Чуждиците
Moderator: Moridin
Чакайте малко, "лот" не е участък. "Лот" е, ами, лот, ама не уредът за мерене на дълбочина от кръстословиците. Търговете се делят на партиди - между другото, точно това е дадено като превод на думата в речника, като всяка от тях се нарича lot. Само че на български не може да се използва думата "партида", когато става дума за позиция от търг с един-единствен предмет, затова, поради липса на по-добър вариант, хората накрая са се спрели на "лот".
"Обособена позиция" ми харесва и може би това е трябвало да се ползва от самото начало. Не знам доколко има разлика само с "позиция", чак толкова навътре не съм в тръжните процедури.
Като се замисля, трябвало е служителите в министерствата да решават повече кръстословици, за да знаят какво е първоначалното значение на "лот" и да измислят друга дума за превод на lot.
За множественото число на прилагателните и "е"-то - зависи от ударението. Дори и да не го помни човек (като мен), вижда се веднага.
P.S. Може с известна условност да се твърди, че има промяна на корена при т.нар. подвижно "ъ". "Връв" - "върви", "кръв" - "кърви" (второто са съществителни в множествено число, не глаголи). Само че тук отново имаме исторически момент - някога коренът е бил по-различен.
"Обособена позиция" ми харесва и може би това е трябвало да се ползва от самото начало. Не знам доколко има разлика само с "позиция", чак толкова навътре не съм в тръжните процедури.
Като се замисля, трябвало е служителите в министерствата да решават повече кръстословици, за да знаят какво е първоначалното значение на "лот" и да измислят друга дума за превод на lot.
За множественото число на прилагателните и "е"-то - зависи от ударението. Дори и да не го помни човек (като мен), вижда се веднага.
P.S. Може с известна условност да се твърди, че има промяна на корена при т.нар. подвижно "ъ". "Връв" - "върви", "кръв" - "кърви" (второто са съществителни в множествено число, не глаголи). Само че тук отново имаме исторически момент - някога коренът е бил по-различен.
Last edited by bsb on Wed Jan 20, 2010 12:13 am, edited 1 time in total.
Като например къде??? Черен Корен:чер + наставка ен...Moridin wrote:БАТЕ САМО докато сметнеш кои прилагателни губят "е" при множествено число (черен - черни, червен - червени, кръвен - кръвни) и ВЕЧЕ ти се е отелил вола, да не говорим, че българският език променя и КОРЕНА на думите в множествено число, което вече си е жива гавра с труп![]()
червен когато е дума за цвят сичкото е корен каточели (не е чревен... та черв не е корена...)
Кръвен е корен кръв_+ наставка ен...
чакам пример за гореписаната гавра!
На българския най-гадното не са множествените числа, а свършените и несвършените глаголи... ходи му обясни на чужденеца що изчакваш нещо в сегашно и минало несвършено време, но в минало свършено формата е "изчаках" и е от съвсем друг глагол (в тоя пример пак късмет, че си приличат, даже са от едно спрежение).
Множествените числа са сравнително прости, ама като добавиш хитрите номера с к-то, което става на ц понякога, променливото я, изчезващото е и още десетина неща... мдам.
Множествените числа са сравнително прости, ама като добавиш хитрите номера с к-то, което става на ц понякога, променливото я, изчезващото е и още десетина неща... мдам.
- Moridin
- Global Moderator
Това със свършения и несвършен вид може да е допълнителна изгъзица, но се подчинява на консистентна логика и следователно може да бъде научено. За разлика от множествените числа, които продължавам да твърдя са СИЛНО рандъм, с МНОГО изключения и правилата им, които доволно се цитират, са от типа "ако е вторник и слънцето е по-към червено, отколкото към жълто, а ударението пада между осмата и осемнайстата сричка, сложете това окончание", или както вече казах - остра стъкмистика.
бсб - култово
сега се чувствам доста прост
бобсъне - дете-деца сменя фонетиката на коремната морфема, както и много други (кръв-кървав, да влезем в твоя пример). в повечето езици с които съм се сблъсквал, това никога не се случва, коренните морфеми се сменят само при словообразуване, не при формообразуване, и така е много по-лесно за запомняне.
бсб - култово

бобсъне - дете-деца сменя фонетиката на коремната морфема, както и много други (кръв-кървав, да влезем в твоя пример). в повечето езици с които съм се сблъсквал, това никога не се случва, коренните морфеми се сменят само при словообразуване, не при формообразуване, и така е много по-лесно за запомняне.
This is it. Ground zero.
Добре, Жоро, нека направим един подробен списък на тези ужасяващи изключения, та да не ме цакаш с топла бира
м.р
И горните са доста по-малко от кръгчето с неправилните в английския, а за френския дори не ми се говори...

м.р
И с.р.зъб
мъж
крал
цар
княз
вятър
клон
център
грък
камък
заек
турчин
крак
номер
брат
съд
зет
огън
ден
край
път
сън
господин
Не мисля, че могат да се намерят още ужасно много. Останалите се подчиняват на правила според това на какво завършват. Може би дълги правила с по 7 подточки (за среден род има и като завършва на -ме, като се замисля), но правила.коляно
рамо
крило, кълбо (макар да не виждам какъв е проблемът с тях, доколкото могат да образуват множествено число и по правилата)
чудо
дърво
колело
око
ухо
цвете
небе
такси
дете
И горните са доста по-малко от кръгчето с неправилните в английския, а за френския дори не ми се говори...
Last edited by Morwen on Wed Jan 20, 2010 10:40 am, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
Обособена позиция е ок, но е малко дълго. Иначе, и тя в себе си има пространствен, освен финансов аспект.
Бтв, от министерствата масово употребяват "апликационна форма" като става въпрос за документацията за европейските фондове, макар че може спокойно да се каже "заявление за кандидатстване". Употребяват го и в официална кореспонденция!
Бтв, от министерствата масово употребяват "апликационна форма" като става въпрос за документацията за европейските фондове, макар че може спокойно да се каже "заявление за кандидатстване". Употребяват го и в официална кореспонденция!

(\ /)
(X.x)
(> <)
Reality is an obstacte to halllucination.
(X.x)
(> <)
Reality is an obstacte to halllucination.
НОУ, ДИС ИС БЪЛГЕРИЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ!
Оф, добре, как може точно в темата за чуждиците да ползваш звучното "патърни", не мога да разбера. Не ме интересува колко са моделите в английския, не се броят на пръстите на ръцете. Също така и тези думи не са чак толкова много (и не, няма откъде внезапно да извадиш още два вагона аналози).
Оф, добре, как може точно в темата за чуждиците да ползваш звучното "патърни", не мога да разбера. Не ме интересува колко са моделите в английския, не се броят на пръстите на ръцете. Също така и тези думи не са чак толкова много (и не, няма откъде внезапно да извадиш още два вагона аналози).
I don't wanna die
- Maledictus
- Warmage
- Moridin
- Global Moderator
Пействам отново НЕПЪЛЕН списък от правила САМО за среден род, в който далеч не са изброени дори всички ТИПОЛОГИИ изключения, камо ли всички изключения.
Ако някой намери ЕДИН език с по-трагично формообразуване на множествено число, го черпя бира и шоколад (но да ги изяде заедно, щото доста ще го мразя).
@Морви и пасъра - а представяте ли си кво щеше да е ако ИМАХМЕ падежи
Ако някой намери ЕДИН език с по-трагично формообразуване на множествено число, го черпя бира и шоколад (но да ги изяде заедно, щото доста ще го мразя).
@Морви и пасъра - а представяте ли си кво щеше да е ако ИМАХМЕ падежи

III. Множествено число на съществителните от среден род
1.Всички съществителни от среден род, които в единствено число завършват на -о образуват множествено число чрез замяна с -a.
село села
същество същества
петно петна
легло легла
Когато тези съществителни имена образуват множествено число, ударението пада на последната сричка
Думата дърво има две форми за множествено число с различни значения – дърва и дървета
Думата чудо (chudo - miracle) има неправилна форма за множествено число - чудеса.
2.Повечето от съществителните от среден род, които в единствено число завършват на –е и чуждици завършващи на -и,-у, -ю образуват множествено число с окончание -та.
море морета
магаре магарета
врабче врабчета
такси таксита
бижу бижута
меню менюта
Когато тези съществителни образуват множествено число, обикновено ударението не се променя.
Някои специални случаи:
4.Всички съществителни от среден род, които в единствено число завършват на -ие или –не образуват множествено число чрез заменяне на окончанието с -ия.
изречение изречения
събитие събития
изискване изисквания
изказване изказвания
5.Всички съществителни от среден род, завършващи на -ме образуват множествено число чрез добавяне на окончание -на
време времена
име имена
знаме знамена
рамо рамена
6.Някои съществителни от среден род, завършващи на -o образуват множествено число, чрез замяна на последната гласна с -и. Това са много редки изключения.
животно животни
насекомо насекоми
влечуго влечуги
7.Някои съществителни от среден род, образуват множествено число с окончание -я.
цвете цветя
лозе лозя
8.Всички съществителни от среден род, които в единствено число завършват на – це или -ще образуват множествено число заменяйки окончание –e с -a
лице лица
училище училища
IV. Важно: думи, които имат специални форми за множествено число
ед. ч. мн. ч.
дете – ср.р. деца
око – ср.р. очи
ухо - ср.р. уши
This is it. Ground zero.
Да, Жоро, пак се получават 5 правила и и едно листче изключения. Да, досадно е, ама чак пък да е на случаен принцип...
Щеше да е гадничко, ако имахме падежи. И продължавам да твърдя, че в руския за множествено число трябва да се броят и падежните форми и стават повечко. Между другото мисля, че в унгарския бяха над 10...
Щеше да е гадничко, ако имахме падежи. И продължавам да твърдя, че в руския за множествено число трябва да се броят и падежните форми и стават повечко. Между другото мисля, че в унгарския бяха над 10...
I don't wanna die