Политическа коректност и толерантност
Moderator: Moridin
- RRSunknown
- Elder God
То и аз не съм пил но се зачудих защото точно за него се сетих като традиционно българско.
Нали уж американската кухня не важала щото била привнесена от заселници, което ми е леко смешно защото всяка бърза справка ще ни покаже откъде идват неща като картофи, фасул, домат и чушка (да правилно - от америка).
Нали уж американската кухня не важала щото била привнесена от заселници, което ми е леко смешно защото всяка бърза справка ще ни покаже откъде идват неща като картофи, фасул, домат и чушка (да правилно - от америка).
Last edited by RRSunknown on Mon Feb 01, 2010 5:08 pm, edited 1 time in total.
- RRSunknown
- Elder God
Чакай сега. Не знам защо свързваш "традиционно българско" с "има го от създаването на България". Българите много са се изменили от времето, когато една част от предците им са били конни номади. Но предполагам, че пъстърмата може да се нарече традиционно българска (въпреки, че се хващам на бас, че братята сърби имат нещо подобно традиционно сръбско). Бтв, въобще не хващам разликите между пъстърма, суджук, създърма, луканка и каквото още...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
- RRSunknown
- Elder God
Разликата е огромна - всичко без пастърмата е вид колбас , докато пастърмата се прави от сурово месо и е специфична за българия.Бтв, въобще не хващам разликите между пъстърма, суджук, създърма, луканка и каквото още...
б.т.в.
И аз не знам защо свързвам традиционно с има го от създаването , но нали темата за храната тръгна от идеята че щом американците имат кухня пренесена от засаелници значи не е традиционна.
Хм, не се ли прави и луканката от сурово месо? Доколкото имам спомени баба ми и дядо ми бяха правили... Или под сурово имаш предвид несмляно?
Бтв, аз не мисля, че това, че кухнята е пренесена значи, че непременно не е традиционна - просто е с по-малко традиции. В крайна сметка и шопската и тараторът ги е нямало по предколумбово време, че и доста по-късно:)
Бтв, аз не мисля, че това, че кухнята е пренесена значи, че непременно не е традиционна - просто е с по-малко традиции. В крайна сметка и шопската и тараторът ги е нямало по предколумбово време, че и доста по-късно:)
I don't wanna die
- Moridin
- Global Moderator
Бтв четох статия, че повечето смятани за традиционно български ястия не са били популярни поне до средата на 19 век
Морви ОМГ пастърма и суджук нямат грам общо
луканка и суджук повече си приличат, но суджук е по-сухо и с друга форма. И двете според мен се правят от суровосушено месо, но вероятно минават някаква пастьоризация, още повече че в червата на гадинките, които все пак покриват колбаса, живеят един милион рандъм бактерии. Пастърма е нещо като еленско филе - просто къс ПРЕЛЕСНО сушено месо
Създърма е накълцани коси копита и нокти с некви претенции за месо
с други думи по-пълната с кости кайма
За мен българската кухня е много яка в СВЕТОВЕН мащаб. И бтв повечето кухни не са дали нищо на т.нар. световна, като изключим въпросната пица и който си присвои пържените картофи. В смисъл, че китайската храна е популярна защото ресторантите им са навскяъде, но си остава китайска кухня. Американските гадости по същата причина.
Българската кухня е страхотна, единсветно скарата и е в повече и е твърде мазна, но е ужасно вкусна
И освен това таратор може и да има по други места, но никой не го тачи като нас, не го яде колкото нас и не го смята за национално ядене. В Сърбия смятат за национално ядене некви кюфтета. ГОРКИТЕ.

Морви ОМГ пастърма и суджук нямат грам общо

За мен българската кухня е много яка в СВЕТОВЕН мащаб. И бтв повечето кухни не са дали нищо на т.нар. световна, като изключим въпросната пица и който си присвои пържените картофи. В смисъл, че китайската храна е популярна защото ресторантите им са навскяъде, но си остава китайска кухня. Американските гадости по същата причина.
Българската кухня е страхотна, единсветно скарата и е в повече и е твърде мазна, но е ужасно вкусна

This is it. Ground zero.
- RRSunknown
- Elder God
Ето това е пастърма
- Spoiler: show
- tigermaster
- Elder God
Саздърмата се прави не от месо, а от карантия - разни дробове и подобни, и се пълни не в черво като надениците и луканките, а в стомах - поне доколкото си спомням, де. И се вари, мисля. Луканката и суджукът са сурово пушено месо, което се пълни в черво.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
- RRSunknown
- Elder God
- penzata
- Forsaken
И не е кюфте, а е плескавица (ударението е на 'е'). И няма нищо общо с българското кюфте и с българската плескавица (където нащте слагат ударението на 'а'), която уж ни я пробутват за плескавица, ама не е! И ако трябва да се изразя като теб и да използвам термина "кюфте", тогава бога ми това е най-вкусното кюфте, което може да съществуваMoridin wrote:В Сърбия смятат за национално ядене некви кюфтета. ГОРКИТЕ.

The hardest battles are fought in the mind.