Какъв цвят е форумът?
Moderator: Moridin
Аз, апропо, не гласувах негативно. За мен Костовото правителство е единственото, което наистина е направило нещо градивно, да не говорим, че започна най-важните процеси за държавата, чиито лаври се опитваха да си приписват после следващите правителства. Антикампанията срещу Костов е ясен показател за страха на мафията, пардон, определени политически кръгове, от него.
Ама крадял бил. Еми халал да са му. Всеки е крал. Деспотичен бил. Ами честно казано от такъв имаме нужда, смятам аз. Така или иначе сега няма шанса да е прекалено деспотичен.
За мен мнението на Нийдъла е много вярно - ситуацията в България НЕ Е нормална. По белите страни гласуването за по-малки партии е проява на гражданска позиция, отбелязва се от всички и прави впечатление. Има значение. Тук никой не ги ебава за нищо, не прескочат ли бариерата, биват маргинализирани тотално.
Каква беше ситуацията на тези избори? Имахме ясен победител в лицето на Бойко. Цялата жалка рая, дето гласува за всеки новопоявил се галфон, обещал да ни подари света на тепсия, щеше да се излее върху него, той щеше да е най-голямото присъствие в парламента, с огромна преднина пред другите. НО нямаше да може да управлява сам. А не може да управлява с никой друг, освен със СК. За целта СК трябваше да има нужните проценти, за да е коалируема. Иначе нови избори, още мъка, а реално други възможни резултати - нъц.
За мен когато държавата е в ГЗ, не е време да се гласува на идеализъм, а практично. Най-малкото зло НЕ Е химера и НЕ означава примиряване. Най-малкото зло е това, което ще ти навреди най-малко. А в ситуация като нашата да ни се навреди по-малко е ВАЖНО. И може да се говори колкото си искаме за свободен избор и прочее, кой какви права имал и т.н., но за МЕН (лична позиция и т.н.) реално отговорният и граждански вот е този, който дава гласа си за партия с истински шанс за управление. Другото е глас за Доган или комунистите. А колко още управления трябва да минат с тях, за да ни уври акълът, че не, те просто не струват?
Ама крадял бил. Еми халал да са му. Всеки е крал. Деспотичен бил. Ами честно казано от такъв имаме нужда, смятам аз. Така или иначе сега няма шанса да е прекалено деспотичен.
За мен мнението на Нийдъла е много вярно - ситуацията в България НЕ Е нормална. По белите страни гласуването за по-малки партии е проява на гражданска позиция, отбелязва се от всички и прави впечатление. Има значение. Тук никой не ги ебава за нищо, не прескочат ли бариерата, биват маргинализирани тотално.
Каква беше ситуацията на тези избори? Имахме ясен победител в лицето на Бойко. Цялата жалка рая, дето гласува за всеки новопоявил се галфон, обещал да ни подари света на тепсия, щеше да се излее върху него, той щеше да е най-голямото присъствие в парламента, с огромна преднина пред другите. НО нямаше да може да управлява сам. А не може да управлява с никой друг, освен със СК. За целта СК трябваше да има нужните проценти, за да е коалируема. Иначе нови избори, още мъка, а реално други възможни резултати - нъц.
За мен когато държавата е в ГЗ, не е време да се гласува на идеализъм, а практично. Най-малкото зло НЕ Е химера и НЕ означава примиряване. Най-малкото зло е това, което ще ти навреди най-малко. А в ситуация като нашата да ни се навреди по-малко е ВАЖНО. И може да се говори колкото си искаме за свободен избор и прочее, кой какви права имал и т.н., но за МЕН (лична позиция и т.н.) реално отговорният и граждански вот е този, който дава гласа си за партия с истински шанс за управление. Другото е глас за Доган или комунистите. А колко още управления трябва да минат с тях, за да ни уври акълът, че не, те просто не струват?
And you can't dance with a devil on your back...
- RRSunknown
- Elder God
- Interpreter
- Forsaken
Горките червени бабички са напълно слепи или неосведомени, за да си останат такива, при все целия си копнеж по отминали комунизъм. Но те реално са си точно такива... повечето.
След подобно нагло и арогантно управление... да гласуват против 13-та заплата, щото няма пари, а после да си гласуваш по 20 бона коледна премия за всичките 240 (двеста-и-четирсе!) народни представители (които проформа уж, збиш ли, да отивали за благотворителност). И след добре свършената работа през деня (разбирай час работа) да излязат в коледна ваканция за 3 седмици, и то още от сутринта на иначе работния им ден... и докато трае тази наистина доста кратка ваканцийка става някаква си газова криза, ама те си почиват и никой не бърза да свиква някакъв кризисен щаб, щото... ми, криза няма... После да говориш как никъде няма проблеми и всичко е цветя и рози и това, което ние виждаме не е проблем... и още един вагон глупости... Не, мисля че някои граници не е особено разумно да се минават. Вярно, че не се получи свалянето на правителството предсрочно, още януари, но сегашния висок вот за ГЕРБ ми беше точно като протест към тройната коалиция - малко по-особена форма, но все пак протест. И най-много си отнесоха НДСВ от този протест, щото на другите електоратите им са малко по-глупави... или имат по-малко пари за купуване на гласове... знам ли и аз вече.
Иначе много може да се спори наистина ли са по-малкото зло. При всички случаи протест си трябваше, иначе ставаме стадо, което не се интересува кой му е пастира, дори да му е зле... баси и стадото, честно. Все още не съм съвсем убедена, че големите масови протести по улиците не са добра идея за показване на 240-те господа, че хич не ни харесва да ни имат за безхаберен добитък.
А Костов беше толкова лоша идея да си стои начело на сините, при целия негативизъм, с който се свързва името му. Ако наистина има високо положение сред тях, що не се скрие в малко по-заден план и да стане по-скоро неофициален лидер? Щото това ми се чини като най-съществена причина сините непрекъснато да се сриват все по-надолу в процентите... сега дори като коалиция, съставена доста насила, отново до голяма степен, заради Костов, те не успяват да вземат и 10 процента. И въпреки това гласивах за тях, де

След подобно нагло и арогантно управление... да гласуват против 13-та заплата, щото няма пари, а после да си гласуваш по 20 бона коледна премия за всичките 240 (двеста-и-четирсе!) народни представители (които проформа уж, збиш ли, да отивали за благотворителност). И след добре свършената работа през деня (разбирай час работа) да излязат в коледна ваканция за 3 седмици, и то още от сутринта на иначе работния им ден... и докато трае тази наистина доста кратка ваканцийка става някаква си газова криза, ама те си почиват и никой не бърза да свиква някакъв кризисен щаб, щото... ми, криза няма... После да говориш как никъде няма проблеми и всичко е цветя и рози и това, което ние виждаме не е проблем... и още един вагон глупости... Не, мисля че някои граници не е особено разумно да се минават. Вярно, че не се получи свалянето на правителството предсрочно, още януари, но сегашния висок вот за ГЕРБ ми беше точно като протест към тройната коалиция - малко по-особена форма, но все пак протест. И най-много си отнесоха НДСВ от този протест, щото на другите електоратите им са малко по-глупави... или имат по-малко пари за купуване на гласове... знам ли и аз вече.
Иначе много може да се спори наистина ли са по-малкото зло. При всички случаи протест си трябваше, иначе ставаме стадо, което не се интересува кой му е пастира, дори да му е зле... баси и стадото, честно. Все още не съм съвсем убедена, че големите масови протести по улиците не са добра идея за показване на 240-те господа, че хич не ни харесва да ни имат за безхаберен добитък.

А Костов беше толкова лоша идея да си стои начело на сините, при целия негативизъм, с който се свързва името му. Ако наистина има високо положение сред тях, що не се скрие в малко по-заден план и да стане по-скоро неофициален лидер? Щото това ми се чини като най-съществена причина сините непрекъснато да се сриват все по-надолу в процентите... сега дори като коалиция, съставена доста насила, отново до голяма степен, заради Костов, те не успяват да вземат и 10 процента. И въпреки това гласивах за тях, де

(\ /)
(X.x)
(> <)
Reality is an obstacte to halllucination.
(X.x)
(> <)
Reality is an obstacte to halllucination.
не ми пука какво е правителството, нито кой ще бъде в него в момента. Но се надявам да е добро. Избрахме бат Бойко, пожелавам му успех. Може да не съм гласувал за него, но той ще управлява тази държава до следващите избори. Да се провали ще е хубаво за хората, които не му се кефят, а те не са малко. Но цялата страна ще страда от това. Така че се надявам разликата да не е "пренебрежимо малка", дори напротивMoridin wrote:Aз не съм, но основно искам да подчертая, че цялата теза тук лежи върху идеята, че Бойко и СК в правителството ще навредят по-малко от Доган и Станишев, в което аз лично съм си безкрайно неубеден, или разликата, както вече казах, ще е пренебрежимо малка

Scalpel. Sponge. Magic Wand!
Ми кво да кажа на това мнение, покланям се направо. Жалко че не можах да се добера до Интернет няколко дена...Moridin wrote:Ще се опитам накратко да изложа това, което исках в онази тема отпреди изборите.
Удивително е колко непонятна изглежда за хората идеята, че аз може пък да не искам нито БСП, нито ДПС, нито сините, нито ГЕРБ да са във властта. Вие не искате Доган, аз всичките не ги искам. Какво е толкова странното? Всичките са голямо зло и разликите в злината им са пренебрежими за "практическата ситуация".
Това е то. И да, математически безсмислено е да се гласува за Зелените. Именно затова и за мен негласуването е приемливо. Но ако можех, бих гласувал за тях по морални причини, а не от граждански дълг.
Изобщо, имаме някакви СЪЩЕСТВЕНИ разлики в разбиранията за "репрезентативна демокрация". И между другото в моите очи да си правиш математиката и да гласуваш за "най-малкото зло" е именно примиренческата позиция, а не негласуването или гласуването за непопулярна партия.
Ако някой НАИСТИНА си мисли, че има КОЙТО да е след елита на големите партии (било то такива яхнали "народната вълна", или утвърдени партии), на когото му пука дори ЕЙ ТОНИНКО за благото ваше или това на родината, то мога да му препоръчам да дрънне една студена вода и да ходи да си гледа живота, докато е време.
Държавата НЯМА да се оправи така, време е да го разберем най-после, трябва ли още 20 години да минат? Просто в България няма достатъчно хора, които да имат едновременно желание и умение да закрепят държавната институция на краката й, така че тя да си изпълнява ролята - плащаме й, за да прави живота ни по-добър. Това е. Толкова е безкрайно просто, че всякакви идеи от типа на "тия няма да крадат толкова много може би" на мен просто ми звучат абсурдно.
Наречете ме наивен идеалист, но аз лично предпочитам да отказвам принципно да съм част от тази порочна система, която определено се самозахранва постоянно (пак казвам, че ако програмист беше писал законите, никога нямаше да има такива дивотии като това депутатите да си определят сами заплатите и изборните закони, именно защото българският пример показва колко лесно е да се злоупотребява и как всички депутати забравят всякаква опозиционност, дойде ли реч за заплати и кюфтаци).
Освен това, тъй като за мен практически (понеже някои хора в дискусията обичат тая дума) разлика между управляващите голяма няма (дори с плоския данък, който се предполага да е най-значимата промяна евър, аз почти не усетих разлика), е напълно резонна гражданска позиция да не гласувам. Въпреки това аз милея за родината си и ако наистина имаше партия, която да покаже поне малко усърдие, че иска да направи нещо по въпроса, може би бих й повярвал. Уви, такава няма и това е видно от целия свят.
Бих я направил, ако имаше какУви, никой от нас не е Левски или Ботев, и предпочитаме, както вече казах, да си живеем животите..
Искам само да кажа едно защото повечето неща са ми напълно безинтересни за коментиране тъй като в България политиката вече не следва никаква логика - не е страшно това че хората избраха една мутра и неговата партия-култ да ни управляват, страшно е това че хората в България не осъзнават сериозноста на ситуацията в която въвличат всички българи. Тук в тоя форум все пак сме събрани хора интелигентни, но масово хората вече са загубили представа за реалност и това може би е точно следствие от жестоката реалност през последните години. Но все пак сме умен народ, и не ми се иска да мисля че интелигенцията се изнесе цялата в чужбина, но при тея резултати просто не знам какво да мисля.
Зелените и за мен бяха опция, но не съм съгласен че гласуването за тях е равно на негласуване - по-скоро хората ако наистина се бяха организирали да ги изведат на нивото на Сините поне, вместо да си продават (морално!) гласа за ГЕРБ определено щяхме да имаме по-различна политическа картинка и партиите ще трябваше да се съобразяват с тях. Но и това е една далечена фантазия. В крайна сметка се стига до това - след като народът е тъп и гласува за мутра как изобщо да се очаква от такъв народ да се активизира за една идея, да се обедини, да щурмува парламента и т.н. Нема откъде просто...
"Който ни освободи, той ще ни зароби" - Васил Левски
Живот на високи обороти
Живот на високи обороти
- RRSunknown
- Elder God
Добре де , имам един въпрос - ТИ, точно ти който осъзнаваш за сериозноста какво предлагаш конкретно - за кого да се гласува че България да излезе от кризата. Кажи конкретно.
Зелените ли очакваш да изкарат България от кризата а? Как си представяш екологична партия да управлява в сегашните условия ?
Как си представяш че едни зелени на мястото на РЗЦ ще са нещо повече от поредните партийки с по 4% влезли в парламента за по един мандат.
Не знам - аз не си представям подобно нещо. Просто в момента това е невъзможно.
Зелените ли очакваш да изкарат България от кризата а? Как си представяш екологична партия да управлява в сегашните условия ?
Как си представяш че едни зелени на мястото на РЗЦ ще са нещо повече от поредните партийки с по 4% влезли в парламента за по един мандат.
Не знам - аз не си представям подобно нещо. Просто в момента това е невъзможно.
Ми това което се опитвах да кажа е че не това е въпросът, а на първа линия е че един народ като е загубен вече и има такова мислене какво значение има гласуването..!?!
"Който ни освободи, той ще ни зароби" - Васил Левски
Живот на високи обороти
Живот на високи обороти
- RRSunknown
- Elder God
Ми дай като е загубен всички под ножа и да мрем
Ебати логиката - нали за това гласуваме - за се промени нещо, първо махаме Доган и комунистите, после и Бойко ще махнем. Плана с която аз отидох на избори беше:
1) Трябва да се махнат досегашните - те са вредни и ако ги оставим ще си повярват че са безсмъртни още повече
2) Бойко ще спечели - факт основаващ се на малоумитето на масата чакаща месията
3) Бойко не трябва да има самостоятелно мнозинство защото ще си развее коня- трябва да има някакви малки които да са му контра.
4) Гледайки които малки най- много се доближават до вижданията ми гласувам за Сините.
Резултати след изборите:
1) Махнахме комунистите и Доган
2) Бойко спечели от същите хора коитoнавремето избраха царя- масата
3) На Бойко не му стигат хора за самостоятелност- трябва поне малко да се съобразява.
Като се оправят нещата до степен да мога да си позволя нормална храна и условия за живот и работа тогава ще мога да си позволя и да гласувам по пристрастия.

Ебати логиката - нали за това гласуваме - за се промени нещо, първо махаме Доган и комунистите, после и Бойко ще махнем. Плана с която аз отидох на избори беше:
1) Трябва да се махнат досегашните - те са вредни и ако ги оставим ще си повярват че са безсмъртни още повече
2) Бойко ще спечели - факт основаващ се на малоумитето на масата чакаща месията
3) Бойко не трябва да има самостоятелно мнозинство защото ще си развее коня- трябва да има някакви малки които да са му контра.
4) Гледайки които малки най- много се доближават до вижданията ми гласувам за Сините.
Резултати след изборите:
1) Махнахме комунистите и Доган
2) Бойко спечели от същите хора коитoнавремето избраха царя- масата
3) На Бойко не му стигат хора за самостоятелност- трябва поне малко да се съобразява.
Като се оправят нещата до степен да мога да си позволя нормална храна и условия за живот и работа тогава ще мога да си позволя и да гласувам по пристрастия.
Аз не живея в София от достатъчно дълго, за да мога да сравнявам управлението на Борисов с неговите предшественици. Нека софиянците да кажат по-неспособен кмет ли е от тези, които е наследил.
В Бургас, обаче, кметът на ГЕРБ, за близо година свърши повече работа, отколкото бившият червен кмет за 3 мандата, а завари хазната с огромни дългове. Сега се ремонтират училища, за които не са били отпускани средства от много години, старите сгради в центъра се реставрират, всички пейки в целия град са нови, а градините и парковете се поддържат грижливо, ще се изгражда болница и църква в комплекс Меден Рудник, където 60-70 000 души никога не са се радвали на пълноценни медицински грижи, има, макар и все още колебливо, подобрение в административното обслужаване. Освен това е много чисто. Има и други подобрения - раздвижване в културния живот - изложения с пясъчни фигури, Spirit of Burgas и т.н. Има още много, много работа да се свърши, защото градът се обезкърви, а нивото на престъпността е изключително висока, но за първи път от много време (а аз не се бях прибирал близо година) изпитах някакво положително чувство и бегла надежда.
С други думи - гласувах за партията на Борисов, защото смятам, че в нея има хора, които умеят да работят добре и защото я считам за безапелационно по-добър избор от тройната коалиция (заедно и поотделно). Сега внимателно ще следя как се справят със задачите си и ако се провалят, няма да им го простя. Не искам да "ме оправят" и не живея с мисълта, че някой може да ни превърне от най-бедната и нещастна нация в ЕС в най-богатата и щастлива. Искам да въведат малко ред, да прекратят най-ощетяващите корупционни практики, да опандизят най-наглите и безочливи престъпници и да поддържат добър тон с ЕС, за да завъртят кранчето с помощите. Искам да създадат по-нормални условия за живот, а оттам нататък ще се оправям сам.
В Бургас, обаче, кметът на ГЕРБ, за близо година свърши повече работа, отколкото бившият червен кмет за 3 мандата, а завари хазната с огромни дългове. Сега се ремонтират училища, за които не са били отпускани средства от много години, старите сгради в центъра се реставрират, всички пейки в целия град са нови, а градините и парковете се поддържат грижливо, ще се изгражда болница и църква в комплекс Меден Рудник, където 60-70 000 души никога не са се радвали на пълноценни медицински грижи, има, макар и все още колебливо, подобрение в административното обслужаване. Освен това е много чисто. Има и други подобрения - раздвижване в културния живот - изложения с пясъчни фигури, Spirit of Burgas и т.н. Има още много, много работа да се свърши, защото градът се обезкърви, а нивото на престъпността е изключително висока, но за първи път от много време (а аз не се бях прибирал близо година) изпитах някакво положително чувство и бегла надежда.
С други думи - гласувах за партията на Борисов, защото смятам, че в нея има хора, които умеят да работят добре и защото я считам за безапелационно по-добър избор от тройната коалиция (заедно и поотделно). Сега внимателно ще следя как се справят със задачите си и ако се провалят, няма да им го простя. Не искам да "ме оправят" и не живея с мисълта, че някой може да ни превърне от най-бедната и нещастна нация в ЕС в най-богатата и щастлива. Искам да въведат малко ред, да прекратят най-ощетяващите корупционни практики, да опандизят най-наглите и безочливи престъпници и да поддържат добър тон с ЕС, за да завъртят кранчето с помощите. Искам да създадат по-нормални условия за живот, а оттам нататък ще се оправям сам.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com
http://troshanov.wordpress.com
- Moridin
- Global Moderator
Супер за бургаския кмет. За съжаление това в София никога не се случва - няма кой да милее толкова за града. За сравнение с предишните кметове, аз мога да сравнявам основно със Софиянски, предните не ги помня, но като цяло са един дол дренки. При Борисов показните акции (точно като при последния мандат на Софиянски) са много на брой, но резултатите от тях са никакви.
И е малко смешно дето постоянно говори в 1 л. ед. ч. все едно на ръка строи метро или детска градина
И е малко смешно дето постоянно говори в 1 л. ед. ч. все едно на ръка строи метро или детска градина

This is it. Ground zero.
- Interpreter
- Forsaken