Как четем художествена литература?

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri May 01, 2009 9:02 pm

RAT400 wrote:За примера ти със Станек - не бе, човек. Можеш да ми докажеш, че книгата е лоша по твоите или моите критерии. Тогава тя е лоша за всички, които споделят тия критерии. Ако има хора, които я харесват (има), значи има система критерии, в която тая книга е ХУБАВА. Защо твоите или моите критерии да са по-хубави от другите? По-"обективни"?
Нима? Аз пък твърдя, че няма такава система от критерии. Има само толкова закърнели мозъци, за които дори този болумач носи достатъчно удоволствие. Това е епидермална реакция, не осъзната позиция. Докажи ми, че греша :р

RAT400 wrote:За "спасителят" и "вероника" - пак минувача го е казал. Зависи кой я чете и какво търси. Пример: ако искам да чета нещо, за да се развеселя, без да мисля много-много, "Мики Маус" е по-добър избор от "Уочмен".
На Минувача вече съм отговорил, а за примера ти ще кажа само, че е неточен. Мики Маус е ОБЕКТИВНО по-добро веселяшко забавление от Уочмен, а Уочмен е ОБЕКТИВНО по-добро от гледна точка на дълбочина и многоплановост произведение. Бих могъл да оставя нещата дотук, но тъй като вече говорих за развиването на литературата и на личността, ще стигна и по-далеч, казвайки, че между двете, според мен Уочмен е ОБЕКТИВНО по-доброто произведение, независимо че СУБЕКТИВНО в даден момент ще ми е много по-противно за четене от Мики Маус или че дори по принцип може би имам по-силна привързаност към ушатия смотаняк.
And you can't dance with a devil on your back...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri May 01, 2009 9:27 pm

Питане към Рол.

Ако решиш, че някой ти е доказал, че дадена книга е "обективен шедьовър", ще се пънеш ли да я прочетеш независимо дали ти доставя удоволствие (на ниско или високо ниво)?

И обратно, ако решиш, че някой ти е доказал, че дадена книга е "обективен боклук", ще избягваш ли да я четеш, което би те лишило от възможността да провериш дали все пак няма да ти достави удоволствие (на ниско, но може би и на високо ниво)?

Защото този човек ще я е преценил от своя гледна точка, свой опит, своя ценностна система и т.н., както вече писах. А ти в този момент ще си на друг етап и друго ниво спрямо неговото. По-високо или по-ниско, няма значение - въпросът е, че има вероятност да е различно.

Така че ако сте на различни нива на оценяване на една и съща книга, ще я възприемете по различен начин.
Last edited by passer-by on Fri May 01, 2009 9:29 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Fri May 01, 2009 9:29 pm

Roland wrote:Съжалявам, но аз не виждам разлика. Щом смяташ, че това са чисто субективни възприятия и само в тях са разликите в качеството, значи смяташ, че ОБЕКТИВНО разлика няма.
Не знам дали той така смята, ама аз - да. Такова животно като обективно добра книга няма. Punkt.
Разликата е, че това, което ми го дава евентуално Уайлд, аз ще мога да го обясня, при това с конкретика. Пичът с Паулу Коелю няма да може да ми обясни какво му дава въпросният, а дори и да може, ще използва разни тотално общи понятия като "усещане", "спектър от емоции" и други точно нищо незначещи приказки. Респективно логично е да се смята, че аз съм извлякъл повече от Уайлд и съм стигнал до по-голяма (или най-малкото по-осмислена) дълбочина при него, отколкото въпросният с Коелю. Нима искаш да ми кажеш, че това не ми дава право да смятам, че разбирам общо повече от литература и мнението ми е по-правилно на определени нива, чисто обективно?
Означава, че по-добре можев да анализираш книги, да, и евентуално, че по-добре разбираш какво усещаш. Мнението ти не е по-правилно, щото правилно мнение няма. Ти ако кажеш на човека (с дълги думи) какво е намерил в Коелю, той най-вероятно ще ти каже, че това е търсил. По-прост стил, да речем. Или по-просто поднесени идеи. Това означава, че за тоя човек Коелю е обективно по-добър от Уайлд (ти сам казваш същото нещо, говорейки за примера ми с Мики Маус и Уочмен). А за тебе, търсещия други неща, Коелю е обективно по-зле.

Имаме две обективни мнения, което... противоречи на дефиницията на думата.
Да се върнем на момента с разликата между "харесва ми/докосва ме/трогва ме" и "добра е". Тони също го написа в горния си пост - реална представа за качествата на едно произведение имаш, когато се абстрахираш от емоционалното си възприятие - било то позитивно или негаивно - поне в някаква степен. Ти ми говориш за докосване. Аз ти говоря за литературно качество.
Не и ако най-важното качество на произведението според теб е това колко те е разчувствало.
Сигурен ли си? Чисто хипотетично, ако тя ти покаже точно в какво този филм е слаб, ако ти ВИДИШ дефектите, които дотогава не си виждал, ако ти се демонстрират всички примери защо този или онзи елемент от филма не работи, т.е. ако ти се налее информацията, на чиято база Тони евентуално смята филма за по-слаб, наистина ли това няма да ти промени мнението? Може би не усещането, но мнението? На мен ми се е случвало безброй пъти.
Да, ако той и Вивиан имат едни и същи критерии, но тя по-рано от него е видяла, че филмът не отговаря на въпросните критерии. Или ги е дефинирала по-добре от него. Само тогава ти работи хипотезата.
Ей с това не съм съгласен. Това са обективни категории, просто с фасетъчна обективност. Субективно е ОТНОШЕНИЕТО към тези категории, не самите те.
Тоест всеки използва тия думи и ги дефинира по различен начин? Какво доказва това?

Юбик няма да го коментирам, щото не съм го чел, а и е само пример.
Нима? Аз пък твърдя, че няма такава система от критерии. Има само толкова закърнели мозъци, за които дори този болумач носи достатъчно удоволствие. Това е епидермална реакция, не осъзната позиция. Докажи ми, че греша :р
Примерна система от критерии: "Една книга е добра, ако ми носи хубаво епидермално усещане, и нищо друго не ме интересува". Наречи я тъпа, ако искаш: дори ще се съглася (и бтв не мисля, че това е системата на феновете на Станек - нямам идея тяхната каква е, аз лично прочетох книгата, без да я анализирам, дори така не ми хареса особено и я оставих, а сега не мога дори да си спомня за какво ставаше дума). Това обаче не й пречи да съществува, дявол го взел...

За примера ми: аз съм задължен да търся духовно израстване в литературата? Откога това? Тая Божия заповед нещо я пропуснах. А ако не търся, ушатият гений е по-добър от лудия с маска във ВСИЧКИ случаи. "Обективно". Кажи ми сега, че не съм прав...

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri May 01, 2009 9:37 pm

мистерията е ОБЕКТИВНО неразгадаема почти до финала
Не съм чел книгата, но как става тоя номер? Ако авторът не мами, винаги има вероятността поне някои о читателите да разгадаят мистерията от рано, ако щеш и с налучкване дори, а не с уменията на Поаро.
Такова животно като обективно добра книга няма.
+1.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri May 01, 2009 9:41 pm

Дори бих поразширил съждението - "Такова животно като Обективно Добра/Лоша или Обективно Силна/Слаба книга в художествената литература няма".

Обективно = Абсолютно = Валидно за всички, поне в даден момент. В художествената литература няма такава книга.

Всичко се влияе от призмата, пред която наблюдателят-оценител прокарва дадена книга. А тази призма е индивидуална, тоест субективна. И впрочем е в процес на постоянна промяна у всеки човек. Защото всеки човек се развива. В някаква посока.

Можем да говорим за близки нива на оценяване в даден момент, което за мен ще определя на чии мнения аз в този момент да обръщам внимание и на чии - не. Но дотук.
The Best of Mozart

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Fri May 01, 2009 9:50 pm

RAT400 wrote: Такова животно като обективно добра книга няма. Punkt.
Зависи коя подкатегория ще дефинира "добро"-то. Дали ще говорим за употреба на стилистични похвати, за идеи, за сюжет...Защото "добро" може да бъде употребено спрямо отделните компоненти, заложени в произведението.
Не и ако най-важното качество на произведението според теб е това колко те е разчувствало.
Това не е ли доста частен случай? В смисъл, нима, когато говорим за изкуство, всички вярваме в леко наивистичното "ако ме кара да чувствам, значи е велико"? Няма ли го и нормалното оценъчно чувство на чисто ...как да се изразя, занаятчийско ниво (и естетическо, вероятно), когато се сблъскваме с предмет, направен по изкуствен начин от друг човек?
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri May 01, 2009 9:52 pm

Вивиан, пак говориш за кеф. Дали ще е гръбначно-мозъчен, естетско-професионален или духовно-извисен, все е кеф.
Удоволствие.
Наслада.
Емоция.
Субективно възприятие, зависещо от нивото на развитие на дадения човек в дадения момент.
The Best of Mozart

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Fri May 01, 2009 9:54 pm

Vivian wrote:Защото "добро" може да бъде употребено спрямо отделните компоненти, заложени в произведението.
Да. Къде съм оспорил това? Това дали книгата като цяло е добра за даден човек зависи от това какви категории или компоненти той смята за важни. И как дефинира "добро".
Това не е ли доста частен случай?
Да. Но аз не казвам, че всички вярваме или трябва да вярваме в това. Цялата ми идея е, че всеки може да вярва в каквото ще и верни мнения няма...
Last edited by RAT400 on Fri May 01, 2009 9:55 pm, edited 1 time in total.

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Fri May 01, 2009 9:55 pm

А и съжалявам, но просто няма алтернативна реалност, в която Шифърът на Леонардо да е "по-добра" книга от Спасителят в ръжта. Колкото и хора да ми заявят, че това е любимата им книга. Просто незряло ми седи да се пренебргва нещо доста обективно като художествен заряд и да се робува сляпо само на емоционалния в едно произведение.
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri May 01, 2009 9:56 pm

Vivian wrote:А и съжалявам, но просто няма алтернативна реалност, в която Шифърът на Леонардо да е "по-добра" книга от Спасителят в ръжта. Колкото и хора да ми заявят, че това е любимата им книга. Просто незряло ми седи да се пренебргва нещо доста обективно като художествен заряд и да се робува сляпо само на емоционалния в едно произведение.
Субективно изказване отначало докрай. Индивидуална гледна точка, основана на индивидуално ниво на развитие.

Обективен художествен заряд?! :shock:
The Best of Mozart

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Fri May 01, 2009 9:58 pm

RAT400 wrote: Да. Къде съм оспорил това? Това дали книгата като цяло е добра за даден човек зависи от това какви категории или компоненти той смята за важни. И как дефинира "добро".
А нима, за да се каже "добра" за една книга, тя не би трябвало да е категоризирана като такава във всяка една от категориите, от които е съставена? Просто защото, тя все пак е сума от дадено компоненти. :)

@ passer: не съм убедена, че говоря за кеф. В случая на мен може да ми се струва далеч по-кофти да чета нещо стилистично затормозяващо.

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Fri May 01, 2009 10:00 pm

passer-by wrote: Обективен художествен заряд?! :shock:
Ще се поясня: за да се постигне художествена стойност в конкретно произведение, се употребяват дадени похвати. Някои от въпросните похвати биват категоризирани като "ниски", други като "по-висши".

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Fri May 01, 2009 10:03 pm

Първо
Зависи коя подкатегория ще дефинира "добро"-то.
после
А нима, за да се каже "добра" за една книга, тя не би трябвало да е категоризирана като такава във всяка една от категориите, от които е съставена?
Кое е истината?

Мнението ми е, че има категории в една книга (стил, герои и т.н.) и ако някой се интересува от героите (иска да са реалистични, тоест да грешат), но не от стила, би харесал една хипотетична книга, в която стилът е зле, но пък героите въпреки това са страшно реалистични.

А ако не иска да са реалистични, няма да я хареса, но би харесал книга с тъп стил и нереалистично перфектен главен герой.

Нещо не схващам ти коя част от това оспорваш.

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Fri May 01, 2009 10:10 pm

Хм, мислех, че е станало ясно, че съм убедена в това, че има такова животно като "добра книга". Просто спекулирах на глас и се опитвах да прокарам тезата си по заобиколен начин, затова ми беше първото становище с подкатегориите и после второто. :)

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri May 01, 2009 10:13 pm

Да, има такова животно като добра книга. За теб. За мен. За Рол. За Рат. Тоест субективно добра книга.

Няма такова животно като обективно добра книга. Защото това би означавало тя да е добра за всички нас и всъщност за всички читатели въобще в даден момент. Няма такава книга.
The Best of Mozart