Шадоуданс №64

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Moridin
Global Moderator

Шадоуданс №64

Post by Moridin » Thu Dec 10, 2009 11:22 pm

И ТЪЙ! Дойде и тоз тъй дълго чакан миг.
Още веднъж се извиняваме на всички читатели за огромното закъснение - уви животът си е по-силен от нас, но не сме се отказали и ще се поотърсваме малко по малко ;) А вие четете, коментирайте и ни хвалете ;р

В томболата този месец можете да спечелите оригинално английски издание на The Gathering Storm, първата книга на Брандън Сандерсън в поредицата на Джордан. Яко, а ;) За повече подробности - началната страница на списанието. Пак там информация и за новия ни конкурс за кратък разказ!

www.shadowdance.info

В броя:

Ревюта:
КНИГА НА БРОЯ: Звездни дневници (Станислав Лем) - Демандред
Бризингър (Кристофър Паолини) - Ян
Вещерът: Време на презрение (Анджей Сапковски) – Ян
Спектър (Сергей Лукяненко) – Ян
Скитница (Стефани Майър) – Морвен
Няма да се уплаша от злото (Робърт Хайнлайн) – Роумър
Последната теорема (Артър Кларк, Фредерик Пол) – Роумър
Пощоряване (Тери Пратчет) – Марфа

Непреведено:
The Gathering Storm (Brandon Sanderson & Robert Jordan) - Матрим и Демандред
Unseen Academicals (Terry Pratchett) - Роумър
Stranger Tides (Tim Powers) - Рандъм

Филми:
Гадни копилета - Роланд
Пандорум - Вивиан
9 - Роланд
Отведи ме в Ада - Вивиан
Моята голяма гръцка свалка - Морвен
G.I. Joe - Вивиан
G-Force - Морвен
Жената на пътешественика във времето - Вивиан
(500) дни със Съмър - Вивиан
Джули и Джулия - Вивиан
Сектор 9 - Вивиан, Роланд

Аниме:
Canaan - Матрим

Музика:
Mузикални ревюта - Ян
Rage & Sabaton - Ян
Калиакра Рок Фест '09 - Ян

Игри:
Risen - Демандред

Още веднъж адресът: www.shadowdance.info

И приятно четене :)
Last edited by Moridin on Fri Dec 11, 2009 8:36 am, edited 1 time in total.
This is it. Ground zero.

Nowiqbroi
Scholar

Post by Nowiqbroi » Thu Dec 10, 2009 11:49 pm

дава ми not found
The requested URL /800Broeve/Br64/music/music_reviews_64.html was not found on this server.
като натисна на Музикални ревюта

Иначе - ура!

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Dec 10, 2009 11:52 pm

Урааааа!!!11!!!1111!!!!!!! :D

Ще коментирам в движение, че нямам търпение.

Ян, стискам ти палци да си оправиш здравето най-сетне. :) :metal:

От Новините:
Снимките на пилотния епизод на Игра на тронове са приключили. Следва монтаж на продукцията и надеждата, че HBO ще дадат зелена светлина за цял сезон. Ако последното се случи, можем да забравим за A Dance with Dragons в близките 2-3 години. Не че всъщност сме се надявали...
Защо? Не е ли по-логично това да е допълнителен стимул за Мартин да побърза с книгите, за да не изостане (твърде много) от сериала?
То пак ще изостане, де, аз си казах, че съм скептичен да се прави сериал по незавършена поредица, дето даже не се пише равномерно като Малазана например. Освен ако не му врътнат произволен край по някое време, защото са спрели да го чакат от книгите.

П.П. Дали не поиздават вампирски книжки у нас, а?! (Да, знам, на Запад е така отдавна...)

Браво на Дем за ревюто на "Звездните дневници". При всяко положение е чудесно, че и нови читатели ще се запознаят с този сборник след повече от 20 години от първото му издаване на български, дори без да споменаваме включените непревеждани досега разкази.
Last edited by passer-by on Fri Dec 11, 2009 12:01 am, edited 3 times in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Yan
Site Admin

Post by Yan » Fri Dec 11, 2009 12:00 am

Nowiqbroi wrote:дава ми not found
The requested URL /800Broeve/Br64/music/music_reviews_64.html was not found on this server.
като натисна на Музикални ревюта

Иначе - ура!
Оправено е. Сори.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Dec 11, 2009 12:06 am

Въпрос мимоходом - защо сте махнали някои материали, че били по-стари? Имам предвид това -
Вярно е, че част от материала остаря страшно много и се наложи да отпадне
Дори да не са супер-актуални, за мен е по-важно да прочета вашите мнения за една или друга творба, без значение кога е излязла. Още повече, че си имате цели рубрики за по-стари заглавия.

Та ако е възможно, добавете обратно нещата, които сега сте махнали, моля ви. :)

П.П. Чета ревюто на Ян за поредното от Паолини и това поражда още един въпрос, конкретно към него и Трип: как мислите, кой от вас е повече за окайване - Ян, че трябва да чете Станек и Паолини, или Трип, че трябва да чете Салваторе?

П.П.П. Ян, благодаря за ревюто на "Спектър". И аз от излезлите досега на български творби на Лукяненко харесвам само Патрулите и Лабиринта (всъщност кефя им се зверски) и се колебаех дали да взимам тази. Но щом й даваш девятка, ще й се даде шанс.
The Best of Mozart

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Dec 11, 2009 12:20 am

Да де, но старите заглавия са класики, а тук става дума за някакви по-ежедневни неща като неактуални новини или филми, които отдавна не дават по кината...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Dec 11, 2009 12:23 am

За новините има логика, права си.
(Макар че не всички следим изкъсо какво става в книгоиздаването по света и нас, та и със закъснение да ни се каже, пак може да не е твърде излишно. :wink: )

За филмите (и други творби) обаче - не. Дори и да съм ги гледал/чел, ми е интересно да прочета и други мнения за тях. А някои може и да съм пропуснал и ревюта за тях в ШД биха привлекли вниманието ми.
The Best of Mozart

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Fri Dec 11, 2009 12:27 am

Даааааааа....!

Та начи, първи впечатления: невероятно пълен брой, има всичко, което очаквах (може да е просто резултат от това, че имах много за очакване, ама си е впечатление) и, както винаги, добър.

Ревюта не съм чел още, времето не ми стигна, освен това за Джордан (за мене и непреведените са ревюта), което ме убеди да си намеря книгата в някакъв момент; успях да видя и че Роумър продължава да пише, което е хубаво :)

За музиката четох - страхотни материали.

Little Brother ще излиза? Супер - книгата беше достатъчно интересна, че да я прочета като ПДФ, и достатъчно добра, за да имам намерение да си я купя (парите, ех, парите).

Баси колко книги за вампири.

Това засега.

aa, ПС: ревюто на Бризингър (думата беше транслитерирана като Брисингр в първата книга поне, ходи ги разбери) пък ме отказа от четенето й :)

и ППС: много ме израдва един материал, започващ с "Лято."
Last edited by RAT400 on Fri Dec 11, 2009 12:35 am, edited 1 time in total.

Beric
Paragon

Post by Beric » Fri Dec 11, 2009 12:31 am

Брандън Сандерсън се казва, не Браян :)

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Dec 11, 2009 1:07 am

Изчетох ревютата на книгите.

Радвам се, че Морвето се включва, макар и плахо, дано продължи повече. Интересно сравнение между различните книги на Майер с повтарящите се мотиви и подходи.

Браво на Роумър за приятния и познат ми вече от разни разговори негов типичен начин да поднася тезата си хем аргументирано, хем усмихнато и без настояване. Един вид - "аз така го видях, така го описах, някои мислят и другояче".

Браво, Пенчев! Успя даже да ме накараш да се замисля за книгата на Кларк и Пол (Кларк ми е суховат поначало). :)

Впрочем - "Последната теорема", близо 800 страници, 12 лв. "Спектър" по преценка на Ян би се побрал в издание с обем максимум 600-650 страници, а е издаден в две части за общо 26 лв. :neutral: :neutral: :neutral:

Марфе, евала за коментара ти за издателската дейност на Вузева, която, разбрах наскоро, се занимавала главно със строителна и друга дейност, а книгоиздаването й било ей тъй между другото. Личи си, предвид отношението й към преводачите и редакторите, разкрито от Владимир Зарков в темата за Пратчет в Книжния форум. Всъщност цялото изказване на г-н Зарков е адски показателно.

viewtopic.php?p=194912&highlight=%C7%E0 ... %E2#194912

И браво, че даде линкове към два по-свестни превода.
The Best of Mozart

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Dec 11, 2009 1:23 am

Мда, и аз да кажа браво на Марфа, това за новия Пратчет съм го чела с искрена наслада.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Fri Dec 11, 2009 1:27 am

Браво, народе! Радвам се, че най-после го извадихте и искрено се надявам следващоито забавяне (ако има такова) да е максиумум месец.

За мнението на Ицо по-горе за ревютата, които не трябва да махате поради старост - силно го подкрепям, наистина не го правете, авторите за какво са се бъхтали да ги пишат най-малкото.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Dec 11, 2009 1:28 am

Muad_Dib wrote:Браво, народе! Радвам се, че най-после го извадихте
Знам, че нямаш предвид това, което ми щукна, ама... :lol: :lol: :lol:

П.П. Пенчев, сладкодумен садист си ти! Цяла година ще чакам пейпърбака на Невидимите Академици след това, което прочетох в ревюто ти на хардкаръра, та да прочета историята! (Или може би не, ако я взимам за подарък на някои хора в скоро време (не, не за Коледа/НГ)... :wink: )
Нали вече си я има по родните сергии/книжарници?

А това, че в писането на Нейшъна е участвала и Лин Пратчет не знаех. IN-teresting (както би казал г-н Спок). Ама на мен пак ми хареса, макар и наистина да е по-различна от обичайните пратчетки, казах си го в съответната тема.
Last edited by passer-by on Fri Dec 11, 2009 1:48 am, edited 9 times in total.
The Best of Mozart

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Dec 11, 2009 1:37 am

Ицо, в оригинал, издание с твърди корици, я има в Книгоманиите, да.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Dec 11, 2009 1:41 am

Идеално. Който има рожден ден в следващите 30 дни, да не си я взима. :mrgreen:
The Best of Mozart