Risen, както и първия Готик (до втория не съм стигнал по ред причини, но ми е в топ 3 на бек листата със заглавия) изобщо не са оупън уърлд. Има си едно островче и въпреки че expoloration-а му заема огромна част от геймплея, не означава че мотаенете из него, особено в по ранните етапи на играта когато си меко казано ебати и прошляка и всяка първа гадинка може да те пречука без особени притеснения ако се отклониш прекалено много от пътя и се мотае човек не където трябва. Лично на мен тотални ми контрастира с примерно Morrowind докъдето съм търпял (оттам и вероятно с Ъбливиън), ако счетем последния като пример за open-world RPG, колкото и спорен да е въпроса за RPG частта. Оттам и за съществуването на последното като жанрово определие, но това е една съвсем друга тема.
Поредното? Аз тази година друго голямо RPG, да не кажа изобщо, АлДим-е не съм виждал, за да определим Ризън като поредното? Колкото до безумните сравнения че ще си вземеш еди какво си там, което може и да е много добра игра в някаква перспектива, това си е лично твое право. Както отбелязах вече, няма място за сравнение между посочените от теб заглавия и Ризън-а
Готик 3 не съм играл, и съответно не съм запознат от първо лице с проблемите му, но те уверявам че съм в течение на нещата и в тук разглеждания Ризън такива няма, но това мисля че също го бях отбелязал по горе.
Иначе по нататъшни впечатления - изненадващо е колко точно са си прекопирали по старото творение (първия Готик) Пираните соу фар. То долкова че атмосферата е почти едно към едно. Едно голямо търтейче, че пчеличките свършиха - за някои от интерфейните решения и тоталното отсъствие на бъгове соу фар. Бях забравил колко яко е да трамбоваш едни и същи улици на виртуален град в изпълнение на доста добре преплетените куестчета

Като минус бих отчел че соу фар май прекалено много от тях искат финикийска инвестиция, което впредвид че финансите са доста кът на този етап е леко досадно, но пък страшно забавно, принципно ми е писнало тоталната безполезност на кинтити в такива заглавия. Графиката е чудесна, а и с доста ниски изисквания (щом на мойта печка тръгна значи на еквивалента десктоп конфигурация ще лети направо).