Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Oct 01, 2009 9:14 pm

Must read не винаги е равно на "четиво за прохождащи в жанра". :wink:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Mindcrime
Arcanist

Post by Mindcrime » Thu Oct 01, 2009 9:18 pm

Да де, ама как да разбере човек кога му е времето за всяко нещо :)

Май трябва, да се направи нещо като FAQ за начинаещи :lol:

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Oct 01, 2009 9:22 pm

Ами с метода на пробите и грешките. Факт е, че понякога уцелването на подходящ момент (или възрастов период, или умствена нагласа) да се запознаеш с дадено произведение става случайно.

FAQ-тата също не винаги вършат работа, защото отразяват личния вкус на отговорилите в тях. Е, случва се някои заглавия да са масово харесвани и препоръчвани като най-голям общ знаменател, но даже това не е гаранция, че читателят Х ще ги хареса. Може само да се дадат най-общи ориентири, всеки пробва едно-друго-трето и каквото сабя покаже. :)
The Best of Mozart

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Thu Oct 01, 2009 10:28 pm

Alex Cross's Trial на James Patterson...прозяв...
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

Super M
Warmage

Post by Super M » Fri Oct 02, 2009 12:02 am

На мен лично ми е много трудно да препоръчам, която и да е фантастика от тези, които съм чел като нещо, което всеки или почти всеки би харесал (повечето са от ИСФ на Бард - Магистрала на вечността, Червеният Марс, Хронолитите, Звездна вълна се надига, От прахта родени, Планетата на ветровете, Книгата на черепите - за последните три не съм сигурен дали са точно фантастика). "Песен за огън и лед", обаче, с охота я препоръчвам навсякъде, като нещо, което според мен, е почти универсално качествено, стига да имаш здрави нерви ;) Склонен съм да препоръчвам на широк читателски кръг и "Тъмните му материи".

И докато при фентъзито и неговите под-жанрове има неща, които лесно можеш да препоръчаш на читатели от определена възрастова група или дори да пренебрегнеш като инфантилни, то при сериозната фантастика, според мен, е доста по-трудно, защото там теченията и под-жанровете са толкова много и разнообразни, като всеки има своите достойнства и основания, че е доста трудно да се определи нещо конкретно и универсално за прохождащо четиво. Аз лично смятам, че най-лесно смилаеми и интересни за средностатистическия читател са тези фантастики, които успоредно развиват своите герои и предлагат добра научна обосновка за събитията, без да прекаляват с техническата терминология или откъси от тях да звучат като научна дисертация на автора си. От гореизброените добър пример е "Хронолитите" (доколкото знам и "Ускорение" на същия автор е доста добра, макар още да не съм стигнал до нея. Такъв подход е типичен за по-новите представители на жанра и мисля, че е по-близък до вкуса на пренаситения съвременен читател.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Oct 02, 2009 12:29 am

Абе някой тук да е чел Lucifer's Hammer на Нивън и Пурнел? Че ме изкушава, но е огромна и не съм сигурен, че ми се захваща.
And you can't dance with a devil on your back...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Oct 02, 2009 1:17 am

За прохождащи във фантастиката аз бих препоръчал Азимов, Шекли, Саймък и Уиндъм на прима виста, плюс излезлите на български три книги от "Галактическа болница" на Джеймс Уайт ("ГБ", "Космически лечители" и "Оперативна намеса").

Като се замисля, в "Библиотека Галактика" има доста подходящи неща за прохождащи в жанра.
The Best of Mozart

Mindcrime
Arcanist

Post by Mindcrime » Fri Oct 02, 2009 10:09 am

^^
Списъка е много добър!

Единственото което бих добавил, като се размислих 2-3 минути е Симънс.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Fri Oct 02, 2009 6:34 pm

Започнах Градът на Саймък и съм на четвъртото предание. Изключително увлекателно четиво, като всеки следващ разказ е по-добър от предишния. Харесва ми как се развиват разказите от поколение на поколение и всеки разглежда различен проблем на човечеството, което постепенно води към своя упадък. Харесва ми и това, че са вложени доста оригинални и интересни идеи, които не ми се натрапват, но въпреки това ги виждам без много, много да задълбочавам. Готини са и коментарите на Кучетата преди всеки разказ, много ми приличат на това как ние самите тълкуваме различни митове и легенди.
Това ми е мнението за сега, като се има предвид, че съм към средата.

п.п
Скоро свърших Какво сънуват Псиборгите?. Прочетох я за два дена в училище. Въпреки че според мен не е нито някакъв уникален шедьовър, нито нещо невиждано и страхотно, се оказа доста приятно четиво. Класическа фентъзи история, смесена с фантастика, която ми влезе доста добре. Чете се леко и бързо, всяка страница е изпълнена с действия и е чудесна история, която те потапя в един приказен свят. На всичкото отгоре е под 200 страници и се намира за 1-2 лева. Какво повече да искаме от една книжка?
Last edited by Dante on Fri Oct 02, 2009 6:42 pm, edited 1 time in total.
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Oct 02, 2009 6:37 pm

Аз бих препоръчал всичко на Робърт Хайнлайн особено пък на прохождащи в жанра .

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Oct 02, 2009 6:58 pm

A az ne bih. No zashto se pishe za preporyki v taq tema izobshto? Otvorete si nova, zomg.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri Oct 02, 2009 7:15 pm

Neumestnata upotreba na latinitsa te u toja forum to4no e nejelatelna & neprepora4itelna :(
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Oct 02, 2009 9:56 pm

Имам СТРАХОТНА идея! Айде точно на МЕН да не ми правиш забележки за латиница, а? Мисля, че ще се получи жестоко така!

Обяснил съм неколкократно в последните седмици, че когато пиша от терминалите в училище, които са мак и не разпознават кирилизатора на форума, нямам друг избор. Старая се да е нарядко и да пиша само от къщи, но понякога се случва. Дийл уид ит.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sat Oct 03, 2009 9:02 am

Забележката ми явно е била неуместна. Извинявам се.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Dante
Mistborn

Post by Dante » Sat Oct 03, 2009 8:15 pm

Днеска изнамерих едно издание на "Резерватът на талъсимите", но е от 85-та на издателство "Отечество". Някой знае ли как е преводът там?

Запитване:
Докато се разхождах из антикварните книжарници ми предложиха Замъкът на лорд Валънтайн І и Замъкът на лорд Валънтайн ІІ за 15 лева, доста добре запазени. Заслужава ли си и останалите книги от поредицата лесно ли се намират?
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/