Политическа коректност и толерантност

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Wed Nov 25, 2009 1:35 pm

Trip, няма значение колко е Х. Неизвестно е. Математиката ни дава необходимата абстракция, за да работиме с неизвестни. Математически може да се докаже, че в множество от N на брой рационални числа(като всяко число е в границата от 0 до 6 милярда и нещо си), има поне едно число, за което е вярно, че никое от останалите числа не е по-голямо от него. Това е търсеното число. N не ни трябва.
Look at the darkness...
...around me.

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Nov 25, 2009 1:36 pm

ок :)

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Wed Nov 25, 2009 1:38 pm

Trip wrote:ок :)
дох, свари ме неподготвен :).
Look at the darkness...
...around me.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Nov 25, 2009 1:42 pm

Жоро, твоето отричане на морала ме хвърля в къпините, честно, както и очевидностите, които без никаква обосновка си изстискваш от ръкавите...

С последния дълъг пост на Трип съм почти съгласна с изключение на това, че след като традиции са силни (често заради насилствено налагане), то това ги прави някаква свещена крава. Иначе, да, ясно, че въпросът е как да се променят и отговорът не е автоматично "веднага и напълно"
Last edited by Morwen on Wed Nov 25, 2009 1:47 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Nov 25, 2009 1:46 pm

dellusion wrote:
Trip wrote:ок :)
дох, свари ме неподготвен :).
;)

@ Морви - нищо за свещени крави не съм казвал, но вече няма значение :)

Любов и мир на всички :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Nov 25, 2009 1:53 pm

Морви, единственият път когато съм употребил думата "очевидно", е за да кажа, че аз имам същия морал като вас. Ти казваш, че не съм се аргументирал, т.е. не си съгласна с моето твърдение. Т.е. мислиш, че аз принципно не помагам на хората, нямам емпатия, никого не убеждавам, не съм добър човек (по твоите критерии), приемам изнасилването на деца и рязането на клитори за нещо нормално и че според мен свободата не е важна, въпреки че съм изписал триста осемдесет и пет хиляди теми в подкрепа на антидържавността и правото на избор.

Така ли е?
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Nov 25, 2009 1:59 pm

Не, Жоро, просто мисля, че се изписаха твърде много постове, в които "ние" бяхме западната цивилизация, а "те" - културите, за които спорим. И в тоя контекст ги приех и в твоя пост.
Не сме се разбрали, спокойно. :)
I don't wanna die

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Nov 25, 2009 2:28 pm

Onslought, ще те моля да не коментираш неща, преди да си ги разбрал. Това първо.

Второ, не виждам защо сте се разобиждали наляво и надясно. Обидни постове тук няма, никой не е нарекъл някого не знам си какъв. Има неразбиране на чуждото мнение, но това пък да е чак обидно, не е. Призовавам да говорим по същество, вместо да се хващаме за неща като "дефинирай ми повечето хора", "какво според теб е добро" и пр. Моралните категории са абстрактни, но хората и живите същества въобще са реални.

В интерес на истината едната страна от спорещите привежда достатъчно ясни аргументи в полза на защо трябва да се променят нечии варварски традиции, докато другата страна окопава позициите си с "дефинирай ми варварски" или "кой си ти, че да казваш на една хилядолетна култура как да функционира". Извинявам се, но това, че "ние" сме открили топлата вода защо трябва да означава, че сме задължени да я крием от "ония", които още се подмиват със студена, да се пазим да не вземат да научат, че къпането с топла вода е по-приятно и да чакаме сами да стигнат до тоя гениален извод? И защо голяма част от застъпващите тезата, че не трябва да им се бъркаме, свеждат западната култура до дебели чичаци и джънк? Все едно аз да сведа мюсюлманските общества единствено да жени в бурки, дето ги убиват с камъни.

Ми мамка му, да ме извините за клачианския, няма такъв филм, в който преднамеренето насилие над друг човек е морално оправдано, щото било културна традиция! Все едно спорим дали ако знаем, че съседът е заключил децата си в мазата и ги изтезава, е правилно да се обадим на властите или по-добре да си траем, за да не нарушим традициите на семейството му, щото кои сме ние да му казваме, че така не е редно, освен това злото е субективно понятие, дето ние сме си го измислили, кой може да каже дали неговата постъпка е по-морална от нашата и пр.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Nov 25, 2009 2:33 pm

Марфе нямам време да прочета целия пост, но в моята книга "отвратително" и "малоумно" са си обиди както и да го гледаш
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Nov 25, 2009 2:36 pm

Иронично е, че Марфа ми се жалваше как никой не й четял постовете преди малко. Три неголеми параграфа са, все пак...
I don't wanna die

Vash
Paragon

Post by Vash » Wed Nov 25, 2009 2:57 pm

Веднъж четох статия за едно индийско племе, където най-добрият начин да покажеш мъжеството си е да отрежеш главата на някой от друго племе и да си я отнесеш вкъщи. И шефът им много се възмущавал, когато някакви западняци се опитвали да спрат тази традиция. Мисля, че беше казал нещо за морален упадък...
Няма нищо свещено в традициите. Това са просто по-стари навици. Много се надявам тези, които причиняват само болка на човешки същества да изчезнат завинаги...

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Nov 25, 2009 5:44 pm

РСС, темата е изместена в това русло от сигурно десетина страници насам. Понеже съм добра, ще ти помогна да се ориентираш в обстановката. Ако не стане, кажи, ще ти начертая диаграма.

Ский са. Ами не, не говорехме за насилствено променяне. В началото говорехме за политическата коректност и толерантността. Стигнахме до извода, че политическата коректност и толерантността са различни неща и не бива да се смесват. Конкретно аз твърдях, че именно политическата коректност ражда недомислици като Негъра Орфей и е пълна безмислица, докато толерантостта към негъра въобще е съвсем друга бира. Освен това е задължение на цивилизования индивид. Също така твърдях (понеже говорехме за емигранти), че човекът, избрал доброволно да отиде да живее в друга страна с друга култура, друга политическа система, друга правораздавателна система и други разбирания за морал, е длъжен да се съобразява с условията. Тоест, ако аз съм емигрант в държава, дето е забранено да ходя забулена, или няма да ходя забулена, или ще се прибера вкъщи (макар че лично според мен е редно да оставят човек да се були или не според разбиранията си, след като с това не пречи на никого). Ако аз съм емигрант в държава, в която биенето на жената е домашно насилие и подлежи на съд, ще си нося последствията, а няма да пискам, че ми нарушавали свободите. Съответно държавата няма да си затваря очите пред тоя, дето пребива дъщеря си, щото бил мюсюлманин и няма да е политически коректно да му търси отговорност, а ще му търси отговорност. По същия начин, ако реша да емигрирам в страна, в която е задължително да ходя забулена, или ще ходя забулена, или ще се прибера вкъщи. Както се казва, имам избор кво да правя.

При което ти дойде и изстреля от синьото репликата, дето направо да ни раздадели по едни автомати да ги требим... Ама то било ирония и не знам си още какво. Предизвикана от...? Няма значение, лаф да става.

После обаче дискусията прерасна в спор дали е оправдано да си траем, когато едни хора издевателстват над други, защото инак сме им нарушавали културните традиции и свободата. Последваха реплики от рода "дефинирай издевателствам", "кои сме ние, че да казваме на хилядолетна култура кво да прай", "дефинирай ми много", "що е свобода" и какво ли още не, което не е по никакъв начин отговор на въпроса "да си трая ли, ако виждам и знам, че съседът изнасилва дъщеря си". Лично аз написах пост, че не е хубаво да си траем, когато някой насилва някого, обаче тъй като човек не може да бъде задължен да се чувства свободен с пистолет в слепоочието, дори да е насилван, дадох пример за положителна културна инвазия, каквато се явяват турските сериали в арабските страни. При което внезапно се пръкнаха като пример за културна традиция американските бомби над Хирошима и Нагасаки... :neutral:

И само между другото, България в момента не е планирана икономика не защото западните страни нахлуха тука с танковете и ни казаха да спрем да бъдем планирана икономика. Това, което се случи с източния блок, стана под влияние на чисто гравитационно-исторически процеси. Може да е имало агенти на ЦРУ, които да са работили за падането на социализма (казвам го без ирония, между другото), но това нямаше да се случи, ако все пак доста хора не бяха разбрали за живота на другите хора отвъд Желязната завеса.

Така че никой тук, от никоя от спорещите страни, не е призовавал американската армия да нахлуе в Оман и да накара жените да дефилират по бански. Впечатлението ти, че в този топик се говори за това, е изключително погрешно.

------------------
В заключение, че ако не е станало ясно, дано тоя път стане:

Преди да се появиш с бомбата спорехме дали е редно да си траем, когато в големи държави с хилядолетна култура и постижения в областта на науката и изкуството убиват хора с камъни, щото прелюбодействали, или е редно да не си траем. Унищожението на коренното население на Америка и дивотиите на Труман имат толкова общо с разискваната тема, колкото това, че комшийката ми като малка е тренирала балет.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Nov 25, 2009 5:48 pm

Аха, сега вече се разбрахме. :wink:

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Nov 25, 2009 5:51 pm

Поради часовата разлика тук са се натрупали твърде много постове, на които да отговоря, затова ще отговарям избирателно.

Морве, обрязването не произлиза от исляма. Практикувало се е в Египет още преди хилядолетия - дори са намирани такива мумии. Залегнало е много силно в африканската култура и затова го има толкова много в Африка. На много места са спуснати конкретни закони, които го забраняват. Проблемът е, че матриарсите (които са минали през тоя ад, но явно считат, че и дъщерите им трябва да минат) не ги подкрепят. Практиката минава ъндърграунд и така дава повече жертви, заради некадърни операции.

Пояснявам в прав текст, че както Жоро каза, явно си требва - аз НЕ одобрявам тази практика, тя ме потриса. За мен тя е човекоубийство и човекосъсипване. За мен. ЗА МЕН. За други е нещо друго и това си е тяхна работа. Моето общество и моите ценности са ме научили да взимам тези неща предвид - залегнало е в основите на толерантността към другите култури, които проповядва обществото ми. Което се гордее силно с моралната си еволюция и се счита достатъчно дорасло да приеме, че има и друга гледна точка. Разликата между теб и мен е, че при мен не е само на думи.

Марфе, аз изложих като доказателства силикон в циците и обрязването при мъжете. Две популярни практики в западното общество, доста неприятни и евентуално опасни, без особени здравословни бенефитс. Получавам отсреща дълъг пост, в който ми се обрисува просълзяваща миловидна картинка на бялото общество с обелените колене и ми се казва, че си водя дискусията без факти и с искане на обяснения на разни мъгляви понятия. И отново ми се размахва поучителен показалец (друг пръст, нали) затова щяла ли съм АЗ да размахам Пръста ако така и така. ЯВНО не си чела моите постове.

Пояснявам в прав текст: Не, нямаше да размахам Пръста, защото вероятно нямаше и да искам да го размахам. Както сега не чувствам нужда да притежавам лична нива с канабис, понеже ми е забранено от закона. Не се чувствам особено потисната от тоя факт, щото не съм имала нива с канабис и не съм осъзнала нуждата от такава. Ако видя, че съседчето ми (евентуално в Холандия) има такава нива и отдавна не взима антидепресанти, защото се напушва всеки ден и е доволно от живота като прасе в кочина, може и да се замисля, че нещо ми липсва и ми е зле. И тогава евентуално да отпочна борба за правото да получа въпросната нива.

Пояснявам в прав текст: Моля горният пример да не се взима твърде буквално - просто илюстрирам гледната си точка с него. Не ми обяснявайте, че наркотиците са лошо нещо, както и женското обрязване, щото аз знам, че са. Да, адаше, цитирайки ми части от лекарско мнение за това колко е зверска процедурата, не ми казваш нищо ново, щото аз съм чела доста по въпроса още преди време. Демонстрираш само, че отново не желаеш да схванеш какво ти говоря, а то е че колкото и да е зверска за нас тази процедура, за други може да си заслужава поради рандъм духовни причини. Моят морал е като вашия и ме е научил, че тези духовни причини са отживелица и опасно за здравето лайно и че личната ми свобода и личния ми клитор са неприкосновени и по съвместителство - висше благо. Но моят морал ме е научил и че образованието е ценно и трябва да се получава в големи дози и получаването му е довело до това, че си давам сметка, че за други хора, други неща са ценни и че в историята на човечеството досега съвършено общество не е имало и няма и да има, докато някой не спусне свише мерните единици на съвършеността.

Много ми стана хубаво и приятно, когато някой ми излезе с умозаключението, че мъжкото обрязване не било толкова гадно и опасно като женското. Ех, това бяло общество с тези обелени колене! Да му нащипкаш бузките направо! Трогателно и мило, наистина. Моят варварски обичай не е толкова варварски, щото е малко по-безопасен. Нищо, че се прилага на огромна маса бебета, без квото и да е тяхно съгласие. Нищо, че отдавна вече се знае, че няма никакъв реален смисъл от това. Нищо, че често се прави без анестезия. Нищо, че операцията се прави на бебе, чиято убер чувствителна нервна система почти го приспива от шок и болка, когато това се случва.
Но си е мой и ВСЕ ПАК НЕ Е ТОЛКОВА ОПАСЕН, а и науката не е доказала категорично, че преебава кефа от секса и не мирише толкова и чурката ми изглежда по-голяма, а и тати беше обрязан, що аз да не съм (традиция) и така няма да се смеят децата на моето дете кат го видят голо в общите бани, пък и жените се мръщят на необрязан пенис (социална стигма)...
Разбирате ли кво искам да кажа? Я да си кажа в прав текст:
Обрязването на мъжете в западния свят е СЪЩО толкова безумно, колкото това при жените нейде на пичка си лелина. Но ние сме му претръпнали, то е нещо нормално и познато за нас и си живеем с илюзиите, че не е толкова лошо. Освен това се случва на бели мъже, а те, както знаем, не са интересна и достатъчно мелодраматична група от хора и понеже са основните опресори на почти цял свят, нямат нужда от нашата защита. Бидейки очарователните, бетониращи плажовете си деца, които сме, си намираме нелепи лични оправдания, за да се харесаме в присъствието на някакви такива варварски практики. Оправдания като - еееми, кво като ти е бил говнян живота заради социалната стигма към дебелаците в Бг, нали ВСЕ ПАК можеш да направиш нещо, ако си скъсаш гъза, не позволиш да те комплексират до дупка и се разправяш достатъчно? Е сори, батенце, НАГЛО Е. И е ЛИЦЕМЕРНО. И те прави същия урод като ония, срещу които риташ.

Което за мен не е проблем - аз вече ЗНАМ, че всички са уроди и че ние също сме уроди. Просто се дразня, когато на черното му се казва бяло щото иначе трябва да погледнем доста неприятни истини за нас самите в очите.

Бтв, сега практиката на мъжкото обрязването е понамаляла в Щатите. Сега е само малко над 50%. Щото са им махнали обрязването от списъка с неща, които застраховката покрива и сега на родителите им се налага да си бръкнат в джоба и да го платят сами. ДА МУ ИЗПАПАШ ДУПЕНЦЕТО НА ТОВА БЯЛО ОБЩЕСТВО, АГУГУ, АГАГА! Толкова е сладко!

@Роланд - тук Емо се държи много прилично. Не е написал нито един безкраен и нечетабилен пост. Което е основният ми проблем с него бтв. Иначе, човекът е доказал, че може да мисли, че взима колкото се може повече гледни точки предвид и че му липсва крусейдърския манталитет, който буквално блика от теб.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Super M
Warmage

Post by Super M » Wed Nov 25, 2009 5:59 pm

Моите общи разсъждения по въпроса:

В съвременния глобален свят, при наличието на Интернет, на масмедии, на международни корпорации и свободно придвижване на хора, капитали и услуги, няма как идеите и влиянието на западната масова култура да не достигнат под някаква форма дори до най-отдалечените кътчета на света. И ако някои правителства и диктаторски режими ограничават ползването на Интернет, аз не смея да твърдя, че това е пряк недостатък на традиционната религия, която се изповядва в тези общества. Аз твърдя, че това е порок на определена политическа клика, която манипулира общественото мнение и капсулира собствения си народ, за да задържи властта си. А такива режими в западния свят също са познати от много отдавна.

Въпреки навлизането в по-голяма или по-малка степен на западната култура, във всичките и комерсиални или недотам комерсиални проявления, под формата на организирана и целева пропаганда или по естествен път, обусловен от икономически и културен обмен, все пак има общества, които се променят по-бавно и по-ревностно пазят своите традиции и отличителни белези.

Става много неприятно, когато индивиди от същите тези общества емигрират в западния свят и решават да изградят своите оазиси на ориентализма, възползвайки се от толерантните и демократични порядки на приемната държава. Също толкова неадекватно е, обаче, когато под гордо развените знамена на свободната и демократична промяна, западни държави (примерно онези дето бият негрите) разрушават различното общество, заличават управляващия режим с цената на няколкостотин хиляди или милион жертви и установяват нова форма на икономически колониализъм, а представата за демокрация се размива в кървавия хаос на безкрайна гражданска война или се олицетворява от корумпирано и безхаберно марионетно правителство, което в крайна сметка пак е принудено да предприеме силови мерки, за да поддържа относителна етническа и религиозна стабилност. Колкото и лицемерно да звучи държавната политика и най-вече военните интервенции или намеси се обуславят от много по-прагматични и лукративни стимули, отколкото женската еманципация и образование или методите на обрязване в някой арабски халифат могат да провокират. В противен случай трябваше много по-активно активно да подпомагаме мизерстващите африканци с издутите кореми с накацали по тях мухи. А те какви шансове имат за сносно образование и развитие?

Ако приемем, че всички отхвърляме средствата на военната намеса или въобще не спорим за прилагането на такава в настоящата дискусия, следва да обсъдим въпроса за въздействието на културно, икономическо, политическо и дипломатическо ниво, както и всякакви други форми на въздействие. Но такова има отдавна и никога не е преставало. Със засилването на процесите на комуникация и интеграция, то е достигнало безусловно връхната си точка в световната история. Никога не е имало по-активни и непрестанни процеси на културно взаимодействие, никога не е имало повече и по-добре организирани и финансирани благотворителни и хуманитарни неправителствени организации от всякакъв род и калибър. Сега остава и радикалните, традиционни общества да бъдат по-отстъпчиви и възприемчиви, защото ако промяната не бъде инициирана отвътре, няма как да бъде наложена отвън. Условия има, трябва да има и воля, дълбоко, ясно и твърдо убеждение и желание за промяна.

И в този ред на мисли - има някои общества, които не изповядват нашата визия и възприятия за света, но все пак се справят доста прилично. И това е например Китай - най-развиващата се икономика в света. От пиедестала на чие преуспяло в материално и нравствено отношение общество, смеем ние да съдим китайците и да ги учим как да живеят? И дали именно по-твърда ръка не е единственият метод за контролиране на "империя" с такива мащаби и с подобни сериозни проблеми като overpopulation, с каквито ние никога не сме се сблъсквали, така че закон за едно дете на семейство може да изглежда жесток и нехуманен. Така де - това беше само пример.

Аз приемам за единствено и безусловно валидни правата на човека залегнали във "Всеобщата декларация за правата на човека" на ООН и съм убеден, че държавите, които не са я ратифицирали, рано или късно ще трябва да го направят, но това трябва да стане с метода на външния дипломатически и вътрешен социален натиск както и партньорско взаимодействие. Дори ако щете и икономически натиск, но не и посредством силови форми на принуда. Ако светът продължи процесите си на интеграция, разединението ще стане все по-трудно и неизгодно, така че отстъпки ще се правят по един или друг начин. Ако намеквате за по-активна и твърда държавна позиция спрямо демократизацията на режимите от фундаментален характер, пак бих се подписал "за", но все пак в разумните и морално оправдани рамки на въздействие.
И не че нещо ама от двете значителни интервенции по нашите земи сме се отървали единия път на голям плюс (Освобождението) а от другия сме били долу горе на нулата (комунизма).
Според мен доста под нулата сме отишли с комунизма. Пък и два периода на първоначално натрупване на капитали в рамките на 120 години ми се струват убийстено много :)
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com