Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Tue Nov 03, 2009 8:28 pm

Не е изключено, разбира се. И в науката се е случвало независими един от друг изследователи да достигнат до еднакъв извод. Възможно е Лукяненко и другият автор да са получили еднаква идея и затова да са създали две толкова еднакви картини. А е възможно и двамата иначе тъй прекрасни писатели да са крали от трети източник, който аз не съм чел :P Въобще всичко е възможно…

Но все пак съм малко ядосан и затова ще се занимавам с някои други неща, преди да се върна към фантастиката. Отдавна се каня да прочета „Триумфална арка”, май сега му е времето. ^^
But goddamn,
you got me in love again

Zee
Adept

Post by Zee » Tue Nov 03, 2009 8:48 pm

Ако не ме лъже паметта и Урсула Ле Гуин има подобен финал в "Другият вятър". Вероятно не става дума за взаимстване, а за една от онези идеи, които се носят по въздуха и биват уловени от различни хора; колективно несъзнавано или пък нещо, което се предава по въздушно-капков път...

Lazy
E'lir

Post by Lazy » Tue Nov 03, 2009 9:04 pm

Само да вметна, че Патрулите и Дълбината далеч не са най-хубавите книги на Лукяненко, макар и да са най-известните. Спектър определено е по-хубав, както и дилогията Холодные берега - Близится утро. Есенни визити - също. А такъв основен мотив в литературата да се твърди, че Лукяненко го е откраднал точно от Пулман... не знам как да го коментирам :)

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Nov 03, 2009 9:06 pm

Е, аз съдя само по тези негови книги, които са преведени на български. :)

Това дали Патрулите и Дълбината са му най-известните не ми е фактор. За мен те са най-добрите от това, което съм чел от него.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Tue Nov 03, 2009 9:17 pm

Lazy wrote:Само да вметна, че Патрулите и Дълбината далеч не са най-хубавите книги на Лукяненко, макар и да са най-известните. Спектър определено е по-хубав, както и дилогията Холодные берега - Близится утро. Есенни визити - също. А такъв основен мотив в литературата да се твърди, че Лукяненко го е откраднал точно от Пулман... не знам как да го коментирам :)
Нека се самоцитирам:
Просто ми е прекалено странно... Наистина не мога да преценя дали става дума за дублиране на идеи, възможно е Лукяненко просто да не е чел другата поредица, макар и да е доста популярна. И ми се струва направо невъзможно да е откраднал финалът толкова буквално.
Просто не искам да има неяснота за това какво твърдя :)

Иначе теорията на Zee ми се струва хубава :))
But goddamn,
you got me in love again

Lazy
E'lir

Post by Lazy » Tue Nov 03, 2009 9:21 pm

passer-by, Спектър вече излезе, или поне половината. :)

Dr. Horrible, не мога да го твърдя със сигурност, но доколкото знам вкусовете на Лукяненко - по-скоро не е чел Пулман.

Между другото, като стана въпрос за Лукяненко, написах в блога си нещо за един нов негов роман, скоро започнат - на който му е интересно, може да надникне тук:
http://lazy-bg.blogspot.com/

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Nov 03, 2009 9:30 pm

Lazy wrote:passer-by, Спектър вече излезе, или поне половината. :)
Единственият Спектър, за който се сещам е На Утехата. :mrgreen:

Нещо повече за Лукяненковия? :)
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Wed Nov 04, 2009 8:44 am

Изглежда интересно и главният герой ми е адаш :D
http://www.infodar.com/show_book.php?IS ... -761-409-3&
But goddamn,
you got me in love again

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Nov 05, 2009 3:01 am

ysn wrote:новият Вещер, още топъл от печатницата. или поне това е планът за довечера :)
А така докато сме на темата, Бакър планира ли се някога?
And you can't dance with a devil on your back...

ysn
Merchant

Post by ysn » Thu Nov 05, 2009 9:36 am

той отдавна е планиран ама да се пусне нов автор в момента означава на 90% да се убие. Ние за това поизчакахме с новите книги и сега пускаме продължения на вече наложени автори/поредици. Последните 4 месеца хората чисто и просто не купуват, книжарския бизнес у нас в момента е -30%.

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Sat Nov 07, 2009 2:52 pm

Прочетох Best Served Cold на Джо Абъркромби. Като фен на поредицата харесах книгата - второстепенни герои от предишните романи тук са доразвити, новите са достатъчно интересни,
Spoiler: show
в конфликта Баяз-Кхалул се появява и трета страна.
Обаче романът е по-слаб от трилогията, няма нищо кой знае колко изненадващо като развитие (освен може би образът на брата на Монца Бенна posthumously). В интерес на истината аз се изненадах, че е толкова неизненадващ. Абъркромби не е кой знае какъв майстор на сетинга, но сега направо го е забравил. В The First Law това не пречеше, защото фокусът бе върху героите, тук заради забързания сюжет няма време и за кой знае какъв психологизъм. В началото ритъмът е по-умерен и тогава са най-силните моменти на книгата, след това действието се юрва и резултатът е усещане за лек наивитет и несериозност, нещо, което липсваше в трилогията и в резултат въпреки grittiness-а, който май е повече отколкото в The First Law, реализмът (доколкото един сф роман може да претендира за това) е отишъл на кино и нещата стават леко cartoonish. Като че ли Абъркромби разчита на инерцията от предишните книги и не си дава много зор.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Thu Nov 12, 2009 3:15 pm

Прочетох "Пикник край пътя". Страхотна книжка.
Само дето...втф стана накрая? :shock:
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Sun Nov 15, 2009 8:08 am

Почнах "The Amazing Adventures of Kavalier & Clay" на Michael Chabon. Много добър.

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Mon Nov 16, 2009 1:03 pm

Dante wrote:Прочетох "Пикник край пътя". Страхотна книжка.
Само дето...втф стана накрая? :shock:
Spoiler: show
Пичът не можа да си каже това, за което беше отишъл и затова повтори думите на момчето, което по-рано пожертва, за да мине. А не можа, защото в последния момент преосмисли ценностите си, живота си и Смисъла :D
VMITW!

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Nov 16, 2009 2:59 pm

Адриана, ъъъъъ... спойлер таг? :) Иначе да, и аз така го разбирам.
Добавено: мдам, вече има спойлер таг, добре :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.