can even see how the romantic Victorian sensibilities of 'William' could have turned into the punk realist Spike. What I can't see is how a vampire, who brags to Angel about how he's a soulless demon and *can't change,* and to anyone who'll listen about how he's tortured Dru or killed X number of Slayers, or killed a bunch of people by shoving railroad spikes through their heads, can turn around and claim to be a 'good man' that somehow 'deserves' Buffy's love and respect...

Sure, demon, not always rational, I get that, but Angelus, Darla, the Master, Drusilla, Harmony, etc. never thought of themselves as good potential mates for a human; loving, loyal, honest, gentle or kind, why would Spike believe such drivel, when he wasn't anything of the sort, *even in life!*

In warping the characterization of Spike to make him love's bitch, they made him crazier than Kralik...

Друг е въпроса, че Дарк Уилоу е по-зле и от Добрият Пич Спайк. Решението й да мине от отмъщение срещу трима идиоти към унищожаване на целия свят беше един от най-WTF моментите, които съм виждал въобще, в каквато и да е творба. Но явно не може така сезонът да свършва, а светът да не е под заплаха от разрушение... Трябва да се израходи бюджета за грозни магически ефекти докрай.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Mar 03, 2009 7:44 am

Доста лошо не си го схванал целия сезон, чини ми се :) Хвани изгледай екстрите към него, има ги в нета. Там се обясняват доста от причините за тия развития. Не, че не е очевидно де. За мен шести е един от най-яките сезони на сериала, най-малкото заради новото ниво на реализъм - секс вместо пиене на кръв, огнестгрелни оръжия вместо магии и мечове, зависимости (най-различни) и простичкия факт, че "шит даз хепън".

Дарк Уилоу е почти по-яка от нормалната Уилоу апропо. Не съвсем, но почти. Освен това в резултат на цялата история в шести сезон, тя става още по-яка в крайна сметка...
And you can't dance with a devil on your back...

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Mar 03, 2009 3:44 pm

Смея да твърдя, че съм схванал сезона повече от добре, особено след като тия дни чета негови анализи като луд (sick fascination, I know :)). Знам какво са се опитали да направят "life is the big bad"...адски оригинално, няма що. Само, че мисля, че никак не са успели. Предпочитам по-метафоричния подход в миналите сезони, в щести (и седми досега) всичко е направо набутвано в лицето на зрителите. Особено magic crack. Честно не знам как може да се говори за реализъм при положение, че сезонът свършва с Джайлс екс махина и рандъм power of love реч от страна на Зандър. Дарк Уилоу щеше да е мега яка концепция ако не беше оправданието "ми лошата магия я завладя, тя самата не е много виновна". И ако си беше понесла последствията после, разбира се. Но пък в късните сезони това явно не е на мода, освен добрият чичко Спайк вече имаме и Андрю, който в шести сезон трябваше да лежи в затвора по всеобщо мнение, а в седми никой не се и сеща да го прати там (дори и само като предложение), нищо че си призна, че хладнокръвно е убил Джонатан. WTF просто?

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Mar 03, 2009 4:18 pm

Ъм, по какво обвинение точно да го пратят в затвора? Кое от човешките му престъпления е доказуемо?

Иначе за мен пък е направено блестящо. Еле па накрая на Зандър геройството. Винаги точно по тоя начин съм си представял надмогването на къръптед пауърфул френд синдрома.

И за Спайк си ми странен. Вместо да се кефиш колко се променя без да си губи чара... :roll:

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Mar 03, 2009 4:28 pm

Ъ, банковият обир, който го вкара в ареста в шести сезон? А и споменах, че очаквах поне да споменат това като опция, не съм казал, че трябва задължително да го пратят в тюрмата.

За мен почти единственият чар на Спайк е като комик рилийф. Всичко останало ми е А) от края на втори сезон насам скучничко Б)Доста нагласено, поради щото никой друг вампир не си и помисля да си връща душата и В) Ужасно дразнещо, поради щото ако нашите хора действаха последователно те бяха длъжни да го дъстнат най-късно в края на четвърти сезон, когато помагаше на Адам. И въобще аз искам да гледам Buffy the Vampire Slayer, не Spike and Pals. Той тотално хайджаква сериала в последните сезони.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Mar 03, 2009 4:31 pm

Ами не знам кво да ти кажа, съжалявам, че имаш такова усещане. Догледай си седми сезон и подхващай Ейнджъл, това мога да ти препоръчам.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Mar 03, 2009 5:44 pm

Аз пък предпочитам произволен епизод от Спайк дъ вемпайър, пред Бъфи дъ вемпайър слейър ени дей. Даже мисля, че Спайк не беше достатъчно застъпен, офте мофтеше. :lol:

За Спайк. Нещо не си схванал образа, както и ония от форума.
Спайк Е РАЗЛИЧЕН от всички други вампири в този сериал, защото е способен да изпитва истинска любов. В Ейнджъл се появява още само един такъв вампир. Та така. Спайк е дълбоко добър и винаги е бил, колкото и да се е опитвал да не е. Бил е добър и влюбен като човек, за разлика от Дарла и Лиъм, които са някви пропадналяци. Като вампир е създаден за да обича Друзила и да бъде с нея. Първата му вампирска постъпка е продиктувана от любов (ще видиш в 7ми сезон какво прави с майка си, което е в дълбок контраст с това, което Анджелус прави). Дори като зъл вампир никога не е достигал до нивото на Анджелус, Дарла и Друзила и е действал доста по-бързо и милостиво с жертвите си. Та преходът на злият Спайк към добрият Спайк за мен е съвсем обоснован и изключително як. Това че си взе душата обратно пък е толкова Спайк отвсякъде - не е първата необмислена самопожертвователна простотия, която е правил заради жена.

Защо не убиха Спайк? Защо да го убиват, след като с чипа в главата не е реална заплаха за тях, а даже от един момент нататък им и помагаше? Спайк в 4ти сезон много ми прилича на един слизест демон от Ейнджъл, когото всички биеха за информация. Никой не го убива, щото може да е много полезен. С Адам колкото им навреди, толкова им и помогна.Той в общи линии е предсказуем - те знаят, че той ще ги предаде (в това поне никога не ги предава) и могат да го ползват за плановете си. Освен това Бъфи иска да го чука от доста отдавна, това на всички ни е ясно. Не би могла да го убие толкова лесно. Да не говорим, че и Спайк с чипа е безпомощен като малко дете пред тях - а те имат достатъчно причини да експлоатират със садистично удоволствие тази му слабост. От 5ти сезон нататък вече няма и причини да го убиват ениуей.

За Андрю и аз се чудех що не е в панделата. Те кво обяснение му сложиха на това, че е излязъл от ареста, че не помня?

Дарк Уилоу ми беше адски, адски досадна. Като цяло в 6ти сезон точно това, че е стори дривън около Уилоу не ми хареса. Тоя адикшън към магията ми е скучен и недобре обоснован. Речта на Зандър в края беше разкошна обаче, въпреки малоумията, които доведоха до нея. По-добър начин да го завършат това нямаше. А ако Зандър го няма да праска по някоя лов реч от време на време, точно за чий ще служи в този сериал питам аз? Не могат да го оставят като клъмси саркастичния сайдкик в продължение на 7 сезона. Той е човекът, който "вижда" както каза Уидън и като "види" трябва и да "каже".

Oui. Je suis garbage.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Mar 03, 2009 6:02 pm

Спайк Е РАЗЛИЧЕН от всички други вампири в този сериал, защото е способен да изпитва истинска любов.
Тъкмо това е един от проблемите с него. Целият смисъл на изтребването на вампири е идеята, че по default те са зли. No ifs, no buts. Ако има каквато и да е възможност да станат някога добри, би следвало да бъдат трепани чак като почнат с поразиите, не секунди след като излязат от гроба. Някой би следвало да спомене, че има такава вероятност поне, да изрази съжаление, че покрай 99, 99% лоши си го отнасят и малкото потенциално добри. Знам, че ще кажеш, че Спайк е единствен по рода си щото е мегапич, но сори, това не работи като обяснение лично за мен. На Ейнджъл като му върнаха душата му отне около век да престане да се самосъжалява и да прави добро, обаче Спайк е дотолкова пич, че душа, не душа, си е почти същият. Yeah, right... Далеч по-логичното обяснение, че зрителите просто са харесали Спайк и заради това той хайджаква сериала.
За Андрю и аз се чудех що не е в панделата. Те кво обяснение му сложиха на това, че е излязъл от ареста, че не помня?
Ами Дарк Уилоу потроши панделата просто и двамата идиоти се чупиха към Мексико впоследствие.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Mar 03, 2009 6:17 pm

Сериалът може и да е почнал с презумцията, че всички вампири са зли, но после еволюира - вече няма черно-бяло. Има сиво. За мен тази еволюция се демонстрира още във втори сезон, точно с появата на Спайк и Дрю. Там ако си спомняш Дъ Джъдж им казваше, че вонят на човещина, заради любовта си. В трети сезон имаме искрена обич между кмета и Фейт. В 4ти имаме обърканото същество Адам, което не беше зло само по себе си. В 6ти добрите персонажи спряха да бъдат толкова добри. В последния епизод на втори сезон имаше една прекрасна сцена, в която Спайк вече бягащ от Сънидейл с колата, придърпа припадналата Друзила към себе си, за да не я изгори слънцето. Това Е постъпка на добър персонаж, т.е. показва се ясно, че вампирите и като цяло демоните могат да бъдат добри. В Ейнджъл сериала особено се набляга на сивотата. Изобщо сериалът е толкова як, точно щото не е двуполюсен, въпреки делюзията за непогрешимост на Бъфи.

Спайк не се самосъжалява, щото това не е неговият начин. Има достатъчно индикации за това, че съжалява какво е направил - ще ги видиш и в Ейнджъл. Освен това, той никога не е бил изродско чудовище като Анджелус, така че неговата съвест не е чак толкова обременена.

Спайк наистина хай-джаква сериала щото е убер пич и зрителите го искат, но го прави по съвсем обоснован начин, така че аз лично мога само да се празня от възторг.

За Андрю - в седми сезон Сънидейлската полиция, която НИКОГА не е блестяла с квото и да е и не се е държала като адекватна полиция, иначе Бъфето отдавна щеше да е зад решетките, си имаше други проблеми. Целият град се изнасяше и нямаше какво да се разправят с някви оръфляци.

Oui. Je suis garbage.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Mar 03, 2009 8:24 pm

Апропо, душата в Бъфивърса е равна на съвест. Не на чувства. Т.е. вампирите могат да изпитват всички чувства, просто нямат съвестта, която да ги темпърва. Това, че Спайк е способен на обич, не променя факта, че е зъл егоист и няма съвест, докато не си получи душата. Така че не виждам как това, че обича, може да попречи на концепцията за Вампирите. Черно-бялото пак си е там - той Е зъл. Просто е и влюбен. Мисля, че те са способни на това обаче само ако са го изпитвали преди трансформацията. После просто няма как да надмогнат себичността си, за да се влюбят истински. т.е. не знаят как става.

Бтв, мен пък Дарла ме кефи максимално в Ейнджъл. Страшен персонаж.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Mar 03, 2009 9:02 pm

Черно-бялото пак си е там - той Е зъл.
Да...веднъж на дузина епизоди когато сценаристите все пак се сетят за това. И това, че спасява Друзила не го прави добър повече от това един вампир да помогне на друг, когато групово атакуват някого.

Спайк наистина хай-джаква сериала щото е убер пич и зрителите го искат, но го прави по съвсем обоснован начин, така че аз лично мога само да се празня от възторг.
Let's agree to disagree. Сега даже и му извадиха чипа, защото иначе миличкият щеше да умре, нищо че обиноквено Инициативата си трепе и/или пленява демони като стой та гледай, да не говорим, че Спайк го уличиха и в продажба на демонски яйца в шести сезон. Това вкара нотка на неподправен реализъм в сериала, убеден съм. Явно и Райли вече му е наточен, това е единственото що-годе смислено обяснение.
За Андрю - в седми сезон Сънидейлската полиция, която НИКОГА не е блестяла с квото и да е и не се е държала като адекватна полиция, иначе Бъфето отдавна щеше да е зад решетките, си имаше други проблеми. Целият град се изнасяше и нямаше какво да се разправят с някви оръфляци.
Съвсем не си ме разбрала. Аз нямам проблем с това, че няма постери Wanted Dead or Alive със снимката на Андрю по улиците, а с това, че в шести сезон когато той беше доста по-невинен от отколкото в седми Бъфи и компания смятаха, че той трябва да лежи в затвора, а в седми никой дори и не спомена това като опция и веднага го посветиха във всичките си тайни. Да не говорим колко е досадно по не-знам колко пъти на епизод да ни набиват в главите какъв убер-гийк е. Разбрахме още от началото на шести сезон все пак...
Това, че Спайк е способен на обич, не променя факта, че е зъл егоист и няма съвест, докато не си получи душата.
Тъкмо там е проблемът - Спайк НЕ се държи като зъл егоист в пети и шести сезон.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Mar 04, 2009 12:07 am

Виж в Ейнджъл историята Дарла-Ейнджъл, за да видиш кво правят вампирите един с друг обикновено.

Не може да си влюбен, да правиш саможертви за любимия и да си чисто черен. Просто не може. Със, без съвест - тва е положението. Всъщност в Бъфивърса това за душата, че е просто съвест води до доста тъпи инконсистенции в поведението на повечето свръхестествени персонажи. И понеже никъде не се казва какво е точно душата, човек може да си теоретизира. В един епизод Ейнджъл каза на Дарла, че никога не я е обичал, защото не е можел да обича, щото е нямал душа. Начи не било само съвест, а? Спайк и без душа успя да се почувства виновен, когато се опита да изнасили Бъфи. Значи ептен не било съвест, а? Всъщност мисля, че идеите на Уидън и Сие за тея неща също са се променяли с времето и затова на моменти има дупки тук таме. В първи сезон са си вкарали лек автогол с опростената концепция около Ейнджъл, после са решили да го направят по-сложно. Няма лошо. Любимата ми концепция, която вече е развита в целия си блясък в Ейнджъл е, че няма добро и зло. Демоните не са задължително "зли", много от тях показват човешки характеристики, но гледат на човечеството като на стадо животни, което трябва да си вземе. И така. Спайк е добър демон по човешките стандарти. Душата не го направи осезаемо по-добър - само даде повод на Бъфи и т.н. да му имат повече доверие. Тогава що да не му махнат чипа, след като вече има душа? Инициативата се беше изнесла от Сънидейл, барабар с Райли. Бъфи остана като главнокомандващ там - следователно, съвсем адекватно, я оставиха да си го чука о главата както си иска.

Що се отнася до Андрю... Скубитата отдавна вече се изживяват като група за реабилитация на социопати. Бъфи еба Ейнджъл и Спайк. Уилоу сама одра човек жив и после почти унищожи света. Аня е бивш-венджънс демон, за който Зандър почти се ожени. Пред тия неща Андрю БЛЕДНЕЕ.

Oui. Je suis garbage.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Wed Mar 04, 2009 2:40 am

Това последното е едно от нещата, които адски ми лазят по нервите в последните сезони честно. Едновременно се предполага човек да съпреживява изкуплението на Спайк и Аня (доколкото въобше го има при нея), но пък и постоянно пускат някакви майтапи на тема мрачното им минало. Аня е мега забавна, но дори и след неуспешния си втори опит като демон продължава с шегите на темата. Това работи като комик релийф, но в един момент човек почва да се чуди защо тия тъпаци си рискуват кожите да я спасяват отново и отново. Същото важи и за Андрю, който обаче е забавен колкото талпа.
Всъщност в Бъфивърса това за душата, че е просто съвест води до доста тъпи инконсистенции в поведението на повечето свръхестествени персонажи.
Спор няма. Сега гледах епизода с майката на Спайк...сори, но и той сам си каза, че тя като вампир е била нещо съвсем различно. не може да го е обичала приживе само заради съвеста й баси. Епизодът ужасно силно посмукваше, но това е друга тема. Само да кажа, че речите на Бъфи в тоя сезон ще почна да ги скипвам, толкова ми дотъпяха.

Иначе и другаде съм виждал да споменават Дарла във връзка със сериала Ейнджъл. Е, тя нали си го отнесе в Бъфи?[/quote]