Buffy the Vampire Slayer & Angel - SPOILERS

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Sep 03, 2009 11:08 pm

@ Rol - А би ли ми посочил кое според теб изобщо е адекватно в поведението й, та я определи като "обикновен тийнейджър"? Защото това е последното, което би ми хрумнало за нея.

Хиперболизирано е това, че в каквато и малко по-напечена ситуация да попадне, системно взема възможно най-грешното решение. А всеки път, когато по-опитните в групата (както сам посочваш) й дават някакъв съвет можем да сме сигурни, че тя ще направи точно обратното, понякога ей тъй напук, че да маркира независимост. Вместо да им има поне малко доверие след като сам признаваш, че за нея те са по-кадърни в справянето със ситуациите, в които изпадат. Неадекватност на талази. По-зле е от Ким Бауър, колкото и трудно да е може би за вярване на някои.

С горното отговарям и на Емо и Мат, които й търсят оправдания. Да, Емо, за мен цялостното й присъствие е дъното - особено след като приключи сюжетната линия с Ключа, когато стана и доволно излишна. Според мен.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Sep 03, 2009 11:20 pm

Ъм, не съм й търсил оправдания, просто казах, че работи, при това не само на сюжетно ниво, а и като още една брънка във взаимоотношенията между всички от групата - пък ако ще и да дразни. И е ясно, че е излишна според теб, въпросът е защо?

И кои конкретно неадекватни решения и колко е взела в течение на трите си сезона присъствие и повече и по-неадекватни ли са били от решенията на някои от останалите?

В смисъл, и на мен не ми е съвсем приятна тая игра на едва ли не количествени сравнения, но само така човек може да добие ясна представа за собствената си гледна точка по въпроса, не само за тази на другите. Докато гледаш сериала, си в зоната и съответно някакви неща може да те издразнят интензивно *в момента на гледане*, а пък когато този момент отмине и ако нямаш възможност да си опресниш нещата, било то чрез гледане на ново на някои моменти, било то просто чрез замисляне и припомняне, наистина оставаш на мъгляви впечатления и спомени за пронизителните (бая пронизителни!) крясъци и квичене на "малката пикла". Само че всеки герой в тоя сериал може да бъде опростен по тоя начин, а Доун си е интегрирана част от екипа. Ако е вършела глупости, то те не са били по-големи от останалите от скубитата. Докато глупостите на Конър БЯХА в не един и два момента бая по-големи от тези на всеки друг в тоя сериал. Там пък историята го изискваше.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Sep 03, 2009 11:22 pm

Отделно, че не ща да замърсявам "Ейнджъл" с приказки за малката пикла.

На втори епизод от четвърти сезон съм и се учудвам, че нашите не приеха Уесли обратно в групата след това, което направи за Ейнджъл. Особено Фред, която през пет минути се жалва, че не бива да му обръщат гръб - а когато се появи в първия епизод, все едно нищо особено не беше направил.
The Best of Mozart

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Sep 03, 2009 11:27 pm

Не го приеха, понеже се е променил твърде много, не е работил с тях много дълго време и защото не може след толкова дълготрайно отсъствие от екипа и тотална липса на комуникация да бъде приет.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 03, 2009 11:27 pm

1. Тоя разговор НЕ СМЕ го водили преди седмици, защото в момента сравняваме Доун с Конър, което преди седмици ти нямаше как да го направиш, понеже не беше гледал проявленията на Конър. Впрочем, както ти казаха, все още не си, но мисля, че след тоя разговор, нагласата вече не би ти позволила да го намразиш повече от Доун, най-малкото подсъзнателно ше му търсиш оправдания ;)

2. Мат е абс прав в спойлера си и не разбирам защо го игнорира толкова лесно. Доун е момиче, на което ПОСТОЯННО някой й дърпа чергата изпод краката, при това по ужасяващо шокиращи и травмиращи начини. Тя буквално НЕ ЗНАЕ как да се държи, защото е постоянно на ръба на нервния срив. Конър от своя страна има оправданието да е гневен гъз, но не и да е истеричен идиот, доколкото неговият живот, макар и много гаден, си е бил консистентен. Той не е бил лашкан от една крайност на друга в рамките на седмици, както е при Доун.

3. Това с грешните решения не е вярно. Вече не помня достатъчно подробности, но смятам, че има много случаи, когато Доун прави нещото, което трябва да се направи. Тя постоянно се бори да бъде по-добра, да се справя по-успешно. При нея пътят е конструктивен. Помогна на младата слейърка, въпреки разочарованието си, че не тя е потенциалката. Помогна и в битката накрая. В целия сериал редом с истериите си тя надмогваше себе си. При Конър е точно обратното (и мисля, че това е умишлено, Уидън не е искал два еднакви дразнещи тийна в Бъфивърса). Той става все по-гаден (буквално, в четвърти сезон е почти отрицателен персонаж), върши все по-големи мизерии, деградира емоционално, морално, а накрая и психически.

Но този спор не му е времето сега. Плс нека го спрем, докато изгледаш сериала, защото в момента просто нямаш реална база за сравнение.
And you can't dance with a devil on your back...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Sep 03, 2009 11:28 pm

Trip wrote:(1) Само че всеки герой в тоя сериал може да бъде опростен по тоя начин, а (2)Доун си е интегрирана част от екипа. (3)Ако е вършела глупости, то (4)те не са били по-големи от останалите от скубитата. Докато глупостите на Конър БЯХА в не един и два момента бая по-големи от тези на всеки друг в тоя сериал. (5)Там пък историята го изискваше.
1. Не мисля така. Другите са доста по-пълнокръвни, а присъствието им е доста по-оправдано.

2. Това пък откъде ти хрумна? Единственият смисъл да я има беше изсмуканата от пръстите история с Ключа, нищо повече.

3. "Ако" ли? Май на теб ти е по-нужно опресняване на спомените. :P

4. I beg to differ. Аз пък не помня едно нейно адекватно решение. А да съпоставяш качеството на нейните решения с тези на другите е... пресилено.

5. Засега съм едва в началото на четвърти сезон, та приемам думите ти на доверие. Обаче сам казваш, че "там пък историята го изискваше". Демек при Доун не го е изисквала. Напълно съгласен. :mrgreen:
The Best of Mozart

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Sep 03, 2009 11:32 pm

Trip wrote:Не го приеха, понеже се е променил твърде много, не е работил с тях много дълго време и защото не може след толкова дълготрайно отсъствие от екипа и тотална липса на комуникация да бъде приет.
Въпреки че
Spoiler: show
със спасяването на Ейнджъл
доказа, че продължава да е техен човек?! И при положение, че другите знаеха защо е направил това с Конър, та най-малкото е имал смекчаващи вината обстоятелства?! Особено Фред, която, повтарям, беше най-простителна от всички и вечно го защитаваше НА ДУМИ, му тегли една майна в болницата, а след това с Ейнджъл в 4.01 не реагира никак. Един вид - "а, пощаджията донесъл колет. Оставете го на дивана. Благодаря. Всичко хубаво."

Ами не. Не ми се връзва. Но явно си е наложен плот дивайс за по-нататъшните събития.
Last edited by passer-by on Thu Sep 03, 2009 11:33 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 03, 2009 11:33 pm

Първо, не ползвай Силвъризми (точка 5 визирам) в разговор. Идеята е поне умишлено да не се дразним, ако неумишлено не можем да го избегнем. Второ, ако ще се помпаш на рифреша, поне гледай, че има и други постове, освен тия на Емо... :evil:

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Sep 03, 2009 11:36 pm

Roland wrote:ако ще се помпаш на рифреша, поне гледай, че има и други постове, освен тия на Емо... :evil:
Roland wrote:Но този спор не му е времето сега. Плс нека го спрем, докато изгледаш сериала, защото в момента просто нямаш реална база за сравнение.
Последно? :neutral:

А за "Силвъризмите" малко се оля. :evil: :evil: :evil:
Цитирам точно каквото е казал Емо. "Там пък историята го изискваше" не виждам как иначе да го тълкувам освен като противопоставяне.

Приключвам спора. Предпочитам да си зяпам "Ейнджъл", отколкото да преливам от пусто в празно каква била Доун - а аз НЕ я сравнявах с Конър. Както казах в първия си пост за Конър -
passer-by wrote:П.П. Така и не разбрах какво имат предвид някои хора с твърденията, че Конър бил неприятно леке и тем подобни, та се стигна и дотам да се заяви, че бил по-дразнещ от Доун.
Няма такова нещо.
Момчето си е адски правилен персонаж и се държи доста логично като се имат предвид мястото, където е прекарало детството си и човекът, който го е отгледал.
Тотално нищо общо с малката писклива разглезена пикла от "Бъфи", за която оставам неутешим, че три сезона не пожелаха да я утрепят.
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 03, 2009 11:39 pm

Еми значи разминаване по трасето - това дали Доун е яка, или не, не е тема на разговор. Ясно е, че не е. Въпросът е, че си е също толкова оправдана от гледна точка на присъствието си в сериала, колкото и Конър, но не е толкова изнервяща, което вече води до сравнението, за което чакаме да догледаш.

От друга страна поста ми, който ти игнорира, беше само за нея и даваше дори пример за адекватно държание и перспектива, от която да се гледа според мен.

Впрочем, не, това "пък" не значеше нищо.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Sep 03, 2009 11:40 pm

Roland wrote:Впрочем, не, това "пък" не значеше нищо.
А, просто за украшение било сложено, викаш. Оооокей. :roll:
The Best of Mozart

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Sep 03, 2009 11:43 pm

Сериозно, не знам дали ми отговаряш или се дразниш.

Достатъчно дискусии си водил, за да знаеш, че едносричните отговори НЕ работят. Ако не ти се занимава конкретно с този спор, кажи си, защото за мен настоящите ти отговори са откровено глупави.

1. Присъствието им е "оправдано", единствено защото ги има от първи епизод. А това колко са пълнокръвни няма никакво отношение към това, че могат да бъдат опростени от хора, които не им се кефят по същия начин, по който ти опростяваш Доун. Ако не се кефя на Бъфи, ще кажа "комплексирано пиче с подсъзнателна мания за величие". Примерно. Зандър - "остроумен безполезник, ръсещ клиширани sappy псевдопремъдрости, когато тръгне да става ептен безполезен, за да бъде оправдано присъствието му като "сърцето" на групата". Уилоу - "скучен гийк и маргинал, която дори в епизодите, посветени на нея, не може да привлече вниманието на зрителя към себе си". Това имам предвид под опростяване. И да, би било несправедливо.

2. Хрумна ми оттам, че във втората половина на седми сезон буквално БЕШЕ интегрирана част от екипа във всяко едно отношение, а в шести беше равностойна като присъствие, структурна роля и развитие на характера на всички останали. Историята с Ключа не беше изсмукана от пръстите.

3. Да, "ако". Което понякога изпълнява чисто граматическа функция и, поставено по този начин от мен, определено не е фокусът на изречението ми. Фокусът е втората му част и ако може, като ми отговаряш, да ми отговаряш на това, върху което се опитвам да акцентирам. "Да, Доун може да е вършела глупости, но в никакъв случай не е вършела повече и по-големи такива от повечето от останалите". Така по-добре ли е?

4. Защо е пресилено?

5. Отново не си ме разбрал. Там историята изисква всепомитащите глупости на Конър. В "Бъфи" историята не изисква всепомитащи глупости от Доун и такива тя просто не е вършела.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Sep 03, 2009 11:51 pm

Trip wrote:Ако не ти се занимава конкретно с този спор, кажи си, защото за мен настоящите ти отговори са откровено глупави.
Казвам си. Особено след като отговорите ми ти се струват "откровено глупави". Не покривам стандарта явно. Пак тоя пуст форумен академизъм.

Аман вече.

Лека нощ.
The Best of Mozart

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Thu Sep 03, 2009 11:53 pm

3. Това с грешните решения не е вярно. Вече не помня достатъчно подробности, но смятам, че има много случаи, когато Доун прави нещото, което трябва да се направи.
Spoiler: show
Примерно е готова да скочи от кулата в The Gift преди Бъфи да си изсмуче от пръстите своята безумна идея и да скочи тя.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 03, 2009 11:59 pm

passer-by wrote:
Trip wrote:Ако не ти се занимава конкретно с този спор, кажи си, защото за мен настоящите ти отговори са откровено глупави.
Казвам си. Особено след като отговорите ми ти се струват "откровено глупави". Не покривам стандарта явно. Пак тоя пуст форумен академизъм.

Аман вече.

Лека нощ.
Сори, ама тва е супер некоректно. Ти си тоя, който пуска коментари (това за "пък"-а, онова за преливането от пусто в празно, онова с "ако"-то), а после се обиждаш, когато някой им реагира. Не мога да диктувам никому как да се държи и какво да мисли, обаче мисля, че като си в състояние да пускаш леки заядливости, трябва да си в състояние и да ги приемаш. Иначе с това засягане се получава едностренчиво, не мислиш ли?

Ае ноу хард фийлингс, чакам да ти видя отзивите за четвърти сезон, той е най-якият след пети.

Лека :)