Излагате се много сериозно, сори

Ама наистина много. Русинов е превеждал Мартин през 2001-ва година. Преди това (или някъде там) и Фийст. Чел съм Фийст в оригинал и съм сравнявал - преводът е перфектен, но е ЛЕСЕН. Същото важи и за Мартин от откъсите, които съм чел в оригинал. Текстът е лесен за пренасяне на български. Не казвам, че е елементарен, просто не е труден за превеждане.
Ериксън, от друга страна, е непреводим. Буквално. Най-малкото заради имената, които в превод звучат зле дори в перфектен вариант, а кво остава в абоминацията на Русинов. Те ВЕЧЕ скапват впечатлението. Оттам нататък езиковите му конструкции са сложни и както и да се пренесат на друг език, магията просто се губи. За разлика от Мартин или Фийст (пък и Джордан), които са, сори за определението, щото Мартин и мен ме кефи, занаятчии, Ериксън е истински писател. Нали се сещате, с Талант®. И стилът му, като на всеки такъв писател, не може да се пренесе така, че да въздейства истински, ОСОБЕНО от същество като Русинов.
А годината я споменах не за друго, а защото след тези наистина чудесни (ако и лесни) преводи, Русинов деградира спазматично. Имаме Фарланд, имаме и последните Джордани, качеството е отвратително. А тук е на зашеметяващо скапано ниво. Просто наистина не се излагайте със сравнения изобщо, защото са нелепи.
А за кулминациите мен верно не ми е много ясно. Всяка глава на Ериксън си има кулминация и отворен или затворен финал, перфектно са си композирани. В първата самото действие в началото е хаотично, но това не е стилов дефект, а особеност на повествованието, това първо, и второ - тя е писана години преди останалите. Що се отнася до битките - НЯМА фентъзи-писател, който да има толкова перфектно описани битки. В първа не помня да има кой знае какво по темата, но във втора част пък е почти само битки, така че верно първо поне прочетете толкова Ериксън, колкото сте чели Мартин, пък тогава да лепим етикети. Аз вече съм чел всичко, което и двамата са пускали като Големи Поредици®, та някак по имам база за сравнение.
И сори, знам, че прозвуча много в стил Злобен даскал поучава, ма сериозно не мое се прави такова сравнение, ЕЛЕ па в тая посока.
And you can't dance with a devil on your back...