Скъпите операции

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Tue Dec 21, 2004 7:39 pm

Морви наистина е права, факт е. Лошото е, че повечето хора го разбират като се сблъскат от близо с кошмара, наречен здравеопазване. И все пак никой нищо не прави по въпроса, а ние си търпим подигравките на гърбовете и можем само да недоволстваме тихичко. Дано на никого не му се налага да натрупа горчив опит...
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Tue Dec 21, 2004 9:21 pm

Не знам дали това е новина, обаче е много ироничен случаят с "Гошко, който никога няма да усети удоволствието на жизнерадостните детски игри, защото левият му крак е чудовищно деформиран, а гръбначният му стълб е килнат като кулата в Пиза", казано от някакъв провлачен глас тип "Кулеков", където любезно ни се съобщава, че на Гошко му трябват 15 000 евро за операция във Финландия, примерно. Защото в България Гошко най-вероятно е осигурен, обаче никой не може да му направи операцията, а, забележете най-интересното, във Финландия всички операции до 20 000 евро са безплатни за здравно осигурени, какъвто Гошко обаче респективно не се явява в очите на финландските лекари. Елегантния факт за безплатните операции го знам със сигурност, защото чичо ми завежда кардиологично отделение във финландска болница, сериозно. И какво излиза? Че Гошко е с адски лош късмет, защото се е родил извън Финландия и трябва да си плаща за да си спаси живота. Както и в България, обаче тук в повечето случай не може да си го спаси тоя живот, защото не се правели такива операции. И е доказана истина, че на много малко места по белия свят хирурзите ти искат парите преди да си ги изработят - главно в такива държави като милата татковина, където здравното осигуряване не може да осигури нито здравите, нито болните, нито лекарите. И всеки си е сам за себе си, а Гошко събира пари във вечерната рекламна пауза. Е, мене ме крепи идеята, че все някога и аз ще мога да се просна насред Пирогов с нагло оплакване от лявото си кутре и някой да ми го излекува лявото кутре без да ме пита дали Здравната каса ме е освободила от незнамсикаквото като ученик и ще бъда ли така любезен да почакам докато медицинската сестра си изпие кафето. Не ме разбирайте погрешно, аз много уважавам медицинските лица, но не и медицинското обслужване.
Някой може и да каже, че всичките ми дрънканици са коварно спекулативни и просто бъркам реалностите, но в крайна сметка на мен така ми изглеждат нещата, следователно някъде нещо куца. А това не е добре за "крайния потребител". Ама той нещо много капризен станал напоследък, ако слушаме недоволните от лошите дечица министри...

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Dec 21, 2004 9:28 pm

Е, не трябва да пропускаме и факта, че вероятно в Финландия средното ниво на плащанията за здравнмо осигуряване ан човек е около 15-20 пъти по-голямо от това в милата ни татковина.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Tue Dec 21, 2004 9:37 pm

Нито пък факта, че здравните осигуровки зависят от доходите - средният българин плаща доста висок процент от заплатата си на Касата, но получава много по-малко облаги от това. Съпоставено с по-развитите държави, нали. Така де, казвам го за спорта, иначе не мога да се вкисна истински от тези проблеми, просто защото са ми леко далечни. Дано никога не ми се наложи да разсъждавам по-сериозно...

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Dec 21, 2004 9:42 pm

С последнот съм напълно съгласен, здравните осигуровки са огромни като процент от дохода, но като абсолютна сума са силно недоистатъчни за наистина качествено здравно обслужване. От друга страна за пародията на здравеопазване, което има у нас, и левче годишно на човек е твърде много според мен... :cry:
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Dzvero
Sorcerer

Post by Dzvero » Tue Dec 21, 2004 11:24 pm

Абе да не му се налага на човек........( Чукнете на дърво)
Не мое да мъмриш, брат!

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Thu Dec 23, 2004 10:43 am

Ух...
Иска ми се и аз да кажа нещо по тая тема, а просто не знам какво. Всичко е доста оплетено. Че здравеопазването ни е супер скапано няма спор, ама не това е въпроса. За щастие не се случва често човек да се разболее и да му трябва операция за не знамсиколкомасапари, но може би точно в това е проблема. Всеки чука на дърво и си казва- "на мен няма да се случи". И така проблемът си стои. Не знам как е в другите държави, но според мен би трябвало в тези ситуации да има алтернатива всеки да си позволи такава операция, та ако ще след това да се наложи да плаща до живот...
И все пак държавата би трябвало да се погрижи за това...
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image