Malazan Book of the Fallen, Part II

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Mother
Misting

Post by Mother » Fri Apr 03, 2009 11:30 am

Е предполагам че по отзивите на първите които я прочетат ще разберем към новите или към старите томове клони деветата.

Бтв, не знам дали тук е мястото да пиша, но има един въпрос който ме тормози и се чудя дали може да ме светнете.

Искам да си купя пейпърбека на осмата и в Амазон пишеше че на 9-ти април излиза, в инфото пише че е 1280 страници и предположих че това е същия размер като на останалите с меки корици17.9 x 10.6 x 6 cm. И сега изведнъж гледам се чака ново издание (Mass Market Paperback - 26 May 2009). Интересува ме каква е разликата с това което излиза на 9-ти. Просто искам да е същия размер като първите ми 7-томчета... тях си ги купих от Booktrading.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Apr 03, 2009 11:34 am

Мас Маркет са малките томчета. Другото е с размера на хардкавъра, т.е. по-голямо.

Иначе ако вярваме на отзивите на първите прочели, всяка книга от шеста включително насам е ама точно НАЙ-доброто в поредицата досега, абсолютно на нивото на трета и втора :roll:
And you can't dance with a devil on your back...

Mother
Misting

Post by Mother » Fri Apr 03, 2009 11:42 am

Благодаря. Значи ще си чакам до края на май.

Хаха, е тия са зарибените фенове, благодарение на такива и колелото от 8-ма до 11-а го пишат бесцелър, ама реалноста е друга.

Както и да е, мен лично Малазана, поне засега задържа сериозно интереса ми. Единственото което ми идва в повече е философията, която се сипе на талази от 5-ти том насам. И все пак си остава едно от най-добрите които съм чел в жанра.

Devoted of Slaanesh
Paragon

Post by Devoted of Slaanesh » Fri Apr 03, 2009 5:42 pm

Мен нещо ме загубиха като фен след шестата, ще хвана сега да си ги купя седма и осма накуп, пък да видим!! :wink:

Mother
Misting

Post by Mother » Tue Apr 07, 2009 5:29 pm

"Дан на Хрътките" илиза на 21-ви април. Аз лично не го разбирам това заглавие... :)

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Tue Apr 07, 2009 6:33 pm

Като прочетеш, може би ще разбереш :)

Pikel
Commoner

Post by Pikel » Fri Apr 17, 2009 9:42 pm

Здравейте,
Виждам, че както и в много други форуми и тук има много фенове на Малазана и това ме кара да размисля и да й дам втори шанс на поредицата, защото прочетох първата книга и нещо никак не ми хареса, ама сега си викам "бах щом толко я тачат тая поредица ще взема да попрочета още малко от нея" :). Та става ли поредицата по интересна след първата книга и да я пусна ли на поправителен :D

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri Apr 17, 2009 9:45 pm

Според огромна част от фендъма втори том е много по-добър от първи, така че си прави сметка сам. :)
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Apr 17, 2009 10:24 pm

Ами това е от ония серии, дето де факто "почват" от втората си част. Разликата в качеството е космическа между двете :)

Pikel
Commoner

Post by Pikel » Fri Apr 17, 2009 10:38 pm

Значи ще си я купя скоро и втората книга, пък да видим какво ще стане ( и все пак това ми го препоръча и човек напреднал във фентъзи жанра :mrgreen: he he he )

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Apr 25, 2009 10:38 am

Най-накрая намерих време и мерак да прочета деветия пролог. Доста е интересен, което са хубавите новини, лошите са че отново си е доста overwritten, особено в началото, което мен ме препъва на няколко пъти. После набира скорост.

Кратко резюме, за който го интересува и/или мързи:
Spoiler: show
Действието на почти целия пролог се развива (както и предполагахме всички) в земите на югоизток от Ледер.

Първата сцена е далеч на изток където се споменават разни интересни общества, но основния плот е група деца, които бягат от унищожените си градове и умират от глад. За съжаление това е най-дългата и най-скучната сцена, а една от героините силно напомня майбето...

Втората сцена е в по-близките до Ледер земи. Развива се в полуподземен град на К'чайн че'малетата. Доста е интересно, донякъде обяснява хавата с Редмаск и дава някои хинтове за ролята на К'чайновете занапред, освен дето интродюсва три нови вида К'чайнове, един от които е БРУТАЛ :mrgreen:

Третата сцена се развива съвсем на юг, в т.нар. Уейстлендс и донякъде отговаря на въпроса какво се е случило с Икариум, макар че ми трябваше известно време да зацепя, че за това иде реч :mrgreen:

Последната сцена - УВИ - е с Хеборик, който сънува не твърде свързани, но готино звучащи сънища някъде на някакво място в някаква реалност, както обикновено има една камара метафори и споменавания на джейд статуите с леки хинтове най-сетне за техния произход, макар нищо, кеото вече да не сме се сетили сами. Става донякъде ясно и че Нах'руците (късоопашатите кчайнове) са некви лоши.
Ето и плот синопсиса (ужасно е постен, но от пролога горе-долу става ясно каква ще е интригата така или иначе) от амазон
On the Letherii continent the exiled Malazan army commanded by Adjunct Tavore begins its march into the eastern Wastelands, to fight for an unknown cause against an enemy it has never seen. The fate awaiting the Bonehunters is one no soldier can prepare for, and one no mortal soul can withstand - the foe is uncertainty and the only weapon worth wielding is stubborn courage. In war everyone loses, and this brutal truth can be found in the eyes of every soldier in every world. Destinies are never simple. Truths are neither clear nor sharp. "The Tales of the Malazan Book of the Fallen" are drawing to a close in a distant place, beneath indifferent skies, as the last great army of the Malazan Empire seeks a final battle in the name of redemption. Final questions remain to be answered: can one's deeds be heroic when no one is there to see it? Can that which is unwitnessed forever change the world? The answers await the Bonehunters, beyond the Wastelands.
This is it. Ground zero.

Mother
Misting

Post by Mother » Sun Apr 26, 2009 5:54 pm

Звучи ми интересно.... надявам се да бъде в пъти по добра от седма. Бтв прочетох "Дан на Хрътките" и съм леко разочарован. Като изключим силния край на книгата, останалото е як пълнеж... Освен края, книгата ми се струва по-слаба от предишата...
Spoiler: show
ПП: Ужас.. Върнал е Хеборик. Трудно ми е да го понеса...както и безумните философии от пета насам с които ни залива Ериксън. Как пък и най-долния кръчмар в тая книга вихри философски мисли.....

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sun Apr 26, 2009 6:10 pm

в оригинал е по-добре. също и в немската версия.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Sun Apr 26, 2009 6:38 pm

както и безумните философии от пета насам с които ни залива Ериксън. Как пък и най-долния кръчмар в тая книга вихри философски мисли.....
QFT. То бива, бива, ама това вече сериозно пречи на достоверността, да не говорим колко досадно е. И става все по-зле във всяка следваща книга.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Apr 26, 2009 6:46 pm

Всичко това е ирелевантно пред драмата, че в The Judging Eye си личи, че и Бакър се е инспирирал активно от тоя блудкав стил на късния Ериксън и има яко излишно псевдофилософстване :(