Адаптациите на книги

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Demandred
Moderator

Адаптациите на книги

Post by Demandred » Wed Dec 15, 2004 12:23 pm

Напоследък се замислих по един въпрос, свързан с едно от любимото занимание на жадните за всякакви приходи продуценти в Холивуд -адаптацията на всяка по-популярна книга в филм. Извършвана обикновено с безобразно глупави промени, оправдавани с разликата между киното и литературата. Сега обаче идеята не е да плюем задружно холивудските продуценти и сценаристи as usual, а да ви питам доколко е верен един от аргументите, използвани в защита на доста глупави адаптации, а именно, че така се печелели нови читатели за литературния оригинал, които иначе нямало да чуят за него. Или вариацията, че така някои деца можело да почнат и да четат в рекламните паузи по телевизията. 8-)

Въпросът е доколко сте съгласни с тази аргументация и случвало ли ви се е след като гледате някой филм, да ви обземе желание да си намерите и прочетете литературния първоизточник? Открили ли сте по този начин някой автор или книга, които наистина да са ви харесали, а иначе е било доста вероятно въобще да не чуете за тях?
В моя случай се сещам за две книги, които все се каня да прочета основно заради филмите, които са правени по тях - "Процесът" на Кафка и "Боен Клуб" на Поланик. Но така и не съм го направил още. :oops:
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Dec 15, 2004 12:32 pm

Бойният клуб е доста по-слаб на книга, отколкото на филм, имай предвид. Иначе това е залагалка за балами и евтино оправдание на комерсиализма, но не пречи да има и известно покритие с реалността. Друг е въпросът доколко подрастващият тийн ще хареса изобщо книгата, като види, че вътре всъщност няма космически кораби и заплаха за човечеството, а социалните проблеми на младо семейство от 30-те години на миналия век примерно :P
And you can't dance with a devil on your back...

RossTheBoss
Adept

Post by RossTheBoss » Wed Dec 15, 2004 12:50 pm

В момента се сещам единствено за Trainspotting на Irvine Welsh :) Ако не бях гледал филма, едва ли щях да прочета някога, произведение на тоя безумен тип :)
1st rule - I RULE.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed Dec 15, 2004 1:30 pm

Мдам, макар че примерно за Хайнлановата - Starship troopers, не очаквах че книгата е яка от впечатленията от филма. Мдам, нема го брад пит в книгата най-вече ;р Ми реклама си е един вид - правено по едикоя си книга. Спасителя в ръжта съм го чел поради препратките в GITS-a.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Wed Dec 15, 2004 2:26 pm

Когато гледах "Звездните рейнджъри", изобщо не знаех, че е правен по книга. Доста по-късно ми попадна заглавието на Хайнлайн, а от един приятел разбрах, че няма много допирни точки с филма. Вероятно така или иначе щях да я изчета, но филмът ми хареса, та затова я минах "приоритетно". От друга страна, по случая се зарибих да изчета и "Вечната война" и "Вечният мир" на Джо Холдеман, и двете са страхотни книги.
Мисля че единствената книга, която специално прочетох след гледане на филм, беше "Щамът Андромеда" (след като изгледах "Зараза" и някой спомена, че филмът е заел доста от тази книга) - и то само защото ми попадна случайно. Ако не бях гледал "Зараза" сигурно щях да я пропусна, а книгата ми хареса.
Elves dig rocket launchers.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Dec 15, 2004 2:57 pm

Ъъ, Кселос, то и във филма няма Брад Пит, оня е Каспар Ван Дийн (който, апропо, съм го гледал и в разни евтини еротики :P). Мен лично книгата много по-малко ми хареса от филма, въпреки че няма нищо общо с него. Той поне е е неангажиращ боклук, ми тя и ангажира...

Koruin
E'lir

Post by Koruin » Wed Dec 15, 2004 4:16 pm

Всъщност се постига обратния ефект. Повечето си казват - "Аз съм гледал филма, що ще чета и книгата?". Едното ми комшийче така каза за "Тримата мускетари". А холивудската продукция нямаше нищо общо с книгата. Не съм чул някой да е прочел "Илиада" след като е гледал "Троя" примерно. Лошото е, че киното стига до децата много по-бързо и лесно, отколкото книги, писани преди години. По-въздействащо е и лесно смилаемо. И затова си мисля, че каузата е загубена - надали по този начин ще накарат някой да чете.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Dec 15, 2004 5:05 pm

БЛЯ! Толкова тъп филм оня "Тримата Мускетари"... Ако говориш за последния де, с Крис О'Донъл в ролята на Д'Артанян.

Regsa
Sorcerer

Post by Regsa » Wed Dec 15, 2004 7:07 pm

Единственият филм, който ме е накарал да прочета книгата, по която е направен е "Дюн" - версията на Дейвид Линч. След което винаги си имам едно на ум като гледам филм, направен по книга.
В интерес на истината не всички подобни филми са пълен провал. Например "Сфера" по М. Крайтън на мен лично ми хареса. И старата адаптация на "Магъосникът от Оз" (тази с Джуди Гарланд) - също. "Шоколад" - по Джоан Харис...
За малко да забравя "Шогун"...
"Somewhere over the rainbow way up high
There's a land that I've heard of once in a lullaby..."

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Wed Dec 15, 2004 7:55 pm

И аз прочетох "Starship troopers" заради филма. И за доста книги съм си решавал да ги прочета след като гледам филм по тях... но в момента не мога да се сетя за нито една.
Като цяло не вярвам, че номера става, защото малко хора биха прочели книга, в която знаят какво се случва (има и някои книги, които са изключения, но повечето все пак).

Dilvish the Damned
Paragon

Post by Dilvish the Damned » Wed Dec 15, 2004 8:01 pm

Аз съм на мнение, че винаги първото е по-добро, без значение кое от двете е. Така, както книгата "Граф Монте Кристо" е по-добра от филма, така и филмът "Междузвездни войни: Нова надежда" е по-добър от книгата. Просто приспособяването на изразните средства винаги си личи, колкото и труд да е положен.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed Dec 15, 2004 8:45 pm

Roland of Gilead wrote:Ъъ, Кселос, то и във филма няма Брад Пит, оня е Каспар Ван Дийн (който, апропо, съм го гледал и в разни евтини еротики :P). Мен лично книгата много по-малко ми хареса от филма, въпреки че няма нищо общо с него. Той поне е е неангажиращ боклук, ми тя и ангажира...
Ъ? за Боен Клуб говорех бре.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Icy Dawn
Merchant

Re: Адаптациите на книги

Post by Icy Dawn » Wed Dec 15, 2004 9:01 pm

Demandred wrote:Въпросът е доколко сте съгласни с тази аргументация и случвало ли ви се е след като гледате някой филм, да ви обземе желание да си намерите и прочетете литературния първоизточник? Открили ли сте по този начин някой автор или книга, които наистина да са ви харесали, а иначе е било доста вероятно въобще да не чуете за тях?
Ами честно казано единствената подобна книга, за която се сещам е "Името на розата" :oops:

А това, че се печелели нови читатели, ми се струва най-малкото странно. В смисъл, че за деца това е почти напълно неприложимо. Ако по принцип не обичаш да четеш, просто ще си кажеш "За 'кво ми е да го чета като съм го гледал вече?" и изобщо няма и да ти мине през ум подобно нещо.
Не че не е изключена вероятността да се случи чудо, ама това малко ме съмнява 8-)
"Във физиката броенето е като при дивите племена - едно, две, много..."

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Dec 16, 2004 12:39 am

За "Боен клуб" не си прав, Рол, книгата си е точно толкова добра, защото е същата :) Току-що я прочетох и се възхитих до каква степен е дословна екранизацията. Чета си и изведнъж ми изскачат тук-там любимите ми реплики :) Същите идеи, същата атмосфера, същият език... разкошно.

За аргумента, че филмите стимулирали хората да четат - не съм съгласна, поне когато става въпрос за добрите стари класики. Единственият стимул при мен е като знам, че ще има филм, да прочета книгата преди да съм го гледала, за да не ми се съсипе безвъзвратно първото впечатление.
Имало е някакви единични случаи - все книги, които така и не съм прочела, но заради филмите съм ги сложила в списъка - Франсоаз Саган, Маргьорит Дюрас...
Има един друг момент обаче - когато не става въпрос за художествена литература, филмите наистима стимулират четенето. Понякога ти се приисква да научиш нещо повече за периода, мястото, хората, някоя теория - и хващаш да четеш история, пътеписи, занимателна химия :), всякакви такива неща.

Edit: Извинете, това го писах заспала :)
Last edited by Ghibli on Fri Dec 17, 2004 8:30 pm, edited 1 time in total.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Thu Dec 16, 2004 10:20 am

Аз лично не обичам да гледам филма, ако знам че той има литературен първоизточник. Карам направо към книгата, за какво ми е поредната адаптация на Холивуд? :?
Но няма да забравя случая с едно лице, което беше абсолютно убедено, че в Моби дик, косатката накрая остава жива, защото така било в компютърната игра. :shock: :?:
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving