Споделете пак

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
thunder
Forsaken

Post by thunder » Thu Oct 22, 2009 10:55 am

събота много малко снимахме, но има няколко попадения :)

Сутринта над Кладница някъде, въпреки че беше много яко каране просто нямаше как да не спрем за малко да снимаме това:

http://i662.photobucket.com/albums/uu34 ... 110220.jpg
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Oct 22, 2009 11:03 am

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2523751
Може би е по-скоро за спама, но ми се струва не твърде смешно за там. Това е статия за потенциалните вреди от енергоспестяващите крушки (които стават задължителни след няколко години) и не мога да преценя каква част от нея са псевдонаучни глупости и каква истина.
Въпросът е, че аз (и тук се проявявам като тъпо интуитивно същество) мисля, че неща, които инстинктивно те отблъскват безпричинно, доста често си имат съвсем реални причини. А светлината на тези крушки винаги ми е била като минимум неестесвена до уморителна.

Бтв, все пак се оказа, че има и смешна част...
Светодиодите са сочени като лампите на бъдещето. За да не ви дразни прекалено студената бяла светлина, наденете върху лампата презерватив, съветват германски потребители.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Oct 22, 2009 11:23 am

Хм, не мога да преценя веднага, но като начало, точно тази статия е писана от някой, който 1. си няма твърде много общо с науката, и 2. не внимава, като пише. Има няколко неточности и явни глупости, като примерно "Колкото по-голяма е цифрата, толкова по-студена, т.е. синя, е светлината", отнасящо се до *числото*, показващо цветова температура (число от порядъка на 2000-3000-5000, което хич не влиза в представата ми за "цифра"), или примерно - още в първия абзац - неправилно цитиране на *източника* на статията - списанието се казва "Обекти", а не "Обективи"...

Иначе това е един вид свободен преразказ на статията от "Обекти", която ще погледна тази вечер, като се прибера вкъщи - октомврийския брой съм си го купил, но още не съм го прочел. Тогава ще си съставя по-добро впечатление за истинското съдържание на статията.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Thu Oct 22, 2009 11:33 am

абе аз все си мислех, че тази тема е за нещо по-лично да си споделим :)

а това с презервативите е :rofl:
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Oct 22, 2009 12:45 pm

Ми да, но в спама е за по-смешни, не е за абсурдистан, за търси се хептен... а нова тема за това - тц. Иначе на мен това, че тези лампи ми вадят очите и се чувствам като в операционна ми е лично :twisted:
I don't wanna die

herairness
Jaghut Tyrant

Post by herairness » Thu Oct 22, 2009 12:52 pm

Morwen wrote:Ми да, но в спама е за по-смешни, не е за абсурдистан, за търси се хептен... а нова тема за това - тц. Иначе на мен това, че тези лампи ми вадят очите и се чувствам като в операционна ми е лично :twisted:
Не си само ти, повярвай ми. Хич не ми дреме какви са щом ме болят очите :evil:
Image

Cruelty
Paragon

Post by Cruelty » Thu Oct 22, 2009 1:13 pm

Вкъщи съм с такава лампа в спалнята. Малко е кофти при първоначално включване - някаква мижава светлина, до 2-3 мин. се оправя. Но като цяло не ми се натоварват толкова очите - вкл. при четене на книга. Да не говорим за четене от монитор :D. И не съм изгоряла още, въпреки слънчевата алергия и пр.
Обаче изрично проверявах цвета на светлината от разните крушки в магазина. Ако не се лъжа моите са "дневна светлина" или както там се води, не помня точно. Най-кофти бяха студено сините - бъгват цветоусещането.
We're just a lie,
We're just a fake
I can't wait 'til I'm finally dead
Erase my numbers and hope to never return again

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Oct 22, 2009 1:23 pm

Тъй като се занимавам с такива крушки мога да ви кажа че има няколко вида - дневна светлина е това което ви трябва за четене- всичко друго е убиец на очи .

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Thu Oct 22, 2009 1:57 pm

1+ със РРС, освен това от личен опит мога да кажа, че КАКВИТО и енергоспестяващи да съм пробвал - все ми скопяват зрението след първите два часа рисуване. А на една стоватка си карам цяла нощ, соу......

Иначе светодиодите не са съвсем лоша идея, братът на Аби си
прави стаята с такива, обаче първо са много скъпи (той си взе 300 от малките) и второ - нито бялата светлина им е хубава - унищожи ме на мига, нито жълтата - твърде е жълта. Комбо между двете още не е пробвал, ама като си довърши инсталацията ще кажа..... Обаче старите крушки са повече от тия глупости енидей.....

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Oct 22, 2009 2:46 pm

Я обяснете като за прости хора. Значи, от енергоспестяващите простотии, само тези, дето светят с "дневна светлина" стават? Или и те не стават? За да знам да си закупя някое и друго кашонче с нормални крушки отсега. :neutral:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Thu Oct 22, 2009 2:51 pm

Тези, които са"дневна светлина" са най-малко дразнещите очите. При мен лично обаче и те не помагат, както казах и ми се умарят очите, докато работя. Отделно, че досега не съм попаднал на енергоспестяваща, която да е достатъчно силна, за да се мери със 100ватката. :roll:

Май ще трябва да еба да сложа окачен таван с лунички навсякъде из апартамента до година две.....

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Oct 23, 2009 4:25 pm

Добре, ама аз виждам и друг проблем. Така да се каже, набива ми се на очи. Значи, нали им трябвало около минута на тея крушки, за да започнат да светят в цялата си прелест? Ами какво става, когато на човек му се допикае? С фенерчето в клозета ли се ходи в такива случаи или как?

Уук.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Oct 23, 2009 4:26 pm

Или пикае на полутъмно, или я държи непрекъснато светната. Няма друг начин.
I don't wanna die

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Oct 23, 2009 4:30 pm

Колко хубаво, че екологията толкова е цъфнала, нали? Тоест, остана само да сменим и крушките, и хоп - преборихме напълно замърсяването. Подобни прекалености, особено когато очевидно са насочени в грешна посока, не ги разбирам и това си е.

Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Oct 23, 2009 4:54 pm

Marfa wrote:Добре, ама аз виждам и друг проблем. Така да се каже, набива ми се на очи. Значи, нали им трябвало около минута на тея крушки, за да започнат да светят в цялата си прелест? Ами какво става, когато на човек му се допикае? С фенерчето в клозета ли се ходи в такива случаи или как?
предполага се в такива места да светят нон-стоп. Хубавото е че понеже нямат жичка не дефектират като стандартните.