Buffy the Vampire Slayer & Angel - SPOILERS

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Sep 04, 2009 12:12 am

Явно си трябва пояснение.

В нито един момент не съм се заяждал. С никого.

Водех спора според моите разбирания. А ползването на думички като "ако" и "пък" е показателно в комуникацията (макар и изглежда не за всички, за мое учудване) и отбелязването им от моя страна беше всичко, но не и заяждане.

За преливането от пусто в празно - Доун я обсъждахме надълго и нашироко в продължение на емнайсе страници и си знаем кой какво мисли за нея. Просто напомнях това. Отново, не съм се заяждал.

И ако щете вярвайте, но ничий пост тук не ми се е струвал "откровено глупав". Но щом моите не покриват Стандарта За Дискусии На ШД - дотук съм с дискутирането.

Писна ми да ми оценяват постовете по някаква неизвестна за мен академично-ценностна скала и да ме учат как, какво и дали да пиша в този форум. Казах го вече по два-три повода. Този е последният.

И при все гореказаното - no hard feelings и от мен в крайна сметка. Сериозно. Просто, съдейки по някои реакции, явно не се вписвам във форумната комуникация. Поради което се отписвам.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Sep 08, 2009 9:25 pm

Бъфи, пети сезон, дванайсети епизод. Готин епизод, всъщност, но сценаристът очевидно си е нямал абсолютно никаква представа от терминологията на айкидо, която е използвал. А това са неща, които ще научиш, ако прекараш само десетина минути в залата, дори без да тренираш - "шомен-ни-рей", например, е команда, която изобщо не важи в случая, в който я използваха. Хич даже, понеже в залата на Бъфи няма шомен. За пояснение - "шомен-ни-рей" е команда, след която учениците в доджото трябва да се поклонят на шомена - а това е, в общия случай, едно бяло парче коприна, върху което са изписани трите йероглифа, означаващи "айкидо". Това не е единственият пример, но е наистина фрапиращ, всъщност. Брат ми заяви, че не трябвало да се възмущавам, че било филм и не знам какво още, но все си мисля, че липсата на тези думички изобщо нямаше да навреди, а и нямаше да е зле, все пак, да ги използват правилно. Иначе епизодът всъщност не беше никак зле, даже ми хареса много. Но леко се дразня, когато виждам, че сценаристът не си е направил труда да направи едно най-елементарно проучване. Ако беше хонконгски боклук, нямаше да ми направи впечатление, де...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Sep 10, 2009 7:12 pm

"The Body". Този епизод е едно от онези произведения. Онези, в които дори и да виждаш някакъв минус, не го споделяш, защото ще изглеждаш смехотворно дори в собствените си очи. Тежък, силен, невероятен. Не знам дали бих го изгледал пак.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Sep 14, 2009 10:38 pm

Емо, извинявай. Прав си, Доун има право на съществуване в сериала и мястото й е оправдано.
Съгласен и с аргументите на Симеон и Мат - което не пречи да запазя субективната си неприязън към малката пикла. :P

Пък и сега чета комиксите на осмия сезон и в тях е много по-приятно поднесена. :wink:

Иначе при "Ейнджъл" съм към края на пети сезон (ОЩЕ НЕ СЪМ ГЛЕДАЛ ЕПИЗОДА В ИТАЛИЯ). Великолепен сериал. :D

Спайк радва на макс, още повече, че не се разсейва с любовни иди ми - доди мита. Напердаши Ейнджъл и доказа, че е по-мотивиран да е герой. А краят на епизода, в който двамата се спогледаха и Спайк каза: "So were we, back in the day" (и ние бяхме невинни хора едно време) ме потресе с пестеливо постигнатото си шоково въздействие.

Развитието на Уесли е фул ъф уин.

За Фред нямам думи, толкова много ме израдва.

Корделия също ми се издигна допълнително в очите в целия четвърти сезон.
Да не говорим за епизод 100. Всичко, което каза на Ейнджъл. И телефонният разговор накрая. :cry:

Между другото, радвам се, че Уидън си подкрепя актьорите и ги вика от един сериал в друг. Като Елайза Душку, Ейми Акър, Алън Тъдик, Нейтън Филиън, скоро Съмър Глау, а тук Джина Торес. :thumbsup:

Конър продължава да ме кефи повече от Доун и все така не виждам повод да бъдат сравнявани. :mrgreen:
Не защото съм си го внушил предварително, Симеоне, знаеш от други разговори, че мога да си променям отношението към дадена история или персонаж ако реша, че има защо - и към по-добро, и към по-лошо. :wink:

Иначе Уидън не измени на садистичния си подход към любовните отношения. Тоя човек веднъж не остави една любовна връзка да си протече щастливо. И в комиксите продължава (със Зандър и Рене). Как не му омръзна... :neutral:

Не казвам, че в реалния живот няма такива неща. Има ги, че и в излишък понякога. И точно затова ми се щеше от време на време в Уидъновите сериали (и комикси) да има и щастливи развръзки в интимните отношения. Понеже в живота все пак го има и тоя вариант.

Фред... :cry: :cry: :cry:
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Sep 15, 2009 4:12 am

Фред, да :cry: :cry: :cry:

Но пък Илирия, бога ми, Илирия :shock: :shock: :shock: :twisted: :twisted: :twisted:
And you can't dance with a devil on your back...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Sep 15, 2009 4:32 am

Сама по себе си - да.

Сравнена с Фред обаче - тц.

Непрежалим съм и туйто. :(

(Да можеше и двете...)

П.П. Фред ми е "Ейнджъл"-овата Уилоу, а Илирия - Аня.

Интересен баланс обаче се получава между двата сериала. В "Бъфи" преобладават женските персонажи, а в "Ейнджъл" - мъжките.
Last edited by passer-by on Tue Sep 15, 2009 4:49 am, edited 2 times in total.
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Sep 15, 2009 4:48 am

Не бих правил това сравнение, струва ми се неуместно и по двете направления. Еле па второто. И за мен бтв дори за краткото време, за което присъстваше, Илирия успя да ми стане също толкова любим персонаж, колкото и Фред, което смятай колко е трудно предвид обстоятелствата.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Sep 15, 2009 4:50 am

Добавих едит.

Не правя директни сравнения, получи се несъзнателно като съпоставка. Фред и Уилоу са умните глави на групата, които говорят понякога бързо и несвързано. Аня и Илирия са нечовешки същества, които се опитват да се адаптират към човешката култура. Само дотолкова, иначе ясно, че си имат и различия.
The Best of Mozart

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Sep 15, 2009 9:32 pm

Изгледах и финала на "Ейнджъл". После няколко минути ходих напред-назад из стаята си и асимилирах какво бях гледал.

Италианският епизод нещо не ме грабна колкото очаквах. Хареса ми, но хайпът май ме беше заредил с твърде високи очаквания. Добър беше де, много добър - и заяжданията Ейнджъл-Спайк, и веселата музика в драматични сцени, и срещата между Илирия и родителите на Фред (Уесли успя да глътне още един бастун към обичайния си :mrgreen: ), и италианската шефка, която беше върховна в трите минути и половина (примерно), в които беше на екран. Ама след събитията от предишните епизоди и очаквания последен шоудаун някак не се отпуснах достатъчно, за да му се израдвам колкото очаквах.

А последните два епизода ---> :shock: :yay: :thumbsup:

Краят на Уесли ми хареса. Точно по този начин и в тази компания.

А от речта на Ейнджъл в края на 5.21 до финалната му реплика все едно слушах самия Уидън, който ми обясняваше защо прави това, което прави и ще продължи да го прави до последно независимо от всички арогантни пишлемета и безхаберни чукундури по телевизионните управи. Така го възприех аз постфактум, не знам дали той е вложил нещо такова (съзнателно или не).

Един вид - "НЯМА Вечно Щастие, драги зрители. Нещата не приключват с хепиенд, колкото и да ви (ни) се иска. Хепиендовете са мигове от живота, който неизменно приключва със смърт. Каквото и да правим, накрая ще загубим последната битка. Въпросът е как ще си живеем живота напук на всичко, което ни се стоварва и как ще си отидем от него. Аз лично искам да видя сметката на оня дракон. ХАЙДЕ НА РАБОТА!!!"

Много точен край на един много точен сериал.

Сега приемам малко по-леко манията на Уидън любовните връзки да завършват зле (е, не напълно - някоя и друга щастлива връзка не е зле да има, колкото да не е без хич). Да се радваме на щастието си докато го имаме, но да не се заблуждаваме, че ще го имаме вечно. Защото няма. Рано или късно ще се озовем в дъждовната алея, изправени срещу непреодолим противник. Ама нека да правим това, което зависи от нас. Нека покажем на злите сили, че не сме тяхна собственост и че имаме свободата да избираме какво да правим и как.
(Спомних си лафа "За да победи злото, не е нужно лошите хора да правят постоянно усилия - достатъчно е добрите хора да спрат да ги правят.")

П.П. Имам чувството, че ако Уидън беше успял да завърши "Файърфлай", краят му щеше да е нещо подобно. Не хепиенд. Сещам се за сцената, когато някой подхвърли на Мал: "You fought on the wrong side and you lost." А той спокойно отвърна: "I fought on the losing side. Not sure it was the wrong one."

П.П.П. А все пак остана и някаква надежда. Като Мал, чиято последна реплика на това, че все още летят някак, беше "И това е нещо." И като Ейнджъл, който припомни на Линдзи, че преди нашият свят е принадлежал на съществата като Илирия, а сега вече не е техен.

Уидън е голям. А съдейки по рейтингите на творбите му до момента, американците засега не го заслужават. Още има надежда на повече от тях да им дойде акъла, де, той продължава да твори. Пък и поне при продажбите на ДВД-та картината е по-радваща.
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Sep 15, 2009 10:03 pm

Грандиозен сериал, наистина :) По-дълбок от Buffy на ниво атмосфера и послания, макар и да не бих казал, че е по-"добър" или че ме кефи повече. То самият факт, че кой да е от двата сериала може да е дори равен на другия, особено при положение, че са в една и съща вселена и единият е спин-оф, е показателен колко брутално велики са и двата :)

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sat Sep 19, 2009 8:09 pm

Петият сезон свърши. Много финално, наистина... Почти ме накара веднага да започна със следващия, но реших да изчакам до утре.

А първите пет епизода на "Ейнджъл" се оказаха много приятни. Честно казано, харесват ми много повече от началото на "Бъфи", макар и като цяло да изглежда някакси по-обикновен. Доста качествени битки, между другото, а и за разлика от Бъфи, Ейнджъл може да удря.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Sep 19, 2009 10:13 pm

Абе за мен и "Бъфи", и "Ейнджъл" почват някак... мудно ли, предпазливо ли, де да знам.
Може би и двата се ориентират какви да бъдат и това отнема няколко епизода - при "Бъфи" първите 6, при "Ейнджъл" първите 17 според мен.
Но и в двата нивото се качва съществено откъм края на първи сезон и със сигурност във втори. :)

Иначе и на мен атмосферата в "Ейнджъл" ми допадна повече още от самото начало. Да не говорим за музиката на опънинга, страхотна е и пасва идеално на историята. :D
The Best of Mozart

Random
Ascendent

Post by Random » Sun Sep 20, 2009 7:59 pm

Аз пък изгледах Бъфи преди няколко дни и сега ми е едно такова доста тъпо, щото знам, че няма повече. Имам Ейнджъл на оригинални ДВД-та, ама мисля малко да почакам да отлежи. Страхотен сериал, със сигурност един от най-най-добрите, които съм гледал. Може би дори най-добрият, но много от другите ми фаворити съм ги гледал твърде отдавна, за да правя сравнения. Но със сигурност такива прекрасни персонажи другаде няма, или поне не в такива количества.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sun Sep 20, 2009 8:18 pm

Началото на шестия сезон беше много яко. Само една песен ми липсваше...
http://www.youtube.com/watch?v=IKscy3yX ... re=related
И без това единият от лошите се разхождаше с тениска на съответната група, докато не го утрепаха.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Sep 20, 2009 8:33 pm

Random wrote:Аз пък изгледах Бъфи преди няколко дни и сега ми е едно такова доста тъпо, щото знам, че няма повече. Имам Ейнджъл на оригинални ДВД-та, ама мисля малко да почакам да отлежи. Страхотен сериал, със сигурност един от най-най-добрите, които съм гледал. Може би дори най-добрият, но много от другите ми фаворити съм ги гледал твърде отдавна, за да правя сравнения. Но със сигурност такива прекрасни персонажи другаде няма, или поне не в такива количества.
О, налазвай смело Ангела и изобщо не се занасяй. Той е монументално различен, но при все това успява да е донякъде това "повече", дето го няма ;) Аз все пак мисля, че една идея повече си харесвам Бъфи де... Струва си обаче да се гледат скоро един след друг според мен. А препоръчвам и комиксите на Осми сезон.