Емо, всичко това с расовите особености е ок, защо аз и все пак някои другия нямаме, след като е расова особеност? Друга раса ли сме?
A, имате ги, имате ги. Самите ти примери да дефинираш нещата, достойи за "национална гордост" го показват. Дали ще се гордееш с Шампиона, както Ники го нарече, или с Националната Черта (която не можеш дори да дефинираш ясно), все тая е. Само дето във втория случай хората няма да те разбират, понеже няма да можеш да им обясниш с какво точно се гордееш. Жоро бтв зададе няколко релевантни в това отношение въпроси.
Аз пак казвам - не мисля че можеш толкова лесно да теглиш черта между институционализараното народно представителство, нужно за управлението на държавата и това, че има хора, които емоционално се самоопределят чрез отбора, който подкрепят. И понеже едното бачка (заради закон, иначе повечето хора не харесват парламента), това прави и другото правилно.
Мисля, че жестоко подценяваш колко всъщност са нужни неща като Отбора и Шампиона за функционирането на едно общество. ПОНЕ толкова нужни са, колкото правителството. И ще пошестя. "Другото" предхожда първото и не е "правилно", щото първото работи, а защото така сме устроени. Не е "правилно", а е Факт.
Симеоне, хубаво Бербатов е добро попадение, но уви, случайно. Той може да е лице не защото рита много добре, а защото става за лице. Но добре ли представи Стоичков България като лице? Испанските съдии знаеха какво значи "мамата"... Наистина. Ся, той хубаво беше лице, но силата му си оставаше в краката
Тук Жоро ти отговори - Стоичков, точно заради простащината си (т.нар. от Негово Величество Циничния Българин, който най-обича да киризи кирливи ризи) или темперамента си, беше много по-ярко и запомнящо и с положителен ефект за страната ни лице, отколкото Бербатов някога ще бъде. Колкото и чудовищен талант да притежава (аз смятам, че го притежава), той е бастун и темерут, ако и симпатяга. При това не по мое мнение, а по това на феновете на Ман Юн (които споделят и мнението ми за таланта му).
Всъщност нямам нищо против викането за избрания отбор, но когато както каза Бойко Борисов, се стигне до "националните ни герои от Левски до Стоичков", това е прекалено. Както и когато това, че един човек има по-точна левачка от друг става, обединяващо звено на нацията (докато цялата държава вървеше към дъното).
Ами тук отново опираме до нещо, което го повторихме поне 3 пъти досега - ти просто не признаваш спорта и ефекта от него за нещо достатъчно важно, или ако го признаваш, смяташ, че това е по някакъв начин "неправилно". Ами, идваме от различни планети.
Тънди, логично е когато нещо има такова значение в едната посока, то да го има и в другата. Иначе позитивизмът е хубава философия, но не може едното да е извор на национална гордост (която не секва вече 15 години след световното), а обратното да е извор на... нищо.
Е аз пък ти казвам, че не е извор на нищо. Но както Коцето каза, извор е на нещо много по-слабо, и това е чудесно. И произлиза от същината на спорта. Там, особено в колективните спортове, не може да си топ постоянно. Там всяко постижение е многократно по-силно ценено от всяка издънка, която особено в страна със спорт като нашия все пак е нормата, а не някаква трагедия. За страна като нашата, която никога не е притежавала величие в никакво отношение в очите на останалия свят (сори, ама кой знае за това, че сме били на три морета преди 1000 години? На кого в момента му пука?) тези неща СА страшно важни.
А спортът е най-равностойният форум, на който можем да спечелим малко уважение. В политиката ли ще го сторим? В литературата? В изобразителното изкуство? Не.
Да отцепим тогаз!