"Последният" том на Колелото разцепен на 3 части

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Apr 02, 2009 5:38 pm

Дълбоко се съмнявам само той да е искал това, пък издателите му, агента му и т.н. да са се опъвали. В крайна сметка издателството има последна дума, очевидно така му е харесвало.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

neEd'Le
Sorcerer

Post by neEd'Le » Thu Apr 02, 2009 5:39 pm

Roland wrote:А има такава сметка на качеството защо? По кой точно начин цепенето на половинки променя качеството?
не е ли очевидно?
вместо да сложат един скоропостижен край на безбройните малумни странични сюжетни изцепки,което определено ще подобри качеството на евентуалната последна книга,от издателството дават зелена светлина завършека да се разплуе максимално.

това е все едно да продаваш лимонада (която си е разреден с вода сок от лимон) и допълнително да я разреждаш с още вода,за да гониш обем.
И излитам в студения мрак,където порядъчни хора не летят.Тук има само дяволи и вещици, яхнали метли, и един Витя Суворов с неговия парашут.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Apr 02, 2009 5:40 pm

Писна ми. Мислете каквото искате.
And you can't dance with a devil on your back...

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Thu Apr 02, 2009 9:12 pm

Честно казано не разбирам кое не е ясно. 12-та книга се разделя на 3 части. Общо около 2000 страници. 2000 страници, с които трябва да се приключи със един тон сюжетни линии. Какво очаквахте? Да претупат половината неща и да ги сбият в 1000 странички ли? И какъв не мога да схвана е проблема при положение, че общо взето нищо не се е променило от това, което Сандерсън е казал. Ще четете едно и също нещо, без значение дали ще е в един гигантски том или разделено на 3. Не става въпрос за разплуване. Човека е казал, че ще завърши книгата и колко думи ще бъде. Какво има да се коментира повече?

Морви, как точно стигаш до извода, че 2000-те страници ще разводнят нещата? Примерно аз лично дори ми е малко трудно да си представя как ще се събере всичко в тия 2000 страници, при това без роклички, чай, биксвитки и прекрасния дворец на Елайда. Човека работи по тая книга от много време и е написал доста вече. До издаването на първата част той вероятно ще е привършил, или към края. Това че нещата излизат на 3 части какво точно променя?

Всъщност съвсем лекичко някой от коментарите тук ми бият на чисто заяждане, но може и да е неволно. Щом са казали, че тази книга ще е края на Колелото, то значи така ще бъде. И е без значение дали ще я разделят на 3 части, защото всичко вероятно ще е написано още при излизането на първата, а Сандерсън има и други неща за писане.

neEd'Le
Sorcerer

Post by neEd'Le » Thu Apr 02, 2009 11:10 pm

Ще четете едно и също нещо, без значение дали ще е в един гигантски том или разделено на 3.....Това че нещата излизат на 3 части какво точно променя?
пак си помисли,щото това е въпрос за 2-ри клас :)
И излитам в студения мрак,където порядъчни хора не летят.Тук има само дяволи и вещици, яхнали метли, и един Витя Суворов с неговия парашут.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Fri Apr 03, 2009 12:04 am

Я незнаю. Но пък виж много се кефя на остроумието ти. Толкова добре построен коментар... А на мен ми биели на заяждане някой от коментарите тук. Тц.

За мен е важно, че ще прочета книгата. Било то на 2, 3 или 30 части. Не ме интересува. Кой колко пари ще спечели от 3-те части слабо ме грее. До тук единствено чета как щяло, можело да се разводни... На единия не му се занимавало, другия не му пукало. Сандерсън е казал какво ще напише и ще го напише. Вашите претенции са излишни и не променят нищо, и в тази тема основно виждам доста излишен флейм.

Явно тука, като във !2-ри! клас напук трябва да си правим. :lol: Да се заяждаме е излишно. Но аз нямам какво да отговоря на рандъм флейм. Започваме да се повтаряме, а явно някой хора отказват да разберат.

neEd'Le
Sorcerer

Post by neEd'Le » Fri Apr 03, 2009 12:25 am

Толкова добре построен коментар...
нарочно го съградих тъй,за да не си помислиш,че се заяждам,но уви :)

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Fri Apr 03, 2009 12:29 am

Продължавай в същия дух. :yay: Достатъчно писах тук. Over and out.

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Fri Apr 03, 2009 2:12 pm

armageddon wrote: Няма никакво доказателство, и че Хариет не е отговорна за въпросните пасажи. А тя все пак беше редактор на Боби т.е и да не ги е писала тя, можеше да ги отреже отдавна.
Не мога да повярвам, че от всички изказвания, направени в тази тема, се пускам точно по тази допирателна, особено като се има предвид, че го правя, за да защитя честта на Хариет ъв ол пийпъл, НО. По никакъв начин не може да се обвинява редакторът на една книга за нейните недостатъци. Да, редакторската работа включва подрязването на безумия като например обширното описание на Седмицата на модата в Тарабон или психологическите и поведенчески особености на средновековната домакиня на път, но не и пренаписване на книгата или коренна промяна на авторовия стил. Джордан ако си ги пише тия неща, не можеш да очакваш от редакторите му да ги премахват и заменят с нещо по-четивно. А това, че Хариет е всъщност отговорна за половината полюции в Колелото, аз го вярвам от дъното на душата си, но не мога нито да го докажа, нито да стоваря върху нея вината за крайния продукт. Джордан преспокойно е можел да изпълзи изпод чехъла й, ако не е одобрявал намесата. Все пак неговото име стоеше на кориците.

А сега по самата тема. Толкова пари съм пропилял по тая поредица, че не ми дреме особено дали ще си купя още две книги, или ще бъдат три. Дори смятам, че решението да се раздели последният том на три части е най-разумно, като се има предвид, че иначе ще ми се наложи да чета 1800 страници фентъзи наведнъж, а на стари години вече нямам физическата и умствена издръжливост за подобно изстъпление. Не разбирам защо този ход се третира като престъпление от фенската маса - говори се за световната криза и за финансовата невъзможност да се изръсва човек за три книги, но май мнозина забравят, че само първата от тези книги ще излезе по време на световната криза. А дори и да не съм прав, какво значение има? Купуването на книги за мен винаги е било удоволствие, не изнасилване от страна на издателствата, и много бих се разочаровал, ако някой, който обича да чете, мисли другояче.

Колкото до Сандерсън, напълно съм съгласен с Роланд. Това е много компетентен писател и си мисля, че има голяма вероятност да напише един по-добър завършек на Колелото. Струва си и да се отбележи, че той поддържа контакт с феновете и че домашната му хармония не зависи от Хариет, следователно съм до голяма степен обнадежден. Да не говорим, че възможността да напишеш кулминацията на една от най-известните и, нека бъдем честни, най-добре разработени фентъзи поредици (да, спомням си последните шест книги, но нещата преди това стояха по съвсем различен начин) няма как да не е голям гъдел за един все още неутвърден писател като него. Ако се справи добре със задачата, това не просто ще бутне кариерата му напред, ами ще я вкара в нирвана. А и си е ебати творческото предизвикателство да преодолееш посредствеността на късните томове и да върнеш Колелото към леко инфантилната, увлекателна епика от началото. (И да убиеш Нинив, прочитът на чиято смърт има потенциала да бъде перверзното удоволствие на десетилетието. Стига да не умре Файле например.)

А това, че Мартин предпочита да си издава Wild Cards антологийки и да засипва flist-а си в LiveJournal със спортни филипики и елегии, вместо да работи, не подлежи дори на коментар. Но си е негово право. Тоест, явно издателите му могат да го подведат под съдебна отговорност за протакане, но не мисля, че дължи на читателите си да се съобразява с наложени от тях разписания. Да, и мен ме нерви супер много, но аз си озаптявам убийствените импулси, защото приемам, че той единствен може да си определя темпото и метода на работа.
Last edited by Lubimetz13 on Sat Apr 04, 2009 9:51 am, edited 1 time in total.

Mother
Misting

Post by Mother » Fri Apr 03, 2009 2:24 pm

Аз също прегръщам идеята да се разцепи книгата на три. В изявлението си към феновете Сандърсън обяснява точно колко време ще му отнеме да я напише след това най малко 8 месеца редакция бла бла..... Ако я разцепи на три ще получим последната малко по късничко от варианта ако я пуснат цялата наведнъж, но поне преди това ще сме прочели първите две. Ще залъжем добре глада и то не с въздух :). Освен това материала ще дава поводи за разисквания, теми, теории и т.н. А повярвайте ми, когато тази поредица свърши това ще ми липсва :).

Yan
Site Admin

Post by Yan » Mon Apr 27, 2009 11:41 am

Брандън Сандерсън съобщава в блога си, че е предал The Gathering Storm и всичко върви по график.

Повече инфо тук:

Code: Select all

http://www.brandonsanderson.com/blog/779/TGS-Turned-In!---Book-Signing-News
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue May 19, 2009 6:01 pm

Кориците на 12-и том са обявени вече:

Американската (която ще е и на българското издание по всяка вероятност)
Spoiler: show
Image
Ужасна е, както можеше да се очаква.

Английската:
Spoiler: show
Image
Доста по-добра, за щастие аз смятам тази версия да си взема. ;)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue May 19, 2009 6:18 pm

Само като я гледам и имам чувството че са забравили да добавят средния пръст който Ранд показва 8-)

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Tue May 19, 2009 6:27 pm

А си мислех по едно време че тази на Нож от Блянове е пълна трагедия. Интересното е коя са издокарали като дива селянка в бекграунда.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Tue May 19, 2009 6:49 pm

Първата корица трогва. Ще я препоръчам непременно :lol: