Поздрав за всички, които си мислят, че знаят какво е науката, как работи и какви абсолютни истини ни дава.
God, are you there?
Кат стана дума за достоверността на Цезар се сетих за една курсова работа на Сашко, в която той обобщаваше статии за потънали древни кораби, които археолозите обожават, щото им носят много инфо. Та в една от тия статии за мой най-висш потрес успях да прочета, че пичовете решили, че някъв кораб е финикийски, щото сред целия товар с амфори намерили 1 (ЕДНА) финикийска лампа. Тфа сериозна статия от сериозни учени в сериозно списание.
Поздрав за всички, които си мислят, че знаят какво е науката, как работи и какви абсолютни истини ни дава.

Не се засягай, моля. Видях как си си формирал убежденията и те не ми пречат.RRSunknown wrote:Аз гледам да не се намесвам днес но моля те не намесвай "вкоренено" в една дума с мен. Нито един мой роднина не е религиозен, нито някога изобщо съм ходил по църкви, нито разни обреди и празници съм спазвал. Нито някой ме е зарибявал или някога съм участвал в секта от какъвто и да е вид.Религиозните убеждения са нещо дълбоко вкоренено, знам го от личен опит. Smile
просто съм чел по темата, извадил съм някакви изводи за мене си и съм решил да се самоопределя като християнин спазващ моя си логика като убеждения.
Изречението ми, което цитираш беше казано общо. Именно защото едно време имах силни религиозни убеждения, знам от личен опит колко трудно щеше да ми е да обърна внимание на атеистични схващания - тогава. Затова и казах, че не напирам да убеждавам когото и да било, а само споделям мнението си.
Ще го кажа другояче - ирационалните убеждения са едни от най-трудните за изкореняване, именно защото не почиват на рационална основа.
И преди да е скочил някой да каже "Ама то и атеистите сте с ирационални убеждения", пак казвам за кой ли път: Не твърдя, че е 100 % сигурно и доказано, че няма бог. Казвам, че твърдението, че има бог вече не ми е достатъчно само по себе си, както беше едно време.
Адашке - не говоря за абсолютни истини. Говоря за подход. Хипотези. Подлагане на съмнение. Проверка. Експеримент. И пак. И пак. Струва ми се, че и ти нямаш нищо против научния подход. Без да се издига на пиедестал, разбира се.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Аз го обожавам научния подход и даже се занимавам професионално с него както знаеш, но винаги имам едно на ум и не приемам нищо на 100%. Защото за прекалено малко неща се знае със "сигурност" какво са и как се случват. Хипотезите са си хипотези, експериментите често са biased за да паснат на дадена хипотеза. В микросвета пък нищо не се знае - за всичко се съди по някакви косвени неща. Имаме стройни теории за почти всичко, на които обаче една тухла да махнеш ще се срутят. Имаме някакви математически основи, дето в най-добрия случай са приближения към реалното. И т.н.
Така че като чуя как науката е доказала категорично тва и онова направо ме напушва смях. Науката обяснява неща. Те могат да са верни, може и да не са. По-скоро са верни - ако има достатъчно насъбрани (макар и biased) "доказателства" към тях.
Част от задълженията ми е да ровя в материята си и да оспорвам вече налични теории на разни други хора. Дребни нещица, но все пак показват какво е наука в действие и как ври и кипи и вечно се мени.
Така че като чуя как науката е доказала категорично тва и онова направо ме напушва смях. Науката обяснява неща. Те могат да са верни, може и да не са. По-скоро са верни - ако има достатъчно насъбрани (макар и biased) "доказателства" към тях.
Част от задълженията ми е да ровя в материята си и да оспорвам вече налични теории на разни други хора. Дребни нещица, но все пак показват какво е наука в действие и как ври и кипи и вечно се мени.
Точно това имам предвид. Науката е готова да признае, че греши в дадена теория и да приеме друго обяснение, ако го счете за по-подходящо. При религията дали е така?Amelia wrote:Аз го обожавам научния подход и даже се занимавам професионално с него както знаеш, но винаги имам едно на ум и не приемам нищо на 100%. (...) Така че като чуя как науката е доказала категорично тва и онова направо ме напушва смях. Науката обяснява неща. Те могат да са верни, може и да не са. По-скоро са верни - ако има достатъчно насъбрани (макар и biased) "доказателства" към тях.
Само два примера от моята област.
1. 15-годишно момиче в африканска държава (май че Судан) бива групово изнасилено. Когато се оплаква на местните съдии ислямисти, те я обвиняват в прелюбодейство и я осъждат да бъде убита с камъни.
2. 9-годишно момиче в Бразилия е изнасилвано от 6-годишно от 23-годишния си пастрок. Узнава се за това чак когато забременява. Бразилският закон разрешава абортите ако забременяването е вследствие изнасилване или животът на майката е в опасност. В случая и двете обстоятелства важат. Местната католическа църква обаче подема кампания против аборта на момичето. Когато той все пак бива извършен, тя отлъчва от католическата религия майката на момичето и лекарите, извършили аборта - който, повтарям, спазва светския закон на страната. Бразилският президент е бесен и заявява нещо в стил, че в такъв момент го е срам, че е католик. Ватиканът обаче подкрепя бразилския си клон. Гледах в репортаж как някакъв ояден свещеник съвсем сериозно заявява: "Божият закон е над човешкия".
А Божият закон е в "свещените" книги. Които са писани доста отдавна. И има влиятелни духовници, които продължават да настояват те да се прилагат в наше време.
Имам и още такива примери, но в предишната дискусия вече ми се каза, че били "изключения". Е, не са. Редовно попадам на такива случаи. А премълчаните и недостигналите до медии по правило са многократно повече.
Науката поне се развива.
Last edited by passer-by on Tue Mar 10, 2009 1:50 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
Чакай малко, Пасъре. Мисля, че фанатизмът го обсъдихме преди доста време и не мога да си обясня защо се връщаме към него отново. Нямам обяснение, честно. Фанатикът си е фанатик, ако ще и какъвто ще да е. Изродите, убили момичето с камъни, са точно същите изроди, които в едно атеистично общество щяха да убият с камъни затова, че примерно решила, че животът се ръководи от Висша сила. Те биха я убили с камъни, ако принадлежаха към култура, в която е абослютно недопустимо носенето на зелени чорапи, а тя е имала непредпазливостта да се обуе с такива.
Значи, тая тема "колко ужасно нещо е религията, щот вижте ги Кръстноносните походи" не е ли малко попредъвкана? Кой в тоя форум е извратения ислямист, с когото държиш да продължиш спора на плоскостта, по която си тръгнал?
А, и за протокола, религията също се развива. Иначе още щеше да съществува Първата религия, каквато и да е била тя и в квото и да е вярвала.
Значи, тая тема "колко ужасно нещо е религията, щот вижте ги Кръстноносните походи" не е ли малко попредъвкана? Кой в тоя форум е извратения ислямист, с когото държиш да продължиш спора на плоскостта, по която си тръгнал?
А, и за протокола, религията също се развива. Иначе още щеше да съществува Първата религия, каквато и да е била тя и в квото и да е вярвала.
Last edited by Marfa on Tue Mar 10, 2009 1:51 pm, edited 1 time in total.
Както са и още по-многобройни случаите на интелигентни вярващи като бразилския президент. А ще попадаш на такива случаи, защото случаите с интелигентни вярващи не попадат в новините и ти много добре го знаеш.
И не, науката не е готова да признае, че греши в дадена теория и да приеме друго обяснение. Това го правят учените. Така както други учени бавят и спъват развитието, за което Амелия говори, защото така им изнася, защото са тъпи и/или мързеливи.
Същото се отнася и за религиозните. Не за религията. Има религиозни хора, които знаят какво да правят с религията си и с тази на другите, и такива, които не знаят. Убеден съм, че ще откриеш много повече интелигентни вярващи в католическите църкви в Ню Йорк, отколкото в Сао Пауло или в джамиите в Судан. Защото религията и религиозното чувство се развиват. Само че тяхното развитие не се документира на физически носител. Или по-скоро се документира на физически носител, но не точно на лист хартия, ако разбираш какво ти казвам
А причините за описаните от теб случаи са толкова сложни и преплетени, че да ги изтъкваш като пример за това колко е закостеняла религията, е... недалновидно.
И не, науката не е готова да признае, че греши в дадена теория и да приеме друго обяснение. Това го правят учените. Така както други учени бавят и спъват развитието, за което Амелия говори, защото така им изнася, защото са тъпи и/или мързеливи.
Същото се отнася и за религиозните. Не за религията. Има религиозни хора, които знаят какво да правят с религията си и с тази на другите, и такива, които не знаят. Убеден съм, че ще откриеш много повече интелигентни вярващи в католическите църкви в Ню Йорк, отколкото в Сао Пауло или в джамиите в Судан. Защото религията и религиозното чувство се развиват. Само че тяхното развитие не се документира на физически носител. Или по-скоро се документира на физически носител, но не точно на лист хартия, ако разбираш какво ти казвам
А причините за описаните от теб случаи са толкова сложни и преплетени, че да ги изтъкваш като пример за това колко е закостеняла религията, е... недалновидно.
Last edited by Trip on Tue Mar 10, 2009 1:57 pm, edited 1 time in total.
Добре. Както и да е. Не ми се обсъжда повече. Приемете, че вие сте прави, а аз съм заблуден и да спрем дотук, че ми дотегна от повторения и преливания от пусто в празно.
Казах си пространно мнението и в тази тема, и в предишната ("Религия енд стъф"). Ако някой се интересува от него, има достатъчно за четене.
Казах си пространно мнението и в тази тема, и в предишната ("Религия енд стъф"). Ако някой се интересува от него, има достатъчно за четене.
Last edited by passer-by on Tue Mar 10, 2009 1:53 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
Науката, както и религията, се прави от хора. И там ще намериш неприятно поведение, конскапачност, вредни недоразумения и вкостенелост, с която дори някои оядени "свещеници" не могат да се похвалят. Да не говорим, че баш масовите изтребления стават все с нейните плодове. Така че не знам кое от двете е по-вредно, честно.
Не става въпрос за правости и неправост. Жалко е, че не си разбрал, че аз поне не пиша мнения тук да докажа, че съм прав. Да го гледаш по този начин е елементарно. Спрямо мен, ако не друго.
Единственото, което имам за цел, е да покажа колко по-многопластови са нещата, отколкото ги изкарваш, като оборвам конкретни твои аргументи. Защото това е и крайната цел. Какво значи да си прав/да грешиш въобще? Нищо не значи. Многостранността на мисленето от друга страна значи много.
Единственото, което имам за цел, е да покажа колко по-многопластови са нещата, отколкото ги изкарваш, като оборвам конкретни твои аргументи. Защото това е и крайната цел. Какво значи да си прав/да грешиш въобще? Нищо не значи. Многостранността на мисленето от друга страна значи много.
Passer-by, знам, че се повтарям, но науката няма нищо общо с атеизма. Атеизмът е форма на своеобразно вярване и многократно се е израждал в религия. В тази връзка атеистичните общества на 20-и век са унищожили много повече хора по много по-нелепи причини, отколкото всички религии през цялата история на човечеството.
Тоест, примерите ти са нелепи - те не характеризират религиозното мислене изобщо, както водачите на СССР не са примерите на атеизма.
Тоест, примерите ти са нелепи - те не характеризират религиозното мислене изобщо, както водачите на СССР не са примерите на атеизма.
Добре, Емо. Многопластови са. ОК.
Адашке, ако трябва да избирам предпочитам науката пред религията. И двете имат плюсове и минуси, да. Аз предпочитам науката. И този спор имаме възможност да го водим не защото религията се била развивала, а защото влиянието й в наше време е ограничено спрямо минали векове. За щастие.
Адашке, ако трябва да избирам предпочитам науката пред религията. И двете имат плюсове и минуси, да. Аз предпочитам науката. И този спор имаме възможност да го водим не защото религията се била развивала, а защото влиянието й в наше време е ограничено спрямо минали векове. За щастие.
Last edited by passer-by on Tue Mar 10, 2009 1:59 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
И да добавя нещо. Фанатизмът поне по мои наблюдения е присъщ единствено на тесногръди и обикновено на необразовани хора. Тоест, пак според моите наблюдения, не го твърдя като доказан факт, тесногръдието е задължителната черта, за да стане човек фанатик. В главата му да няма място за повече от една идея, която захапе ли я веднъж като питбул, не я пуска при никакви обстоятелства.
Образованието и обогатяването на светогледа и житейския опит намаляват тесногръдието, но понякога не са достатъчни. Ето защо има хора с дипломи, които обаче си остават също толкова тесногръди и слепи за околния свят, колкото са били преди за пръв път да излязат от къщи, а го има и обратния случай - на необразовани хорица, никога не напускали собственото си село, но за сметка на това пък са широкоскроени личности.
И все пак мисля, че е очевидно, че концентрацията на фанатизъм е правопропорционална на необразоваността на дадена общност.
Edit:
Пасъре, че кой те кара да избираш изобщо?! И що за сравнение? Все едно аз да кажа че избирам Бог пред Струнната теория или обратното. Кво общо имат?
Образованието и обогатяването на светогледа и житейския опит намаляват тесногръдието, но понякога не са достатъчни. Ето защо има хора с дипломи, които обаче си остават също толкова тесногръди и слепи за околния свят, колкото са били преди за пръв път да излязат от къщи, а го има и обратния случай - на необразовани хорица, никога не напускали собственото си село, но за сметка на това пък са широкоскроени личности.
И все пак мисля, че е очевидно, че концентрацията на фанатизъм е правопропорционална на необразоваността на дадена общност.
Edit:
Пасъре, че кой те кара да избираш изобщо?! И що за сравнение? Все едно аз да кажа че избирам Бог пред Струнната теория или обратното. Кво общо имат?
Last edited by Marfa on Tue Mar 10, 2009 2:02 pm, edited 1 time in total.
Ами предпочитай. Аз пък предпочитам да съм отворен и към двете. Някак никога не ми се е струвало въпрос на или/или...
Политическото влияние на религията е намаляло, да. Ние май обаче поначало не си говорим за този вид влияние, или греша? Развило се е осмислянето на религията. Което в моя речник синоним на "развила се е религията". Както онези симпатяги в статията, която си дал, се опитват да докажат, тя е вкоренена в нас.
Политическото влияние на религията е намаляло, да. Ние май обаче поначало не си говорим за този вид влияние, или греша? Развило се е осмислянето на религията. Което в моя речник синоним на "развила се е религията". Както онези симпатяги в статията, която си дал, се опитват да докажат, тя е вкоренена в нас.
Last edited by Trip on Tue Mar 10, 2009 2:03 pm, edited 1 time in total.
Понеже ме пита какво би било изкуството без религията, нека и аз те питам нещо.Trip wrote:Ами предпочитай. Аз пък предпочитам да съм отворен и към двете. Някак никога не ми се е струвало въпрос на или/или...
Мислиш ли, че щеше да имаш възможност да си толкова отворен към двете, ако не живеехме в светско общество, където религията е с ограничено влияние?
А светското общество е постигнато не благодарение на религията, а въпреки нея - предполагам, че си съгласен с това. Ако не си - все едно не съм писал този пост.
Last edited by passer-by on Tue Mar 10, 2009 2:03 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart