LOTR&Wheel of time

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
zhivik
Archmage

Post by zhivik » Fri Nov 26, 2004 5:01 pm

Вижте сега, не искам да споря с тези от вас които смятат, че "Властелинът на пръстените" е надценен или не. Много хора приемат, че само заради голямата популярност на Толкин, това непременно означава, че книгите му нямат стойност. За съжаление, в България много хора чуха за Толкин най-вече заради филмите, може би и заради прекалено късното му издаване, и то непълно, и на прекалено много части (аз лично съм събирал Толкин от поне три различни издателства в България). Поради това мисля, че много хора не си дават сметка колко популярен е Толкин в Западна Европа и Америка заради книгите си, а не заради филмите по тях.

Колкото до историята, да, съгласен съм, наистина е много праволинейна. Всичко е преставено в черно и бяло, като е ясно, че в истинския свят това не съществува. Но точно и това е очарованието на книгата, която е повече или по-малко приказка. Всъщност, ако вземем сегашните критерии на издателите, "Властелинът на пръстените" никога не би била публикувана, ако беше написана днес (спомням си един сайт, който се майтапеше с това). Така че историята, колкото и праволинейна, не е в никакъв случай комерсиална. Все пак, това е започнало като хоби на един професор по древни езици, който никога не си е мислил да си изкарва прехраната с писане. Всъщност, комерсиалността при Толкин идва след смъртта му, когато издателите му пускат една купчина издания на бележките му, което предполагам не е могло да се избегне.

Колкокто до Джордан, не мога да кажа, че съм много навътре запознат с творчеството му. Наистина, със сигурност светът му е по-обширен, историите и героите повече, сюжетите по-заплетени. Все пак имайте предвид, че по-голямо количество не означава непременно по-добро качество. Освен това, много съжалявам, ама не може да ме убедите, че цялата поредица "Колелото на времето" не е чисто комерсиална. Това не е лошо, не ме разбирайте погрешно - всеки си вади хляба по някакъв начин. Но 12 книги, всяка поне по 1 500 страници, пък и две-три предистории, доколкото чувам - не знам как да го кажа, ама на човек в един момент му писва. Може би първоначално човека е искал да го пише по-стегнато, не знам, но според мен това си е много.

Все пак, нямам против нищо дългите поредици, нека хората които ги харесват, да си ги четат. Но някак си не смятам, че която и да е от тях, и "Властелина" и "Колелото" заслужават определението надценени. Това че са популярни, не означава че са лоши. То по същата логика може да се каже, че "Землемория" на Урсула Ле Гуин също е надценена, както и много други (например поредицата "Дюн", която както виждам аз съм един от малкото в този форум, които я харесват :)). Както и да е, според мен не си заслужава да се подхвърлят такива определения наляво-надясно, най-малкото пък към хората, които пишат в този форум.
This signature is not yet rated

coldie

Post by coldie » Fri Nov 26, 2004 5:38 pm

Аз съм съгласен с теб,още повече че комерс не е лоша дума.Но не съм съгласен че Толкин не е бил комерс приживе,бил е разбира се,но просто времената са били други.48-а година завършва властелина,Втората световна война в току-що приключила,препратки има много в книгата.Истина е че Толкин проправи пътя на тоя жанр,който не може да се мери по популярност с много други.Но мащабите на 2та сюжета са несравними.Властелина е една 'приказка за непорастнали деца',което е положителна оценка,и там му е чара,да.Абе хора всяко фентъзи е приказка.
"С 'Колелото на Времето' Джордан наложи господството си в света,който Толкин започна да разкрива"
Ми ето,те хората са го кзали кратко и ясно....

Dilvish the Damned
Paragon

Post by Dilvish the Damned » Fri Nov 26, 2004 5:45 pm

И абсолютно погрешно...

Вярно е, че всяко гениално нещо е просто по същността си, но това не значи, че ВСЯКО просто нещо е гениално, все пак.

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Fri Nov 26, 2004 6:26 pm

Бе всъщност от друга гледна точка погледнато, Властелина си е баш комерсиална книга, щот той Толкин предлагал на издателите Силмарилион, пък те искали продължение на Хобитът и той написал Властелина :Д
Йордан - може и да има повече герои, повече странични сюжетни линии и тн, ма след като разбрах че г-на бил казал че може да завърши поредицата в 12 книги и без да забърши всички под сюжети, съм на път тотално да се откажа от нея, нещо което не успяха да направят и тотално без идейните и нищо не ставащо в тях 7, 8, 9 и 10та част.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Nov 26, 2004 7:06 pm

Никой обективно настроен четец не може да каже подобно нещо..да знам това е налагащият се бъзик-закуски,плетки,къдели...това е някаква свещенна глупост,може би така е модно-да си антиджорданист в тея среди(на фентази почитатели,аз даже не съм някой голям почитател,просто харесвам),в частност...Ето я другата глупост,виж колко сме гръндж и модерни,ние сме КУУЛ,небрежни сме, и ние с такива глупости не се занимаваме,така звучат противниците,или пък са прекалено заядливи,направо злобни,да не говорим за тея дето бият на снобизъм,че и тука има такива.
НО ДА СМЕ НАЯСНО,не ме обвинявай за неща които не съм казал,не съм обидил никого.На никого не съм казал 'тъп',нито съм го загатнал дори.

Я пак? Ако критериите ни за обида са различни, можеш спокойно да си ги смениш. Мръхлявини от сорта на "нищо лично", с които може би си мислиш, че всичко е цветя и рози, можеш пък спокойно да забравиш. Последно, това -
ти си "модератора" с главно М човече,поздравления
е тъжната за теб реалност, съобразявай се.

Не разбирам ако световният антиджорданизъм ти е такъв проблем и мразиш антиджорданистите, къв аджеба го дървиш с тях? И аз мога да ида насред Ню Йорк и да кажа, че американците са тъпи злобни копелета, обаче не го правя по сравнително обясними причини.

Осъзнай се, моля те, и не ставай смешен, иначе просто ще се вземат мерки.
This is it. Ground zero.

sauron
Paragon

Post by sauron » Fri Nov 26, 2004 7:43 pm

Рол: Не, чадо, не можеш още много да пишеш, поне не тук и поне не ако си мислиш, че ше държиш тоя тон на хората. ТИ не си дорасъл да знаеш, че като кажеш на някого в лицето "ти си тъп, не разбираш от нищо и не че *теб* искам да обидя, но само пълен кретен би казал това, което каза", той става, как беше, а да - агресивен. Така че по-кротко с определенията кой за какво е дорасъл и за какво не, щото и без това си ми антипатичен, ама остро, и не ми трябва много. Ай-сиктир бе...

е, сори ама това ако не звучи смешно и злобно- здраве му кажи. Все пак си мисля че в правилата за участие във форума не влиза признаването на следните например правила
1. За Русинов- или лошо или нищо
2. За Колелото на времето- е книга за рецепти, плетиво и всякакви други простотии.
P.S. Проблем не е например световният антиджорданизъм , а тенденциозния антиджорданизъм, тенденциозният анти Русиновизъм и т.н. , тоест разни хора може да не са ми особено симпатични и да съм им голям фен, ама като постоянно биват плювани, отвътре ми идва да съм против това :!:
P.P.S. А това че съм голям фен на Толкин няма нищо общо с това.[/b]

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Nov 26, 2004 7:51 pm

Ама моля ти се, де - ако "ти идва отвътре да си против това", спори срещу него, а не срещу хората, които го правят, наричайки ги, нека уточним пак, заядливи, злобни, правещи се на КУУЛ, и свещено глупави. И такива да са, това няма нищо общо с евентуалната защита на Джордан и Русинов - съгласи се, че "ми понеже го плюете и сте лоши, значи той е добър" е доста далеч от смислен аргумент. Или пък не се съгласявай, но то за съжаление си е така. Ако искаш да защитаваш Джордан, защитавай го - ако не можеш да убедиш лошите хора, че си прав, значи не можеш - то е толкоз просто, че изобщо не схващам за какво трябва да се обсъжда даже. Да сме на приказка вероятно.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Nov 26, 2004 8:14 pm

Аз съм си направил труда да се запоная с Толкин в много отношения,и съвсем мирно и кротко тука си пиша,а ти не си узряла за нормален разговор показваш.Може би си още малка.С годините ще дойде...
И кои са тези "много отношения"? Щото за мен главаното отношение е да му прочетеш книгите, изенадващо. Аз говоря напълно обосновано и мотивирано, ако това не ти влиза в представите за зрял разговор, твой проблем. И внимателно със сарказма, по някое време ще започна да го приемам лично, колкото и да твърдиш, че не е.
Властелина също има своите достойнства,но ако някой сериозно иска да направи качествено сравнение,трябва да мисли многостранно,има куп факти които трябва да се разгледат,като почнеш от това за времето на авторите,семейство,и класова принадлежност...
Класовата принадлежност, викаш... а защо не и травмите от детството, социалните надбавки по това време и прочие? Единственото, което би могло да има нещо общо е тогавашното ниво на развитие на литературата. Евентуално.
Не мога да си представя,че хора написали такива бестселъри,не са интелигентни и способни,и затова е смешно да бъдат обиждани и обвинени в некадърност.
И Азис е написал музикални бестселъри, това доказва ли нещо? Далеч съм от идеята, че Джордан е лош писател, доказал е, че може да пише с първите си книги. Но сега просто продължава да... произвежда, а не да твори писания.
Ами аз нямам думи просто-тая злоба,която излъчваш,и то към човек когото не познаваш...
Аз всъщност не обидих никого,може би ти се разпозна някъде из думите ми...незнам.
Имаш мания за величие и неповторимост но не отговаряш на изискванията.А ,че някой не е дорасъл,показват действията му.
НО ДА СМЕ НАЯСНО,не ме обвинявай за неща които не съм казал,не съм обидил никого.На никого не съм казал 'тъп',нито съм го загатнал дори.Дааа,гадна ЗЛЪЧ има в думите ти.
Заплахи,заплахи,тъжна работа.Антипатичен съм бил,"Ай сиктир бе" ми вика,ти си "модератора" с главно М човече,поздравления.Та както можеш го приеми,аз месеци не бях влизал тук и не ми е проблем пак да не влизам.И най-важното-как бих могъл да пиша с желание при стеклите се обстоятелства,ти ме плашиш,но не осъзнаваш,че аз вече не горя от желание да присъсвтам тук.
А какво да кажа аз за пренебрежителното презрение, което излъчваш към куп хора, които не познаваш само защото не са на твоето мнение? Не си казал "тъп", да, казал си "недосрасъл", "сноб" и "злобен", мисля че е съпоставимо. Колди, нали разбираш, че след като обидиш няколко юзъра и те няма да имат желание ти да присъстваш тук? Рол може да е агресивен към теб, но то е само в отговор на твоята агресивност.
А пък за цитатите, можеш да поясниш в каква връзка са и каква теза доказват
Но не съм съгласен че Толкин не е бил комерс приживе,бил е разбира се,но просто времената са били други.48-а година завършва властелина,Втората световна война в току-що приключила,препратки има много в книгата.Истина е че Толкин проправи пътя на тоя жанр,който не може да се мери по популярност с много други.
Ми изненадващо, писал е нещата защото му се е пишело, а не защото тази година трябва да приключи десетия том. И, да, войната му е повлияла, но това е било неизбежно за всеки по онова време.
"С 'Колелото на Времето' Джордан наложи господството си в света,който Толкин започна да разкрива"
Ми ето,те хората са го кзали кратко и ясно....
Ми не точно в същия свят и не виждам откъде се взе тази борба за господство. И освен това след като го наложи това господство взе да управлява света си недалновидно, да речем.

Живик, много съм съгласна с това, което си казал.

Сауроне, съжалявам ако нещо си се обидил на тема Русинов. Но тук просто не става дума за това. Става дума за поведението на един член на форума (Колди) към други (мен и други, които не счита Джордан за самия връх на сладоледа). Което е агресивно, съжалявам. А Русинов, пак повтарям, няма нищо общо в този случай
Last edited by Morwen on Sat Nov 27, 2004 4:49 pm, edited 2 times in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Fri Nov 26, 2004 8:20 pm

Coldie, предполагам, че много виртуални мъки ще ти се съберат, ама айде и аз да подскоча злобно - нямам нищо против определението "куул", ако те радва да си го употребяваш, нямам нищо против и да бия на снобизъм - даже се обиждам, че никой не ми го е казал лично, ах, не знаеш как страдам, когато пренабрегват героичните ми опити да бия на снобизъм - обаче наистина не смятам, че Колелото на Времето е нещо, което заслужава мраморен олтар, оползотворен с ежегодни кървави жертвоприношения на всяко зимно слънцестоене. Наречи го гръндж, звучи подходящо. За небрежността си няма и да отварям дума, че ме боли сърцето като се сетя колко пари, ключове, извинителни бележки и слонове безвъзвратно са изчезвали от джобовете ми. И точно защото бия на куулски грънджав снобизъм с небрежен привкус, силно вярвам, че "Кръстопътища по здрач" действително се състои от закуски, плетки и къдели. И прано бельо. Всъщност в тая книга няма нищо, ама от онова лепкаво и разтегнато като коварно залепена на бравата разнищена дъвка нищо, което болезнено те яде отвътре, че си му отделил от времето си. Не се сърдя, че не вярваш на това, не се сърди и ти, ако някой не ти вярва, че е тъп гъзар и само подражава на отвратени от живота самоопределящи се като интелектуалци задръстени критикари, без всъщност да се замисля какво има чак толкова да й се плюе на поредицата и защо го прави. Инатът му не е причина този някой да е "куул", повярвай, не е заслужил чак това...

И тук идва моментът, в който моят смазан от превратностите на съдбата, потъпкван навсякъде, където може да бъде потъпкан и потискан поголовно без оглед на възможност или невъзможност да бъде потискан педантизъм треперливо прошепва, че ако кажеш в центъра на Ню Йорк, че американците са тъпи злобни копелета, никой няма да ти обърне внимание.

Саурон, недей така бе, остави ми поне правото да плюя на воля, всичко друго ми бе отказано...
Last edited by Lubimetz13 on Fri Nov 26, 2004 8:34 pm, edited 1 time in total.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Nov 26, 2004 8:27 pm

Любимец, ама не е така беееее... веднага ша те фанат за нарушаване на обществения ред, знаем си ги.
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Nov 26, 2004 8:32 pm

Значи, за качествата на Толкин няма да се изказвам. Чел съм много по-хубави фентъзита, както и много по-лоши. Нищо специално не е, което не значи и че е лошо (макар че мен не ме кефи), но това иконизиране, тоя статут... бошлаф работа :)

Само че за мен едно нещо е хубаво или не в своята цялост (или целостта на каквото до момента е излязло от него, както с Ериксън). Джордан в своята цялост е ДОЛНОПРОБЕН БОКУЛК. Първите три книги са супер, вторите три бацат, третите три са отврат, а десета е нещо... специално. Нещо отвъд боклучавостта.

Колде, мама, не ме интересува дали долавяш "злъч" (was ist dass und wozu ist dass gut?), омраза или зелки в едита ми и ако ти убивам желанието да пишеш тук, пробвай да потърсиш вината и у себе си за разнообразие. Всички в тоя форум - и нови, и стари юзъри - са все хора, които са в състояние да общуват помежду си без да дават на околните определения, че не били зрели, че се правели на КУУЛ и прочее пъпчиви глупости. Така че, ако ти се пише тук, престани да се държиш като някакъв недоклатен пубер, който е решил, че в него е концентрирана заслепяващата сила на абсолютната истина и всеки, който не го вижда, е дебил, а помисли малко какво не е наред в държанието ти с околните, че реагират толкова остро и с толкова "злъч".

Саурон, къде злоба бе? Ся, ако ти е смешно, мога само да ти се дивя на чувството за хумор, но злоба няма. Просто всяко търпение си има граници, а в моите задължения влиза когато виждам, че някой *системно* досажда на останалите, да направя нещо по въпроса. Колди се държеше по тоя пъпчив начин и предния път, когато постваше и след като *явно* не се усеща, очевидно някой трябва да му го намекне. И след като ПАК не се усети, ще му се натвърдва.

За тенденциозността - написал съм си горе мнението, никакви тенденции не следвам, нито някой тук. Обаче няма по-"злъч"ен в оплюването, от разочарования фен. А тук повечето сме такива. Вади си изводи.
And you can't dance with a devil on your back...

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Fri Nov 26, 2004 8:39 pm

Ша та фанат, Моридине, дрънци :Р А на бас, че първата работа на всеки турист в Ню Йорк е да провери тая теория... Досега не е издържала нито един експеримент :)

Dilvish the Damned
Paragon

Post by Dilvish the Damned » Fri Nov 26, 2004 8:48 pm

Ааааа, Роланде, не си прав тука, ша знайш. Аз определено следвам собствената си тенденция към демонична нирвана, айде с`я!!! И към пра`илно приготвените спагети, също. :D :D :D

sauron
Paragon

Post by sauron » Fri Nov 26, 2004 9:05 pm

сега, в интерес на истината не съм проследил всички постове на колди, за да кажа как се държи като цяло. Забележката ми беше вдъхновене от този пост, където и Роланд беше сложил модераторското си мнение. Та там не ми се видя въпросният колди- не го знам кой е, да е написал нещо толкова особено, заслужаващо тази силно възмутена реакция.
А за Мор,не казвам "ми понеже го плюете и сте лоши, значи той е добър", казвам че аз ако някой има за какво да бъде критикуван /в случая тъй споменавания Русинов, сигурно са му почеверняли ушите/, то това не значи че всички критики срещу него са правилни, т.е. щом той е лош, значи всичко против него е правилно :wink:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Nov 26, 2004 9:34 pm

Окей, това си е така, но не е много във връзка със спора, който така и така не е на място :)
This is it. Ground zero.