Политическа коректност и толерантност

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9514
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Mon Feb 01, 2010 4:57 pm

Някой пил ли е Кумис ?

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Mon Feb 01, 2010 5:03 pm

Не, само съм чувала от пили, че е гаден, но кой знае...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9514
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Mon Feb 01, 2010 5:06 pm

То и аз не съм пил но се зачудих защото точно за него се сетих като традиционно българско.
Нали уж американската кухня не важала щото била привнесена от заселници, което ми е леко смешно защото всяка бърза справка ще ни покаже откъде идват неща като картофи, фасул, домат и чушка (да правилно - от америка).
Last edited by RRSunknown on Mon Feb 01, 2010 5:08 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Mon Feb 01, 2010 5:08 pm

Ми то не е, поне не и през последните 5-10 века, което малко обърква традиционността му. Всъщност е традиционно казахтанско и на още няколко подобнио народа по-скоро...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9514
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Mon Feb 01, 2010 5:10 pm

А пастърмата? Нали уж са я правили като са слагали сушено месо под седлото на коня и от натиска и солта на конската пот е ставала самата пастърма.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Mon Feb 01, 2010 5:16 pm

Чакай сега. Не знам защо свързваш "традиционно българско" с "има го от създаването на България". Българите много са се изменили от времето, когато една част от предците им са били конни номади. Но предполагам, че пъстърмата може да се нарече традиционно българска (въпреки, че се хващам на бас, че братята сърби имат нещо подобно традиционно сръбско). Бтв, въобще не хващам разликите между пъстърма, суджук, създърма, луканка и каквото още...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9514
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Mon Feb 01, 2010 5:20 pm

Бтв, въобще не хващам разликите между пъстърма, суджук, създърма, луканка и каквото още...
Разликата е огромна - всичко без пастърмата е вид колбас , докато пастърмата се прави от сурово месо и е специфична за българия.
б.т.в.
И аз не знам защо свързвам традиционно с има го от създаването , но нали темата за храната тръгна от идеята че щом американците имат кухня пренесена от засаелници значи не е традиционна.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Mon Feb 01, 2010 5:29 pm

Хм, не се ли прави и луканката от сурово месо? Доколкото имам спомени баба ми и дядо ми бяха правили... Или под сурово имаш предвид несмляно?
Бтв, аз не мисля, че това, че кухнята е пренесена значи, че непременно не е традиционна - просто е с по-малко традиции. В крайна сметка и шопската и тараторът ги е нямало по предколумбово време, че и доста по-късно:)
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19290
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Mon Feb 01, 2010 5:41 pm

Бтв четох статия, че повечето смятани за традиционно български ястия не са били популярни поне до средата на 19 век :mrgreen:

Морви ОМГ пастърма и суджук нямат грам общо :) луканка и суджук повече си приличат, но суджук е по-сухо и с друга форма. И двете според мен се правят от суровосушено месо, но вероятно минават някаква пастьоризация, още повече че в червата на гадинките, които все пак покриват колбаса, живеят един милион рандъм бактерии. Пастърма е нещо като еленско филе - просто къс ПРЕЛЕСНО сушено месо :mrgreen: Създърма е накълцани коси копита и нокти с некви претенции за месо :? с други думи по-пълната с кости кайма :mrgreen:

За мен българската кухня е много яка в СВЕТОВЕН мащаб. И бтв повечето кухни не са дали нищо на т.нар. световна, като изключим въпросната пица и който си присвои пържените картофи. В смисъл, че китайската храна е популярна защото ресторантите им са навскяъде, но си остава китайска кухня. Американските гадости по същата причина.

Българската кухня е страхотна, единсветно скарата и е в повече и е твърде мазна, но е ужасно вкусна :mrgreen: И освен това таратор може и да има по други места, но никой не го тачи като нас, не го яде колкото нас и не го смята за национално ядене. В Сърбия смятат за национално ядене некви кюфтета. ГОРКИТЕ.
This is it. Ground zero.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9514
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Mon Feb 01, 2010 5:52 pm

Ето това е пастърма
Spoiler: show
Image
грам общо няма с колбасите от семейството на луканките.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6596
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Mon Feb 01, 2010 6:21 pm

Саздърмата се прави не от месо, а от карантия - разни дробове и подобни, и се пълни не в черво като надениците и луканките, а в стомах - поне доколкото си спомням, де. И се вари, мисля. Луканката и суджукът са сурово пушено месо, което се пълни в черво.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19290
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Mon Feb 01, 2010 6:32 pm

Според мен от вида на създърмата лесно се съди, че не е от карантия, а от боклук :mrgreen:
This is it. Ground zero.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9514
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Mon Feb 01, 2010 6:33 pm

Не точно - луканката и суджука не се пушат и освен това се слага много сланина в тях за да се добие характерната мазност на вкуса им.

User avatar
penzata
Forsaken
Posts: 2891
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Post by penzata » Mon Feb 01, 2010 10:12 pm

Moridin wrote:В Сърбия смятат за национално ядене некви кюфтета. ГОРКИТЕ.
И не е кюфте, а е плескавица (ударението е на 'е'). И няма нищо общо с българското кюфте и с българската плескавица (където нащте слагат ударението на 'а'), която уж ни я пробутват за плескавица, ама не е! И ако трябва да се изразя като теб и да използвам термина "кюфте", тогава бога ми това е най-вкусното кюфте, което може да съществува :mrgreen: . Няма защо да се очудваш, че се смята за национална кухня.
The hardest battles are fought in the mind.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19290
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Mon Feb 01, 2010 10:14 pm

Има, щото съм го ял 8-)
жалка история е, като всякакви каймопроизводни бози
This is it. Ground zero.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests