Buffy the Vampire Slayer & Angel - SPOILERS

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Apr 24, 2009 3:00 am

Изгледах първите пет епизода от четвърти сезон.

Скука. Грозна скука.

Изгледах и шестия. Паралел с раздялата между Ейнджъл и Бъфи, който просто крещеше "АМИ ДРАГИ ЗРИТЕЛИ, СЕТ ГРИЙН НАПУСКА СЕРИАЛА, ТА ВСЕ НЕЩО ТРЯБВАШЕ ДА ИЗМЪДРИМ ЗА ИЗЧЕЗВАНЕТО МУ ОТ ЖИВОТА НА УИЛОУ".

А Сет Грийн напуска, защото Уидън и другите сценаристи са преценили, че за него вече няма място в историята.

(изтрито поради нецензурност)
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Apr 24, 2009 9:22 am

Eто това имам предвид под "гледаш Бъфи, както я описват Х и У" :mrgreen:

И кво си се вторачил в тоя Сет Грийн. Баси недоразвития образ беше Оз...
And you can't dance with a devil on your back...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Apr 24, 2009 9:29 am

Roland wrote:Eто това имам предвид под "гледаш Бъфи, както я описват Х и У" :mrgreen:

И кво си се вторачил в тоя Сет Грийн. Баси недоразвития образ беше Оз...
И дълбоко грешиш. Това, което казвам, си е моето мнение. Началото на четвърти сезон смуче и смърди. А коментара ти го приемам като знак, че и други фенове мислят така.

Ако имаш предвид това за напускането на Сет Грийн, то си е от негово изказване в бонус към ДВД, така че би трябвало да е истина.

А Оз беше симпатяга. И ми стана кофти за него и Уилоу. Пък за Бъфи и Ейнджъл не ми дреме.

Добре че от седми епизод нататък стана интересно. Разговорът между Спайк и Уилоу беше великолепно двусмислен. :lol:

Сега съм на осмия. Спайк отива при нашите за помощ.

What part of "Help me!" do you not understand?
The part where I help you?

Плюс тирадата му за завладяването на Америка и избиването на индианците и как Цезар не е тръгнал да се извинява за избитите европейски народи. Абе Спайк качва нивото на всеки епизод, в който присъства и това е.
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Apr 24, 2009 10:10 am

Виж, аз умишлено се пазя от фенски мнения, така че ми интерпретираш думите грешно. Нямам идея дали някой е мрънкал за тръгването на Оз, макар че съм сигурен, че е имало такива, щото НЯМА решение за промяна в един сериал, с което всички да са съгласни. Аз ти казвам, че сега Уилоу е по-яка и всичко около нея ще стане по-добре развито. Гледай си сериала и прецени сам прав ли съм.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Apr 24, 2009 11:23 am

4 x 10. Hush.

Красота.

Най-много ме изкефи Аня с пуканките на лекцията. И после как обясни на Зандър, че трябва да се усамотят. :lol:

Тара ми стана симпатична от самото начало.

А лошите само на мен ли ми изглеждаха леееко вдъхновени от Дарк Сити?
The Best of Mozart

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri Apr 24, 2009 1:59 pm

Пък за Бъфи и Ейнджъл не ми дреме.
Това да се чува. :) Толкова непосилно скучни и ангсти са двамката заедно в трети сезон, особено човек като знае, че Ейнджъл ще си заминава в края му.
Ако имаш предвид това за напускането на Сет Грийн, то си е от негово изказване в бонус към ДВД, така че би трябвало да е истина.
Е, ти какво очакваш да каже - "Ами другаде ми дават повече кинти и затова се махнах". Аз не знам кой прав, кой крив в ситуацията, но твърде изсмуканият от пръстите начин, по който Оз го разкарват от сериала намеква, че по-скоро актьорът е искал да се маха, а не са го отписали, защото видите ли нямал място в историята.
Разговорът между Спайк и Уилоу беше великолепно двусмислен.
Затова пък сцената беше невероятно идиотска като замисъл. Сори, но аз не ща да гледам как Уилоу сърдечно утешава малоумникът, който преди минути се е пробвал да я убие. Абе изобщо около Спайк IQ-то на всички герои като че ли спада драстично. :P Най-вече това на Бъфи в седми сезон.

Хубаво е, че се кефиш на Аня. В противния случай пети сезон може да ти стори още по-ангсти отколкото е, защото половината забавни реплики в него са дадени на Аня.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Apr 24, 2009 3:41 pm

Бате, гледай По свеа и у нас за реализъм. Уидън е искал безумен диалог за импотентността и е направил безумен диалог за импотентността. Аман вече от тва мрънкане как Спайк трябвало да го убият и колко било нереалистично. Уилоу е душичка и я е страх от него все още, що да не се опита да го успокои?

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri Apr 24, 2009 3:59 pm

Бате, не ме боли разлизма, а логичността в действията на героите. Уилоу има проблеми със самочувствието, да, но чак пък да се радва като Спайк й казва, че ако можеше веднага би я захапал е повече от прекалено. Щеше да е идиотско ако си говореха направо за секс, но е още по-дебилно и като си говорят за смучене на кръвта.
И Спайк трябваше да го убият около милион и един пъти. Няма абсолютно никаква причина да го търпят, човекът е в сериала само и единствено, защото е популярен сред феновете. Фактът, че два епизода след като избягва от Инициативата вече не си правят труда и да го държат вързан, камо ли да го разпитват за информация е повече от красноречив. Уидън нека да си разправя колкото ще, че давал на зрителите не каквото искали, а от каквото се нуждаели. Още малко и ще взема да му повярвам.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Apr 24, 2009 4:49 pm

Matrim wrote:Бате, не ме боли разлизма, а логичността в действията на героите. Уилоу има проблеми със самочувствието, да, но чак пък да се радва като Спайк й казва, че ако можеше веднага би я захапал е повече от прекалено. Щеше да е идиотско ако си говореха направо за секс, но е още по-дебилно и като си говорят за смучене на кръвта.
И Спайк трябваше да го убият около милион и един пъти. Няма абсолютно никаква причина да го търпят, човекът е в сериала само и единствено, защото е популярен сред феновете. Фактът, че два епизода след като избягва от Инициативата вече не си правят труда и да го държат вързан, камо ли да го разпитват за информация е повече от красноречив. Уидън нека да си разправя колкото ще, че давал на зрителите не каквото искали, а от каквото се нуждаели. Още малко и ще взема да му повярвам.
Ами аз си се нуждая от Спайк. Не знам как щях да изтрая първите 10 епизода от 4-и сезон без него. :) Това е една от причините първите епизоди да са ми досадни, докато нашите се адаптират към смяната на обстановката.

А Уилоу, дето вика Симеон е душичка и винаги гледа всичко да е цветя и рози за всички около нея, така че реакцията й на Спайк ми беше логична в рамките на правилата на сериала.

А и ми се струва, че в сцени като въпросните Уидън умишлено набляга на абсурдизма, за да опише важни моменти от човешкия живот като разговора за импотентността, който е нещо важно в живота на тийнейджърите и не само. :wink:
Начинът, по който обсъжда важни теми от човешките взаимоотношения чрез вампирско-слейърския свят за мен е доста удачен. Отношенията между Аня и Зандър са друг пример за това и това е една от причините Аня толкова да ме кефи с начина, по който опознава човешките отношения.
Просто някои неща не трябва да се приемат буквално насериозно, а други пък трябва. Това впрочем е една от основните причини този сериал да се гледа в последователността, в която е замислен. При хващане на откъслечни епизоди може да се загуби ефектът от inside jokes за новия зрител и той да се обърка кое как да възприеме. :wink:
The Best of Mozart

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Apr 24, 2009 5:09 pm

Мат, чудя се понякога дали се чуваш. Реализъм. В Бъфи. И то в сцена, която е хумористична всъщност. Е, омг! :shock:

Уилоу няма да я забравя когато Спайк се беше появил в 3ти сезон и й ревеше на рамото, как тя от чудене кво да го прави в ужаса, в който я беше поставил, го потупа по ръката и му каза "There, there..." утешително. Ти Уилоу как си я представяш да тръгне да убива Спайк без да е развила още магическите си умения??? Точно как, наистина? Какъв е реалистичния обществен етикет за един подобен случай? Гледам, наясно си с него и се дразниш, че не вървят по него. Би ли ни просветил?

Нека помислим. Как би реагирала някоя женичка, когато е сама в стаята с познат убиец, който изведнъж й е показал че е възпрепятстван да я убие по няква причина, като и двамата са изненадани от това и не знаят какво ще стане в следващия момент?

Очевидно Мат ги знае тия работи, ще се радвам да ми каже, щото аз лично не съм била в такава ситуация. :roll:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri Apr 24, 2009 5:28 pm

А Уилоу, дето вика Симеон е душичка и винаги гледа всичко да е цветя и рози за всички около нея
Willow: It's way too late. You know, it didn't have to be this way. But you made your choice. I know you had a tough life. I know that some people think you had a lot of bad breaks. Well, boo hoo! Poor you. You know, you had a lot more in your life than some people. I mean, you had friends in your life like Buffy. Now you have no one. You were a Slayer and now you're nothing. You're just a big selfish, worthless waste.

Да ти звучи познато? Choices 3.19. Доста подобна ситуация.

Но когато става въпрос за Спайк - не може така да го отрязват. Той е такъв миличък, безобиден, всички жени са луди по него, абе въобще целият свят се върти ококо него и всичко му е позволено. Ако Бъфи застрашава Уилоу Зандър я заплашва с убийство (When She Was Bad). Когато Спайк го прави обаче, Зандър го приютява в дома си. WTF?
Начинът, по който обсъжда важни теми от човешките взаимоотношения чрез вампирско-слейърския свят за мен е доста удачен.
В общият случай съм съгласен, но не и за конкретния пример. Може би аз съм твърде политически коректен, но да обръщаме опит за изнасилване (метафорично или не) и/или убийство в шега, която се състои в това, че жертвата успокоява насилника не ми звучи много удачно. Особено като имаме предвид, че в следващите епизоди Уилоу е защитник номер едно на Спайк, което някак си подрива теорията, че го утешава само, за да си спаси кожата в седми епизод. Затова нямам особен проблем с поведението й в Lover's Walk, което е доста подобно на това в The Initiative.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Apr 24, 2009 5:49 pm

Имай предвид, че в сериала важат някои правила от супергеройските комикси, а именно това, че различните персонажи получават различно отношение в сходни ситуации, колкото и това да е нелогично за зрителя при сериозен анализ. :wink:

А кои са ти примерите с Lover's Walk и The Initiative, че заглавията нищо не ми говорят?

Спайк не го утрепват най-вече защото бързо се убедиха, че е безобиден. Да, знам, че щеше да е по-логично да се възползват от това, за да му видят сметката, но първо, от Ейнджъл са свикнали, че има и добри вампири и може би несъзнателно му дават втори шанс и второ, той просто е нужен за повествованието като нова гледна точка и поведение. Тирадите му за човешкото поведение например са безценни и той е най-подходящият да ги прави.

Не винаги трябва да се прави сериозен анализ. В комиксите му викат suspension of disbelief - просто приемаш нелогични за нормалния смят ситуации, защото се подчиняват на вътрешните правила на комикса/сериала. :wink:
The Best of Mozart

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Apr 24, 2009 6:16 pm

Спайк е вампир. Леко луд и непредсказуем. Може да е извънредно опасен. На него не може да му избълваш това дето можеш на Бъфи, Фейт, Зандър и т.н. щото нито го знаеш кви задръжки има, нито кво ще му хрумне в следващия момент. По-нататък се очовечи малко, но в първите 4 сезона, до слагането на чипа е скрита лимонка. Все едно аз да хвана да чета лекции за етика и морал на някой шизофреник или пияница, дето ме е заприказвал някъде. С такива хора се държиш мило и се опитваш да избягаш по тъча. Това е Уилоу, не Бъфи, която може да му рита гъза до утре. Кво точно може да направи Уилоу в една такава ситуация? Да го гледа с поглед на кошута, докато той умре от скука?

Има вътрешна логика на сериала. Тя е различна от тази в истинския свят и в това няма нищо лошо, ако е направена добре. Има персонажи. Те имат характер. Всичко е ок, ако не действат аут ъф керъктър. Те не са длъжни да се държат така както Мат би се държал, за да е як сериала. Уилоу в точно тая сцена е Уилоу отвсякъде просто.

Oui. Je suis garbage.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri Apr 24, 2009 6:34 pm

Не съм казвал, че Уилоу трябва да се пробва да убие Спайк или да не го залъгва, проблемът ми е, че цялата сцена се обръща на фарс в един момент и ни показват една Уилоу, която изглежда изпитва истинска гордост, че Спайк би я удостоил със захапване. И която в следващият епизод изпитва нулев страх от Спайк и го защитава, при все че никой си няма идея тоя чип колко време ще издържи и въобще какви са му параметрите. Малко по-късно е и възмутена, че миличкият Спайк може да вземе да се самоубие. Да не го убиват някак си го преглътнах, защото уж е безпомощен и т.н., но пък да му пречат и да се самоубие е повече от прекалено. Ако проблемът ми беше, че героите не е държат както аз бих се държал в дадена ситуация, не бих гледал повече от два епизода от сериала по очевидни причини, така че моля те, не ми приписвай реплики, които не съм казвал.

Между другото, Фейт също е леко луда и непредсказуема.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Apr 24, 2009 10:19 pm

Баце, в къв свят живееш??? :shock:
Ти би ли стоял отстрани да гледаш вяло, когато някой се опитва да се самоубие? Било то враг или приятел? Скубитата са група от self-righteous персони, дето се изживяват като добрите пичове в сериала - много ясно, че ще се намесят при нещо такова. Да не говорим, че те в крайна сметка изпитват няква симпатия към Спайк, а като е с чипа в главата дори го и съжаляват.

Oui. Je suis garbage.