Политическа коректност и толерантност
Moderator: Moridin
- RRSunknown
- Elder God
- simple_stupid
- Sorcerer
1. Относно хомофобията.
- зная със сигурност, че в психиатрията понятие "интернализирана хомофобия" съществува. До 1986 е имало огледалното му "его-дистонична хомосексуалност".
Интересна статия по проблема
http://stalik.wordpress.com/statii/psih ... drazsydyk/
хомофобията като понятие да бъде заменено като "сексуален предразсъдък". т
Отделно има искания, в Наказателния кодекс "хомофобията" като мотив да влезе в състава на някой престъпления.
Изобщо по темата за мераците и откритите "несъвършенства" в нашето право от гледна точка на хомо-средите - коментара на Бoйкo Бoев в "Сексуалната ориентация като човешко право"
Ерик Хайнце
http://www.book.store.bg/p38057/seksual ... ajnce.html
2.
3.
айде сега да дадем леко "напред" - 2029 година. Представи си мъж леко над 30-те, житейска криза, неяснота, безперспективност... отива да сподели и разтовари една вечер с приятелско семейство (2029 - семейството може да е всякакво) Те загрижено се отнасят към самотата и драмата му и казват, че познават някой, който е много подходящ за него... Среща се и ... той е мъж. Баси. Конфуз, той не е очаквал точно... мъж. Обяснява очакванията си, но приятелите му го обвиняват, че е хомофоб(или сексуално предубеден). Завалията, съвсем се сконфузва, на последните избори даже е гласувал за кандидат-президента гей, дори убеждаваше всички от квартала, колко е задръстено да не гласуваш за гея-кандидат. Пичът си събира акъла и написа писмо до вестника, в което разказваше драмата и конфуза си, чакаше разбиране. Получи истината - редакционно му отговориха, че е определено хомофоб.
- зная със сигурност, че в психиатрията понятие "интернализирана хомофобия" съществува. До 1986 е имало огледалното му "его-дистонична хомосексуалност".
Интересна статия по проблема
http://stalik.wordpress.com/statii/psih ... drazsydyk/
хомофобията като понятие да бъде заменено като "сексуален предразсъдък". т
Отделно има искания, в Наказателния кодекс "хомофобията" като мотив да влезе в състава на някой престъпления.
Изобщо по темата за мераците и откритите "несъвършенства" в нашето право от гледна точка на хомо-средите - коментара на Бoйкo Бoев в "Сексуалната ориентация като човешко право"
Ерик Хайнце
http://www.book.store.bg/p38057/seksual ... ajnce.html
2.
Мъжки, аз съм повече от спокоен, което си личи от тона ми и от начина по който водя спора; ако съдя по твоя тон, по-скоро ти имаш нужда от спокойствие. Не съм писал за да те дразня, писал съм каквото мисля, очевидно това което мисля не се приема от мнозинството тук, което нито ми е драма, нито ми е проблем, нито променя положителното ми отношение към форума.thorn wrote:Я сега аз да ти го обясня, така че да го схванеш и да се поуспокоиш.
......
Сега туй, ще извиняваш, обаче яко ми звучи като "Добре дошли в КомунизЪмЪТ" и "Началото на Хилядолетният райх". Не мога да знам защо "21 век" точно теб е избрал да ми каже какъв ще бъде, и какво има да видя в него, но поради липса на друг, през теб ще му предам, че и много други векове, ери, революции и прочие, са излизали с големи претенциии и очаквания, а са завършвали повече от жалко, малко след като са се манифестирали и декларирали...thorn wrote:Да, това, че обществото ни рано или късно ще легализира този тип отношения ще е (и то вече е) културна р/еволюция. Това е естественият ход на едно общество, което се отдалечава от биологията си благодарение на развитието си. Ако това те плаши, представям си кво ти е като се замислиш за ин витро, сурогатни майки, транссексуални операции, модификации и т.н. Добре дошъл в 21 век бтв.
3.
Братле, да отидем в самото начало на тематаRoamer wrote:simple_stupid, само ми се ще да посоча едно дребно нещо покрай всички други логически грешки, които и други хора ти показват. Казваш, че първо, хомосексуализмът е бил третиран като болестно състояние, а след това - хоп! - нещата се обръщат и хомофобията е третирана като болестно състояние. Това НЕ е истинско "обръщане на нещата", не е "или ще са едните, или ще са другите". Истинско обръщане щеше да бъде, ако хетеросексуализмът, а не хомофобията, беше третиран като болестно състояние.
айде да се качим на една "машина на времето" да "слезем" до 20 век. само 20 години назад - 1989. Мислиш ли, че една бяла жена би била обвинена/характеризирана като "расистка" за това, че не си представя за нормално или желано да свърже живота си с афроамериканец.simple_stupid wrote: 2. http://www.extremecentrepoint.com/?p=4732
Според Вашингтон Пост ако бяла жена каже, че предпочита бели мъже, то това е расизъм
Posted by ExtremeCentrePoint
October 28, 2009
Една читателка пише до вестника: “Някои от приятелите ми казаха, че познават човек, с когото ще се чувствам добре. Съгласих се да се срещнем с него. Той се оказа черен, а мен ме привличат белите мъже. Казах това на моите приятели, които бяха ужасени. Знам, че смесените двойки са по-чести днес, но не знаех че да не те привлича черен мъж е вече морално осъдително … Какво мислите за това? ”
Отговор от вестника: “Никой не е принуден да се ангажира във връзка с някого когото не харесва. Но вашите приятели също не са длъжни да се преструват, че приемат нещо, което намират морално отвратително. Сега има повече междурасови контакти като единственият начин да не си расист е да съдиш за даден човек по това какъв наистина е той. Вашето решение да не започнете връзка с този човек не се основава на личността, сексапила, чувство за хумор, неговия морал, вашите общи интереси или проекти. Можехте да се кажете само, че не го харесвате и този разговор не би се провел. Но този разговор се провежда защото расата му не ви допада. Това е расизъм. ”
айде сега да дадем леко "напред" - 2029 година. Представи си мъж леко над 30-те, житейска криза, неяснота, безперспективност... отива да сподели и разтовари една вечер с приятелско семейство (2029 - семейството може да е всякакво) Те загрижено се отнасят към самотата и драмата му и казват, че познават някой, който е много подходящ за него... Среща се и ... той е мъж. Баси. Конфуз, той не е очаквал точно... мъж. Обяснява очакванията си, но приятелите му го обвиняват, че е хомофоб(или сексуално предубеден). Завалията, съвсем се сконфузва, на последните избори даже е гласувал за кандидат-президента гей, дори убеждаваше всички от квартала, колко е задръстено да не гласуваш за гея-кандидат. Пичът си събира акъла и написа писмо до вестника, в което разказваше драмата и конфуза си, чакаше разбиране. Получи истината - редакционно му отговориха, че е определено хомофоб.
Повече наистина няма да ви досаждам...Roamer wrote:Нек'во такова замислящо, разби'ш ли
Ако така ще постъпваш,
нищо не би постигнал,
а хората ще го нарекат глупост.
нищо не би постигнал,
а хората ще го нарекат глупост.
“Никой не е принуден да се ангажира във връзка с някого когото не харесва. Но вашите приятели също не са длъжни да се преструват, че приемат нещо, което намират морално отвратително. Сега има повече междурасови контакти като единственият начин да не си расист е да съдиш за даден човек по това какъв наистина е той. Вашето решение да не започнете връзка с този човек не се основава на личността, сексапила, чувство за хумор, неговия морал, вашите общи интереси или проекти. Можехте да се кажете само, че не го харесвате и този разговор не би се провел. Но този разговор се провежда защото расата му не ви допада. Това е расизъм. ”
Не знам, но ако някой ми го каже това, определено ще го зашлевя. А тук си говорим за прогрес. И това, ако е прогрес...
Не знам, но ако някой ми го каже това, определено ще го зашлевя. А тук си говорим за прогрес. И това, ако е прогрес...
Симпъл-ступид, психиатрия и психология са две различни дисциплини. Пак те питам хомофобията като болест или като социален феномен я разглеждаш?
Ето ти малко вики като не вярваш на мене:
Ето ти малко вики като не вярваш на мене:
Аз не ща да се карам по форумите, всеки си има право на мнение, но извъртането на фактите ме дразни, да.Американските психиатри Уолтър Хъдсън и Уендел Рикетс например, критикуват „размиването“ на понятието, което се използва за всякакви негативни нагласи, вярвания или действия спрямо хомосексуалните. Те наблягат на разликата между интелектуалната негативна нагласа спрямо хомосексуалните (която наричат хомонегативизъм) и личните, афективни реакции спрямо тях. Хъдсън и Рикетс определят хомонегативизма, като многоизмерна конструкция, включваща осъдителни нагласи спрямо моралността на хомосексуалността, решения относно личните и социални взаимоотношения с хомосексуалните, както и всякакъв тип нагласи спрямо законодателството и социалното устройство, свързани с хомосексуалнистта. От друга страна според тях, хомофобията следва да се определя като емоционална и афектирана реакция, включваща страха, безпокойството, гнева, дискомфорта и омразата, които една личност може да изпитва в контакта си с хомосексуални лица, което може да включва или да не включва когнитивен компонент.[9] Такава конкретизация на термина съвпада с определенията на Уайнбърг[7] и критиката на Дейвид Хага към стриктно придържане към фобийната дефиниция при употребата на термина.[10]
Психологът Грегъри Херек предлага термина „полов (сексуален) предразсъдък“, като по-подходящ от хомофобия, когато става въпрос за негативни нагласи спрямо хомосексуалните, тъй като не засяга мотивацията, набляга на по-широкия контекст на социалните психологически изследвания върху предразсъдъците и избягва осъдителната оценка спрямо подобни нагласи.
Хе, верно ли? Де да знам, може и да си прав. Разбираш ги нещата, личи си.Сега туй, ще извиняваш, обаче яко ми звучи като "Добре дошли в КомунизЪмЪТ" и "Началото на Хилядолетният райх". Не мога да знам защо "21 век" точно теб е избрал да ми каже какъв ще бъде, и какво има да видя в него, но поради липса на друг, през теб ще му предам, че и много други векове, ери, революции и прочие, са излизали с големи претенциии и очаквания, а са завършвали повече от жалко, малко след като са се манифестирали и декларирали...
Много ясно, че не си длъжен да харесваш и да искаш да се жениш и съвокупляваш с всички хора на планетата. Не бих чукала болшинството азиатци, но също така не бих чукала и доста от белите, както и доста от тях не биха ме чукали. Това са вече лични предпочитания и е дебилно да се възприемат и етикетират като фобии, расизми и т.н. Не е нужно и да харесваш хомосексуалните. Нужно е да разбереш, че не са абоминация и че имат право на всичко, на което и хетеросексуалните имат право. Иначе не ги харесвай, не дружи с тях, не спи с тях.
Кво ще рече "интернализирана"? Много е вероятно точно в тази думичка да се крие разковничето на болестността.
За оня пич, бит от живота - ще ми се да видя въпросното писмо. Щото съм се нагледала на хора, които казват - "Аз нямам нищо против хомосексуалните, само да не ми се мяркат пред очите, да си седят в къщи, да не се показват публично кви са, че ще вземе да ги види майка с дете и после как ще му се обясни на детето и т.н. Което вече Е хомофобия, колкото и чилякът отсреща да живее с мисълта, че не е хомофоб, щото е лошо да си такъв и не желаеш да признаеш пред себе си грозната истина. Та ако и оня е изпраскал някви такива слова в писмото си, нищо чудно че получава такъв отговор.
Кво ще рече "интернализирана"? Много е вероятно точно в тази думичка да се крие разковничето на болестността.
За оня пич, бит от живота - ще ми се да видя въпросното писмо. Щото съм се нагледала на хора, които казват - "Аз нямам нищо против хомосексуалните, само да не ми се мяркат пред очите, да си седят в къщи, да не се показват публично кви са, че ще вземе да ги види майка с дете и после как ще му се обясни на детето и т.н. Което вече Е хомофобия, колкото и чилякът отсреща да живее с мисълта, че не е хомофоб, щото е лошо да си такъв и не желаеш да признаеш пред себе си грозната истина. Та ако и оня е изпраскал някви такива слова в писмото си, нищо чудно че получава такъв отговор.
Трябва ли да се обяснява въобще, че да се хващаш за изолирани примери и да ги изкарваш показателни за цялостното положение е доста неправилен начин да се води спор? Някакъв вестник бил казал нещо си за расизма? Аз ако се хвана какво разправят в българските вестници като нищо ще "докажа", че българите сме най-големите дебили в галактиката.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Интернализирана хомофобия:
И кво стана та не вечерахме? Това вече си е отклонение и никой не упреква медицински, о горкичките хетеросексуални, за това че не се кефят на хомосексуалните. Нема лобита, нема мобита...Интернализирана хомофобия
Интернализирана хомофобия (или его-дистонична хомофобия) се нарича проявата на предразсъдъци, която някои хомосексуални изпитват спрямо другиге като тях и към самите себе си. Такива хора изпитват дискомфорт и неодобрение спрямо собствената си сексуална ориентация и я пазят в дълбока тайна. Вътрешното противоборство между демонстрираната и желаната/реалната сексуалност води до клинични депресии и е причина за повишената склонност към самоубийство сред хомосексуалните юноши.
Хората, страдащи от интернализирана хомофобия често се опитват да решат проблема си чрез сексуално въздържание. (вж. Репаративна терапия)
Д. А. Милър и други автори смятат, че първопричина за хомофобията е сексизмът, според който жената е по-низша и подчинена на мъжа, а сексът служи за удоволствие единствено на мъжа и е форма на подчинение и експлоатация на жената. Поради това се смята за унизително един мъж да приема „женската роля“ по време на сексуален акт.
Правиш твърде много връзки, основаващи се на хлъзгави аналогии. Хомосексуалност и педофилия, хомосексуалност и расизъм... те чисто и просто не са едно и също, не следват една и съща логика.simple_stupid wrote: 3.Братле, да отидем в самото начало на тематаRoamer wrote:simple_stupid, само ми се ще да посоча едно дребно нещо покрай всички други логически грешки, които и други хора ти показват. Казваш, че първо, хомосексуализмът е бил третиран като болестно състояние, а след това - хоп! - нещата се обръщат и хомофобията е третирана като болестно състояние. Това НЕ е истинско "обръщане на нещата", не е "или ще са едните, или ще са другите". Истинско обръщане щеше да бъде, ако хетеросексуализмът, а не хомофобията, беше третиран като болестно състояние.
айде да се качим на една "машина на времето" да "слезем" до 20 век. само 20 години назад - 1989. Мислиш ли, че една бяла жена би била обвинена/характеризирана като "расистка" за това, че не си представя за нормално или желано да свърже живота си с афроамериканец.simple_stupid wrote: 2. http://www.extremecentrepoint.com/?p=4732
Според Вашингтон Пост ако бяла жена каже, че предпочита бели мъже, то това е расизъм
Posted by ExtremeCentrePoint
October 28, 2009
Една читателка пише до вестника: “Някои от приятелите ми казаха, че познават човек, с когото ще се чувствам добре. Съгласих се да се срещнем с него. Той се оказа черен, а мен ме привличат белите мъже. Казах това на моите приятели, които бяха ужасени. Знам, че смесените двойки са по-чести днес, но не знаех че да не те привлича черен мъж е вече морално осъдително … Какво мислите за това? ”
Отговор от вестника: “Никой не е принуден да се ангажира във връзка с някого когото не харесва. Но вашите приятели също не са длъжни да се преструват, че приемат нещо, което намират морално отвратително. Сега има повече междурасови контакти като единственият начин да не си расист е да съдиш за даден човек по това какъв наистина е той. Вашето решение да не започнете връзка с този човек не се основава на личността, сексапила, чувство за хумор, неговия морал, вашите общи интереси или проекти. Можехте да се кажете само, че не го харесвате и този разговор не би се провел. Но този разговор се провежда защото расата му не ви допада. Това е расизъм. ”
Повече наистина няма да ви досаждам...Roamer wrote:Нек'во такова замислящо, разби'ш ли
Да не говорим, че се хващаш за изолирани случаи и евентуалности. Което е чудесна научна фантастика, но не е реалистично. Бтв, след като приемаш това за расата, как би приел, ако жената беше написала , че иска синеок или висок мъж? И отхвърля човека отведнъж, защото е с кафяви очи или няма 1,85? Граничните случаи могат да се развиват и към двете крайности...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
...
...
Горките деца...
(Впрочем, доста хора затова искат да вярват, че продължаваме да съществуваме и след смъртта, защото им се иска тия деца например да са заедно в отвъдното... Пожелателно мислене, но мога да го разбера - и всъщност е красиво по своему.)
За жалост този проблем с предразсъдъците и междуетническите отношения се среща доста все още, а отрицателните реакции се случва да са и на уж интелигентни хора в уж развити държави.
Last edited by passer-by on Thu Dec 10, 2009 10:55 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Понякога се чудя как сме оцелели като вид, след като всички минаваме през пубертета по някое време и това е възраст, в която правим нема такива тъпотии.
Тук не им е толкова виновно обществото на тея двамата, колкото бесните им хормони и слабия им ангел. Да бяха изчакали с безсмъртната си любов 3 години - по закон, като граждани на република България могат да се вземат тогава и да си правят квото си искат. Обществото ще ги гледа лошо, ако изобщо му придреме и семействата им ще смърдят. Голям праз - който има желание, намира начини. Лов конкърс ол енд стъф. Тва е ебати глупавата детска постъпка. Уви, необратима.
Тук не им е толкова виновно обществото на тея двамата, колкото бесните им хормони и слабия им ангел. Да бяха изчакали с безсмъртната си любов 3 години - по закон, като граждани на република България могат да се вземат тогава и да си правят квото си искат. Обществото ще ги гледа лошо, ако изобщо му придреме и семействата им ще смърдят. Голям праз - който има желание, намира начини. Лов конкърс ол енд стъф. Тва е ебати глупавата детска постъпка. Уви, необратима.
Абе адашке, знаеш, че на тия години хората сме си впечатлителни и доста се влияем от реакциите на околните към нас понякога, защото гледаме на по-възрастните като пример и опора.
Има деца, които за една слаба оценка в училище са правили същото. Или хомосексуалните християнчета, за които четох наскоро (може би тук?).
Има деца, които за една слаба оценка в училище са правили същото. Или хомосексуалните християнчета, за които четох наскоро (може би тук?).

The Best of Mozart
Да, Марфе. От наша гледна точка на по-зрели хора с повечко житейски опит.
The Best of Mozart